Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

18 juli 2020 door Aline Kiers

De bevalling (zelf) opwekken

Je bent de 40 weken zwangerschap gepasseerd, de uitgerekende datum lijkt al een eeuwigheid geleden. Misschien voel je je nog fit en vind je het wel gezellig, je kleintje zo warm in je buik. Ondertussen loopt je telefoon over met lief bedoelde appjes (“En en en!?”). Waarschijnlijk waggel je als een pinguïn en breekt het zweet je al uit als je alleen al dénkt aan een loopje naar de appie. Maar je bent ondertussen natuurlijk ook mega nieuwsgierig naar dat mini-mensje in je buik! Het is ook niet raar als het nu wat lastiger wordt om een positieve mindset te houden. Hoe houd je het nog even vol, deze laatste periode? En wat als je de 42 weken passeert? En tenslotte: welke trucs kan je inzetten om de bevalling op te wekken?

De kunst van ontspannen

De bevalling opwekken lukt alleen door rust. Om je lichaam tijdens die laatste periode van de zwangerschap in de juist flow te brengen, is het belangrijk dat je ontspant. Dan wordt namelijk het para-sympatische deel van het zenuwstelsel actief. Je hartslag is wat lager, er gaat meer zuurstofrijk bloed naar je baarmoeder en je lichaam maakt de hormonen oxytocine en endorfine aan. En juist die heb je nodig om je lichaam klaar te maken voor de bevalling. Dit leg ik even uit: Wanneer je gestrest bent, wordt het sympathische deel van het zenuwstelsel geactiveerd. Je lichaam maakt adrenaline aan en stuurt meer zuurstofrijk bloed naar je ledematen. Dat noemen we de 'fight or flight modus', een erfenis van onze vroege voorouders. Als je op het punt staat van bevallen, wil je die modus vermijden. Dus ontspannen is het belangrijkst. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, daarom moet je de kunst van ontspannen leren. Besef als eerste dat je mag en kan ontspannen, dus grijp deze periode aan! Hij is voor jou. Ook al denk je dat een boodschapje of wat werk prima gaat, zorg voor ontspanning. Gooi je agenda leeg en neem een massage. Ga floaten of wandelen in het bos. Luister naar een podcast of naar mooie visualisaties. En doe dutjes overdag! Trust me, doe het! Een bevalling opwekken lukt alleen als je voldoende rust neemt.

Tip: Ik maak ook een podcast met bevallingsverhalen vol uitdagingen en positiviteit. Adem in, adem uit (Spotify, Apple Podcast).

postpartumbox

Voetreflexmassage

Een bevalling opwekken kan ook door middel van een voetreflexmassage. Je hebt in je lichaam een aantal drukpunten die mogelijk weeën zouden kunnen opwekken, zo ook in je voeten. Door middel van een voetreflexmassage kan je dus de bevalling opwekken.. Boek ergens bij jou in de buurt een voetreflexmassage. Wil je thuis aan de slag, of wil je je partner aan het werk zetten, dan kan je de voeten masseren aan de binnenkant, ongeveer 2 cm onder en achter je enkelknobbel. Naast dat je de drukpunten stimuleert is het natuurlijk ook heerlijk voor de ontspanning. Dus of het nou weeën op wekt of niet, dit is sowieso super.

Dansen, bewegen, wandelen

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!

Seks? Nu?

Misschien is seks niet het eerste waar je aan denkt bij de laatste fase van de zwangerschap, maar het zou zo maar de bevalling kunnen opwekken. Sperma bevat het hormoon prostaglandine, dat de baarmoedermond zachter maakt en weeën kan opwekken. Belangrijk is wel dat je bij gebroken vliezen niet meer gaat vrijen, of in ieder geval niets in je vagina inbrengt. Een vrouwelijk orgasme geeft ook samentrekkingen van de baarmoeder, wat mogelijk net dat laatste zetje kan zijn om de bevalling op te wekken.

Tepelmassage

Een belangrijk hormoon is dus oxytocine. Het zorgt niet alleen voor de samentrekkingen van de baarmoeder maar ook voor de melkproductie. Omdat je lichaam zich klaar maakt om borstvoeding te geven zijn, zal het oxytocine aanmaken wanneer de tepels gemasseerd of gestimuleerd worden. Kun je dus ook proberen.

Strippen

Nee, niet Marvin Gaye opzetten en je uitkleden. Ik bedoel echt iets anders. Strippen wordt in dit geval gedaan door de verloskundige en betekent het loswoelen van de vruchtvliezen die tegen de baarmoederwand aangeplakt zitten. De verloskundige kan dit doen door middel van een vaginaal toucher waarbij ze met haar vingers via de baarmoedermond tussen de vliezen en de baarmoederwand de vliezen losmaakt. Dit kan overigens alleen als de baarmoedermond een beetje geopend is. Strippen wordt meestal gedaan na 41 weken en het is een hele effectieve methode om de bevalling op te wekken.

Afwachten of toch inleiden?

Het is het beste als de bevalling vanzelf start. Wanneer je lichaam zelf de aanzet geeft, volgt het de natuurlijke weg wat de kans op complicaties kleiner maakt. Wanneer je een bevalling inleidt is je lichaam er nog niet helemaal klaar voor. De kans op medische interventies is dan groter. Denk daarbij aan het toedienen van extra oxytocine of pijnstilling en mogelijk uiteindelijk een kunstverlossing. Als er geen medische reden is om de bevalling in te leiden, is afwachten dus echt vaak het beste. Dus zorg ervoor dat je die knop om kan zetten en heb geduld. Probeer nog te genieten van die bewegingen in je buik, zorg voor afleiding, positieve energie en laat jezelf een beetje verwennen. Dit is hét moment om lief te zijn voor jezelf.

41 en 42 weken en nog geen baby

In Nederland is er een groot onderzoek (Index-trial) gedaan naar de uitkomsten van bij 41 weken inleiden of afwachten tot 42 weken. In dit onderzoek onder 1800 zwangere vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap, werd er nauwelijks verschil gevonden tussen beide groepen. Wat kan je verwachten in deze laatste dagen van de zwangerschap? In de 41ste week zal er een echo worden gemaakt, waarbij gekeken wordt naar de placenta, het vruchtwater en naar de conditie van de baby. Als alles er goed uitziet en er dus geen medische reden is om de bevalling in te leiden, mag je zelf kiezen wat het vervolg wordt: afwachten of de bevalling inleiden. Belangrijk hierbij is dat je goed weet wat de voor- en nadelen van inleiden zijn en dat je hier een weloverwogen beslissing in kan maken. De verloskundige zal je vaak adviseren om te strippen en de andere tips die hierboven beschreven zijn op te volgen, om de kans zo groot mogelijk te maken dat je lichaam zelf gaat bevallen.

Vanaf 42 weken wordt er vaak besloten, in overleg met jou, dat een inleiding het beste is. Goed om te weten is, is dat dit niet verplicht is. Voelt dit niet als de juiste keuze voor jou en is er medisch gezien geen noodzaak tot inleiden? Bespreek het dan met jouw zorgverlener. Als er toch tot een inleiding wordt besloten, betekent dit dat de bevalling in het ziekenhuis plaats gaat vinden onder leiding van de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis.

Laten we van het positieve uitgaan: aan het einde van deze rit heb je een prachtig kindje in je armen. Denk daar aan, geloof in jezelf, vertrouw op je lichaam en weet dat er een kracht in jou zit die je misschien nog niet eens hebt gevoelt. En ontspan. Ontspan in je verlof, tijdens die laatste loodjes, maar ontspan ook tijdens de zwangerschap. You got this!