18 maart 2022 door Henk Boeke

GTA 5 maakt het ouders lastig

Grand Theft Auto V (kortweg GTA 5) is niet zomaar een schietspel. Het is een geavanceerde game, waarin niet voor niets 200 miljoen dollar geïnvesteerd is om het te maken. Het is echt top-entertainment. Maar wel voor meerderjarigen... Hoe ga je er mee om als je kind het ook wil spelen?

Radiojournalist Tim Overdiek twitterde dat hij met zijn zoon van 13 in de rij stond om GTA 5 te kopen. Niet álle ouders maken zich dus zorgen over de enorme aantrekkingskracht die deze game uitoefent op jonge kinderen. Andere ouders wel. Die houden zich het liefst aan de officiële Pegi-classificatie (18 jaar) en balen ervan dat hun kinderen gaan zeuren om de game te mogen kopen, of hem ongevraagd zelf kopen, of hem spelen bij vriendjes met tolerantere ouders.

Overigens hoeven ouders die hun kinderen toestaan om GTA 5 te spelen niet écht tolerant te zijn (ze kunnen er wel degelijk moeite mee hebben). Zij redeneren dan dat hun minderjarige kinderen het beter thuis kunnen spelen dan buitenshuis, waar ze er geen zicht op hebben. Waardoor ze natuurlijk wel weer een probleem creëren voor andere ouders, die het onprettig vinden als hún kinderen dit soort spellen buitenshuis spelen.

Een ouder die ons mailde over dit probleem, formuleerde het zo:

Er ontstaat op dit moment dan ook een kloof tussen ouders die hier bewust mee omgaan en grenzen willen stellen enerzijds, en ouders die het allemaal toelaten anderzijds. Hierdoor kom je in een behoorlijke spagaat als ouder. Hoe zien jullie dit?

Schadelijkheid GTA 5 en andere schietspellen

GTA 5 is geclassificeerd voor mensen vanaf 18 jaar. Dat heeft onder andere te maken met het extreme geweld en de sadistische (martel-)scènes die erin voorkomen. Maar ook met het feit dat GTA 5 in feite een parodie op de Amerikaanse samenleving is. Om dat te kunnen begrijpen moet je gewoon ouder zijn dan 11, 12 of 13 jaar (de leeftijd waarop jongens in de ban van GTA 5 beginnen te raken.)

De leeftijds-classificatie van 18 jaar is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over de mogelijke schadelijkheid bij kinderen. Let wel: de mogelijke schadelijkheid. Of een game al dan niet schadelijk is, en zo ja in welke mate, hangt af van ontzettend veel factoren, zoals:

  • het type kind;
  • het type ouders;
  • de leeftijd van het kind;
  • de intensiteit waarmee gegamed wordt;
  • het soort geweld in de game;
  • de manier waarop ouders hun kinderen begeleiden.

Vervolgens is het de vraag waaruit de eventuele schadelijkheid nu eigenlijk kan bestaan. Globaal worden er drie aspecten onderscheiden:

  • agressie;
  • afstomping;
  • angst.

Omgaan met andere ouders en games

Uiteindelijk moet elke ouder voor zichzelf bepalen wat hij of zij verantwoord vindt. Het enige wat vastligt, is het verbod voor winkels om games te verkopen (of voor bibliotheken om games uit te lenen) aan kinderen die jonger zijn dan de aangegeven leeftijd (Art. 240a van het Wetboek van Strafrecht).

Blijft het probleem van 'de kloof' die sommige ouders ervaren als ze het zelf niet willen, terwijl andere ouders het wel toestaan. Dan zit er niets anders op dan te gaan praten met die andere ouders. 

Mochten collega-ouders vasthouden aan hun idee dat het beter is om het spel thuis te spelen dan elders, vraag dan eens langs uw neus weg of ze dat ook zouden zeggen als het om harde porno zou gaan...

Wil je hier met andere ouders over praten? Check dan ons forum. Hier vind je veel onderwerpen rondom games.