Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
In ons land worden we vrijwel overal omringd door water. Daarom is het belangrijk dat iedereen goed kan zwemmen. Voor kinderen starten zwemlessen al op jonge leeftijd, maar dat gaat niet altijd vanzelf. Lang niet ieder kind vindt zwemles even leuk, vooral niet als het iedere week op de planning staat. Hoe zorg je er als ouder voor dat je zwemles toch leuk houdt, zowel voor je kind als voor jezelf? Wij geven tips!
Zwemles is misschien niet altijd even gezellig, maar zwemmen zelf is hartstikke leuk! Als ouder is het belangrijk om de nadruk te leggen op het plezier dat je kind kan ervaren in het water. Vertel over de spannende avonturen die jullie samen kunnen beleven in wildwaterbanen, van glijbanen kunnen suizen en tropische zwembaden kunnen verkennen zodra je kind een zwemdiploma heeft behaald. Met een diploma op zak kan je kind straks overal in, wat zorgt voor een stukje vrijheid en zelfstandigheid. Dit maakt het leerproces van zwemmen plotseling een stuk aantrekkelijker. Vergeet niet dat naast het plezier ook de veiligheid in het water enorm toeneemt met de vaardigheid van zwemmen. Samen kun je zorgeloos genieten van uren zwemplezier.
Het is belangrijk om als ouder open te staan voor alle emoties van je kind. Als hij of zij zwemles echt niet leuk vindt, wil je als ouder begripvol en geduldig zijn. Hoe moeilijk dat ook is, want het is ook extra intensief als je steeds tegen deze weerstand stuit. Maar het is ook belangrijk om positief te blijven tegenover zwemles en soms je kind een duwtje in de rug te geven.
Benadruk hoe belangrijk het is om goed te zwemmen en hoe gezond zwemmen voor je is. Laat merken dat je het leuk vindt om samen met je kind naar het zwembad te gaan en geef complimentjes als hij of zij doorzet. Hoe mooi als je juist nu het doorzettingsvermogen beloont door het te benoemen. Zo wordt de sfeer rondom de zwemles positiever én leuker.
Om de intrinsieke motivatie van jonge kinderen tijdens zwemlessen te stimuleren, draait alles om plezier! Maak zwemmen leuk door speelse activiteiten en grappige watergames. Laat ze ontdekken hoe geweldig het is om in het water te zijn. Geef ze complimenten voor hun inspanningen en vier samen kleine successen. Zo zorg je ervoor dat zwemmen niet alleen een les is waardoor je de vaardigheid steeds beter onder de knie krijgt, maar het ook een avontuur is waar ze enthousiast aan deelnemen. Vertel ook vooral waarom je doet wat je doet. Waarom is zwemmen belangrijk? Waarom maken we bepaalde bewegingen in het water en waarom maken we bepaalde bewegingen in het water vooral niet? Dit maakt het leren zwemmen effectief en plezierig voor de kleintjes!
Tijdens de zwemles ligt de nadruk erg op techniek, luisteren en goed meedoen. Het is niet gek dat je kind tijdens deze lessen niet altijd veel plezier beleeft in het water. Daarom kan het juist leuk zijn om buiten de zwemles om samen te gaan zwemmen. Kies een zwembad uit of ga lekker naar het strand; laat je kind op zijn eigen manier genieten van het water. Zo ontdekt je zoon of dochter dat zwemmen ook gewoon heel erg leuk en toegankelijk is. En misschien kunnen jullie op speelse wijze wat oefenen met de techniek of vaardigheden. Dat komt altijd goed van pas.
De adviesleeftijd om te starten met zwemles ligt tussen de vierenhalf en vijf jaar oud. Dat kan natuurlijk veel voordelen hebben, maar voor sommige kinderen is dit echt te vroeg. Vindt jouw kind zwemles echt vreselijk en ervaart hij of zij veel stress of angst? Is het elke week weer een strijd om naar de zwemschool te gaan? Of merk je dat je kind echt geen vooruitgang boekt? Aarzel dan niet om tijdelijk te stoppen met zwemles. Een beetje tegenzin om naar zwemles te gaan is normaal, maar het moet geen trauma worden voor je kind. Wacht dan liever nog een paar maanden of zelfs een jaar voordat je opnieuw start met zwemles. Wie weet is je kind er dan wel helemaal klaar voor. Vraag vooral ook advies aan de badmeester of badjuf, zij denken graag met je mee en geven je deskundig advies. En blijf vooral regelmatig in aanraking met het water om plezier te maken in het zwembad.
Het wekelijkse uitje naar het zwembad is soms geen pretje. Van geduldig in krappe kleedhokjes je kind in zwemkleding hijsen tot aanhoren dat je kind geen zin heeft in de les; daar sta je niet altijd om te (water)trappelen. Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom is het belangrijk dat je de zwemles niet alleen in een positief daglicht zet voor je kind, maar ook voor jezelf. Ga af en toe mee zwemmen met je kind en geniet samen van het water. Laat zien dat zwemmen niet alleen een leermoment is, maar ook een leuke activiteit om met elkaar van te genieten. En zie de zwemles als een kans om te genieten van me-time. Misschien kun je in de kantine jezelf trakteren op een lekker kopje thee of koffie en een boek lezen. Jouw moment om te ontspannen. Op deze manier maak je van het wekelijkse zwemuitje een positieve ervaring voor je kind en jezelf.