Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
10 april 2019 door Caroline Geven
Caroline geeft in haar nieuwste column een hele handige tip; de BabySee app! Zij gebruikte de app al vrij snel na de geboorte van hun zoontje, om zijn wereld beter te kunnen begrijpen.
Eén van mijn favoriete apps toen ik net was bevallen, uiteraard naast de camera van mijn telefoon, was de app BabySee. De makers hebben samen met Boston Children’s Hospital een app ontwikkeld wat het zichtvermogen van baby’s simuleert aan de hand van de camera van je telefoon. Naast dat de app ontzettend leerzaam is, was er een ander punt waarom deze app mij persoonlijk raakte.
Ruim tien jaar geleden raakte mijn vader bijna blind. Ik heb geleerd dat alle andere zintuigen zoveel gevoeliger worden als het zicht wordt afgekapt. Dat mijn baby met één maand oud ongeveer evenveel zag als mijn vader op dat moment zag, deed pijn. Mijn vader zag mijn zoon niet zoals ik mijn zoon zag. Tegelijkertijd was er ook iets moois: mijn zoon zag mijn vader zoals mijn vader hem zag. Gelukkig herstelt het zicht van mijn vader zich weer langzaam.
Na installatie van de app, die overigens gratis is, voer je de naam en de geboortedatum van je kindje in. Aan de hand van de camera zie je vervolgens direct wat je kindje ziet. Hoe ver weg kan hij of zij eigenlijk zien? Naarmate je kindje ouder wordt, zie je dat het beeld in de app ook verandert.
Mijn eerste gedachte toen ik de app opende, was dat mijn baby echt nauwelijks wat zag. Als ik er al een meter vanaf stond, zag hij me niet. Ook als mijn man achter mij stond, zou onze zoon ons volgens de camera niet kunnen zien. Het was best indrukwekkend en vooral leerzaam om te zien wat onze baby wel of niet zag.
Niet alleen ziet een kindje in het begin bijna niets, ook neemt het nauwelijks kleuren waar. Niet zo gek dus dat een baby naar het licht trekt: felle lichtbronnen zijn namelijk veel beter waarneembaar en dus aantrekkelijk als je beeld nog niet goed ontwikkeld is. Na verloop van tijd zul je zien dat de camera ineens kleuren laat zien. Dit zijn de momenten dat je baby ook kleur ziet.
Eén van de leukste dingen om te doen, is het kijken hoe het zicht zich ontwikkeld. Zo kun je door middel van een slider kijken hoe het zicht zich ontwikkeld naar mate je kind ouder is. Daarnaast kun je, door op de camera te klikken, het normale beeld zien. Zo kun je makkelijk wisselen tussen het beeld van wat je baby ziet en wat jij ziet.
Ik heb de app voornamelijk de eerste maanden gebruikt en dan in het bijzonder in de periode dat mijn zoon nog niet kon kruipen. Hij was volledig afhankelijk van ons en daarom vond ik het handig om te leren wat hij wist over de wereld. Hoewel je altijd met een gekleurd beeld naar de beelden kijkt - wij snappen in ieder geval wat we zien - geeft de app een mooie impressie. Het feit dat het samen met het kinderziekenhuis in Boston is ontwikkeld, is een groot pluspunt.
Het grootste nadeel vond ik dat de front camera van de telefoon veel donkerder is dan het daadwerkelijke zicht. Als je de front camera met de andere camera op je telefoon vergelijkt, zit hier een behoorlijk verschil in qua helderheid. Hierdoor heb je soms het idee dat het beeld niet helemaal accuraat is. Ik heb er daarom voor gekozen altijd de backend camera te gebruiken. En het tweede nadeel is dat je maar één kind kan toevoegen aan de app. Een grootouder laat in de recensies bijvoorbeeld weten dat dit jammer is als je meerdere kleinkinderen hebt.
BabySee is gratis te downloaden voor iPhone en iPad in de App Store. Er is helaas geen Androidversie beschikbaar.
getrouwd met Jop en mama van een stoere peuter die zijn mama dagelijks leert dat stilstaan heel bijzonder kan zijn. Ze benadert het moederschap met een knipoog, en een glas wijn zo nu en dan, en blogt hierover op kaktussen.nl.