Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Suz@nne

Suz@nne

07-08-2011 om 14:18

Welke klusjes in huis doen jullie kleuters?

Even een (gewetens)vraagje:
Hoeveel klusjes doen jullie kleuters eigenlijk? Ik vraag me namelijk af of het zo onderhand tijd wordt om wat meer vaste klusjes te gaan aanbieden, maar weet niet goed wat eigenlijk en of het niet te vroeg is.
Wat mijn zoontje van 4jr5mnd thuis allemaal "moet" doen is:
- helpen opruimen na het spelen (soms kies ik eieren voor mijn geld en doe ik het tussendoor zelf..)
- zo veel mogelijk zelf aan- en uitkleden & was in de juiste wasmanden gooien.
- beetje helpen bij tafel dekken (geen vaste routine)
Ik ben er een groot voorstander van om kinderen met klusjes mee te laten draaien, zodat ze beseffen dat niet alles vanzelf gaat.
Ben heel benieuwd naar jullie dagelijkse klusjes!


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

5 jr 10 mnd

helpt meestal met tafeldekken, zelf aan- en uitkleden is heel vanzelfsprekend, pyama en kleren opruimen/in de was doen, helpen opruimen van speelgoed, helpen met koken (groente snijden/wassen, soepballetjes draaien, dat soort dingen).
Nou moet ik zeggen dat ik een heel hulpvaardig ventje heb, dat scheelt
Ik heb geen vaste taken voor de kinderen (heb er 4, kleuter is de jongste), maar we verwachten dat ze helpen waar nodig.

Lekker kleuter zijn

Ik ben niet zo van de klusjes laten doen. Ze mag meehelpen met tefeldekken en afruimen, boodschappen opruimen, ramen wassen (ze heeft een "eigen" raam die ik steevast nog eens overdoe
Opruimen na het spelen ben ik wel wat consequenter in. Aankleden op schooldagen helpen we nog maar mee.
Klusjes komen mettertijd vast nog wel. Meehelpen mag altijd wel.

Valkyre

Valkyre

07-08-2011 om 19:13

Oei

Eigenlijk alleen opruimen na het spelen/voor het slapen gaan. (zoon 4jr4mnd). Verder vind ik het al heel wat als hij zichzelf aankleedt (uitkleden gaat wel) met enige coaching. Hij haalt ook steeds meer dingen zelf (haal maar een toetje en een lepeltje, pak jij even je jas, dat soort dingen) maar verder, nee. Soms helpt hij boodschappen uitpakken. En hij heeft sinds kort het afwassen ontdekt. De keuken is een waterballet, maar hij vindt het echt leuk! Gelukkig maar, want onze vaatwasser is net stukgegaan...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Asa Torell

Asa Torell

07-08-2011 om 21:46

Hier

Eigenlijk weinig vastigheid qua klusjes, zelfs voor zoon van 7. Ik zit er wel over te denken om dat te gaan invoeren, maar aan de andere kant merk ik dat ze wel vaak uit zichzelf met iets helpen, en juist niet graag precies datgene doen wat ik ze wil laten doen. Dus ik ben er nog niet uit of ik gewoon meer van de spontane acties moet genieten ipv. erbovenop zitten.
Enfin, dochter van net 4 doet hier: soms helpen met koken, soms met was ophangen, soms met tafel dekken en afruimen. Ze moet altijd haar eigen knoeiacties opruimen, en haar kleren/jas/e.d. van de grond naar de juiste plek brengen. Haar kamer ruimen we 1 a 2 x per week samen op, en de woonkamer als er in gespeeld is (dit laatste ook samen met de grote broer).

ayla

ayla

08-08-2011 om 08:52

Niet veel

Vrij weinig eerlijk gezegd, ze moeten hun jas ophangen, schoenen op de goede plek zetten. Ze mogen meehelpen met koken en de tafel dekken en de oudste (7) doet dat ook regelmatig. Verder weinig, oudste krijgt 3 huiswerktaken per week, moet haar blokfluit oefenen en dan vind ik eerlijk gezegd dat ze haar handen vol heeft. Ik zou willen dat de jongste (4) zich eens zelf kon aan en uitkleden maar dat lukt nog steeds niet. Boeit hem ook weinig, dreigen dat ik hem in de pyjama naar school breng maakt weinig indruk en omkleden vind hij een vreselijk onnodig iets. Dus moet ik het nog steeds voor hem doen.

Massi Nissa

Massi Nissa

08-08-2011 om 09:51

Hier ook al niet veel

Hier standaard: lege bekers en bordjes op het aanrecht zetten, eigen was in de wasmand doen, jas en schoenen op de juiste plek hangen/zetten, speelgoed opruimen voor het avondeten (daar help ik meestal bij, trouwens), knuffel op bed leggen zodat hij niet kwijt raakt, een doekje pakken als je hebt gemorst, zelf doortrekken en handen wassen na wc-gang, zoveel mogelijk zelf uit- en aankleden.
Wat ik net als Asa erg leuk vind en aanmoedig, is als ze spontaan ergens mee wil helpen: de was uit de machine halen, helpen bij het koken, de baby afleiden als hij ligt te jengelen, dat soort dingen. Verder helemaal eens met bovenstaanden, als je vier bent, hoef je nog niet zoveel.
Groetjes
Massi

Hanne.

Hanne.

08-08-2011 om 10:23

5 en 6 jaar

Hier een beetje het standaard rijtje

-zelf aan en uit kleden
-Schoenen en jas bij binnenkomst opruimen
-kamer 's morgens netjes achterlaten (gordijnen open, kast dicht)
-was in de was doen
-na het spelen opruimen / je eigen rommel opruimen
-na het ontbijt bord op het aanrecht zetten.

Verder moeten ze 's avonds meestal helpen met tafel dekken. Maar dat is meer hoe mijn pet staat. Als ze lekker aan het spelen zijn vraag ik mijn partner vaak...

Helpen met koken/ramen wassen/schoonmaken etc doen ze ook, maar dat schaar ik niet onder klusjes. Als ze willen helpen mag het maar en is niet verplicht. In tegenstelling tot de klusjes...die moeten.

Zelf aankleden...

Even een reactie op Ayla! Mijn zoon van 5 is ook zo moeilijk te motiveren om zichzelf aan te kleden! Veel andere zaken/klusjes lukt wel...maar dat aankleden! Wie heeft tips om kleuterjongens te leren/motiveren om zich 's ochtends zelf aan te kleden?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

liora

liora

08-08-2011 om 11:34

Tip

Je neemt een mooie kartonnen strook in een leuke kleur. tekent hierop 5 hokjes.

In elk hokje teken je een shirt en een broek. Als het lukt, mag hij een sticker plakken in het hokje. In het vijfde hokje teken je een cadeautje, dat krijgt hij als hij vier stickers heeft geplakt.

En flink juichen natuurlijk als hij het doet!

Liora

ayla

ayla

08-08-2011 om 11:59

Werkt niet

Van beloningssystemen is die van mij niet onder de indruk en flink juichen werkt ook niet. Het is ook vooral een kwestie van lui zijn en niet willen. Mijn oudste had dat ook wel maar die was gevoelig voor het pyjama naar school argument, mijn jongste niet, het zou hem niet echt boeien als ik hem in zijn pyjama naar school zou brengen, hij heeft toch kleren aan….. Daarbij is de oudste een meisje en deed die 3 keer per dag andere kleren aan, naar gelang haar stemming en wat ze mooi vond. Mijn jongste niet, al loopt hij 4 dagen en dezelfde trui en broek rond. De goede tip is dus ook hier wel welkom

Hanne.

Hanne.

08-08-2011 om 13:12

Beloning die ze wel leuk vinden

Of je moet kijken naar een beloning die ze wel leuk vinden.

Mijn 6 jarige mag naar beneden om TV te kijken zodra hij zich heeft aangekleed en z'n kamer netjes heeft achtergelaten. Werkt als een tierelier.

En als hij vieze kleren aan trekt....moet hij dus weer terug naar boven. Op zchooldagen leggen we van te voren iets klaar.

Motiveren om aan te kleden

onze jongste is daadwerkelijk twee keer in pyjama naar de creche gebracht toen hij 3,5 jaar oud was. Het leek toen streng, hardvochtig en oh zo zielig. Nu is hij acht jaar oud en we profiteren nog steeds van die actie. Lummelen met aankleden...je gaat in pyjama naar school. Weet zeker dat er in elk geval 24 kinderen (klas van 25) het ontzettend grappig vinden.

groetjes van Purk

4 jaar en 7 maanden

- zelf aan en uit kleden, was in de wasmand en pyjama in z'n bed leggen

- Schoenen en jas op de goede plek leggen

- na het spelen opruimen

- na het eten bord wegbrengen naar de keuken

- helpen met vaatwasser uitruimen

- de vuilnisbakken naar/van de straat brengen

Verder helpt hij als ik hem vraag iets te halen oid, vooral nu ik zwanger ben stuur ik hem veel naar boven voor iets

liora

liora

08-08-2011 om 14:29

Ayla

`Heb je hem weleens in pyjama naar school gebracht? Ik denk echt niet dat hem dat niks uitmaakt hoor, doe het maar eens!

Spontane klusjes

hier zijn het de spontane klusjes. hondje uitlaten, vaatwasser inpakken en aandoen, stofzuigen en standaard als beide in bad zitten beginnen ze uit zichzelf de muurtjes schoon te maken
Dat aankleden is hier ook wat, uitkleden gaat ook langzaam maar het aankleden nog langzamer. Ik ben ook nog steeds zo'n iemand die een "helpende hand"is. Dus ga er bij zitten en reik de kleding zo aan dat hij er eigenlijk alleen nog maar in te hoeven "duiken"
Ach ik denk maar zo als ze 18 zijn, zullen ze denk ik het niet meer willen dat ik help

Hanne.

Hanne.

08-08-2011 om 16:06

Pelle

"Liever even helpen dan kinderen die door het lint gaan omdat ze een bepaalde jurk aan willen of niet kunnen kiezen "

Hoe helpt helpen als een kind een bepaalde jurk aan wil? Hier helpt dan alleen om die jurk aan te laten trekken. En als ze niet kan kiezen kan ik echt niet helpen. Je weet toch dat ouders geen kleding smaak hebben (althans volgens mijn 5 jarige).

groeten
Wendela

liora

liora

08-08-2011 om 20:45

Pelle

I hear you sister!

Asa Torell

Asa Torell

08-08-2011 om 21:51

Aankleden

Dat kan dochter ook nog niet, althans ze weet overtuigend de indruk te wekken dat ze het echt niet zelf kan. Ik geloof dat ik het niet heel erg vind zolang ze maar goed meewerkt (dat valt soms tegen, wat overigens niets met jurkendrama's te maken heeft maar meer met kleuterbalorigheid), en dat ik op een dag gewoon tegen haar zeg: voortaan doe je het zelf.

Mama_Lynn

Mama_Lynn

08-08-2011 om 22:48

Hier

- zelf aan- en uitkleden
- vieze kleren in de wasmand, vieze luier (van 'snachts) in de prullenbak
- bekers op het aanrecht zetten na het drinken
- jas / schoenen/ tas opruimen na school, weggaan etc.
- opruimen voor het eten (drama!! Daar heeft ze nooit zin in, maar ze moet van ons toch )
- en verder allerhande dingen 'meehelpen' als koken, tafel dekken, boodschappen doen en opruimen, of iets 'poetsen'. Meestal vindt ze dat leuk en over het algemeen is ze heel behulpzaam om iets te halen van boven (bijv. een luier voor broertje) als ik iets vraag. Heeft ze geen zin in dat soort klusjes, hoeft het niet. Alleen opruimen vindt ze erg vervelend.

Lynn

Tanneke

Tanneke

09-08-2011 om 01:04

Gewoon opruimen

Mijn zoon is dan alweer zes en geen kleuter meer,maar toch even reageren, voordat we officieel naar de volgende rubriek verhuizen volgende maand

Wat hij moet doen zie ik niet echt als aparte klusjes,maar als verantwoordelijk zijn/worden voor je eigen spullen. Dingen die je gewoon eigenlijk moet doen, zoals:
-je schoenen en jas in de kast en niet op de grond pleuren als je uit school komt.
-zonder zeuren je tanden poetsen
-je eigen beker/bord/etc naar de keuken brengen en in de gootsteen zetten
-een keer per week ofzo je kamer/speelgoed goed opruimen.
-gedragen kleding in de wasmand doen

Hij mag dat heus weleens "vergeten" ,maar als ik de hele week sokken, schoenen, speelgoed,vieze bekers aan het ruimen ben, dan krijgt hij niet zijn hele zakgeld. Hij krijgt op zaterdag twee dollar zakgeld en als hij teveel zeurt of sloddervost (?) dan geef ik hem de helft.
We doen dat eigenlijk al zeker 2 jaar zo en geeft bijna nooit problemen.
Aankleden gaat hier, vanwege het weer, makkelijk. Alleen een korte broek en een t shirt en wegwezen, dus dat tel ik niet mee.
Als hij uit zichzelf meehelpt met eten maken, boodschappen naar binnen dragen, dat soort dingen, lees ik wat langer voor of verras ik hem eens in de zoveel weken met iets van Lego ofzo, een kleinigheidje, omdat hij zo goed heeft geholpen de hele week. Dat doe ik niet te vaak, want ik wil niet dat hij alleen extra meehelpt omdat hij dan wat krijgt. Dat klinkt misschien wel dubbel, wat betreft dat zakgeld,maar dat krijgt hij sowieso, alleen minder als hij niks uitvoert.

Toch weer een heel verhaal geworden..
De " ze zijn nog zo klein, dat hoeft nog niet " reden die ik weleens bij vrienden zie: je doet je kind er een plezier mee op de lange termijn vind ik. Het hoeft geen reuzen klus te zijn, gewoon je bijdrage leveren, net als iedereen thuis de boel leefbaar houden. Ik zet hem niet aaan het ramenlappen ofzo hoor! Gewoon verantwoordelijkheids gevoel bij brengen.
Bovendien vind mijn zoon het ook vaak leuk om een klus te doen. Dat hij groot genoeg is om de auto te wassen: dan staat hij te glunderen.

buzz

buzz

09-08-2011 om 07:47

Haha

de was in de machine stoppen, die ik uit heb gezocht, vorge week haar eigen speelpannetjes gewassen in de keuken, hele kind en keuken nat, mee de ramen poetsen (vies maken) als ik de kamer poets, de bank afstofzuigen als ik de kamer stofzuig, speelgoed opruimen, mee in de tuin werken, het beslag voor cake mee maken, hele aanrecht onder de bloem, het bakblik invetten, wortels in onuitstaanbare stukjes snijden als ik aan het koken ben, de was aangeven die ik aan de waslijn hang, maar alles omdat ze zo graag meehelpen, niet omdat het zo handig is. Behalve dan het opruimen, dat MOETEN ze eens per dag.

Serwe

Serwe

09-08-2011 om 15:19

Klusjes

Ik vind het wel belangrijk dat kinderen van jongsaf aan leren om thuis mee te helpen. Het huishouden = de zorg voor je leef omgeving en die deel je met elkaar. Een peuter kan al leren zijn eigen speelgoed op te ruimen. Mijn doel is dat als ze een jaar of 10/11 zijn ze zelfstandig alle veelkomende klusjes in en rond het huis uit kunnen voeren.

Hierboven schrijft iemand (Ayla) over dat een basisschool kind het met huiswerk en blokfluit oefenen al druk genoeg heeft. Toch zou ik het ook in dat geval toch belangrijk vinden dat een kind klusjes uitvoert. Dat hoeft geen uren per dag te duren natuurlijk maar een paar klusjes per dag vind ik vanzelfsprekend.

Bij hele kleine kinderen is het vaak verleidelijk om ze geen klusjes te laten uitvoeren. Tenslotte kost het heel veel tijd om een kind te leren die klusjes uit te voeren. De ouders of een ouder broertje/zusje kunnen het vaak sneller. Uiteindelijk loont het wel om die investering te maken om ze de klusjes te leren. Niet alleen omdat het huishouden op deze manier iets wordt wat je allemaal met elkaar deelt maar ook omdat kinderen zo bepaalde vaardigheden leren die ze als volwassene ook nodig zullen hebben.

Wat doet mijn kleuter concreet?

Ten eerste is hij zelf verantwoordelijk voor zijn eigen rommel. Dat houdt in dat hij zelf 's ochtends zijn dekbed recht moet trekken, pyama opvouwen onder het kussen, zelf aankleden (met wat hulp van mij of de oudere kinderen), na het ontbijt zelf zijn bordje in de vaatwasser zetten. 's avonds stopt hij zijn eigen kleding in de wasmand. Gedurende de dag ruimt hij zelf zijn speelgoed op en brengt zijn lege glas naar de keuken. 1x in de week helpt hij mee met zijn kamer op te ruimen, schoonmaken en het bed af te halen en weer op te maken. Dat kan hij uiteraard nog niet zelfstandig maar hij kan wel meehelpen.

Daarnaast heeft hij de volgende klusjes.

Elke dag:

's ochtends meehelpen met het verzorgen van de konijnen (voer geven, vieze stro uit het hokje scheppen)
's middags meehelpen met het legen van de vaatwasser (hij kan nog niet overal zelfstandig bij dus alleen kan hij dat nog niet)

Elke week:

1x meehelpen met koken (dit is niet echt hulp voor mij maar het is vooral een manier om hem dit op speelse wijze bij te brengen. Hij vindt dit overigens heel leuk dus heel vaak wil hij vaker meehelpen)
1x meehelpen met de keuken schoonmaken (zijn taak is de onderste keukenkastjes afnemen en de vloer vegen met veger/blik)
1x meehelpen met de badkamer schoonmaken

Daarnaast helpt hij mee met ad hoc klusjes zoals meehelpen met de boodschappen uit de auto te halen en opruimen, het terras aanvegen, water van de dieren verschonen, was uit de machine halen, was helpen opvouwen, was naar boven brengen...

Het lijkt heel veel als ik het zo beschrijf maar misschien dat hij per dag maximaal 20 minuten aan klusjes besteed. Er blijft dus nog heel veel tijd over om te spelen. Hij heeft niet altijd zin om mee te helpen maar dat heeft niemand altijd. Hij begrijpt wel dat het fijn is als iedereen meehelpt zodat we uiteindelijk vlugger klaar zijn en er dan meer tijd is om met elkaar leuke dingen te doen.

Valkyre

Valkyre

09-08-2011 om 16:25

Serwe

Ik vind dat je het heel goed beschrijft en ik ben het ook met je eens. Maar ik ben dus zo'n ouder die denkt "ik doe het zelf wel even, dat is sneller." Mijn moeder was ook zo, en ik heb dus op latere leeftijd mezelf een huishoudroutine moeten aanleren (ben er nog steeds niet goed in...). Echt een eye-opener, jouw verhaal, dankjewel! Ik denk dat ik ga proberen zoon stapje voor stapje meer taakjes te geven.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Serwe

Serwe

09-08-2011 om 19:00

Pelle

Als kinderen ergens gewoon fysiek of geestelijk nog niet aan toe zijn kost aanleren heel veel tijd. Sommige dingen kan je inderdaad makkelijker op latere leeftijd leren. Dat geldt vast ook voor huishoudelijke taken. Echter je moet een keer ergens beginnen. Natuurlijk kan je afwachten tot het kind 7 of 8 is en dan in een keer alle taken aanleren. Echter hoewel het kind dan m waarschijnlijk inderdaad een stuk makkelijker de taken kan aanleren zal een kind wat nooit gewend is iets te doen vaak meer moeite hebben met het feit dat ze nu opeens wat moeten doen. Het is geen vanzelfsprekendheid en dat kan er toe leiden dat hoewel het kind misschien de taak heel vlug aan kan leren het vervolgens ook enorme strijd kan worden om het kind er toe te zetten. De meest belangrijke reden voor mij om een peuter al mee te laten helpen is dat het vanzelfsprekend behoort te zijn om met elkaar het huishouden te doen en dat iedereen daar een steentje aan bijdraagt.

Daarnaast kan je een kind jong bepaalde vaardigheden leren waar je later op door kan bouwen. Een peuter eet met alleen een lepel of vork. Later leert het kind zelf zijn vlees te snijden maar eet vervolgens nog met alleen een vork of lepel. Nog weer later kan het kind met vork en mes eten.

Een kleuter die bepaalde vaardigheden voor het huishouden heeft geleerd kan daar later weer op verder gaan door weer andere dingen te leren. Mijn doel is dat ze zo rond 11/12 jaar de meeste vaardigheden rondom het huis beheersen. Niet alles maar wel een groot deel.

Wat voor mij ook nog een reden is maar die zal niet voor alle gezinnen opgaan is dat we ook twee grote jongens hebben. Ik zou het voor hun niet leuk vinden als zij wel van alles moeten doen en de kleintjes helemaal niks. Ik ben heel tevreden met mijn ouders maar een van de dingen die ik als kind nooit leuk vond en nog steeds niet is dat de oudste kinderen altijd veel meer moesten doen dan de jongsten. Ook toen de jongsten de leeftijd bereikten dat wij al bepaalde taken hadden hoefden ze nog steeds niet die taken te doen. Wij kregen er elk jaar taken bij maar er ging zelden iets vanaf. Dat was gewoon niet leuk en maakte dat ik soms ook boos was op de jongste kinderen terwijl het objectief niet hun schuld was. Ik wil mijn kinderen niet dat gevoel geven en dat is een andere reden waarom de kleintjes ook moeten helpen.

wat betreft het aanleren van nieuwe taken. Het moment daarvoor is voor ons de zomervakantie. Dan is er alle tijd om een kind nieuwe vaardigheden aan te leren.

angelina ballerina

angelina ballerina

09-08-2011 om 21:21

Helpen

Mijn kinderen van 3, 4 en 6 'moeten' geen klusjes doen, op hun eigen zooi opruimen na. Wel vraag ik ze heel vaak of ze even willen helpen of iets willen doen. Ook vragen ze regelmatig of ze me mogen helpen. Wat ze o.a. doen: ze snijden vaak dingen als ik aan het koken ben, ze helpen vaak met tafel dekken en afruimen, af en toe stofzuigen ze, ze helpen met wasvouwen, ze helpen met schoonmaken etc. Alles pas ik toe op hun niveau. De jongste laat ik dus andere dingen snijden als de oudste, met wasvouwen leer ik jongste alleen om bijv. doekjes dubbel te vouwen terwijl oudste al vanalles kan opvouwen. Schoonmaken doen ze door bijv. met glassex op de vieze plekken te spuiten en daarna met een doekje af te nemen.
Ik doe dit vooral omdat ik vind dat kinderen moeten leren dat het normaal is om te helpen en dingen samen te doen en daarbij vind ik het wel een toegevoegde waarde dat ze bepaalde vaardigheden leren. Niet zoals iemand schreef voor als ze uit huis gaan maar gewoon omdat het handig is om te weten hoe je bijv. dingen moet snijden en om kinderen het vertrouwen te geven dat ze dingen zelfstandig kunnen.

Tink

Tink

09-08-2011 om 23:47

Niet 'voor als ze uit huis gaan'

,,, maar gewoon omdat we met z'n zessen hier wonen en omdat het dus normaal is dat we ook alle zes een steentje bijdragen aan dat huishouden.
Eigen speelgoed opruimen, tafel mee dekken of afruimen, je was in de wasmand doen, je jas ophangen ipv in de gang gooien, bedden afhalen, dat soort dingen moeten ze hier ook allemaal. En ik roep ze rustig van zolder terug als ik zie dat die jas toch in de gang slingert. Of als ze het licht weer eens aan laten staan op de slaapkamer. Doen ze dus echt geen twee keer.
Oudste van 16 kookt af en toe eens (meestal lasagne ) en houdt als ze zin heeft haar eigen kamer schoon, de jongens vinden het momenteel een erg leuk klusje om de was op kleur te sorteren en jongste van 3 poetst erg graag dus die mag wel eens los met een vochtig doekje. Of ze helpt mee was op te hangen door de knijpers aan te geven. Als ze mee willen boodschappen doen, is het ook de bedoeling dat ze echt helpen, ieder een tas mee naar binnen sjouwen bijvoorbeeld.
Ik merk dat ze de eigen verantwoordelijkheid voor iets wel heel leuk vinden. Laatst had de jongste zoon (8) het boodschappenlijstje geschreven, ik heb hem nog nooit zó serieus bezig gezien in de supermarkt, kijkend of we wel alles hadden.
En oudste zoon (10) doet wel eens zelfstandig een boodschap voor me, daar groeit ie ook elke keer 10 cm van.
Wel krijg ik nog regelmatig enorm gezanik en gezemel als ik er eentje vraag om bv even af te drogen. Dat is dan helemaal NIET eerlijk want broer/zuslief hoeft nóóit wat!! Wie daar nog een tip voor heeft...

Henriette123

Henriette123

10-08-2011 om 00:16

Tink

Wat bij onze 4schatjes hielp toen ze zo tussen de 7 en 15 waren, was dat wij alle dagen van de week en alle klussen op een lijst schreven, en zij mochten met elkaar de namen bij de taken op de lijst invullen; dit liep prima. Vooral omdat iemand die op de ene dag weinig deed ivm school en sport, op een andere dag meer deed. Het scheelde bij ons althans veel gezeur.

Rembrand

Rembrand

10-08-2011 om 09:46

Tink

Een lijstje met wie de afdroogbeurt heeft werkt uitstekend. Dat hebben wij hier voor het tafel dekken.
M.

Asa Torell

Asa Torell

10-08-2011 om 10:03

Beurten

Ha, die herinner ik me nog van vroeger! Prachtige schema's. En als er dan eentje op zijn of haar beurt-dag uit logeren was moest het dan wel of niet ingehaald worden? En hoe dan? En woog afwassen zwaarder dan afdrogen of niet? Het bleef altijd wel gedoe geven...
Maar blijkbaar werkt het wel bij anderen dus ik zou het gewoon proberen Tink! Misschien helpt het om er eerst met zijn allen voor te gaan zitten om samen te bedenken wat een goede/eerlijke manier is om zo'n schema te maken.

Asa Torell

Asa Torell

10-08-2011 om 10:08

Hier de redenen voor meehelpen

Man is hier een prachtig voorbeeld van een heel ijverig en huishoudelijk kundig persoon die in zijn 19 jaren thuis nooit een vinger heeft hoeven uitsteken! Ikzelf heb altijd veel gedaan thuis en genoot enorm toen ik als student eindelijk lekker de boel kon laten verslonzen - en als ik de kans krijg omdat man bijv. op reis is doe ik dat nog steeds .
Dus het aanleren van vaardigheden voor later is hier niet echt een motivatie voor meehelpen in huis. De enige echte reden is dat ik me anders een huissloof voel die alles loopt te doen. Terwijl het vaak niet minder tijd kost - een vierjarige zelf haar gemorste drinken laten opdeppen uit het tapijt is echt niet tijdbesparend, maar het voelt wel veel prettiger dan het zelf moeten doen terwijl de knoeipot lekker lui toekijkt. Dus ongeveer zoals Tink het omschrijft, dat ik het er bij vind horen dat je allemaal je steentje bijdraagt in huis.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.