Terug naar overzichtspagina
Prijsvraag: Droom-design Interactief ontwerpproject
In samenwerking met:
Stichting GIO
Goed Industrieel Ontwerp

FASE 1 - Inzending ergernissen

Categorie: diversen
nr. 1 t/m 41

1. Babyfoon deugt niet
Categorie: diversen

Manon Wolder, Almere
[email protected]

Ergernis: de babyfoon.

1.Er is niets vervelender dan als je kind in bed ligt en om de zoveel tijd je babyfoon ofwel luid en duidelijk een bakkie ontvangt, erg ruist om onduidelijke redenen (geen electrische apparatuur nabij) of dan wel iemand anders ontvangt in de buurt ondanks de A en B frequentie.

2.Heel handig zou het ook zijn dat er een babyfoon komt waarbij het 'baby' verzend-gedeelte eventueel snoerloos gebruikt kan worden en er een indicatielichtje gaat branden als de accu-batterij leegraakt. Je hebt namelijk niet altijd een stopcontact dichtbij en als het kind iets ouder is, kan hij/zij gemakkelijk het snoertje losmaken. Ook wordt hierbij de (hele lichte) schok voorkomen die je kind kan krijgen door het snoer in de mond te stoppen.

3.Nog een laatste, een mogelijke uitbreiding van babyfoons op hetzelfde ontvangst-gedeelte, voor wanneer er meer dan een kind is waarvoor je een babyfoon gebruikt in verscheidene kamers.

Oplossing: 1. Een babyfoon die zelf een frequentie zoekt waarop geen ander aanwezig is. Of iedere babyfoon een andere frequentie geven. Ruisonderdrukking of een andere manier om de babyfoon niet meer te laten ruisen/storen/zoemen.
2. Oplaadbatterij voor het verzendgedeelte i.p.v. of als keuze naast het snoer en indicatielampje voor als de batterij weer opgeladen moet worden.

3. Uitbreidsysteem waarbij je alleen een extra verzendgedeelte nodig hebt, door op het ontvangstgedeelte twee of drie verschillende ontvangstkanalen aan te brengen. Door middel van een nummersysteem op de ontvangstgedeeltes kan men die dan bestellen in verband met frequenties (zie gewenste oplossing bij 1.) op die manier is ieder systeem uniek.

Aanvullende eisen: het moet niet te duur worden, zo onder de ƒ 300,- gulden blijven (excl. eventuele uitbreidingset).

2. Afdekplaatjes vallen alsmaar uit het stopcontact
Categorie: diversen

Bianca Coljee, Dordrecht
[email protected]

Ergernis: ik heb plaatjes in de stopcontacten geplakt waar je de stekkers overheen moet doen, zodat er geen kindervingers e.d. in de stopcontacten terecht kunnen komen. Maar als je er een stekker in wilt doen, vallen ze er weer uit.

Oplossing: dunnere plaatjes.

Aanvullende eisen: de plaatjes moeten dunner zodat de stekker dieper in het stopcontact kan komen en er dus niet meer uit valt.

3. Gevaarlijke ovendeur
Categorie: diversen

CJ Salomons, Hengelo
[email protected]

Ergernis: zoontje wil de wereld ontdekken en alles onderzoeken. Zo ook de oven, die een gemakkelijk te openen draaideur heeft. Levensgevaarlijk als deze aanstaat en niet hoog geplaatst kan worden in de keuken. Bij diverse winkels bleek geen oplossing te zijn voor dit probleem, ook de fabrikant kon geen uitkomst bieden.

Oplossing: kindveilige sluiting, die niet van plastic is, dit smelt namelijk en ook op inbouw-ovens toepasbaar.

Aanvullende eisen: veilig, niet smeltbaar, standaard produkt, dat voor alle ovens bruikbaar is. Bij voorkeur ook opnemen in produktieeisen van deze apparatuur.

4. Hoe koel je die vloeistof af?
Categorie: diversen

Kitty Arends, Zetten
[email protected]

Ergernis: hete vloeistoffen (thee, soep, e.d.) die gevaar opleveren voor de kleine kinderen. Ook toen de kinderen klein waren, moest het water eerst gekookt worden, daarna moest het afkoelen, en pas daarna kon het gebruikt worden om voeding mee te maken. Als een kind HONGER heeft, kost dat veel te veel tijd.

Oplossing: een apparaatje waarmee je koude lucht door de vloeistof kan laten stromen. Een ijsklontje geeft namelijk vaak smaakverlies.

Aanvullende eisen: in café's hebben ze apparaten om hete stoom erdoor te laten laten lopen om iets snel heet te maken. Mijn apparaatje zorgt voor een koude lucht door de vloeistof heen. Het pijpje dat in de vloeistof wordt gestoken moet wel goed reinigbaar zijn. Het apparaatje mag niet te groot zijn, want het moet ieder moment bruikbaar zijn. Liefst opgehangen.

5. Kruipertje laat zich moeilijk verschonen
Categorie: diversen

Hilde Kouwenberg, Den Haag
[email protected]

Ergernis: de luier aandoen bij een kruipertje van ruim 1 jaar, dat constant wegkruipt, wegrolt, enzovoorts. Eentje die dus absoluut niet op zijn rug wil liggen. Luierbroekjes heb ik geprobeerd, maar die zijn niet plas-proof genoeg (bij de beentjes).

Oplossing: een luier die je om kan doen terwijl ze in kruiphouding zitten. Nu doe ik af en toe wel een luier achterstevoren aan, maar dan krijg je hetzelfde probleem als ik bij de broekjes heb: niet plas-proof genoeg.

Aanvullende eisen: de plakrandjes aan de voorkant van de luier vastmaken in plaats van aan de achterkant. Dan kan je de luier vanaf de achterkant vastmaken (naar achter toe), terwijl ze weg proberen te kruipen. Het kind hoeft in ieder geval niet meer op zijn rug te liggen.

6. Huishoudelijk ongemak: de afwasborstel
Categorie: diversen

Pauli van Zwol - van Veen, Den Haag
[email protected]

Ergernis: het feit dat een afwasborstel al na een week gebruik volkomen uit model en vies is.

Oplossing: een afwasborstel met haren die niet na het minste gebruik ombuigen, hij mag ook niet te breed zijn, en goed schoon te spoelen.

Aanvullende eisen: ik denk dat een heel ander model dan dat je nu in de winkels ziet veel makkelijker in gebruik zou zijn. Bijvoorbeeld smal aan de onderkant en breder uitlopend naar boven, zodat je ook in kleine ruimtes kunt komen.

7. Huishoudelijk ongemak: de strijk
Categorie: diversen

Monique van Kesteren, Oud Beijerland
[email protected]

Ergernis: de gigantische strijk die elke keer toch moet gebeuren, ondanks dat we zo veel mogelijk strijkvrije kleding hebben.

Oplossing: een apparaat waar je je kleding in stopt, op een knopje drukt en na een tijdje kreukvrij is. Misschien iets met stoom of zo.

Aanvullende eisen: het stroomgebruik mag niet al te gek veel zijn, niet veel meer als wat een strijkijzer verbruikt.

8. Aankleedkussen vraagt om hekwerk
Categorie: diversen

Eveline Sissing, Utrecht
[email protected]

Ergernis: ik werk op een kinderdagverblijf en mijn ergernis komt voort uit een situatie die zich daar vaak voordoet. Ik ben zelf nu ook zwanger en heb al eens zitten nadenken hoe ik dat zou kunnen oplossen als ik eenmaal thuis ook zover ben.

Stel je voor: je bent een kind aan het verkleden of aan het verschonen op het aankleedkussen en je komt tot de ontdekking dat je vergeten bent iets te pakken. Of een ander kind staat op het punt iets gevaarlijks te doen. Of de kat is iets verbodens aan het uitvreten en moet nodig afgestopt worden. Of de voordeurbel gaat. Of ... Er zijn vast wel meer situaties te bedenken, waarbij je voor een kort moment het aankleedkussen moet verlaten en dat het niet handig is om je kind weer op te pakken en op een veilige plek neer te leggen of zetten. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat er poep in zicht is.

Kortom: hoe kun je van het aankleedkussen wegstappen zonder dat je het kind weer hoeft op te pakken. Met dreumesen is het nog lastiger, want die zijn zwaarder en beweeglijker.

Oplossing: een aanpassing aan het aankleedkussen of aan de commode, waardoor er een soort tijdelijk hekje om het kind ontstaat. Het kind kan niet vallen en jij kunt zonder adrenaline-aanvallen je korte klusje doen.

Aanvullende eisen: het hekje moet:

  • een eenvoudige constructie worden, geen ingewikkelde apparaten
  • universeel aan te brengen zijn op een commode of aan een aankleedkussen
  • van kindveilig materiaal gemaakt zijn
  • gemakkelijk opbergbaar en evt. meeneembaar zijn
  • geschikt zijn voor kleine baby'tjes en voor grotere kinderen
  • uiteraard niet duur zijn.

    9. Houten speeltoestellen geven splinters
    Categorie: diversen

    Fabri Mady, Aartselaar
    [email protected]

    Ergernis: bij mijn dochter (4j) moest verleden jaar een verzweerde splinter (lengte 3 cm) operatief verwijderd worden. De splinter was afkomstig van een houten schuif-af op de schoolplaats. De directie negeert het probleem van onveiligheid.

    Oplossing: vervanging en bouwen van veilige kind-vriendelijke speeltuigen met eventueel splintervrij hout. Een strengere controle op de veiligheid. Verplicht maandelijks of wekelijks onderhoud van de speeltuigen op school.

    Aanvullende eisen: een maandelijkse onaangekondigde controle door de inspectie van de speeltuigen. Beter onderhoud van speeltuigen. Kindvriendelijkere materialen gebruiken bij het ontwerp van schoolspeeltuinen.

    10. Altijd te veel spullen
    Categorie: diversen

    [naam en adres bekend bij de redactie]

    Ergernis: bij logeerpartijen en bijvoorbeeld camperen is het niet handig als je al je babyspullen mee moet nemen. Vaak heb je dan een hele auto vol of moet je je gaan beperken in wat je meeneemt.

    Oplossing: handig zou het zijn als er meerdere producten in 1 geïntegreerd zouden worden, zodat je minder spullen mee hoeft te nemen.

    Aanvullende eisen: een oplossing is een product dat tegelijkertijd als bedje, badje (!), wiebelstoel,

    11. Baby-producten zijn te groot en te massief
    Categorie: diversen
    wandelwagen, buggy en autokinderzitje te gebruiken i

    [naam en adres bekend bij de redactie]

    Ergernis: veel baby-producten (bedjes, commode, kinderstoelen, box) zijn groot en massief. Wel stevig, maar lastig mee te nemen als je ergens heen gaat; op bezoek, een weekendje weg, vakantie, terwijl je ergens anders graag hetzelfde comfort hebt dat je thuis ook hebt.

    Oplossing: producten die makkelijk opklapbaar zijn, dus beter hanteerbaar, beter te dragen en dan ook zo weinig mogelijk ruimte innemen als ze ingeklapt zijn. Makkelijk inklapbare bedjes, kinderstoelen, boxen, die weinig ruimte innemen.

    Aanvullende eisen: een oplossing is een product dat tegelijkertijd de functie van een commode heeft (aankleedblad), een box is, maar ook een reiswiegje. En dit alles makkelijk inklapbaar en weinig ruimte innemend zodat je het makkelijk een dagje mee kunt nemen, maar ook bijvoorbeeld voor op de camping geschikt is.

    Ik zie het dan als een diep ledikantje waarbovenop een blad gelegd kan worden, zodat je op stahoogte een aankleedmogelijkheid hebt. Het heeft een soort net aan de zijkanten, zodat het kindje erdoor heen kan kijken (en jezelf ook erin kan kijken).

    Als het aankleedblad op de bovenkant ligt, is het geheel afgesloten. Zo kun je het blad ook gebruiken om het kindje, als het erin ligt, te beschermen tegen bijvoorbeeld muggen. Wel moet dan natuurlijk gedacht worden aan een goede borging, zodat het blad nooit naar beneden kan vallen op het kindje.

    12. Tja...
    Categorie: diversen

    Alexander, Breda
    [email protected]

    Ergernis: als ik heel moe ben, wil ik altijd het liefst voor de tv hangen en even mijn kleine dochter van 1 jaar vergeten. Maar als je een baby van 1 jaar vergeet, heeft hij/zij al lang iets in haar mondje.

    Oplossing: als je nou een baby een soort petje geeft met een klein cameraatje erop (draadloos) dan kan je hem in de woonkamer laten kruipen terwijl je voor de tv naar hem aan het kijken bent wat hij/zij aan het doen is.

    Aanvullende eisen: een moeder die nog een baby heeft wil ook wel eens uitrusten, dus het is best gemakelijk vind ik voor een moeder. De baby leert dan ook nog sneller hoe alles in elkaar zit.

    13. Waar leg je die poepluier weg?
    Categorie: diversen

    Miriam v.d. Bergh, Dordrecht
    [email protected]

    Ergernis: bij het verschonen van een poepluier op de commode, de vieze luier niet op een veilige wijze gelijk weg te kunnen leggen (om graaiende baby-vingers buitenspel te zetten), terwijl je de baby vast kunt blijven houden. Dat is mijn grootste ergenis.

    Oplossing: een commode met een geïntegreerde wasbak met kraan (zoals in een badkamermeubel), groot genoeg om de baby in te wassen, of even de billetjes van ontlasting te ontdoen. Een in het meubel geïntegreerde emmer voor de vieze katoenen luiers of een afvalbak voor vieze papieren luiers is ook nuttig.

    Hoewel wij al wel over een zelf gemaakt meubel met wasbak beschikken, is het niet weg kunnen leggen van een vieze luier ons al twee keer opgebroken met een (bijna) valpartij.

    Aanvullende eisen: de integratie van de luier-emmer zou zodanig moeten gebeuren dat deze redelijk eenvoudig te legen en goed schoon te maken is.

    14. Daar stort weer een stapel in...
    Categorie: diversen

    Christien Lucassen , Apeldoorn
    [email protected]

    Ergernis: ik ken geen goed opbergmeubel voor kinderspeelgoed. Kinderen hebben boeken, dozen, Lego, Duplo, auto's, spelletjes, puzzels, lappen stof. Alles heeft een ander formaat. Stapelen gaat heel even goed, namelijk als je het zelf hebt opgeruimd. Zodra ze er zelf weer iets tussenuit halen, stort er een stapel in.

    Ook gaan spelletjes-dozen stuk, of het speelgoed (bijvoorbeel Duplo) wordt aangevuld, zodat het niet meer in de originele ton of emmer past. Bovendien past zo'n Duplo-emmer niet in de speelkisten/ kubussen die papa zelf heeft gemaakt. Dus er worden dingen naast gezet. Het lijkt nooit opgeruimd of gesorteerd. En juist als het is opgeruimd, gaan de kids lekker aan het spelen!

    Oplossing: speelgoedmeubel (uitbreidbaar à la Lundia-stelling) met vakjes en hokjes zodat er niet te veel spelletjes dozen of boeken gestapeld hoeven te worden. Met hierin een soort vergrote variatie op een cd-rek. Enkele afsluitbare deurtjes (voor plaksel en klein grut). Zowel kast- als kist-onderdelen.

    Een combinatie van meerdere Ikea-Moppe-kastjes biedt ook een oplossing, maar dit moet dan weer geïntegreerd worden.

    Aanvullende eisen:

  • veel opbergruimten (verschillende formaten)
  • moet zowel in de hoogte als in de breedte en de diepte uitgebreid kunnen worden
  • niet te duur, zeker de basiselementen niet
  • aanpasbaar aan eigen interieur (kleur/soort hout)

    15. Tekenmaterialen voor kleine kinderen
    Categorie: diversen

    Dennis Splinter, Julianadorp
    [email protected]

    Ergernis: er zijn geen goede kleurtjes voor kleine kinderen. Kleurpotloden breken de hele tijd, wasco wordt gegeten en viltstiften zijn erg goed om vlekken mee te maken.

    Oplossing: een kleurmiddel waar ook hele kleine kinderen leuk en veilig mee kunnen kleuren zonder dat hun tong op een zuurstok lijkt en wat een stootje kan hebben.

    Aanvullende eisen: geen.

    16. Gevaarlijke stroomdraden
    Categorie: diversen

    M. van Stempvoort, Ede
    [email protected]

    Ergernis: dat je een kind constant in de gaten moet houden wanneer hij niet in zijn box zit, omdat hij in de kamer bijvoorbeeld allerlei draden kan pakken die gevaarlijk kunnen zijn.

    Oplossing: iets waardoor je je kind niet meer constant in de gaten hoeft te houden. Simpele afscherm-stukken of een soort koord waarmee het kind ongehinderd kan doen wat ie wil, behalve de gevaarlijke draden pakken.

    Aanvullende eisen: het kind moet er geen last van hebben en het moet makkelijk te bevestigen zijn.

    17. Lullige luiers
    Categorie: diversen

    Martin Cleaver, Amsterdam
    [email protected]

    Ergernis: die ongelooflijk saaie en truttig vormgegeven luiers.

    Oplossing: mijn vriendin Fay heeft een geboortekaartje voor vrienden ontworpen, dat tevens een mogelijke oplossing voor het gesignaleerde probleem biedt. Zie hier.

    Aanvullende eisen: geen.

    18. Huiswerkbegeleiding kan beter (namelijk: via het net)
    Categorie: diversen

    Lia van den Elshout, Eindhoven
    [email protected]

    Ergernis: dat kinderen wel achter de computer willen zitten voor spelletjes maar aan hun huiswerk weinig tijd willen besteden.

    Oplossing: dat het huiswerk op de computer ingevoerd wordt via een electronische agenda en dat er commentaar komt ("Dat heb je goed gedaan") als ze hun huiswerktijd invullen en dat er een spelletje verschijnt.

    Aanvullende eisen: dat je een leraar kunt inschakelen om je te helpen met je huiswerk.

    19. Frontale knoppen, waar het kind bij kan
    Categorie: diversen

    Josina Heuvelsland, Utrecht
    [email protected]

    Ergernis: de knoppen aan een fornuis of wasmachine die aan de voorkant zitten en waar een kind bij kan, met alle gevaarlijke gevolgen van dien!

    Oplossing: een transparante plastic strook die om het fornuis of de wasmachine geklemd kan worden, zodat de knoppen vanaf de bovenkant bediend moeten worden en een kind alleen met zijn handjes op de strook kan komen.

    Aanvullende eisen: een plastice transparante strook in een universele maat met 2 zijkanten die iets naar binnen buigen. Als je de strook over de voorkant van het apparaat schuift gaan de zijkanten iets uit elkaar en klemmen ze vanzelf. Het plastic moet zeer sterk zijn, goed tegen hitte kunnen en gemakkelijk op en van het apparaat te schuiven zijn. De strook moet schuin naar boven toe uitlopen zodat de knoppen vanaf de bovenkant bediend kunnen worden.

    20. De schooltas
    Categorie: diversen

    M. Pot, Den Haag
    [email protected]

    Ergernis: toen ik vroeger op de HAVO zat, moest ik altijd een eind fietsen om van school naar huis te komen en vice versa. Erbarmelijke weersomstandigheden zorgden ervoor dat mijn boeken en andere schoolspullen nat en vies werden. Ook paste mijn eerste leren boekentas niet echt goed onder mijn snelbinders, zodat ik onderweg wel vier keer moest af stappen om alles weer recht te leggen.

    Na een aantal maanden kreeg ik van mijn ouders continu het verwijt naar mijn hoofd dat mijn dure studieboeken er zo slecht uitzagen. Mijn zwakke schooltas kon mijn boeken niet beschermen tegen de stoten, klappen en duwen die de tas elke dag te verduren kreeg.

    Verder ergerde ik mij aan de enorme hoeveelheid boeken, die ik vaak met geen mogelijkheid in mijn tas kreeg. Als ik ze er eindelijk in had, staken etuis of schriften er aan alle kanten uit.

    Oplossing: een schooltas voor scholieren moet aansluiten bij de manier zoals ermee om wordt gegaan. Dit houdt in dat de inhoud onder andere optimaal beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast zullen een groot aantal studenten de over het algemeen zware tassen over een grote afstand moeten vervoeren. Een tas met soms 8 kilo aan boeken die niet makkelijk is te dragen of te vervoeren, wekt ergenis en misschien zelfs wel fysieke problemen. Een tas die aansluit bij de ergonomische eisen betreffende middelbare scholieren moet het draagcomfort verbeteren.

    Aanvullende eisen:

  • De tas moet waterdicht zijn.
  • De tas moet stootvast zijn.
  • Het openen van de tas moet in een handomdraai kunnen geschieden.
  • De tas moet een gewicht van 8 kilo met gemak kunnen tillen, zonder dat slijtage ontstaat.
  • De tas moet qua vormgeving en uiterlijk aansluiten bij de wensen van de middelbare scholieren.
  • De tas moet voor een relatief lage prijs te koop zijn, zodat in principe alle studenten zich zo'n tas kunnen veroorloven.
  • In de tas moeten een pakket boeken en schriften pakket met een dikte van ongeveer 15 cm passen. Ook zullen er multomappen in moeten passen, omdat deze ook veel gebruikt worden.
  • Omdat scholieren op het voortgezet onderwijs erg trendgevoelig zijn, moet het uiterlijk van de tas aantrekkelijk zijn.

    21. Beroerde babyfoons (met inventieve oplossing)
    Categorie: diversen

    Fam. Saarloos, Alphen aan den Rijn
    [email protected]

    Ergernis: het niet of slecht werken van babyfoons. Je kunt meestal niet verder dan 100 meter van huis en indien het apparaat niet werkt, moet je weer terug naar de winkel om een andere te proberen.

    Oplossing: PC met microfoon (draadloos of vast) inzetten, die een mobiel of vast nummer belt zodra een geluidsdrempel wordt overschreden, of een standaard tekst naar een buzzer stuurt zodat de actieradius wordt vergroot en het geluid kan worden verbeterd.

    Aanvullende eisen: mijn idee voor een nuttige toepassing van de PC is die van babysitter/inbraakalarm, hiervoor is een PC nodig met een microfoon-aansluiting en een modem plus de benodigde software.

    Naschrift van de redactie: deze inzender stuurde nog een doorwrochte tekst mee, waarin het voorstel nader wordt uitgewerkt. Inclusief kansen, bedreigingen, voordelen en nadelen. We zullen u daar niet mee lastig vallen, maar zullen hem natuurlijk wel laten meewegen in ons eindoordeel van kansrijke ideeën.

    22. Onhandig regenscherm van wandelwagen/buggy
    Categorie: diversen

    Sophia van Bladel, Eindhoven
    [email protected]

    Ergernis: mijn grootste ergernis is het regenscherm van wandelwagen en buggy. Zelf heb ik een dubbele buggy (noodzakelijk met 3 kleine kinderen). Bij de buggy zitten een aantal accessoires, waaronder een regenscherm, maar dit regenscherm is zo groot en zo onhandig, dat bij een onverwachte plensbui de kinderen en de buggy alsnog drijfnat zijn.

    Voordat ik het regenscherm uitgevouwen heb, goed gepositioneerd heb en uiteindelijk heb vastgemaakt, is alles al drijfnat. Fijn dat er regenschermen zijn, alleen gebruik ik ze liever niet.

    Oplossing: een regenscherm in een soort 'frame' dat, net als de 'top' bij een 'auto cabrio', al aan de buggy bevestigd is en dat met 1 simpele handbeweging kan worden uitgevouwen. Nadat het scherm droog is, kan het ook weer eenvoudig worden ingeklapt.

    Aanvullende eisen: het 'frame'-scherm mag max. ƒ 100,- kosten. het moet van degelijk materiaal gemaakt worden, we hebben immers te maken met kinderen. Het mag echter niet te zwaar zijn. (Een buggy met 2 kinderen is al zwaar genoeg). Verder moet het zo universeel mogelijk zijn. En tenslotte: na uitvouwen mag het scherm maar op 2 plaatsen aan de buggy vastgezet worden. Het is dus niet de bedoeling dat je het scherm op wel 4 of 5 punten met clips en weet ik wat allemaal moet vastzetten.

    23. Knijpen in drink-kartonnetje verzoorzaakt morsen
    Categorie: diversen

    R. Smink, Amsterdam
    [email protected]

    Ergernis: zodra een kind met een rietje kan drinken, wordt het een stuk makkelijker om drinken voor onderweg mee te nemen. Een standaard kartonnetje vruchtensap met bijgeleverd rietje bijvoorbeeld. Het probleem is echter dat veel kinderen per ongeluk in het kartonnetje knijpen en de inhoud van het pakje over hun kleding morsen.

    Oplossing: heel simpel, een verharde huls met twee handvatten die je over het pak sap schuift. Wanneer het kind de handvatten met beide handen vast moet houden, kan er niet meer in het pak geknepen worden.

    Aanvullende eisen: in een grote oplage zijn de kosten van een dergelijk produkt zo laag dat het eventueel als speciale aanbieding bij bijvoorbeeld drie pakjes sap geleverd kan worden. Indien mogelijk: een tuit maken die in het pak een gat prikt en waar het kind direct uit kan drinken. Dan is een rietje zelfs overbodig.

    24. Parasolletje beneemt het zicht
    Categorie: diversen

    C. van der Hoeven, Breda
    [email protected]

    Ergernis: door die heerlijke zon moet er in de kinderwagen schaduw komen. Mogelijke oplossing: het parasolletje, maar hierdoor kan ik mijn Marije niet zien! Slaapt ze al? Wil ze de speen? Ziet ze nog iets? Moet ik nog even doorschudden met de kinderwagen?

    Oplossing: een doorkijk-parasolletje? Of een doorkijk-schermpje? In ieder geval iets wat de zon tegenhoudt en waar je toch doorheen kunt kijken. Eventueel ook in de auto aan het raam te bevestigen.

    Aanvullende eisen:

  • je moet erdoorheen kunnen kijken
  • het moet zonwerend zijn
  • je moet het op verschillende plaatsen kunnen bevestigen
  • het moet er kindvriendelijk uitzien (niet zo gevangenisachtig)
  • het moet veilig zijn

    25. Ik wil een MB (mobiele box)!
    Categorie: diversen

    Marion Postma-van den Nieuwenhuijzen, Leeuwarden
    [email protected]

    Ergernis: het mooie weer komt er weer aan en je wilt even heerlijk in de tuin zitten, even ontspannen. Je kind laat je niet alleen en gaat lekker mee in de frisse lucht. Even bij mama of papa op schoot, dan in een wipstoeltje, misschien zelf in een kinderstoel erbij. Kortom de kleine zit vaak "gebonden" bij de ouders. Rond laten kruipen of lopen kan nog niet, want dat is te gevaarlijk. Conclusie: het kind wordt vaak onrustig en wil wat bewegingsvrijheid. En de ouders ook.

    Dit is een klein voorbeeld wat ik merk met mijn dochtertje. Maar wat moet ik dan, zo'n camping-ding buiten zetten, leuk met dat gaas, ziet ze nog niets.

    Oplossing: er zijn verscheiden oplossingen mogelijk, maar mijn idee komt neer op een mobiele box.

    Aanvullende eisen:

  • vorm: mits scherpe randen en punten netjes afgewerkt kan deze MB (= mobiele box) alle vormen hebben. Er zou zelfs in verschillende afmetingen gewerkt kunnen worden.
  • materiaal: een licht, stabiel materiaal met vanzelfsprekend geen giftige stoffen erin. Het moet niet kunnen buigen, scheuren, afgeven, krimpen of uitzetten. En het moet gemakkelijk te onderhouden en op te bergen zijn.
  • prijs: tussen de 75 gulden en 200 gulden, inclusief een makkelijk te reinigen boxkleed.
  • overig: de MB moet gemakkelijk te monteren en te demonteren zijn (zeker voor moeders met bekkeninstabiliteit). Daarnaast zodanig inklapbaar of samen te voegen dat het makkelijk meekan, in de auto en misschien zelfs op de fiets.

    U ziet al: "makkelijk" staat erg centraal, dat is ook de bedoeling van een concept zoals dit. Het dient ervoor om zowel de ouders als het kind van een gemak te voorzien. De mogelijkheid is er zelfs om i.p.v. een bestaande box die ze nu hebben een MB te kopen die thuis zijn verdiensten doet en als het nodig is mee te kunnen naar de plek waar deze nodig is.

    Mijn enthousiasme is in ieder geval aanwezig met deze oplossing en ik heb zelfs al wat zitten schetsen of dit mogelijk is, en dat is het.
    Ik kan u eerlijk zeggen: ik zou zelf een van de eerste in een babywinkel zijn om een mobiele box te kopen.

    26. Het probleem van de kwijte knuffels
    Categorie: diversen

    Hendrik-Jan Bleumink, Heemskerk
    [email protected]

    Ergernis: lievelingsknuffel zoek (dus niet slapen, erg verdrietig etc.).

    Oplossing:
    1. elektronisch opspoorapparaatje implementeren (vgl. anti-autodiefstal chip met satelliet-ontvanger);
    2. telefoonnummer met niet uitwisbare stift op label schrijven;
    3. gezocht/gevonden homepage op internet;
    4. programma op tv: "knuffel gezocht" (mag ook nieuwe knuffel zijn natuurlijk);
    5. knuffelhulpgroep voor kinderen;
    6. knuffelhulptelefoon;
    7. knuffels verbieden.

    Aanvullende eisen: ik weet geen echte oplossing. Maar voor kleine mensjes valt dit onder de categorie "groot leed". Misschien hoort het gewoon bij "groot worden"?

    27. Gevaarlijke commodes
    Categorie: diversen

    Marjolijn Meerburg, Hengelo
    [email protected]

    Ergernis: dat veel commodes erg gevaarlijk kunnen zijn. Er wordt wat mij betreft nog te weinig aan voorlichting gedaan over dingen die potentieel een gevaar zijn voor het kind. Ook in de baby-winkels weten de verkoopsters vaak niet goed waarop moet worden gelet.

    Oplossing: een veiliger commode. Bovendien moet-ie zo worden gemaakt dat alles binnen (een) hand bereik kan staan. Ook moet het er leuk uitzien en eventueel later nog kunnen worden gebruikt als het kind wat ouder is (als berg/speelmeubel).

    Aanvullende eisen:

  • Een 'railing' die er voor zorgt dat de kleine er niet vanaf kan kukelen.
  • Ingebouwde verlichting die voor het kindje geen gevaar oplevert, ook niet als die op de commode zou kunnen staan.
  • Een werkblad dat (in hoogte) kan worden aangepast aan de lengte van de ouders. Ook moet kunnen worden gekozen voor een blad waarop het kind niet dwars ligt.
  • Iets (elastieke banden) waarmee dingen (billendoekjes) op het blad/de commode kunnen worden bevestigd (komt toch altijd handen te kort).
  • Lades/deurtjes waar geen vingertjes tussen kunnen komen.
  • Niet voorzien van scherpe hoeken of randen of scherpe deurknopjes...
  • Genoeg opbergruimte naar wens aan te passen met inzet-schotjes of extra uitbreidingen.

    28. Gevaarlijk speelgoed
    Categorie: diversen

    Hans ten Broeke
    [email protected]

    Ergernis: het speelgoed onder de gevaarlijke caterogieën. Daarmee bedoel ik het speelgoed wat ze in de mond kunnen doen (pen, potlood, vilstiften, enz.).

    Oplossing: universeel stuk veilig speelgoed met allerlei varianten. Zeg maar alles ineen. Bijvoorbeeld een soort schoolbord waar al het speelgoed aan vast zit [ ... ].

    Aanvullende eisen:
    1. milieu- en kindervriendelijk materiaal
    2. makkelijk te monteren en op te bergen
    3. al het speelgoed moet goed vastzitten (met klik-systeem)
    4. goedgekeurd door veiligheidsspecialisten
    5. alles kindervriendelijk
    6. betaalbaar voor jan en alleman [ ... ]

    Naschrift van de redactie: de bovenstaande tekst is sterk ingekort. Het origineel was vele malen uitgebreider.

    29. Peuter start afwasmachine...
    Categorie: diversen

    M.K. in E.

    Ergernis: de tiptoets-bediening van (niet-inbouw) vaatwassers, op zichthoogte en aanraakhoogte van peuters en kleuters. Met van die leuke lichtjes... Heeft een kind eenmaal een programma gekozen, dan is dat niet meer ongedaan te maken.

    Oplossing: een beveiliging in de vorm van een klepje o.i.d. dat voor de toetsen zit, zodat de kinderen de toetsen niet zien en ze ze niet kunnen indrukken.

    Aanvullende eisen:

  • het moet makkelijk te monteren zijn;
  • veilig (dus niet zomaar door een kind te demonteren, niet scherp, etc);
  • mag eventueel wel merkgebonden zijn, maar moet ook passen op de oudere types;
  • het moet zo goedkoop zijn dat je denkt: voor dat geld kan ik het niet zelf maken.

    Nieuwe apparaten zouden knopjes op de bovenrand van de klep moeten hebben, maar dat is een ander verhaal. Het gaat nu om een oplossing voor de 'foute' vaatwassers die nu in overvloed op de markt zijn en in onze keukens staan.

    30. Beweeglijke kinderen
    Categorie: diversen

    Fam. Poelsma, Rotterdam
    [email protected]

    Ergernis: beweeglijke kinderen. U kent dat wel. Een baby of kind wil maar niet stil zitten. Bewegen, bewegen en nog een bewegen. Vastbinden kan niet, of toch wel?

    Oplossing: een klitterband-pak en klitterband-aankleedkussen, -stoel, -auto-zitje, etc, etc.

    Aanvullende eisen: leuke modieuze kleurtjes voor het pak en de bekleding.

    31. Hoe krijg je je kind op de commode?
    Categorie: diversen

    Wim van Bekkum, Rotterdam
    [email protected]

    Ergernis: mijn kind elke keer weer op de commode te moeten tillen.

    Oplossing: simpel trappetje dat stevig te bevestigen is aan elke (!) commode.

    Aanvullende eisen: eventueel met glijbaan om er weer af te kunnen. Deze dingen zijn wel verkrijgbaar voor kinderdagverblijven, maar niet voor particulieren.

    32. Bedverhoging bij thuisbevalling
    Categorie: diversen

    Fam. Poelsma, Rotterdam
    [email protected]

    Ergernis: operatie 'bed verhogen'. Met de eisen die er tegenwoordig zijn voor de hoogte van het bed, is het een heel gedoe om het bed op de gewenste hoogte te krijgen voor het thuisbevallen. Het is tijdelijk en een echt produkt (naast het bierkratje met planken) heb ik niet kunnen vinden.

    Oplossing: een verhogingssyteem voor een bed.

    Aanvullende eisen:

  • makkelijk aan te brengen en te verwijderen
  • stevig
  • mag geen geen afbreuk doen aan de inrichting
  • beschadigingsarm

    33. Schoonmaken na het warme eten
    Categorie: diversen

    Christien de Kam, Almere
    [email protected]

    Ergernis: het schoonmaken van de eettafel, de kinderstoel en de vloer er omheen, na het warme eten.

    Aan het einde van de dag ben je blij dat je het weer voor elkaar hebt gekregen om (tijdens het drukste moment van de dag, blèrende kinderen etc.) een gezonde en (helaas niet altijd) lekkere maaltijd op tafel te zetten. Van het eten op zich kom je als ouder ook niet echt bij; de kinderen (1 en 3 jaar) lusten het niet altijd (of willen het niet lusten), er gaat een beker drinken om, bord ondersteboven op de grond, en er wordt ALTIJD geknoeid en/of met eten gegooid. Gelukkig mag iedereen uiteindelijk van tafel. MAAR DAN KOMT HET!

    Opgedroogde puree of pap, plakkerige stoelen, saus op de onderkant van het tafelblad, yoghurt in de naden van het kinderstoel-blad, rijst en macaronie op de vloer, wat je niet met een bezem kunt opvegen. (Het blijft plakken.) En nadat je een kwartier met milieu-onvriendelijke schuurpoeder, allesreiniger, schuursponsjes en schraapmessen in de weer bent geweest, blijk je toch nog met je voet te blijven plakken in een aardappel of restant appelstroop van vanmorgen.

    Oplossing: een soort picknick-kleed wat over de tafel gaat, en doorloopt tot een meter omtrek op de vloer. Na het eten ruim je af en met 1 (!) beweging neem je het kleed bij vier punten, en deponeer je het in de recycle-bak.

    Aanvullende eisen:

  • Het kleed moet absorberen, zodat vloeibare sauzen, yoghurt e.d. niet van de tafel af op de vloer stromen.
  • Het gedeelte op de vloer moet een antisliplaag hebben, zodat je niet uitglijdt als je moet opstaan.
  • De 'recycle-bak' kan door een schoonmaakbedrijf opgehaald worden, en je weer schone kleden geven. (Het principe van de katoenen luier-ophaalservice.) Je kunt de kleden uiteraard ook zelf wassen.
  • Het kleed moet ruim genoeg zijn om je benen nog onder tafel kwijt te kunnen.

    34. Kind baden met bekkeninstabiliteit
    Categorie: diversen

    Leon Koeleman, Delft
    [email protected]

    Ergernis: veel jonge moeders met last van bekkeninstabiliteit zijn niet of nauwelijks in staat hun eigen kindje te baden. Dit wordt niet alleen als fysiek vervelend ervaren; emotioneel is het ook erg onprettig.

    Oplossing: uitgaande van de mogelijkheden en beperkingen moet vanuit ergonomische uitgangspunten een oplossing bedacht worden, bv. een geoptimaliseerde, ergonomische commode.

    Aanvullende eisen: de commode moet zittend en staand te gebruiken zijn. Alle noodzakelijke producten moet zich onder handbereik bevinden, en er moet een slimme manier gevonden worden voor het vullen en het legen van het badje. Ik ben al een heel end met de ideale oplossing gevorderd.

    35. Geen ergernis maar wel een wens: web-cam op school
    Categorie: diversen

    Dineke de Rijk, Amsterdam
    [email protected]

    Ergernis: mijn nieuwsgierigheid naar het welbevinden van mijn kind.

    Oplossing: video camera op school met online uitzending van het klaslokaal via Internet.

    Aanvullende eisen: overdag ben ik vaak benieuwd hoe het gaat met mijn kind op school. Ik zou het erg leuk vinden als de school een web-site zou hebben waar ik af en toe eens zou kunnen "spieken" wat mijn kind aan het doen is.

    36. Speentje in het donker
    Categorie: diversen

    Jessica Verweij, Utrecht
    [email protected]

    Ergernis: ergernis is een groot woord... maar wat zou het handig zijn als ik ook in het donker met mijn duffe kop het speentje snel terug kon vinden, wanneer mijn schatje er midden in de nacht achter komt dat hij uit de mond, en wellicht zelfs uit bed gevallen is... Als ik hem zonder in het bedje rond te woelen, of zonder het grote licht te hoeven ontsteken, binnen enkele seconden (= voordat alle betrokken partijen echt ontwaken) zou kunnen terugvinden...

    Oplossing: glow-in-the dark! Er is van alles wat licht geeft in het donker, dus waarom nog geen speentje?

    Twee mogelijkheden: ten eerste, en misschien het makkelijkste, in plaats van sprookjesprintjes in knalkleuren misschien een design in glow-in-the dark-inkt, misschien sterretjes, o.i.d. Of de ring (indien aanwezig) vervaardigen van oplichtend plastic, of vervangen door een "speenhanger" die de locatie van de speen verraadt.

    Aanvullende eisen: de glow-in-the-dark inkt mag niet giftig zijn, en een eventuele "speenhanger" mag niet hinderen of los te maken zijn.

    37. Speelgoed opbergen
    Categorie: diversen

    Daphne kuiper, Almere Buiten
    [email protected]

    Ergernis: speelgoed past vaak niet in speelgoeddozen, en al zit het kleinere speelgoed dan netjes in dozen, dan hebben de kinderen moeite om het te pakken omdat ze dan de onderste doos nodig hebben. Dit geeft dan het probleem dat alles omvalt of je je nek breekt over losse dozen e.d. Daarbij komt dat de dozen niet echt mooi in een interieur staan en om nu een grote stelling te plaatsen om de dozen ter stapelen vind ik niet echt de bedoeling.

    Oplossing: een mooi uitgevoerd design-dressoir voorzien van schuifsysteem/lade-systeem waar specialen manden of dozen inpassen in verschillende maten samen. Dus een rij met kleine vakken dan hele grote dan weer midden maat enz.

    Aanvullende eisen: degelijk materiaal, met veilig afgeronde hoeken en veilig afgewerkte schuifsysteem, al dan lade systeem ter voorkoming van klemzittende vingers.

    De dressoir kan dan in bijvoorbeeld beuken, eiken, maar ook bijvoorbeeld in mdf in zwart en wit met manden of opbergdozen in houtkleur, of in het wit zwart of mondriaan-kleuren of juist pasteltinten. Aanpasbaar in elk interieur. Zo heb je een mooi meubel en een opgeruimde kamer.

    38. Ik mis: een gespecialiseerde Lego-winkel
    Categorie: diversen

    Hedwig Alijk, Vlaardingen
    [email protected]

    Ergernis: de onverkrijgbaarheid van losse lego onderdeeltjes. Dit bestaat uit 2 categorieën. De (vaak piepkleine) steentjes die kwijtraken waardoor dat stuk lego niet meer te maken is, en die niet bij de klanten-service los te bestellen zijn. En de onderdelen die je los wilt kopen, zoals haaien, een speciale piraat of heks, maar waarvoor je dan meteen een hele (dure) doos moet aanschaffen. Met veel spullen erbij die je of al hebt of niet hoeft.

    Oplossing: een winkel waar alle lego-onderdelen los verkrijgbaar zijn.

    Aanvullende eisen: ik stel me een winkel voor, zoals ouderwetse kruidenierswinkels, waarbij het hele assortiment aan lego stenen en onderdelen in kleine laatjes en bakken te krijgen is. Speciale stenen en figuurtjes e.d. los, gewone stenen per ons of iets dergelijks. Graag ook met postorderbedrijf.

    Naschrift van de redactie
    In eerste instantie dachten wij, als leken op het gebied van industriële vormgeving, dat het altijd om tastbare produkten zou moeten gaan. Als dat waar was, hadden we deze inzending niet geplaatst. Maar wat blijkt: in de nieuwste opvatting van industrieel ontwerpen kan het ook gaan om het ontwerp van nieuwe diensten, en dat is waar het hier om gaat. Vandaar dat we deze inzending toch hebben geplaatst.

    39. Ik mis: een kinder-speel/slaapkamer voor 4 tot 10 jaar
    Categorie: diversen

    Leny Frings, Ridderkerk
    [email protected]

    Ergernis: niets tussen baby en tienerkamer te vinden.

    Oplossing: een kinder-speel/slaapkamer voor de leeftijd van ongeveer 4 tot 10 jaar. Nuttige ruimte hoog, zodat er zoveel mogelijk speelruimte over blijft. Er kan gekozen worden voor thema's, bijv. een echte meisjes/jongens kamer, rimboe, dierentuin, sprookjes, onder water, noem maar op....

    Aanvullende eisen: in deze kamer hoeft geen bed van 2 meter lang. De kasten kunnen aan de onderkant voor het kind zijn en bovenin (mag best erg hoog) kan dan bijv. de kleding voor het volgende seizoen. Speelgoed dat niet zo vaak wordt gebruikt etc. Ook zou het bovengedeelte gebruikt kunnen worden om kleding op te hangen. Met een mechaniek kan dan de roe naar beneden gelaten worden zodat op een vrij gemakkelijke manier de kleding met hanger en al gepakt kan worden. Een klein kind kan dan de keuze uit enkele kledingstukken gelaten worden, zodat niet konstant alle (netjes gestreken) kleding van de hangertjes wordt geplukt.
    Een groter kind kan zelf het mechaniek bedienen.

    Er moet natuurlijk iets te spelen zijn. Misschien een glijbaan, glijstang, wat mij betreft zelfs een trampoline of klimrek. Er zijn zat dingen te bedenken waarmee het leuk wordt.

    40. Babyfoon geeft bijgeluiden
    Categorie: diversen

    Marian Ziekman, Spijkenisse
    [email protected]

    Ergernis: mijn grootste ergenis tot nu toe, mijn kind is 8 mnd oud, is wel het gebruik van de babyfoon. Deze heb ik na drie weken ergernis maar afgeschaft. Buiten mijn eigen kind die ik met moeite kan horen, hoor ik o.a.:
    1. Andere baby's
    2. Gesprekken van mensen met een bakkie.
    3. Een hoop gezoem en gefluit.

    Oplossing: een babyfoon waarbij ik alleen mijn kind hoor zonder allerlei ruis-geluiden.

    Aanvullende eisen:
    1. Babyfoon moet een neutraal uiterlijk hebben, zonder beertjes, knalkleuren e.d.
    2. Babyfoon moet niet meer dan honderd gulden kosten.
    3. Babyfoon moet lang meegaan en tegen een stootje kunnen.
    4. Babyfoon moet je mee kunnen nemen in de tuin.
    5. Babyfoon moet zuinig zijn in energieverbruik.

    41. Luierdoekjesdoos deugt niet
    Categorie: diversen

    Susan Lambeck, Breda
    [email protected]

    Ergernis: de luierdoekjesdoos. De doekjes komen er niet gemakkelijk uit, blijven aan elkaar plakken, de volgende (die je niet nodig hebt) hangt er half uit en droogt vervolgens uit, de deksel vliegt eraf of zit juist te vast om 'm met 1 hand open te maken, omdat je met de andere hand de beentjes van je kleine uk omhoog houdt.

    Oplossing: een betere, mooiere (geen lelijk plastic!) handiger navuldoos. Je gebruikt zo'n ding immers meerdere malen per dag.

    Aanvullende eisen: duurzaamheid, handzaamheid en het moet nog een beetje leuk ogen.


  • Copyright © 1996-2008 Ouders Online
    Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 22 mei 2007