Terug naar overzichtspagina
Prijsvraag: Droom-design Interactief ontwerpproject
In samenwerking met:
Stichting GIO
Goed Industrieel Ontwerp

FASE 1 - Inzending ergernissen

Categorie: slapen
nr. 62 t/m 67

62. Het stapelbed, en wel het bovenste deel daarvan
Categorie: slapen

L. de Vries, Groningen
[email protected]

Ergernis: het lukt me nooit om in mijn eentje het matras te keren, dus bedden verschonen moet wachten tot er een andere volwassene in de buurt is om de helpende hand te bieden. Maar soms kun je daar niet op wachten, bijvoorbeeld die keer dat mijn dochtertje in het bovenbed overgegeven had. Wat een ellende. Het stapelbed is een Deens ontwerp, super-degelijk en veilig, maar voor het opmaken van de bedden moet moeders (of vaders) toch wel een turn-carrière achter de rug hebben.

Oplossing: een uitklapbaar hekwerk, waardoor het matras niet over het hek getild hoeft te worden maar eenvoudigweg naar beneden getrokken kan worden.

Aanvullende eisen: het probleem is het hek, dat het bovenbed aan alle kanten omringt. Het kind kan daardoor niet uit bed vallen, maar tegelijkertijd zorgt dat ervoor dat het matras niet gewoon naar beneden kan glijden maar er overheen getild moet worden. Dus een soort uitklapbaar hek, dat wel zo goed vastgemaakt moet kunnen worden dat het kind daar niet de dupe van is.

63. Hoogzwanger (1): het bed is bovenop jou beland
Categorie: slapen

Sofie De Bie, Pulderbos (België)
[email protected]

Ergernis: ik ben 37 weken zwanger, slapen is moeilijk. Een kussen onder mijn buik, tussen mijn benen en in mijn rug (slapen op de zij). 's Nachts draai je jezelf om op je rug, en je neemt al die kussens met je mee. Ze belanden boven op jou. Gevolg: je wordt wakker met het gevoel dat het bed bovenop jou is beland, in plaats van dat jij op het bed ligt.

Oplossing: een soort zwangerschapsmatras die je voldoende steun geeft aan je rug en je buik, zowel links als rechts, en waarin je nog voldoende bewegingsruimte hebt om te draaien en te keren.

Aanvullende eisen: de matras moet handig in gebruik zijn, moet passen op standaardbedden, er moeten hoeslakens beschikbaar zijn en hij moet uit een aangenaam materiaal bestaan.

64. Meeneem-bedje is te zwaar en te groot
Categorie: slapen

Otje Bollen, Alphen ad Rijn
[email protected]

Ergernis: het mee slepen van een bedje (zwaar en groot) als je naar andere mensen gaat of als je een paar dagen weg gaat.

Oplossing: een bedje dat in elkaar te zetten is. Dus: met buizen, klein matrasje. Zodat je dus iets overhoudt ter grootte en gewicht van een klein tentje.

Aanvullende eisen: de dreumes moet er veilig in kunnen slapen, dat wil zeggen: de constructie mag niet omvallen. Liefst een stukje van de grond af, in verband met de kou. Niet zo'n groot pak zoals die paraplu-bedden hebben.

65. Slaapplaats voor dreumesen
Categorie: slapen

Bianca de Bruijn, Voorschoten
[email protected]

Ergernis: mijn dochter van 15 maanden slaapt al vanaf haar geboorte 's nachts in bed maar overdag wil ze alleen in slaap vallen in haar "wippertje". Ze is inmiddels 15 kilo en het stoeltje wordt dus te klein. Ze kan alleen in slaap vallen als het stoeltje heen en weer gaat.

Oplossing: een groter wipstoeltje of een soort hangmatje waarin zij wiegend in slaap kan vallen.

Aanvullende eisen: de wipstoel moet een kind dat zwaarder is dan 12 kg kunnen dragen. De hangmat moet handig bevestigd kunnen worden of met evt. draagarmen (steunen) geleverd worden.

66. Het ritje met de auto
Categorie: slapen

Henriette de Lange, Lelystad
[email protected]

Ergernis: veel (kleine) kinderen krijg je overdag en/of 's nachts niet in slaap. voor een schommelwieg zijn de meeste kinderen al snel te groot. Veel ouders gaan dan uit pure wanhoop dan maar een stukje rijden met de auto, want dat is soms de enige manier om een blerend kind stil te krijgen. Een auto is echter wel erg milieu-onvriendelijk en als je stopt om ze uit de auto te halen, worden ze meestal weer wakker (en gaan ze weer huilen).

Oplossing: een kinderbedje dat je in een klein autootje op de kinderkamer kunt zetten dat ook meebeweegt, zodat je niet alleen het monotome geluid van de auto hebt waar de kinderen van in slaap vallen, maar ook het gehobbel van een auto.

Aanvullende eisen: het autootje mag geen gassen verspreiden ivm. het milieu. Ieder kinder/peuterbedje moet er in passen, zodat het kind in de eigen vertrouwde omgeving van z'n bedje blijft. Het mag niet te groot zijn voor op de kinderkamer en geen scherpe kanten bevatten. Je moet het uit kunnen zetten zodat je je kind na afloop van het ritje niet wakker maakt. En het moet wel betaalbaar blijven (bijv. de prijs van een bedje).

67. Rondjes rijden met de kinderwagen
Categorie: slapen

Angelique Fletcher-Peelen, Oberursel (Duitsland)
[email protected]

Ergernis: al mijn 3 kinderen hadden de eerste maanden na de geboorte last van 'buikkrampjes' oftewel koliek. Het fijnste voor hen was om in hun kinderwagen gelegd te worden en daar reden we dan rondjes mee door de kamer. Dat is natuurlijk heel erg vermoeiend als je dit avond in, avond uit voor maanden moet doen.

We hebben er toen aan gedacht dat het fantastisch zou zijn als er 'iets' was wat automatisch zou bewegen en waar ons baby'tje dan ingelegd kon worden. Zo konden wij ook eens ontspannen zitten 's avonds. Helaas is er niets. Wij hadden er heel wat geld voor over gehad als er iets te koop was geweest.

Oplossing: een soort apparaatje waar je je kinderwagen aan kunt bevestigen waardoor hij zachtjes heen en weer geduwd wordt.

Aanvullende eisen: het moet natuurlijk veilig zijn en niet te wild heen en weer rijden. Misschien met een regelaar in snelheden. Helaas zouden wij er niets meer aan hebben maar ik denk dat hiermee heel wat ouders in spe erg gelukkig zouden zijn.


Copyright © 1996-2008 Ouders Online
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 16 juni 1999