Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Moeder

Moeder

06-03-2016 om 10:18

Feiten en fabels over acne

Na de opnames van Zapp (aflevering van 6 februari 2016) bleek maar weer hoe hardnekkig die fabels rondom het krijgen van acne zijn. Tijd om de grootste fabels eens op een rijtje te zetten...

Kwestie van eroverheen groeien?
Een van de grootste misverstanden is wel dat je ‘eroverheen moet groeien’. Het is zo belangrijk om acne meteen goed aan te pakken, anders kan het van kwaad tot erger worden en zit je (zoon of dochter) straks met littekens.

Van chocola krijg je puistjes, toch?
Voeding speelt deels een rol. Het is bekend dat voeding die je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt acne kan verergeren. Chocola is daarvan een goed voorbeeld. Zeker de melkvariant. Maar dus ook snoep, koek, chips en taart. Ook melkproducten lijken acne te kunnen verergeren. ‘Vet’ eten heeft vrijwel geen invloed op acne blijkt uit onderzoek. Wat wel invloed kan hebben is wanneer je vaak in een vettige omgeving verkeert; werken in een keuken/snackbar bijvoorbeeld.

Is acne besmettelijk?
Nee, acne is niet besmettelijk. Acne is de reactie van het lichaam op de P. acnes bacteriën, naast andere factoren, zoals verhoogde talgproductie. Je kunt geen acne krijgen van iemand anders.

Mag je puistjes uitknijpen?
Dit is echt een no-go! Het uitknijpen van puistjes kan juist weer leiden tot meer ontstekingen en uiteindelijk zelfs littekens waar je heel moeilijk vanaf komt.

Helpt tandpasta om puistjes uit te drogen?
Dit raad ik je niet aan. Tandpasta irriteert niet alleen de huid, het kan ook nog eens zorgen voor nieuwe puistjes.

Wat kun je dan doen om een puistje zo snel mogelijk weg te krijgen?
Breng zodra je een puistje ziet verschijnen wat benzoylperoxide of verdunde tea tree olie aan op je huid. Deze stoffen doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Daaroverheen kun je een exfoliant met salicylzuur gebruiken; salicylzuur maakt de porie schoon. Alleen als je echt iets belangrijks hebt en het puistje een wit puntje heeft dan kun je er heel voorzichtig met een gesteriliseerd naaldje in prikken en hem uitdrukken.

Is acne erfelijk?
Hét gen voor het ontstaan van acne is nog niet gevonden, wel blijkt dat acne vaak in de familie zit. Als een van je ouders vroeger ernstige acne heeft gehad, is de kans groot dat je hier zelf ook last van gaat krijgen. Maar dat betekent niet dat je het dan maar gewoon moet ‘accepteren’. Er zijn een hoop mogelijkheden om te zorgen dat jij het zoveel mogelijk onder controle krijgt.

Is zon goed acne?
Er wordt vaak gedacht dat de zon helpt bij acne. Dit komt doordat het bruine kleurtje wat de huid krijgt door de zon, de acne enigszins minder laat opvallen. Helaas zal het je acne niet helpen op de lange termijn, het zal het zelfs verergeren. Je huid droogt in eerste instantie uit, maar daarna ‘herstelt’ de huid zich weer door zich dikker te maken en door de talgproductie te verhogen. Twee van de factoren die acne kunnen veroorzaken…

Verergert zweten acne?
Het is een misvatting dat alleen zweten voor acne zorgt. Maar, zweet in combinatie met strakke kleding en wrijving, kan wel voor acne uitbraken zorgen. Draag je misschien een pet of hoofdband tijdens het sporten? Dit kan zorgen voor een uitbraak op je voorhoofd. Het is dus heel belangrijk om altijd je gezicht en lichaam te reinigen na een work-out.

Naar de schoonheidsspecialist?
Pas op met bezoekjes aan de schoonheidsspecialiste. Hoewel er echt kundige mensen zijn, veroorzaakt een behandeling bij de schoonheidsspecialiste meestal alleen maar meer problemen. De gebruikte producten (scrubs) of behandelmethoden (stomen, uitknijpen) zijn te irriterend voor de onrustige huid.

EXTRA ACNE TIPS:

• Vervang regelmatig je kussensloop (om de twee dagen).

• Reinig je telefoon dagelijks met een alcoholdoekje.

• Geef je acne-behandeling de tijd om te werken (minimaal 4-6 weken).

• Stop niet meteen zodra de huid vrij van puistjes is.

• Ga nooit naar bed zonder je gezicht te reinigen.

• Was je handen voordat je je gezicht wast.

• Zoek hulp bij een huidtherapeut of je huisarts als je niet goed weet wat je moet doen.

• Reinig je kwastjes voor je make-up wekelijks met babyshampoo.

• Camouflage tip: een non-comedogenic foundation – beetje poeder – concealer. OF onder je foundation een groene coverstick, maskeert de roodheid.

• Puistjes en onderhuidse ontstekingen in je haarlijn kunnen komen door je shampoo of haarstylingsproducten.

• Eet alles met mate, en vervang voeding met ‘snelle suikers’ zoveel mogelijk voor lage glycemische voeding.

• Bescherm je goed tegen de zon.

• Heel veel kleine bultjes op het voorhoofd? Misschien zijn het wel gistpuistjes.

• Dure huidverzorging zegt écht niks over de kwaliteit.

Groetjes, Jetske

(Dr. Jetske Ultee - onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

http://www.dr-jetskeultee.nl/feiten-en-fabels-over-acne/obj10619662?utm_source=Abonnees+Blog+Dr.+Jetske+Ultee&utm_campaign=d1a8ebcd76-Nieuwsbrief_februari_2016&utm_medium=email&utm_term=0_6563e9b6e4-d1a8ebcd76-20227749&mc_cid=d1a8ebcd76&mc_eid=6b2cd31eca

Tsjongejonge

Heb je daar al die hoofdletters voor nodig?

Er zijn trouwens zoveel onderzoeken en onderzoekjes gedaan:
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/krijg-je-puistjes-van-chocola-of-andere-vette-voedingswaar~a3733051/

skik

Moeder

Moeder

06-03-2016 om 11:39

Gekopieerd

Ik heb het gekopieerd en dat was toevallig in hoofdletters. Ik vind het een goed artikel omdat alles weer eens bij elkaar staat en er een hoop praktische tips in staan. Zoals elke 2 dagen je kussensloop verschonen, dat is voor elke huid goed. Of dat de schoonheidsspecialiste vaak meer schade dan goed doet. Die had ik eerder moeten weten, had me vroeger veel geld bespaart.

Moeder

Ik vond het ook een fijn artikel, alles bij elkaar. De meeste do's en dont's wist ik wel, of vermoedde ik, maar de kennis is weer opgefrist.

Moeder

Moeder

06-03-2016 om 19:38

Intentie

Dat was mijn hele intentie Ik heb trouwens vanmiddag meteen mijn kussensloop verschoont

Ananastip

Hier merkte ik dat het gezicht rustiger werd als er frequent ananas gegeten werd!
Er bestaan ook ananasmaskertjes maar verse ananas is nog lekker ook.

Er overheen groeien

Nou geloof ik direct dat je er goed mee om moet gaan maar er is toch wel een vorm van erover heengroeien. Zelf heb ik als puber af en toe een verdwaald puistje gehad. En dat zie ik ook bij dochter.
Maar dat is toch na de pubertijd echt weggebleven.
Goed idee trouwens inderdaad extra sloop verschonen en je telefoon schoonmaken.
Dochter dept met een clearasilwatje als er zo'n ding de kop opsteekt. Verder niets nodig.

Vraag wat betref scheren

Was het maar zo simpel...
Dochter is uiteindelijk maar over gegaan op het gebruik van de pil, (geen Diane-pil)
En zoon, ja die doet zich te goed aan verse ananas.
Benzoylperoxide bleekt je lakens en handdoeken uit en crearasil vind hij stinken.

Vraag!!

Irl zie ik meer mannen met acne-littekens dan vrouwen. Dat zal wel door het scheren komen.
Nu hoeft zoon nog niet te scheren maar ik heb wel een vraag.
Hoe kan een jongeman met puisten zich het best scheren zonder littekenvorming?

lennest

lennest

07-03-2016 om 10:23

ernstige acne

Mijn zoon had ernstige acne, dikke bulten op het gezicht, in de hals en op de rug. Natuurlijk bleef hij er niet vanaf met als resultaat nog meer ontstekingen en veel littekens. Uiteindelijk heeft de huisarts isotretinoïne voorgeschreven. Het is een heftig middel, maar het werkt! Hij heeft het bijna een half jaar geslikt en was na een week of 4 volledig acne-vrij, zelfs nu hij gestopt is met de medicatie. Veel bijwerkingen; extreem droge huid, eczeem-gevoelig, hij kreeg neusbloedingen, dunnere nagels en mondhoeken die stuk gingen en zijn haar was niet meer vet. Zo tegen het einde van de kuur kreeg hij nog meer klachten; erg moe, slecht slapen, darmklachten, maar hij had 't er allemaal voor over dus doorgaan. Zijn zelfvertrouwen is een stuk gegroeid en de littekens trekken nu weg (op een paar na).
De nagels beginnen weer dikker te worden, de neusbloedingen zijn bijna over, hij moet weer om de dag z'n haar wassen, alleen de droge huid is er nog. Veel smeren dus.
Ik ben blij voor hem, maar het was een zwaar medicijn en mag alleen maar gebruikt worden als de acne heel heftig is en andere dingen niet werken.

Het scheren en de hoofdkussen

TS geeft aan dat om de twee dagen de hoofdkussenhoes verschoont dient te worden. Om diezelfde reden wordt in een website ook natscheren aangeraden boven electrisch scheren. En dan nog het liefst dmv één haal met een wegwerpmesje met één blad; minste schade aan de huid door het gebruik van een mesje met een schoon snijvlak.
In een andere website staat weer dat electrisch scheren minder schade aanricht, wat mij ook logischer lijkt daar de kop de huidlaag zelf op 'afstand' houdt.

@Iennest, wat vervelend dat je zoon ook te maken had met dikke maar ook vaak pijnlijke onderhuidse vochtbulten. Gelukkig dahet nu wat beter gaat.
Maar scheert hij zich al? En kiest hij dan voor nat of voor electrisch?
Het lijkt mij dat je met een droge huid eerder voor electrisch kiest, maar dan zit je wel met het extra schoonmaken van de koppen. Even tikken op de rand van de wasbak of met een borsteltje, werkt niet.
Soms mag je, als meisje, blij zijn als je geen baardgroei hebt..

lennest

lennest

08-03-2016 om 17:03

scheren

Zoon heeft nauwelijks baardgroei, een keer per week droog scheren en dat was het. Voor het medicijngebruik schoor hij zich maar af en toe, ook vanwege de vele ontstekingen, maar droog met zo'n drie-koppig scheersysteem. Het is wel een apparaat wat onder de kraan afgespoeld mag worden en dat doet hij dan ook keurig, met heet water.

Iennest,

Bedankt.

mirreke

mirreke

09-03-2016 om 00:12

Hier ook isotretinoïne

Bij mijn zoon duurde het veel langer voordat hij eraf was, wel een maand of vier vijf, nadat hij begon te slikken. En het werd eerst nog veel erger!!! Maar hij is er nu alweer bijna een jaar van af en het blijft prachtig, zijn huid.

Het vermoeden is dat hij een combinatie van gewone (ahum) acne en Rosacea heeft/had. Dan word je niet blij. Dat is een vorm van huiduitslag waar je helemaal niet overheen groeit, en waarbij eigenlijk alleen isotretinoïne oftewel roaccutane helpt (als je geluk hebt, las ik). In die zin zou ik idd iedereen aanraden om bij puistjes toch echt snel naar de arts te gaan.

Hij heeft nog steeds geen echte baardgroei en ik kan je dus niet zeggen hoe dat werkt met scheren en puistjes.

Apart is trouwens dat in het infomateriaal dat bij isotretinoïne wordt gegeven, wel degelijk staat dat eten niet of nauwelijks van invloed is.

Terwijl ik zelf (ik heb ook rosacea maar kan het net onder controle houden) merk dat ik na snoepen (teveel suiker) veel meer moeite heb om het onder controle te houden.

Wat overigens ook helpt, is je gezicht wassen met zout. Ik gebruik daarvoor dodezeezout, wat je ook in bad kan doen, en dan zonder toevoegingen.

Andere zoon heeft gewone puistjes, en dochter was aan de pil en had en heeft nog steeds helemaal niets!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

10-03-2016 om 14:20

Acne/Rosacea

Acne heeft een erfelijke component. Mijn ouders hadden nooit last van acne in hun puberteit en ik ook niet. Idem zoon (15). Verder is het vooral hormonaal dus vandaar dat het veel voorkomt bij pubers maar ook zeker bij oudere vrouwen rond de menopauze.
Nu had ik geen acne, maar wel Rosacea. Soms verwart men deze (chronische) huidaandoening met acne maar het is iets heel anders. Dankzij het vermijden van triggers, goede huidverzorging en een op recept verkrijgbare creme (Metronidazol) heb ik het aardig onder controle maar het is zo een onvoorspelbare aandoening dat het af en toe toch nog flink opvlamt. Met zowel ernstige acne als Rosacea is het zeker aan te raden om naar de huidarts te gaan. En in ieder geval geen agressieve producten te gebruiken.

http://www.dr-jetskeultee.nl/heb-jij-misschien-rosacea/obj7777341
http://www.dr-jetskeultee.nl/het-behandelen-van-rosacea/obj7777342
http://www.dr-jetskeultee.nl/een-beetje-goed-nieuws-voor-mensen-met-rosacea/obj7777423
http://www.dr-jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/obj7777325

Li

Li

10-03-2016 om 16:11

Tijm!

http://www.gezondheidsnet.nl/huid/tijm-helpt-bij-acne

Wij zweren bij tijm, het werkt heel goed. Als dochter het een tijdje niet doet zie ik het direct.

Ik stop gewoon verse tijm in een potje alcohol en laat het een paar weken trekken. Op een watje gieten en behandelen maar.

Maar dit zijn wel "gewone" puistjes, niet van die ernstige zoals hierboven beschreven.

Niki73

Niki73

10-03-2016 om 17:23

Ehm, Li

Alcohol (zonder tijm) werkt ook bij gewone puistjes Werkt namelijk ontsmettend en uitdrogend.

MoekeB

MoekeB

28-04-2016 om 18:14

Vraagje benzoylperoxide

Mijn dochter van 13 zit momenteel echt onder de puisten in haar gezicht. Waar koop ik benzoylperoxide en hoeveel % is goed? Alvast bedankt

Apotheek of online

Moeke, wij kopen de benzoylperoxide gewoon bij de apotheek. Je kunt het ook online bestellen. Ik zou met 5 procent beginnen en kijken of het werkt. Je kunt altijd overstappen op 10 procent.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.