Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Veer

Veer

29-05-2016 om 11:33

Wel of niet meehelpen?

Mijn man is huis en tuin aan het opknappen. Hij vindt het leuk om de boel mooier te maken en klust en tuiniert graag. Ik help nauwelijks mee: te druk met andere zaken.

Wij hebben 2 pubers die voornamelijk sporten en gamen. Mijn man wil graag dat zij af en toe helpen met kleine klussen. Maar, de kinderen hebben helemaal geen lol in het helpen met klussen: ze gamen vooral graag. Ze helpen wel regelmatig in huis: tafel dekken/afruimen, helpen met koken, af en toe stofzuigen.

Maar, nu dus het helpen met klussen en in de tuin: Mijn man vindt dat ze best af en toe even kunnen helpen (vegen, onkruid wieden, border aanleggen, helpen met metselen). Mijn kinderen hebben hier totaal geen zin in.

Ik weet het niet wat ik daar van vindt:
Nee, de kinderen hoeven niet te helpen, want het is toch wel een beetje de hobby van mijn man (hij haalt zich de meeste klussen zelf op de hals)
Of ja: ze profiteren mee van een leuk huis en leuke tuin, ze komen maar van die bank af en helpen hun vader! Die hen ook altijd helpt als het nodig is.


@Emma

@Emma

29-05-2016 om 11:40

Kleine klussen

Vegen en onkruid wieden lijken me normale klussen, vergelijkbaar met stofzuigen en afwas. Metselen en border aanleggen (wat is dat trouwens ?) lijken me dingen voor een professionele klusser of een echte hobbyist. Ik zou dat zelf doen.

Moni

Moni

29-05-2016 om 11:47

Hier wel kleine klussen in de tuin

Meestal beperk ik dat voor de pubers tot elk 20 minuten onkruid wieden per dag of het gras maaien. En dat alleen als het aardig weer is in het weekend.

Bij echte klussen helpen ze alleen als er een extra hand nodig is of als de klus is voor hun eigen goede doel (gat graven voor de trampoline of zo)

Astrid

Astrid

29-05-2016 om 11:55

joh dan

koop je ze af met een tafeldekbeurt of iets dergelijks. Vind best dat ze hun vader even mogen helpen. Het is toch niet dagelijks?
Geen zin, dan maak je maar zin, zei mijn oma altijd.

Jaina

Jaina

29-05-2016 om 12:00

Ik vind het heel normaal dat de kinderen ook af en toe meehelpen. Zij wonen hier ook. Dus ze doen ook een deel van het huishouden. Daar hoort ook bij om af en toe met klussen rond het huis en in de tuin te helpen.
Een muurtje metselen zou ik dan weer niet aan ze overlaten (tenzij ik een scheve muur zou willen) maar onkruid wieden, gras maaien, puin ruimen en dergelijke wel. En geen zin hebben is geen reden. Dat is irrelevant. Ik heb ook heel vaak geen zin om de was te doen, stof te zuigen, boodschappen te doen en te koken. Maar ik doe het wel.

Alicia

Alicia

29-05-2016 om 12:01

nee

'Ik help nauwelijks mee: te druk met andere zaken.'

Als je zelf al te beroerd bent om je man te helpen, kun je dat zeker niet van je kinderen verwachten. Nee dus, tenzij je zelf het goede voorbeeld gaat geven.

40er

40er

29-05-2016 om 12:10

ja hoor

Tuurlijk gamen ze liever, maar ze kunnen ook wel eens helpen. Huiswerk gaat voor, net als een eventueel baantje, maar daarna kunnen ze best een keer helpen. Ook al is het maar een half uurtje.

Lusithania

Lusithania

29-05-2016 om 12:11

Heel normaal

Ik vind het heel normaal dat mijn pubers helpen in huis en tuin.
Grasmaaien, de badkamer poetsen of de ramen lappen kunnen er gewoon bij horen als wij vinden dat dat moet.

En 'geen lol erin hebben' is geen argument, in het huishouden zijn gewoon klussen die gedaan moeten worden, of ze nu leuk zijn of niet.

Marie

Marie

29-05-2016 om 12:22

Kunnen ze van leren?

Het is toch handig voor later als ze een beetje weten hoe ze moeten klussen?
Leer ze dat dat veel geld scheelt.
Als ze voor elke keer grasmaaien of een spijker in de muur iemand moeten laten komen en moeten betalen ze het goedkoper zelf kunnen doen. Maar dat moet er wel iemand zijn die je dat voor kan doen.
Vraagje - stel je man zou dat niet meer kunnen, ga je dan zelf aan de slag?

Pirata

Pirata

29-05-2016 om 12:27

een eurootje

Jee, als ze geen zin hebben stel je er iets kleins tegenover. Een eurootje ofzo voor de moeite. Ik laat hier mijn puber ook mijn auto wassen voor een klein bedrag en voor 5,- graafwerk verrichten. Andere klussen doet ie gratis, en soms spontaan.
Dat mam het ts druk heeft om te helpen betekent natuurlijk niet dat de pubers dan ook niet hoeven. Mam is vermoedelijk de was aan het doen en met het eten bezig. Of je laat de kinderen de klussen van mam doen dan kan zij pap helpen. ☺

motiveren

Het kan helpen om ze vooraf wat te masseren en te motiveren. Je woont hier ook, we zijn een team, we doen allemaal wat, zo krijg je wel ervaring en inderdaad wat je zelf kunt doen hoef je niet iemand voor te betalen.
En dan tijdig aankondigen en veel samen doen. Dat is hier wel de routine.
We gaan vanmiddag de badkamer schoonmaken, dat doet dochter al heel vaak maar er moet nu wat schimmel bestreden worden en we hangen een rail en een douchegordijn op. Dan hoeven we hopelijk minder vaak de badkamervloer te dweilen na afloop. Zo'n glazen wandje helpt toch niet echt met onhandige pubers dus die zetten we in de schuur.
Dit leeft al een week, inclusief het halen van de spullen.
Misschien is het handig om als gezin voorlopig elke zaterdag, of vrijdagavond, net wanneer iedereen thuis is, op een vaste tijd, even samen de tuin in te gaan.
Of als moeder je kinderen te 'timen' na afstemming met je man. "Je kan best even je vader helpen zaterdagochtend, het is maar een uurtje".

40er

40er

29-05-2016 om 12:46

pirata

Ik vertik het dus om overal geld voor te gaan geven. Net als Lusitania vind ik dat het erbij hoort.

Pirata

Pirata

29-05-2016 om 12:48

40-er

Overal? Dat zei ik niet hoor.

Ik vond het vroeger vreselijk

Die klusjes in de tuin, bah. Terugkijkend denk ik - hm het was een kleine moeite. Maar als puber zie je dat heel anders.
Vooral iets als wieden is zeer vervelend, voor je het weer staat al dat groen er weer.
. Dan liever iets waarvan je langere tijd effect ziet, een tuinhek schilderen of zo. Of een tuinpaadje bestraten.

Pubers niet betrekken omdat ze nu eenmaal liever gamen, dat lijkt me niet de juiste motivatie, het heeft best zin te zien dat er meer is. Ik merk zelf dat veel computeren ten koste gaat van mijn inzet en geduld betreffende handwerk.
Begint denk ik al bij de kleintjes. Met een tablet kun je leuk spelen zonder troep, maar als je gaat lego-en, verven, kleien of zo moet je naderhand van alles opruimen :p

over wieden

Wieden en grasmaaien zijn klusjes zoals afwassen en de papierbak legen: die dingen moet je nu eenmaal bijhouden. Natuurlijk gamen ze liever, jammer dan.
Wel een tip voor wieden tussen bestrating: je kan onkruid ook te lijf met een plantenspuit met schoonmaakazijn. Mijn dochter heeft laatst reuzefanatiek alle onkruidjes gezapt. Maar ja, die is 7, die heeft daar nog lol in.

Groeten,

Temet

40er

40er

29-05-2016 om 16:15

pirata

Dat klopt, dat zei je ook niet. Maar ik bedoel ermee dat ze wat kunnen doen zonder er geld voor te krijgen. Het heet helpen en niet verdienen!

Te beroerd om te helpen?

Maar als je zelf bezig bent de wc schoon te maken, de keuken te dweilen, de was op te hangen geef je dan het verkeerde voorbeeld omdat je je man niet helpt?

Veer

Veer

29-05-2016 om 22:13

bedankt namens mijn man

voor wie het weten wil, ik heb n drukke baan, ik maak veel uren, en heb n druk huishouden. Klussen en tuin kan ik er niet bij hebben. Is ook mn hobby niet. Als man de huidige klussen niet op had gepakt, dan had ik het gelaten zoals het was.
En n border aanleggen is een strook tuin leuk aanplanten.

Man is blij met jullie antwoorden. De kinderen minder. Maar zij hebben, zonder dat ze het weten ook wel eens meer ruimte of vrijheid gekregen dankzij opvoedkundige draadjes of tips die ik las op OOL.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

29-05-2016 om 22:33

Totale klus

Misschien vinden de kinderen het leuker om een border aan te leggen als ze zelf de plantjes hebben kunnen uitzoeken? Zo werkt het hier in ieder geval wel. Ik krijg maar voor weinig dingen enthousiaste hulp, maar als er een bezoekje aan het tuincentrum aan vast zit zijn ze er wat eerder voor te porren.

Marjoleine64

Marjoleine64

29-05-2016 om 22:41

Hier doen ze het ook niet.

Of nou ja, soms wel, maar dan alleen als er wat te verdienen valt. Wij betalen ze dus wel voor grasmaaien of flink helpen met snoeiwerk. Valt bij ons onder 'vakantiewerk', en dan - als ze willen - kunnen ze zomaar 2 uur bezig zijn en dat meerdere dagen per week. Oja, ze zijn 16 en 18, dat scheelt wel natuurlijk, en we hebben een hele grote tuin. Ik doe ook weinig in de tuin, dat is toch vooral man's hobby sinds ik de muziek weer opgepakt heb inclusief bestuurswerk. En allebei een bijna full-time baan.

Klusdagje

Hier zijn de kinderen jonger (11 en 13) en ze hebben hun eigen vaste klusjes (tafel dekken en gamekamer schoonmaken). Als de oudste, die al op het VO zit, vrij heeft krijgt hij ook altijd kleine klusjes als boodschappen doen, afwasmachine uitpakken, gras maaien, hond uitlaten. Af en toe kondig ik van tevoren een gezamenlijke klusdag aan. Bijvoorbeeld de tuin zomerklaar maken. Ik geef dan een rijtje met klussen voor die dag en daar mogen ze uit kiezen (schoffelen, snoeien, tuinmeubels schoonmaken, etc). Zij kiezen beiden 1 klus, wij doen de rest.

Ik geef nooit geld voor klusjes, alleen voor het goede doel. Ook niet voor het rapport of zo. Thuis helpen hoort er gewoon bij.

lieverdje

lieverdje

30-05-2016 om 09:27

hobby van je man?

Klusjes voor de kinderen zijn prima, daar ben ik helemaal voor. Ze kunnen wat dat betreft niet vroeg genoeg leren dat het huishouden niet vanzelf gaat

Maar je vertelt over het tuinieren van je man dat dat zijn hobby is. Zelf doe je ook niks in de tuin, daar heb je geen tijd voor, zeg je. Blijkbaar zie jij de tuin niet als een noodzaak, dus waarom moeten je pubers wel meehelpen? Hoeveel vrije tijd hebben ze eigenlijk? Zijn ze doordeweeks al heel druk met school, hebben ze een bijbaantje? Of hebben ze dat allemaal niet en vinden jullie eigenlijk dat de kinderen teveel op hun luie reet aan het gamen zijn, terwijl jullie het zo druk hebben (dat proef ik ook een beetje uit het bericht namelijk Als ze voor de rest ook best wel wat klusjes doen, dan zou ik ze niet verplichten om mee te helpen met pa z'n ding. Als je vindt dat ze te weinig doen in huis, dan zou ik ze iets laten doen wat persé moet, zoals de badkamer schoonmaken of boodschappen doen.

Ik vraag de kinderen ook niet om mij te helpen bij mijn hobby, dat vind ik een beetje gek eerlijk gezegd! Wat betreft het tuinieren (doe ik ook graag) zou ik de kinderen wel vragen te helpen om even mee te gaan naar het tuincentrum om de plantjes/potgrond etc. te dragen, of even een tak van een struik vast te houden terwijl ik aan het snoeien ben, zoiets. Maar dat vind ik niet echt een klusje.

Pennestreek

Pennestreek

30-05-2016 om 13:13

Wat heet hobby?

Ik neem aan dat die tuin niet alleen door de man van TS gebruikt wordt, maar ook door de kinderen. Dus ik vind het helemaal niet raar dat ze af en toe meehelpen in die tuin, zeker bij grotere klussen. Hier is het ook zo dat ik het merendeel in de tuin doe, man heeft er gewoon niet zoveel mee. Maar zware klussen als de schutting, het snoeien van de boom en het leggen van nieuw gras hoef ik echt niet alleen te doen. En de pubers worden geacht mee te helpen. Nu is in de boom klimmen om hem te snoeien ook wel iets dat zoon echt leuk vindt om te doen, dochter hoeven we dat niet te vragen. Maar die helpt dan weer wel met gras maaien en onkruid wieden, of vegen.
De tuin hoort gewoon bij het huis, dus klusjes in de tuin horen er net zo goed bij als helpen in het huishouden en wandelen met de hond. En geen haar op mijn hoofd die erover denkt om daarvoor te betalen. Kom zeg, ik krijg toch ook niks voor het dagelijks doen van alle klussen in huis??
Maar... nu ik erover nadenk, we hebben vroeger wel betaald voor het wassen van de auto. Dat is dan wel weer gek, vind ik zelf. Traditie denk ik, zowel man als ik kregen vroeger thuis een vergoeding voor het wassen van de auto.

Alicia

Alicia

30-05-2016 om 17:21

Pennestreek

'Ik neem aan dat die tuin niet alleen door de man van TS gebruikt wordt, maar ook door de kinderen.'

Ik neem aan dat de tuin ook door TS zelf gebruikt wordt, maar dat is voor haar geen reden om te helpen.

Vakantieganger

Vakantieganger

30-05-2016 om 17:25

Helpen in huis en/of tuin

Is hier ook een verplicht nummer. Taken in huis worden altijd aangekondigd ruim vóór het verstrijken van de deadline. Dus smiddags al mededelen dat er vanavond even een was moet worden gedaan en men moet helpen met het ophangen of afhalen van de was. En dan vraag ik het later nog een keer wanneer ik de hulp kan verwachten. Gaat goed. Zo ook de klusjes glasbak, oud papier, vuilnis. De dagelijkse klussen als tafeldekken en vaatwasser gaan vanzelf.

Het wordt niet gewaardeerd door puber als ik zeg dat ik NU hulp nodig heb. Alleen als het echte stress van mijn kant is, dan hoort puber dat ook aan mijn formulering, en springt alsnog op vanachter de computer

Zo ook de grote klussen in de tuin, die moeten in het weekend gebeuren, en kan puber best een uurtje bij helpen. Aangekondigd, en tijdstip afgesproken is dat geen probleem.

Uiteraard gaat alles met uitleg van: huishouden is een gezamenlijk iets, geen hotel faciliteiten, ik werk op de zaak en jij op school, later als je groot bent mag je het zelf anders regelen, t/m ik was ook jouw onderbroeken, dus jij kan ook mijn kranten weggooien

Pennestreek

Pennestreek

30-05-2016 om 17:39

Alicia - dat heet taakverdeling

Zo strijk ik altijd, omdat man dat niet kan/wil. En ik doe dus voor het grootste deel de tuin. Natuurlijk kun je in een huishouden allebei alles doen, maar dat is niet altijd nuttig/noodzakelijk/efficient. Ik vind het niet zo raar hoor, dat mensen taken verdelen. Hoeft natuurlijk niet, het is op zich best praktisch als je allebei alles kunt/overal verstand van hebt, maar volgens mij is het in meer huishoudens zo dat de taken wat verdeeld zijn. Of wij moeten heel afwijkend zijn, dat kan natuurlijk.

40er

40er

30-05-2016 om 17:39

Alicia

Veer geeft aan een drukke baan te hebben en het huishouden te doen. Dan is het toch niet gek dat man de tuin doet?
Wij doen hier veel samen, qua klussen, als ik tijd heb dan help ik graag in de tuin. Heb ik de tijd niet, dan help ik niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-05-2016 om 18:06

Ik blijf het een lastig onderwerp vinden

Achteraf gezien, hadden wij onze kinderen op jonge leeftijd al moeten leren dat ze bepaalde klusjes moesten doen. Dat hebben we niet gedaan. Voor een groot deel vanuit het idee dat we het samen sneller konden en geen zin om ze achter de vodden te zitten en blablabla). Als ik alles over kon doen, zou ik dat echt anders doen. Toch blijf ik bij veel klusjes het gevoel houden, dat ik het helemaal niet zo vanzelfsprekend vind dat kinderen daarbij moeten helpen. Als een moeder al mag vinden dat ze ergens niet zoveel mee heeft en het niet leuk vindt om te doen en daar tijd voor wil vrijmaken, waarom zou je dat dan wel van het kind verwachten? Kinderen die de hond moeten uitlaten? Ja, pas als ze 13-14 jaar zijn en als ze het leuk vinden. Als een hond even over straat gesleurd wordt omdat het moet, doe ik het liever zelf.
Ik weet nog dat ik vroeger wel eens moest helpen de auto te wassen. Op zich vond ik dat helemaal niet zo erg, in die fase zat ik toen nog, maar pfff... het moest wel precies zus en zo en daardoor ging de lol er snel af.

De stelling dat kinderen toch ook gebruik maken van het huis en de tuin, vind ik altijd een slechte reden om ze aan het werk te zetten. Hebben ze een andere keus? De insteek zou naar mijn idee moeten zijn dat je soms wat voor elkaar over moet hebben. Inmiddels zijn mijn dochters volwassen en hebben ze heus wel wat over voor een ander, maar even een handje helpen bij huishoudelijke klusjes, hoort daar duidelijk niet bij. Onze fout. Gelukkig betekent dit niet dat hun eigen huishouding een rommeltje is.

Leuk vinden?

Dat is nu net de bedoeling van klusjes: dat je leert dat sommige dingen gewoon even moeten gebeuren. Handen uit de mouwen en verantwoordelijkheid dragen. Waarom alleen de hond uitlaten als je het leuk vindt? Het beest moet toch plassen? Ook als je er even geen zin in hebt. Wij hebben een klein hondje (dat is qua veiligheid voor mij wel een voorwaarde) en onze jongste is sinds begin groep 7 regelmatig alleen thuis tussen de middag, met de hond. En die laat hij dan uit, hij speelt er even mee, eet en drinkt, ruimt zijn spullen op en gaat dan zijn eigen ding doen. Gaat prima. Verantwoordelijkheid geven hoort toch gewoon bij het opgroeien en loslaten?

Vesper Lynd

Vesper Lynd

30-05-2016 om 19:45

Pennestreek (o.t.)

Met dat strijken ga je toch wel stoppen he?

Egel

Egel

30-05-2016 om 22:30

nee joh Vesper

Strijken is heerlijk! Lekker in alle rust (tijdens het televisie kijken bijvoorbeeld) fijne stapels maken.
Dat neemt niet weg dat ik alweer hoor hoe de man van Pennestreek allerlei dingen NIET wil.
Verwend nest.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.