Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Hopelijk geen Lyme

2 à 3 weken geleden had ik na een flinke wandeling 3 teken op m'n been. Langer dan 5 uur hebben ze er niet gezeten. Heb ze er in 1x uitgedraaid met een speciaal tangetje. Geen cirkels of andere plekjes bespeurd in de dagen erna.
Nu, sinds een dag of 5, heb ik erge hoofdpijn (voorhoofd) die ik amper kan bestrijden met normale pijnstillers. Daarbij ook moe, soms 'zomaar' pijn in armen of benen. De pijn is constant en echt niet meer te harden als ik voorover buig en weer omhoog kom, nee schud, over hobbelige landweggetjes rijdt. Ik hoest niet, heb geen keel- of oorpijn. Morgenochtend een bloedtest. Weet iemand hoelang ik op de uitslag zal moeten wachten? Ik weet dat Lyme veel symtomen kent, dus misschien heb ik wel helemaal geen Lyme. Maar wat dan wel??

Zwelgje

Zwelgje

29-06-2015 om 20:26 Topicstarter

O ja

Ook koorts sinds gister avond (rond de 38,5)

Algemeen

Deze klachten kunnen natuurlijk nog van alles betekenen. Zelfs voedselvergiftiging met een enge bacterie van kip of zo. Qkoorts? Of gewoon een vorm van griep?
Vraag de dokter morgen, zeker omdat je nu ook koorts hebt, preventief om antibiotica. Eerst 2 weken/10 dagen zoals gebruikelijk en als de uitslag van de test terug is, hopelijk binnen die tijd voor nog wat weken erbij.
En als de dokter twijfelt laat je dan doorverwijzen, liefst naar echte specialisten zoals in Nijmegen.

Liesbeth

Liesbeth

29-06-2015 om 23:22

Hier

dus wel Lyme. Ik vond 2 weken geleden een teek op mijn huid. Had er al langer gezeten in mijn geval. (heb hier zelf recent ook een draadje over gehad). Kreeg (gelukkig?) wel een rode uitslag bij de beet en de ha heeft toen antibiotica voorgeschreven. Ik had alleen niet zulke heftige reacties als jij had: meer vage hoofdpijn, beetje grieperig, druilerig gevoel, beetje spierpijn, maar niet heftig. Niet hondsmoe, maar een beetje. Heb je ook koude rillingen? Dat had ik nl en vond ik heel raar. Nooit eerder zo gehad. Het rare is dat het idd van alles kan zijn, zonder rode ring.
De bloedtest hoeft trouwens nog niets uit te wijzen! De eerste weken zijn er kennelijk geen antistoffen of zo en kunnen ze dus niets aantonen, dat maakt de diagnose ook zo lastig. Het feit dat de teken er maar zo kort gezeten hebben, maakt de kans op Lyme (of andere infecties die die rotbeestjes kunnen overbrengen) overigens wel heel klein, maar ja, het kan ook niet helemaal worden uitgesloten. Lastig en vooral heel erg vervelend voor jou. Sterkte!

mirreke

mirreke

30-06-2015 om 00:33

Snel naar de huisarts

En kijk hier (wat je natuurlijk al gedaan hebt): http://www.lymevereniging.nl/

Lyme is een nare ziekte, kan zich op allerlei manieren uiten. Men neemt tegenwoordig aan dat veel mensen (zeker de helft of zelfs meer) met Lyme geen rode ring hebben gehad of anderszins merkten dat ze een tekenbeet hadden.

Snel naar de huisarts overigens, want een teek kan naast borreliose ook een nare hersenvliesontsteking overbrengen. http://www.zecken.de/schuetzen-sie-sich.html Als je het hebt over ernstige, niet eerder ervaren hoofdpijn: snel gaan!

Zwelgje

Zwelgje

30-06-2015 om 07:14 Topicstarter

Belabberd!

Nou, de koorts en hoofdpijn zijn niet gaan zakken. Ook niet met pijnstillers (Ibo en Aceclofenac, voorgeschreven door ha vóórdat ik hem over die teken had ingelicht). Gistereavond op de bank voelde ik de stijfheid in m'n nek komen en als ik die probeerde te draaien, hoorde ik doffe kraakgeluiden. Ogen doen zeer. Koorts blijft op 38,5. Heb geslapen van 23:30 tot 4:15, daarna mezelf gedwongen om in bed te blijven. Had koud-warm.
Oh ben zo blij dat ik over een uur terugga naar de ha. Ik hoop dat er iets duidelijks uit te bloedtest komt.

Zwelgje

Zwelgje

30-06-2015 om 10:14 Topicstarter

Afwachten

Uitslag do. avond.
Ik woon in Wallonië. Mijn ha zei dat hij sowieso geen ab voorgeschreven zou hebben, als ik meteen na die teken bij hem was geweest. Nu ook niet, zelf nu ik ziek ben. Hij wil eerst de uitslag afwachten.

Marjoleine64

Marjoleine64

30-06-2015 om 10:17

Bloedtest kan niet alles aantonen

Let op dat ze de juiste testen doen. Een eenvoudige bloedtest laat lang niet altijd zien of er Borrelia in je bloed zit, soms zit hij zelfs niet in je bloed maar wel in de lymfen etc. Bij mijn zoon werd het pas ontdekt (aangetoond) nadat ze vocht uit de knieholte een kleine week op kweek hadden gehad, de bloedtest was negatief.

Zwelgje

Zwelgje

30-06-2015 om 10:58 Topicstarter

Uitgebreide test

De ha zei dat hij een volledige test gaat laten doen. Dus ook alles wat 'griezelig' is en urgente opvolging vereist. Ondertusssen heb ik m'n eetlust verloren en neemt de hoofdpijn toe en de koorts blijft.

Huisarts

http://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?t=7241

Trouw over verander beleid bij vermoeden van Lyme: antibiotica en onderzoek/je aanmelden
http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3426201/2013/04/15/Relatief-kleine-kans-op-ziekte-van-Lyme-na-tekenbeet.dhtml

CBO en Ilads protocol voor antibiticavoorschrift
http://www.lymemed.nl/protocollen/schema.pdf

Je kunt je huisarts proberen te overtuigen met het Trouwartikel en de antibioticavoorschriften.
Maar ik zou ook vast op zoek gaan naar een specialist. Die moeten er wel zijn in Belgie. Nederlandse patienten gingen tot voor kort ook nogal eens naar Duitsland of Belgie omdat men juist daar wel bereid was om langer met antibiotica te behandelen.

Dat is overigens geen garantie. Mijn neef is naar Belgie geweest voor langdurige behandeling met antibiotica en dat heeft niet geholpen.
Maar daarom is het ook zo belangrijk om het in een beginstadium direct groot aan te pakken omdat de spirocheet zich steeds beter weet te verschuilen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

30-06-2015 om 13:17

Lyme

Zorg dat je ha ook de ELISA test doet, zelfs als de Western Blot negatief is. En eigenlijk zou je nu meteen een stootkuur antibiotica moeten krijgen en niet afwachten tot na de bloedtest en ongeacht de uitslagen.
In Belgie zitten ook hele goede gespecialiseerde Lyme-artsen. Even navragen bij de Lymevereniging. Lees zeker ook even het draadje van Liesbeth. Bij (een vermoeden van) Lyme moet er meteen en agressief gehandeld worden! Jammer dat nog maar eens blijkt dat veel huisartsen Lyme onderschatten...

Liesbeth

Liesbeth

30-06-2015 om 14:17

Zwelgje

Dat klinkt niet goed! Heftig zeg. Kun je geen 'second opinion' vragen? Wat gaat hij doen als het geen Lyme zou blijken te zijn uit de bloedtest? Als je zulke erge hoofdpijn hebt met koorts en nekstijfheid??

mirreke

mirreke

30-06-2015 om 22:25

Denk aan teken-encefalitis!

Nog maar eens: teken brengen niet alleen Lyme over maar kunnen ook teken-encefalitis overbrengen.

Hier een Nederlandse website. Officieel staat Nederland niet bij het lijstje waar het voorkomt (teken zijn hier nog geen drager) maar de besmette teek is in opmars. Het kan zomaar veranderen, en je zou maar net die ene treffen.

http://www.vaccinatiesopreis.nl/teken-encefalitis-inenting/

Zwelgje, sterkte met de hoofdpijn. Probeer alert te blijven, is er iemand bij je? Want als je het hebt over nekstijfheid en steeds erger wordende hoofdpijn word ik wel ongerust. Ik hoop echt dat het gewoon een zomergriepje is.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-06-2015 om 23:25

Ik vind dit ongelofelijk

Kan iemand anders de huisarts niet voor je bellen met de boodschap dat je er ondertussen echt slecht aan toe bent en dat je nú hulp nodig hebt?

Liever achteraf het verwijt dat je een beetje overdreef, als het allemaal mee blijkt te vallen, dan later de conclusie dat ze er eerder bij hadden moeten zijn, als het níet meevalt.

Violetta

Violetta

01-07-2015 om 12:02

Idd, ongelofelijk

Helemaal eens met kaaskopjes. In geval van misschien Lyme geen risico's nemen!

Zwelgje

Zwelgje

03-07-2015 om 19:39 Topicstarter

Terug uit het ziekenhuis

Kon het woensdag niet meer aan en dus belde ik de ha dat ik echt bang was. Had nog steeds koorts en hoofdpijn. Hij zei dat hij intussen al een paar uitslagen had. Voor degenen die weten wat het betekent:
CRP : over 100
CPK (CK): 600

Buurman heeft mij naar de eerste hulp gereden, waarna ik grondig ben onderzocht: bloedafname, hersenscan, rugpunctie, röntgenthorax en urinetest. Alles was geruststellend. Alleen een urineweginfectie (huh?). Ik kreeg een infuus en Augmentin en de hoofdpijn & koorts verdwenen als sneeuw voor de zon. Wel nog duizelig en voorzichtig met de nek.
Ben 2 nachtjes gebleven. Mag nu voor het weekend naar huis maar moet zo. avond terugkomen omdat ma. nog naar de nieren gekeken gaat worden. En tja, dan houd het eigenlijk op. Als er dan nog niks uitkomt, weet ik het ook niet meer!

Wikke

Wikke

03-07-2015 om 23:55

te maken

Deze onderzoeken hebben kort gezegd te maken met onder andere ontstekingen, reuma en spierbeschadiging.
Je kunt als je normaalwaarde CRP of normaalwaarde CPK intypt wel vinden waar het om gaat.
Alleen zou ik je liever adviseren om gewoon aan de arts te vragen wat dit te betekenen heeft en de diagnoses aan hem overlaten en niet zelf gaan zoeken.
Je bent in elk geval heel goed onderzocht en het is goed dat je gegaan bent.
Beterschap en ik duim voor hele goede uitslagen en dat er niets uit het nieronderzoek komt. Beterschap!

tonny

tonny

04-07-2015 om 11:24

zwelgje, sterkte

wat fijn dat je naar het ziekenhuis bent gegaan en dat er nu schot in de zaak zit, wat een opluchting!

Zwelgje

Zwelgje

04-07-2015 om 11:39 Topicstarter

Dacht dat ik beter was

Gisteren voelde ik me geweldig! Was blij thuis te zijn en kon de hele wereld weer aan. Maar toen ik vanochtend wakker werd, wist ik dat het nog niet voorbij is...Toch weer hoofdpijn. Ik heb mijn Augmentin meegekregen en slik nog wat paracetamol. Daar trek ik het wel mee. Nu zo veel mmogelijk rust.
Bedankt voor de 'beterschapjes'!

mirreke

mirreke

04-07-2015 om 13:41

Fijn Zwelgje

dat je zo grondig onderzocht bent, en in het ziekenhuis kon blijven. Nou maar hopen dat je snel opknapt.

mirreke

mirreke

04-07-2015 om 13:46

Onderzoeken naar lyme

wellicht heb je hier wat aan.

Op deze pagina staan zes tests naar Lyme vermeld. In Duitsland wordt grondig onderzocht, er staan adressen van twee laboratoria in Duitsland bij.

http://www.francmuller.nl/pages/ik-heb-last-van/lyme-of-tekenbeet/lyme-en-bloedtests.php

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.