Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

lennest

lennest

28-08-2015 om 14:24

isotretinoïne

Dit is een antibiotica wat de huisarts wil voorschrijven voor onze zoon met ernstige acne. Hij zou een kuur moeten volgen van ruim een half jaar. Z'n huid wordt er akelig droog van, contactlenzen zijn misschien niet meer mogelijk en de lijst met andere bijwerkingen is ongelooflijk lang. Als het om een meisje ging, zwangerschapstest vooraf, anti conceptie gedurende het slikken, mogelijk leverproblemen etc.
Het is nogal wat, ik heb grote twijfels die de huisarts ook niet zomaar weg kan nemen. Maar ja, die acne, die is dus best wel erg; dikke ontstoken bulten in het gezicht, hals en rug waar hij erg onder lijdt en heeft al veel littekens.
Heeft iemand een kind die zo'n kuur gehad heeft? Was het de moeite waard? Veel bijwerkingen of juist niet? Hielp het? Zou je het nog een keer geven? Waarom wel of niet?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

28-08-2015 om 14:54

Roaccutane

Ik heb zelf geen ervaring met Isotretinoine (Roaccutane) maar ik weet wel dat het idd een paardenmiddel is dat alleen wordt voorgeschreven bij zeer ernstige acne en als alle andere behandelingen niet helpen. Het heeft enorme bijwerkingen maar het is wel zeer effectief. De meeste (ex)gebruikers zijn zeer positief ondanks de vervelende bijwerkingen en zouden als het nodig was nogmaals een kuur volgen. Hier is een informatief blog voor en door gebruikers van Roaccutane http://forum.fok.nl/topic/2188319 en http://www.beautyjournaal.nl/2014/10/15/ghita-gaat-de-strijd-aan-tegen-haar-acne-met-roaccutane/

http://www.huidinfo.nl/roaccutane.html

Katniss

Katniss

28-08-2015 om 15:20

Zelf

Ik heb zelf als puber Roaccutane gebruikt. Inderdaad kreeg ik er een nogal droge huid door maar verder heb ik nergens last van gehad. Het werkte wel goed en daarna is de acné nooit meer zo erg terug gekomen.

Marie

Marie

28-08-2015 om 16:52

Schoonheidsspecialiste?

Wellicht kunnen behandelingen bij een schoonheidsspecialiste ook helpen?

Margrietje

Margrietje

29-08-2015 om 23:46

Voeding

Het vermijden van melkproducten en eieren heeft een hele goede invloed op acné. Ik zou dat eerst proberen voordat je met zulk zwaar geschut begint...
Groeten,
Margriet

Elisa Gemani

Elisa Gemani

30-08-2015 om 14:10

Acne

Dat melkproducten, varkensvlees of chocola per definitie acne veroorzaken is helaas een hardnekkige mythe. Dit geldt alleen als iemand allergisch of intolerant is voor bepaalde voedingsmiddelen of als deze de hormonale balans verstoren. Dit is per individu verschillend. Het is ook juist zo dat bijvoorbeeld sojaproducten acne kunnen veroorzaken door het verstoren van de hormonale balans. Een verstoorde hormonale balans is de nummer 1 oorzaak van acne (op iedere leeftijd, dus niet alleen bij pubers); net zoals verkeerde huidverzorging (te agressieve producten, slecht reinigen van de huid, comedogene ingrediënten).

http://www.paulaschoice.nl/expert-advice/tieners-en-wat-te-doen-tegen-puistjes.html

http://www.dr-jetskeultee.nl/de-cosmetische-behandeling-bij-acne/obj7777491

Margrietje

Margrietje

31-08-2015 om 00:33

Nee hoor, geen mythe..

Zie bijgaand wetenschappelijk reviewartikel van dit jaar:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26203267

Niki73

Niki73

03-09-2015 om 11:43

Dank!

Dank Margrietje!
Ik heb er ook last van (en bij dochter van 9 begint het ook al), en sommige mensen geloven me niet als ik zeg te weten aan welke voedingsstoffen het ligt (varkensvlees, bepaalde chocolade-toevoegingen). Nu heb ik in elk geval wat wetenschappelijke onderbouwing.
Dus het advies is gezond blijven eten (veel groenten eten, suikers en snelle koolhydraten beperken deden we al). En misschien wat minder zuivel en wat vaker vis. Dat is te doen.

lennest

lennest

03-09-2015 om 13:13

voeding en acne

Ik blijf het raar vinden met voeding. Zoon krijgt hetzelfde eten als wij, wij hebben geen acne. Hier wordt gewoon varkensvlees gegeven, chocoladevla als toetje, we zijn op paaseitjes, het is ook niet zo dat zoon alle verkeerde dingen buitenshuis eet. Het komt echt niet alleen door voeding, daar geloof ik niks van. Het is echt iets wat bij pubers hoort en in dit geval ook. Ik ken ook genoeg pubers die ongelooflijk slecht eten en bij wie je nog geen putje, puistje of bultje ziet. Dus alleen voeding? Nee hoor!
We zijn ook bij de schoonheidsspecialiste geweest, van alles gesmeerd, gewassen, gedept en weet ik al niet meer, maar het helpt allemaal niks. Zoon heeft een bovenmatige talgproductie en dat ligt echt aan de hormonen. Je ziet het trouwens ook aan zijn haren, een dagje overslaan met wassen en je denkt dat hij minstens twee weken z'n haren niet heeft gewassen. Hij zweet ook veel, veel meer dan vroeger. Allemaal puberteitskenmerken, heel normaal. Alleen zo'n ernstige acne, hij wil er vanaf en dat begrijp ik heel goed.
Ik heb nu toch maar een verwijzing naar de dermatoloog gevraagd, ik blijf het een eng medicijn vinden, maar als dit helpt, misschien dan toch maar wel?

en/en

Het is denk ik vooral een combinatie van oorzaken: hormonen, voeding, hygiëne en persoonlijke (over)gevoeligheden. Eenvoudig is dan om in ieder geval wat te experimenteren met voeding. Dat andere gezinsleden iets 'toch ook eten maar geen last hebben van acne' zegt natuurlijk helemaal niets. Dit kan per individu enorm verschillen. Net zoals alle pubers hormonale schommelingen hebben, maar de een daar heel anders op reageert dan de ander.

Amare

Amare

03-09-2015 om 14:11

chocolade

'Dat melkproducten, varkensvlees of chocola per definitie acne veroorzaken is helaas een hardnekkige mythe. Dit geldt alleen als iemand allergisch of intolerant is voor bepaalde voedingsmiddelen of als deze de hormonale balans verstoren.'

In dat geval denk ik dat veel meer mensen allergisch of intolerant zijn dan gedacht wordt. Ikzelf hoef echt maar een snippertje chocolade (of drop trouwens) te eten, of er verschijnen ontstekingen op mijn gezicht en in mijn hals. En dan niet van die bescheiden pukkeltjes, maar echt meteen ontstoken bulten.

Zelf was ik mijn kin en wangen trouwens nog steeds met clearasil, tot grote frustratie van elke schoonheidsspecialiste die ik ooit gesproken heb. Want dat schijnt Echt Heel Slecht te zijn, het droogt je huid uit. Maar het werkt bij mij beter dan alle andere smeerseltjes.

lennest

lennest

03-09-2015 om 17:15

voeding

Ik geloof niet dat mijn zoon erg gemotiveerd zal zijn om bepaalde etenswaren te laten staan omdat hij er ook niet in gelooft, trouwens de huisarts zei het ook. En als je er niet in gelooft, is de motivatie nul dat weet ik ook!
Over vier weken naar de dermatoloog en dan zien we wel verder. Dank in ieder geval, ik heb ook veel gehad aan de links die genoemd zijn.

oh goh

Ik zou denken dat je alles probeert voor je aan de heftige medicijnen gaat. Even een paar weken bepaalde etenswaren laten staan lijkt me ook weer niet zo dramatisch. Maar inderdaad, als je nergens voor open staat zul je die moeite niet nemen. Het lijkt mij een gemiste kans…

Jamie

Jamie

03-09-2015 om 22:45

Amare

En toch is dat vreemd omdat een pukkeltje er minstens twee weken over doet om zichtbaar te zijn of zie je die ontstoken bulten na ruim twee wk pas?

Tanja

Tanja

04-09-2015 om 10:42

evt. galbulten

zouden dat moeten zijn, die komen snel op, maar die zijn niet ontstoken. Die pukkels waren inderdaad al langer in ontwikkeling onder de huid.

Niki73

Niki73

04-09-2015 om 11:29

Combinatie en herformulering

Lennest, vanzelfsprekend is het een combinatie van factoren! Zei iemand dat dat niet zo was?

Mogen we die discussie weer herhalen Jamie, flauw hoor.
Herformulering:
Als ik varkensvlees of bepaalde chocolade eet, beginnen de blijkbaar al lang sluimerende puisten, die normaal gesproken ongemerkt weer verdwijnen of niet meer dan een klein mee-etertje worden, binnen 24 uur te ontsteken. Zo goed?
Ja ik heb vast en zeker aanleg voor puisten (er liggen er veel te sluimeren) en ja ik heb volgens mijn arts voedselinoleranties. Maar het is simpel: als ik bepaalde voedingsmiddelen laat staan, heb ik een vrijwel gave huid.

Een pil

Meisjes kunnen een beroep doen op de pil zodat ze minder last hebben van puisten en onderliggende bulten. De farmacie zou zoiets voor jongens moeten ontwikkelen ipv hun huid te onderwerpen aan scherpe vloeistoffen die hun huid uitdrogen of zelfs beschadigen.

TS, heb je een 'gedoseerde' zonnebanktherapie geprobeerd? Met nadruk op gedoseerd want we willen natuurlijk geen andere huidproblemen erbij.

Amare

Amare

06-09-2015 om 09:47

Jamie

'En toch is dat vreemd omdat een pukkeltje er minstens twee weken over doet om zichtbaar te zijn of zie je die ontstoken bulten na ruim twee wk pas?'

Ik weet niet waar je die twee weken vandaan haalt, die heb ik nooit genoemd. De ontstekingen verschijnen hier binnen twee dagen.

mirreke

mirreke

06-09-2015 om 22:55

Lennest hier ook

Zoon had verschrikkelijke acne (volgens de arts), maar bleek in ieder geval gedeeltelijk ook rosacea te zijn. Het was echt om te huilen zo erg. Ik heb zelf ook rosacea, dus zal erfelijk zijn. Hij heeft ook roaccutane gehad, bijna 9 maanden, maar eindelijk is het nu vrijwel weg. Nog wat vlekjes heeft hij. Dat is alles. Lang leve de roaccutane. Ja, een paardemiddel, maar het werkt tenminste. Ook hier daarvoor van alles geprobeerd en werkelijk niets hielp... Werd alleen maar erger.
Droge huid en droge lippen was het ergste probleem, en daar kreeg hij dan weer voedende zalf voor.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-09-2015 om 23:51

Acne

Ik zou eerst dingen proberen zoals in de links genoemd staan. BHA exfoliants kunnen erg goed helpen bij acne (die van Paula's Choice zijn erg goed en je kan ze ook goed bij rug-acne gebruiken) en indien nodig ook Tretinoine (vitamine A-zuur). Dit wordt vaak voorgeschreven bij ernstige acne en ook bij acne Rosacea, wat ik heb. Als niet anders werkt na het echt de tijd te hebben gegeven en de acne vooral veroorzaakt wordt door zeer overmatige sebumproductie (komt veel voor bij een hormonale disbalans) zou ik pas Roaccutane overwegen. Overleg het met de dermatoloog.

lennest

lennest

26-10-2015 om 19:17

resultaat na 4 weken isotretinoïne

We zijn met zoon naar de dermatoloog geweest en die adviseerde ook isotretinoïne, idd een half jaar lang. Voor mijn zoon is het echt een wondermiddel! Na vier weken zijn de heftige puisten weg, nog niet alles is genezen en er zit nog wat klein spul, maar wat een verschil! Nu alleen de littekens nog...
Zijn huid is droog, van de apotheek heeft hij van La Roch Lipikar Baume gekregen en dat helpt goed. Contactlenzen gaan niet super; zo aan het einde van de middag moeten ze echt uit. In het weekend en 's avonds draagt hij nu zijn bril. Ander voordeel is dat zijn haar niet meer vet is; de productie van talg is dusdanig naar beneden dat hij schoon haar houdt. Vorige week zijn de leverwaarden bepaald en alles was goed. Nu is het een kwestie van volhouden met slikken en als het goed is, heeft hij daarna geen last meer van acne.
Met de dermatoloog ook over voeding gehad. Hij zei: alles waar te voor staat, is niet goed. Te veel chocolade, te veel varkensvlees, te veel vet, het is allemaal niet bevorderlijk, maar om het nou een oorzaak te noemen? Hij zei ook: het is maar de vraag of het stoppen met deze levensmiddelen echt helpt tegen deze vorm van acne, hij denkt van niet. Er bestaan veel studies over dit onderwerp met evenveel uitkomsten, zowel voor als tegen. Als zoon gemotiveerd zou zijn, zou hij het kunnen proberen, maar veel kans gaf hij het niet. Bovendien is het met name een hormonaal probleem, voedsel is niet de oorzaak, het zou hooguit de acne wat kunnen verergeren, maar zelfs daarvoor is geen bewijs. De schoonheidsspecialiste kan wel iets, maar niet genoeg; daar is de acne te erg voor. Bovendien heeft die ook allerlei middeltjes die heftige bijwerkingen kunnen geven. Het alternatief is: ouder worden, ooit stopt de acne. Tot die tijd: isotretinoïne.
Ik blijf het naar medicijn vinden gezien de bijwerkingen. De dermatoloog deelt mijn mening, maar hij benadrukte de voordelen en die zijn er, absoluut. En mijn zoon? Die staat weer te lachen voor de spiegel!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.