Ouders Online
Archief
Forum-archief

De onderstaande teksten maken deel uit van het Forum-archief van Ouders Online. Ze werden gepost van 1996 tot 1998. Daarna is een nieuw forum in gebruik genomen, dat u bereikt via de knop forum in de menubalk hierboven.



Zwangerschap en gluten


Onderdeel: Voor de geboorte
Titel: zwangerschap en gluten
Berichtnummer: F01645
Datum: 30 maart 1998
Afzender: [naam en adres bekend bij de redactie]

Beste mensen,

graag zou ik in contact komen met mensen die ervaring hebben met een zwangerschap en glutenallergie.

Zelf ben ik gevoelig voor gluten en sta op een licht dieet. Dit houdt in dat ik wel iets mag hebben met gluten, maar niet gewoon kan eten zoals iedereen.

Nu heeft mijn tante dezelfde allergie en (zo'n 30 jaar geleden) 4 kinderen verloren in de 6e tot 8e maand van de zwangerschap. Haar specialist zegt dat het komt door de glutenallergie. Mijn specialist zegt, het heeft er niks mee te maken. Toch blijft bij mij de angst zitten dat mij hetzelfde gaat overkomen.
Ik ben nu 18 weken zwanger. Op zich is mijn gyneacoloog heel tevreden over mij, maar zelf blijf ik heel onrustig. Vooral omdat ik zo ontzettend moe blijf, elke middag moet ik 2 uur slapen, anders zak ik gewoon door mijn benen heen. Dit had ik ook zo erg toen ik last begon te krijgen van die allergie.
Vandaar ook mijn angst...........

Is er iemand die zelf ook glutenallergie heeft en mij haar of zijn ervaring kan vertellen.

Alvast bedankt voor de reactie.

Yolanda


Onderdeel: Voor de geboorte
Titel: en hoe is het er nu mee?
Berichtnummer: F01645-1
Datum: 15 april 1998
Afzender: [naam en adres bekend bij de redactie]

Twee weken verder en nog niemand heeft gereageerd! Ik kan je eigenlijk ook niet veel verder helpen, want weliswaar ben ik zwanger (7 maanden, derde kind) maar het is mijn echtgenoot die een glutenallergie heeft zoals jij beschrijft. Ik geloof dat over dergelijk allergieen bij volwassenen heel weinig bekend is (bij kinderen wel, maar meestal groeien ze daar overheen, bij hem is het juist vorig jaar opgekomen, op de gezegende leeftijd van 38 jaar!) dus waarschijnlijk durft je gynecoloog je daarom niet met zekerheid gerust te stellen. Misschien was er bij je tante wel nog iets heel anders aan de hand, dat men toendertijd nog niet zo goed kon detecteren als men het vandaag zou kunnen, maar aangezien dat niet meer te achterhalen valt snap ik wel dat je je er veel zorgen om maakt. Hopelijk is alles nu nog steeds goed, en blijft het ook allemaal goed gaan, en ben je alleen maar moe omdat je zwanger bent! Het beste,

Pia uit Hoboken (Belgie)


Onderdeel: Voor de geboorte
Titel: andere oorzaken vermoeidheid
Berichtnummer: F01645-2
Datum: 5 mei 1998
Afzender: [naam en adres bekend bij de redactie]

Van afstand is het makkelijk praten, ik heb geen glutenallergie. Toch enige overwegingen: Als je gynacoloog heeft gezegd dat het er niets mee te maken heeft, dan denk ik dat je moet proberen dat aan te nemen. De reden voor je vermoeidheid kan namelijk van alles zijn, het is zo normaal tijdens zwangerschap. De een is alleen moe in de eerste maanden, de andere blijft het de hele zwangerschap. Je moet beseffen dat je lichaam een hele klus aan het klaren is daarbinnen.

Verder zou het goed kunnen dat je bezorgdheid bijdraagt aan je vermoeidheid. Ga gewoon lekker twee uur naar bed per dag, of zelfs drie, dan voel je je meteen optimistischer denk ik.

Een andere gedachte die overigens meteen bij mij opkwam is de volgende: in de zwangerschap heb je een versnelde stofwisseling. Ikzelf heb van nature al een snelle verbranding, die ik eigenlijk alleen maar goed te lijf kan door als lunch flink pasta of evt. aardappelen te eten.
Voordat ik dat deed (op advies van een bedrijfsarts) was ik 's middags altijd vreselijk moe tegen een uur of 4 en daar hielp geen enkele chocoladereep tegen. Nu jij dergelijke kost verminderd mag eten, zou het misschien kunnen dat je die versnelde stofwisseling niet goed aan kunt met het dieet dat normaliter volstaat?
Ik ben geen deskundige en misschien is het maar een raar verhaal, maar ga eens praten met diegene van wie je het dieet hebt gekregen! wie weet helpt het.
En tenslotte: veel overmatige vermoeidheid komt door ijzergebrek!

Sterkte! Gertruud


Onderdeel: Voor de geboorte
Titel: ook gevoelig voor gluten
Berichtnummer: F01645-3
Datum: 7 mei 1998
Afzender: [naam en adres bekend bij de redactie]

Beste Yolanda,

Ik ben ook gevoelig voor gluten. Ik ben coeliakie patient - jij ook?
Ik ben aan het proberen opnieuw zwanger te worden - na een miskraam met twaalf weken in oktober.

Kennelijk zijn er niet zoveel zwangeren met gluten allergie en een aansluiting op Internet... die Ouders Online lezen...Ikzelf ook maar net weer, voor het eerst in maanden. (Ik zat net te peinzen of ik misschien opnieuw zwanger ben. Zo moe... Vandaar. Spannend!!)

Daarom mijn reactie, ik kan goed begrijpen dat je angstig bent over je zwangerschap. Het is sowieso een tijd van intense emoties en 'mood-swings' zo'n zwangerschap. Maar afgezien daarvan: het is een naar idee dat je niet alleen beperkt wordt door je dieet ( nooit meedoen met taart eten, tenzij er iemand een glutenvrij alternatief heeft bedacht; niet lekker even een biertje drinken, niet pizza's laten bezorgen of even een boterhammetje meeëten bij de buren, etc etc.) maar dat jij en je kind-in-wording extra kwetsbaar zouden kunnen zijn vanwege die allergie. Dan komt het wel erg dichtbij.

Even voorop gesteld: ik heb van de artsen waarmee ik sprak na mijn miskraam van niemand ook maar een opmerking gehoord dat er een relatie is tussen gluten allergie en miskramen. 't Hoeft dus niet zo te zijn. Maar helpt de verzekering dat het niet zo is tegen zo'n angst? Nee - want 'ze' weten nog maar weinig over de preciese oorzaken voor glutenallergie, en zeker niet veel over de relatie met andere ziektes, andere gezondheidsklachten. Angstig blijf je...

De vraag of je ook coeliakie hebt is daarom wel relevant. Zoja - ben je dan lid van de patienten vereniging? Ik wel. Misschien dat zij er meer over weten te vertellen.
Nu ik er over nadenk herinner ik me vaag dat er in het blad van de vereniging wel een berichtje of een brief heeft gestaan over gluten en zwangerschap enige tid geleden. Dat zou ik kunnen nakijken als je wilt.

Het is wel goed denk ik om vooral uit te gaan van de goede kanten in je huidige situatie: als je je goed voelt (afgezien van de moeheid of andere ongemakjes) is er echt geen reden voor zorg. Miskramen komen meestal voor het eind van het eerste trimester (daarna komt het ook wel voor, maar veel minder). Je bent al veel verder. Vertrouw op je lijf, en eet gezond, en praat over je zorgen met anderen, meer kun je niet doen.

Ik vond de laatste reactie (van Gertruud?) heel goed. Natuurlijk is het zo dat je als zwangere sowieso heel moe kunt zijn. Misschien is er niets aan de hand...
Natuurlijk is het goed om in ieder geval de slaap die je voelt niet te negeren. Anders raak je zo in een negatieve spiraal. Te moe, prikkelbaar, nog meer balen, niet meer kunnen genieten van de leuke kanten van je zwangerschap.

Die opmerking over verhoogde stofwisseling vond ik een heel interessante. Het zou kunnen dat je moet zoeken naar voeding waar je meer energie uit kunt halen. Het is waarschijnlijk het beste om dan te zoeken naar een middagmaal dat hetzelfde doet als die pasta die genoemd werd. Of gewoon wat vaker eten, maar dan kleine beetjes. Een dietist met ervaring w.b. glutenvrij eten, zou uitkomst kunnen bieden op dit vlak. (De coeliakie-patientenvereniging heeft een of twee dietisten in de Medische adviesraad!)

Ik wil graag met je verder mailen, als je daar wat in ziet. vertel me eerst maar wat meer over de glutenallergie. Op deze plek (ouders-online), of daarbuiten dan maar???

Veel sterkte en gemoedsrust toegewenst.
Groetjes, Corinne


Onderdeel: Voor de geboorte
Titel: het gaat nog steeds goed
Berichtnummer: F01645-4
Datum: 8 mei 1998
Afzender: [naam en adres bekend bij de redactie]

Beste mensen,

Bedankt voor de reacties.
Ik ben nu 23 weken en het gaat wat beter. Ik ben niet meer zo erg moe, maar echt actief kan ik mezelf niet meer noemen.

Laats had ik een andere gyneacoloog en die heeft mij aardig gerust kunnen stellen door te zeggen. Als ik mijn ontlasting in orde hou, gaat het met mij goed. Daardoor gaat het met de kleine dan ook goed.
Gaat het met mij niet goed (veel diaree), dan loopt de kleine ook gevaar.
Dit heeft mij enorm gerustgesteld.

Ik eet inderdaad zo'n 6 tot 8 keer per dag. Dit verdraag ik beter en ik voel me er lekkerder bij.

Groetjes
Yolanda