Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

open dagen middelbare scholen

Omdat de open dagen voor middelbare scholen eraan komen, lijkt een topic over slimme aandachtspunten of handige vragen aan leerlingen/docenten me fijn. Plaats vooral je tips !


FlyingCircus

FlyingCircus

12-01-2024 om 18:56 Topicstarter

als aftrap:

Ik kreeg de tips om te kijken naar: huiswerkbelasting, samenstelling van docententeams (is er veel verloop, of voelen docenten zich op hun plek en blijven ze lang er werken?), en hoe vertelt de facilitaire dienst / conciërge over de school.

Benieuwd naar meer ideeën!

Pestprotocol en huiswerkbegeleiding

dyslexie en andere begeleiding.

Wat zijn de uitstroomcijfers? En wat zijn de cijfers na het eerste jaar?
Welke mogelijkheden zijn er als het niet lukt? Gelijk van school veranderen? Of zijn er meer opties?

Kijk/ luister hoe leerlingen en docenten met elkaar omgaan. Proef de sfeer.

Goed topic, ik schrijf mee!

Ik vind het ook belangrijk hoe de opbouw van de klassen is. Hier is bv een school waar ze de eerste 3 jaar met vmbo/havo/vwo bij elkaar zitten. Dat vind ik voor mijn kind niet ideaal.

wij zijn wel al op 2 verschillende ouderavonden geweest. Vooral ook een gevoelsding. Denk vooral na over wat bij je kind past / wat kind nodig heeft. Vraag je kind daar ook naar, vaak hebben ze daar wel ideeen over. (Kluisjes dichtbij en aardige leraren )

In ons geval: kleine school, goede ondersteuning / mogelijk maatwerk (slim kind, verdenking van dyslexie). Beschikbaarheid extra uitdaging / activiteiten. Bereikbaarheid. Hoe wordt onderwijs vorm gegeven. Geen verlengde brugklas. Niet heel prestatie-gericht (sommige scholen hier in de buurt zitten daar erg op). Sommige scholen hebben verschillende locaties voor onder en bovenbouw, heeft niet onze voorkeur. 

Vraag duidelijk na voor wie "de leuke dingen" bedoeld zijn. 

Zoon ging voor de school met dans- en toneellessen. 
Achteraf bleken die alleen voor Atheneumplus. Niet voor TL, Havo of Atheneum.

Een grote teleurstelling...

Oh ja, élke school biedt fantastische leerlingbegeleiding, dyslexieondersteuning etc.

Ze hebben dus ook een 10 met een griffel verdiend voor liegen...

Tip die scholen je niet geven: Je kind met een leesbeperking kan tot 18 jaar gratis lid worden van Passend Lezen. 

Voor zoon was dit de redding voor de boekenlijst. De daisyreader-app op anderhalve snelheid, boek op schoot en het lezen ging als een tierelier.

https://www.passendlezen.nl/iguana/www.main.cls?surl=home

over begeleiding zeiden beide scholen waar we geweest zijn, dat ze daar goed in zijn:
- school 1: team met 4/5 mensen specifiek hiervoor, met expertises en ervaring op allerlei gebied, maatwerk etc
- school 2: 2/3 mensen, ondersteuning heeft kind vooral ook een diagnose voor nodig (vermoeden dyslexie bij dochter, maar nog in beginstadium). Begeleiding hoogbegaafden: die paar kinderen hebben vrijdagmiddagactiviteit, schaken ofzo. Dat was niet wat wij erbij in gedachte hadden. 

Dingen die ik graag van tevoren had willen weten: hoeveel toetsen hebben ze gemiddeld per week? Of is er een proefwerkweek? Zijn vakanties voor vrij of ben je dan alleen maar aan het leren?
Welke eindexamenvakken zijn er? (Niet alle scholen doen wiskunde c of d of maatschappijwetenschappen etc.)
Hoe groot zijn de klassen?
Zijn de ‘leuke’ dingen voor alle niveaus?
Bij extra vakken zoals Chinees: tellen ze mee voor de overgang en kan je ze laten vallen zonder gevolgen voor welke klas je zit ook midden in het jaar?

Pas als je kind op de school zit leer je de school kennen. Oudste zit al op de middelbare school. Jongste wil naar dezelfde school. Op een opendag doen ze zich altijd beter voor. Ik heb tijdens de rondleiding met de jongste dingen gehoord die in de praktijk niet kloppen.
Via scholenopdekaart.nl kun je allerlei cijfers over de school vinden. 

Een belangrijk punt: hoe scoren ze op het gebied van veiligheid. Dat is te vinden in de schoolgidsen

praat er ook over met andere ouders die al kinderen op de middelbare school hebben. 
Veel scholen hebben ook ouderavonden, die waren hier voor de kerst. Verder hebben wevook suggesties gevraagd aan de meester, dat gaf opties die we zelf niet gezien hadden (wij komen niet uit deze regio dus geen kennis/ervaring met scholen hier)

Hier is maar keuze uit twee scholen, bij allebei op de open dag geweest en aan de meelooplessen meegedaan, de ene school vonden ze helemaal niks en bij de andere was hun en ook ons gevoel goed. Dat is gelukkig nog steeds zo, de school had het bijvoorbeeld tijdens corona snel goed voor elkaar, bij de andere school is dat nooit gelukt hoorden we van andere ouders. Laat ook het gevoel wat je kind erbij heeft meespelen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.