Seksualiteit Seksualiteit

Seksualiteit

Tantra

Ik lees best veel verhalen over gemis aan sexualiteit. Dat is ook in mijn relatie het geval geweest. Pas na mijn scheiding heb ik meer gelezen over wat tantra eigenlijk precies inhoudt en poehh had ik dat maar eerder geweten. In mijn geval had het mn relatie denk ik niet gered omdat ex waarschijnlijk gewoon niet met mij een relatie wilde hebben (hij wilde heel snel geen fysiek contact meer), maar door tantra te gaan beoefenen had hij dat wellicht wel een keer gezegd - ik gok maar wat, het is verleden tijd. Ik vraag me wel af of hier mensen zijn bij wie tantra wel geholpen heef? Hetzij door een betere intieme relatie te krijgen, hetzij doordat het de verwijdering boven tafel bracht?

Tantra

Ik kan je vertellen dat tantra ook heel wat relaties kapot maakt. Het draait vaak om het blootleggen van verlangens, en dat kan confronterend zijn. Als single heb ik vaker deelgenomen aan tantra-workshops en trainingen, en de ene keer is het fijn en mooi, de andere keer koud en keihard. De afwijzingen die je te verwerken krijgt zijn keihard. Daar leer je wel het nodige van. Ik heb ook docenten gezien die in NL bekend en gerespecteerd zijn die vervolgens dingen uithalen die tegen alles ingaan wat ze zelf prediken. Toch kan ik niet zeggen dat je het niet moet proberen.

elledoris

elledoris

14-02-2019 om 22:29 Topicstarter

interessant

Maakt het blootleggen van het verlangen de relatie kapot of blijkt na het blootleggen van de wederzijdse verlangens dat de relatie eigenlijk gewoon niet goed is? Met andere woorden, dat je dus eigenlijk echt niet bij elkaar past. Dat lijkt me dan wel interressant om te weten. Uit wat ik over tantra weet begrijp ik dat het ook gaat om oprechte aandacht voor de ander. Dat lijkt me, samen met het helder worden van verlangen, op zich een mooi gegeven. Dat er docenten zijn die zich misdragen is natuurlijk een kwalijke zaak maar helaas vind je dat soort mensen in alle disciplines. Dat wil gelukkig niet zeggen dat het idee an sich slecht is.

interessant

Het gaat er niet alleen om je verlangens te ontdekken, maar ook om te zien waarom je die hebt. Waar komen ze vandaan? Als je dat via tantra wilt ontdekken, dan moet je er heel wat tijd en geld in steken. Een weekend of week zal niet voldoende zijn. Het is al snel een project van jaren. Dat kan natuurlijk ook met pauzes. Dat kan een interessante en waardevolle tocht zijn. Het kan dan ook zinvol zijn om je niet meteen te binden aan één docent, maar verschillende workshops her en der te volgen, zodat je een idee krijgt van de manier van werken, die heel verschillend kan zijn. Dit is eigenlijk een must, kijken wat het aanbod is, en dat is niet online te bepalen. Je kunt echter ook verzanden in een eindeloos werken-aan-jezelf zonder ergens heen te gaan.

Je vindt hier ook een groep mensen die reguliere zorg afwijzen - westerse geneeskunde, westerse geneesmiddelen, psychotherapie en dus ook vaccinatie etc. Je gaat hier gegarandeerd anti-vaxxers tegenkomen, en discussie is zinloos. Ik laat het langs me afgaan, ga er niet op in, zodat ik me niet eindeloos hoef te verdedigen en negeer het zoveel mogelijk.

De alternatieven die ze bieden zijn bv acupunctuur, homeopathie, chinese kruiden (chinese dokter), ayurveda, en tantra-therapie. Sommige dingen kunnen wel degelijk helpen, maar je moet altijd voor jezelf een open blik houden. Ze kunnen eindeloos doorverwijzen, grote beloftes doen (en ze zullen ook altijd zeggen dat ze niks kunnen beloven maar toch), en als die niet uitkomen dan is er altijd nog een andere methode die je nog niet geprobeerd hebt en die absoluut de moeite is. Dat alles wordt natuurlijk wel gefactureerd.

Hey Elledoris,
Dat Tantra vooral om het blootleggen van verlangens zou gaan, zoals Rolorun hierboven zegt... dat is echt te kort door de bocht. Tantra is een spiritueel pad dat je helpt om te ontspannen en aanwezig te blijven in de stroom van het leven. Als bij product, levert dat (uiteindelijk) een meer stromende seksualiteit op. Verlangens spelen daar zeker een grote rol in. Maar een goede begeleider zal je helpen om die te onderzoeken en te ervaren ipv direct uit te leven (en daarmee relaties kapot te maken; want verlangen we niet allemaal ook naar een goede relatie?!).
Maar je moet misschien wel even zoeken voordat je bij de goede begeleider terecht komt in het enorme aanbod van nu. Veel mensen die zichzelf begeleider noemen hebben zelf eigenlijk nauwelijks een idee van de diepte van dit pad. 
Ik ben zelf al jaren student bij het Centrum voor Tantra, en op die plek is er ongelofelijk veel zorgvuldigheid. Het heeft veel betekent voor mijn relatie.
Ja, natuurlijk wil misschien niet iedereen met je beoefenen. Maar dat betekent nog niet dat de afwijzing 'hard' zou moeten zijn. Bij het CvT krijg je begeleiding om hiermee om te gaan, zodat je dat ook in het dagelijks leven beter met afwijzing kunt dealen.
Bij Avond vol Aandacht wordt met dezelfde zorgvuldigheid gewerkt, in kortere retraites die speciaal toegankelijk zijn gemaakt voor ouders van jonge kinderen. Daar kan je zelfs Tantra familieretraites boeken, waarbij de kinderen samen spelen onder begeleiding - terwijl papa en mama elkaar weer opnieuw ontmoeten. 
Mijn advies? Kies niet voor de goedkoopste of diegene die het meest dichtbij is. Investeer in kwaliteit. Ik weet dat vaak wordt gezegd dat Tantra zo duur is, maar je weekje skivakantie ben je 3 weken later alweer vergeten. Een goede Tantra week, met 24/7 begeleiding, zal de rest van je leven positief beïnvloeden. Je relatie (en je leven) is die investering echt wel waard.
Groetjes,
Alida

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.