Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Tante

Tante

28-08-2015 om 09:14

Neefje in huis

Het kind van mijn broer en zijn exvriendin woont al lang in een instelling in een ander deel van het land. Hij geeft aan dat hij daar niet wil wonen en ik heb aangeboden dat hij bij mij kan komen. Ik woon in dezelfde plaats als zijn vader/mijn broer. Buro Jeugzorg komt nu met de constructie dat neefje ingeschreven wordt bij zijn vader maar bij mij woont. Vader gaat dan kinderbijslag en misschien kindgebonden budget ontvangen. Ik weet niet of en hoeveel kgb vader zou krijgen. Wat vader krijgt zou hij dan aan mij moeten afdragen om de kosten voor school, kleding, vrije tijd, eten enz. te dekken. Ik heb een heel laag inkomen en kan dat zelf niet dragen.
Uiteraard wil ik zelf niet in de problemen komen en ik heb mijn twijfels over de financiering.Volgens mij gaat dat gewoon niet alle kosten dekken. En ik vraag me af of deze constructie op andere gebieden problemen zou kunnen opleveren.
Er is voor dit idee gekozen omdat dat het snelst en makkelijkst zou gaan. Een echte pleegzorg plaatsing zou lang duren en veel papierwerk opleveren en neefje wil natuurlijk zo snel mogelijk verhuizen.
Iemand ideeën/tips?


Sawo

Sawo

28-08-2015 om 09:44

je broer

jammer genoeg schrijf je niets over de draagkracht van je broer.
Kinderbijslag is echt onvoldoende om een kind te onderhouden. Hij wordt niet bij je ingeschreven dus extra kosten hoef je niet te verwachten. Hoeveel dagen zou hij bij je wonen gaat hij in het weekeinde naar zijn ouders?
Het nibud heeft een goed boekje over de kosten van kinderen.
Dus ik zou vooraf met vader en zoon alle kosten opschrijven en bepalen wie die gaat betalen.

tante

Je hebt een heel laag inkomen, schrijf je. Als dat een inkomen uit werk is, is er verder niks aan de hand, maar als dat een inkomen uit een uitkering is moet je ook nog even nagaan of deze constructie daar gevolgen voor heeft. Met name bij de bijstand is het oppassen geblazen, dus dat moet je dan even heel goed uitzoeken voor je ergens instapt.

Wat je misschien ook nog kan vragen is of dit misschien als tijdelijke oplossing kan met de afspraak dat het wordt omgezet in een echte pleeggezinplaatsing (vziw ben je dan een 'netwerkpleeggezin'), maar of je daar financieel wijzer van wordt weet ik niet, want ik weet niet wat voor vergoeding je daarvoor krijgt.

Sterkte ermee, hoe dan ook, want het zal vast geen makkelijke situatie zijn.

Groeten,

Temet

Moni

Moni

28-08-2015 om 11:07

Netwerkpleegzorg

Dit hoeft helemaal niet lang te duren. En ook bij netwerkpleegzorg krijgen pleegouders een vergoeding. Die is per maand ongeveer 500 euro als kind de hele maand bij jou is. Anders naar verhouding tot het aantal dagen per maand.

Ik denk dat jeugdzorg met de oplossing via vader komt, omdat zij dan helemaal geen kosten meer hebben aan de opvang.
Vader moet waarschijnlijk meebetalen aan welke plaatsing dan ook. Daar zijn normen voor.

https://www.pleegzorg.nl/over-pleegzorg/een-kind-dat-je-kent/

Geschokt

#1 "Buro Jeugzorg komt nu met de constructie dat neefje ingeschreven wordt bij zijn vader maar bij mij woont. "
Ik val van mijn stoel van verbazing. Als burgers dat zo doen dan heet dat adresfraude.
Daar staan vervelende boetes op.

#4 "Ik denk dat jeugdzorg met de oplossing via vader komt, omdat zij dan helemaal geen kosten meer hebben aan de opvang."
Ja. Dat lijkt mij een belang.

Maar ik voel hier een PGB-tje aankomen. TS doet haar best om neef en broer te helpen, maar wordt uiteindelijk wel verantwoordelijk voor een discutabele constructie waar weer allerlei boetes tegenover staan.

Tante, is het niet wat om dit hele plan met het WMO loket te bespreken?
Tegenwoordig vallen die dingen allemaal onder de gemeente. En eventueel jouw uitkering ook.
Misschien kan dat wel allemaal in elkaar geschoven worden op een manier die jou, je broer en je neefje en de gemeente helpt.

Angela67

Angela67

28-08-2015 om 11:22

ik zou inderdaad . .

alleen de formele procedures volgen, hoe onaardig het ook klinkt. Maar het is juist verstandig en biedt de beste kansen voor een stabiele (financiele) situatie. Zorg dus dat je je niet te schuldig gaat voelen en laat Bureau Jeugdzorg met een complete, goed gedocumenteerde oplossing komen.

Moni

Moni

28-08-2015 om 20:59

Tante, ben je al een stapje verder?

Ik ben erg benieuwd hoe dit verder gaat.

Tihama

Tihama

28-08-2015 om 22:52

Netwerkpleegzorg

Ik vind het schandalig dat bureau Jeugdzorg met deze constructie komt. De risico's en de kosten liggen dan volledig aan jouw zijde. Kinderbijslag en kindgebonden budget is maximaal een paar honderd euro per maand. Een pleegzorgvergoeding is minimaal het dubbele. Jeugdzorg kan prima een netwerkpleegzorgindicatie afgeven. Dat moet nu via de gemeente, dus je zult even moeten kijken hoe het bij jouw gemeente geregeld is.

Wij hebben sinds een jaar ook een pleegzoon, die vanuit een instelling kwam en via netwerkpleegzorg bij ons woont. In ons geval is de officiële regeling binnen 2 maanden geregeld. Hij woonde toen al wel bij ons, maar wat ik bedoel is dat tussen het moment dat zijn vader akkoord ging en het moment dat Pleegzorg ons officieel accepteerde, zat precies 2 maanden.

Pleegzorg is gewoon een officiële route. Het klopt dan financieel en juridisch.

Ik zou melden bij Jeugdzorg dat je het via de netwerkpleegzorg wil. https://www.pleegzorg.nl/over-pleegzorg/een-kind-dat-je-kent/

Wat ik me wel afvraag: waarom zit je neef in de instelling? Ken je alle achtergronden daarvan?

Tine

Tine

29-08-2015 om 16:51

Snap ik niet

Je neefje kan blijkbaar bij zijn vader wonen, zie oplossing van jeugdzorg. Waarom woont hij dan in een instelling? En verder eens met de reacties, stap niet in een wespennest hoe goed je hart ook. Is.

Angela67

Angela67

29-08-2015 om 16:51

tine

"Je neefje kan blijkbaar bij zijn vader wonen, zie oplossing van jeugdzorg. " nee, ze vinden dat hij ingeschreven kan worden bij vader . . .
gr Angela

In afwachting

http://www.antwoordopbijstand.nl/inhoud?pid=24.
Ik zou wel vragen om de zaak op te starten voor de verpleegvergoeding en neefje bij jou zelf inschrijven. Dan krijg je zelf de kinderbijslag. Dan maar even op een houtje bijten en vader om een vrijwillige bijdrage vragen. Dat moet toch in 2 maanden te regelen zijn.
Verdiep je daar eens in hoe de procedure is en hoe je dat het snelste kunt (laten) regelen.

De reden

Het hangt er wel vanaf natuurlijk wat de reden is dat jeugdzorg het anders aanbeveelt. Want op zich zou ik er ook geen bezwaar tegen hebben om een kind bij de vader geregistreerd te laten staan, als vader dan een behoorlijke vergoeding kan betalen. Om mee te beginnen. Je kunt het later altijd weer veranderen. Zolang je ook maar op goede voet staat met de vader dan is er op dat vlak geen probleem.

Tine

Tine

30-08-2015 om 21:30

Ja Angela

Ik snap wat de constreuctie moet zijn. Maar, als het zo is: -helaas meneer, wij van jeugdzorg vinden dat uw zoon niet bij u kan wonen- dan kan hij daar natuurlijk ook niet ingeschreven staan. En andersom als hij daar ingeschreven mag staan dan moet hij daar ook mogen wonen. En als hij bij zijn vader mag wonen van jeugdzorg waarom woont hij dan in een instelling?

Angela67

Angela67

30-08-2015 om 21:35

tine

daarom is het zo'n belachelijk voorstel van ze.
gr Angela

Tante

Tante

31-08-2015 om 10:14

Nieuwe ontwikkelingen

Ondertussen ben ik er dus achter dat vader geen kgb gaat krijgen vanwege zijn inkomen. Moeder wil niet dat het een pleegzorgplaatsing wordt want dan moet zij opdraaien voor de eigen bijdrage hiervoor. Vader geeft vrijwillig geen bijdrage dus dan moet moeder een procedure opstarten wat haar weer veel geld gaat kosten want te hoog gezamelijk inkomen.
Haar aanbod is 25 euro per maand van haar kant en hopelijk ook van vaders kant. Zij vind dat dat samen met de kinderbijslag genoeg is.
Mij gaat het om het kind maar ik moet ook aan mezelf denken. Ik kan me geen misser veroorloven want ik heb met mijn inkomen totaal geen ruimte om ook maar iets op te vangen.
Zou 140 euro per maand de kosten van een 16-jarige dekken? Volgens mij niet.

Moeilijk

Je hebt die pleegvergoeding echt nodig. Je energiekosten, water en elektra gaan omhoog. Soms is er een hogere aanslag van de OZB. Op die leeftijd eten ze de oren van je hoofd. Je krijgt te maken met de aanschaf van kleding, schoenen, spullen voor school. School kost de ouderbijdrage. Er zijn onverwachte kosten voor een fiets of een smartphone of een grafische rekenmachine. En dan willen ze ook nog zakgeld. Als het je eigen kind is moet je het ermee doen, maar het is een kind van een ander en zelf heb je geen geld over.

Niet doen

Oke, dus het gaat allemaal om geld. Het geld van moeder, de bijdrage van vader, het budget van jeugdzorg.

Ik zou me er van terug trekken.
Je kunt dat niet dragen.

Wat is er concreet met die jongen aan de hand waardoor er van pleegzorg sprake zou moeten zijn?

"Zou 140 euro per maand de kosten van een 16-jarige dekken? Volgens mij niet."
Nee.

Tsss

Het zullen je ouders maar zijn zeg! Ik dit geval zou ik je broer en schoonzus maar zeggen dat ze helemaal financieel en in de dagelijkse zorg voor hem op mogen draaien, dat lijkt me iets begrotelijker dan € 25 per maand!

Het lijkt me overigens niet dat je schoonzus hierin iets heeft in te brengen. Ze zal toch ook moeten meebetalen aan de plaatsing in een instelling? Dan kan ze ook betalen voor pleegzorg. Ik heb totaal geen verstand van zaken in dit soort kwesties, maar ik denk dat de bal (weer) bij Jeugdzorg en/of de gemeente moet liggen, toch? Hoe dan ook is pleegzorg goedkoper dan plaatsing in een instelling (los van of het beter is voor je neef), dus het lijkt me dat gemeente en Jeugdzorg daar wel naar zullen handelen.

Sterkte!

Tante

Tante

31-08-2015 om 10:39

Pleegzorgvergoeding

Ik zie het aankomen dat als ik op een pleegzorgplaatsing sta dat het dan niet doorgaat. En dat gaat ten koste van het neefje die zo graag uit die instelling weg wil. En dat voelt dan weer als mijn schuld

Wat denk je dan

dat die kosten zijn? Eten, energie en water, kleding, fiets, mobieltje. Dan heb je het wel zowat gehad. Als de jongen 15 of ouder is kan hij zelf ook gaan werken voor extra luxere dingen die hij wil. Kleding kan wel duur zou, als hij nog in de groei zit.

Wel vreemd, dat twee ouders met een goed inkomen beiden niet voor hun kind willen zorgen.

Moeder heeft gelijk, als het een officiële plaatsing wordt moet zij (of vader, ligt eraan waar het kind het laatste verbleef) een eigen bijdrage betalen. Ik zie nu dat het tegenwoordig via het CAK loopt. De eigen bijdrage voor een puber is 132 euro per maand. Dat komt dus aardig overeen met jouw bedrag van 140 euro. Maar als je toch aan het onderhandelen bent kun je ook stellen, dat ouders die ouderlijke bijdrage anders aan het CAK moeten betalen en nu aan jou. Dat zou voor elke ouder dan 66 euro zijn, plus de kinderbijslag. Dan kom je in totaal op 220 euro per maand uit. Dat voelt al iets ruimer en heb je ook nog een kleine vergoeding voor je eigen tijdsinvestering.

Houd er rekening mee dat als het een officiële plaatsing is je met heel veel instanties te maken krijgen, die allemaal willen praten (onder werktijd), rapporten maken, adviezen geven die je soms móet opvolgen, beslissingen kunnen nemen waar je het niet mee eens bent. Anderzijds: als beide ouders dit kind zo laten vallen en het kind al lang in een instelling verblijft, dan kan het ook zijn dat je straks tegen problemen aanloopt, waarbij jij hulp nodig hebt. Een kind in een instelling leert op een andere manier omgaan met bepaalde dingen dan je eigen kind in een gezin. En dat is soms niet alleen met liefde en goede bedoelingen bij te sturen.

Tsjor

Dat is het niet

Het is jouw schuld niet.

Je moet wel kiezen. Als jij besluit neefje in huis te nemen dan kan dat ook zonder het geld van pa en ma. Je vraagt daarvoor dan een aanvullende uitkering bij de gemeente aan, die dat dan weer gaan verhalen bij pa en ma.

Je schiet er wel bij in.

Er bestaan geen kostendekkende toelagen voor kinderen. Er wordt vanuit gegaan dat kinderen gewenst zijn.

contact met ouders

Hoe sneu ook voor neefje ik zou er nog maar eens goed over nadenken. Je krijgt inderdaad de instellingen over de vloer en met ouders die niet meewerken. Het opvoeden van de puber van een ander is ook niet hetzelfde als je eigen kinderen opvoeden.
Met 16 jaar is het mogelijk handiger om de jongen op begeleid kamerwonen te krijgen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

31-08-2015 om 11:49

Ik zou zeggen

Vraag een bijdrage voor gas, water en elektriciteit en voor het eten. En dan een ruime, want het is een puber...
En laat zijn ouders de rest betalen. Kleding, school, vervoer, etc. niet over gaan bakkeleien, maar de kosten neerleggen waar ze horen. Kom nou toch... Wat een stelletje cadeautjes zijn het. En dat noemt zich ouders?

Sneeuwitje

Sneeuwitje

31-08-2015 om 12:00

als het goed is betaalt moeder ook een eigen bijdrage als hij in een instelling woont...dat is niet anders als een kind in een pleeggezin verblijft. Inderdaad wordt nu geind door het CAK, voorheen via het LBIO. Maar instelling of pleegzorg, dat maakt dus niet uit, zolang een kind ergens 24 uur per dag, 7 dagen per week verblijft.

Sneeuwitje

Lastig Ginny

"En laat zijn ouders de rest betalen."
Dan zit jij in huis met de puber waarvan de ouders mogelijk echt niet stante pede de noodzakelijke rekeningen voldoen. Lijkt me een recept voor kromme tenen.
Ik heb zo'n ex. Net weer veel te laat met zijn eenmalige bijdrage voor het boekengeld. Er is altijd een reden voor maar het blijft voor mij knutselen en altijd nul verwachtingen en alternatieve scenario's.
De relatie met ouders is belangrijk.
Ik heb zelf ook een kind in huis gehad maar van vrienden die gewoon bleven zorgen voor hun kind. Geen centje pijn. Dan kan het wel.

Ava

Ava

31-08-2015 om 12:17

Gos

Ik kan je niet helpen maar ik heb enorm met dit ventje te doen.

Katniss

Katniss

31-08-2015 om 12:21

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage voor instellingen is volgens mij inkomensafhankelijk en kan dus heel laag zijn. De rest wordt dan door 'ons allen' betaald. In dit geval draait tante voor de kosten op. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

eisen voor pleegzorg

https://www.pleegzorg.nl/over-pleegzorg/meest-gestelde-vragen/
Je wordt niet snel afgewezen als ik de regels hier mag geloven.

Tihama

Tihama

31-08-2015 om 13:13

Ga alsjeblieft voor de pleegzorgconstructie

Wij hebben ons pleegkind ook op zijn 16e via een soortgelijke situatie gekregen. In het half jaar aanloop voor hij officieel bij ons kwam, hebben wij al heel veel kosten op onze nek genomen, want in die tijd was hij in de vakanties en de weekenden bij ons. Maar wij konden het ons permitteren om de financiële klappen op te vangen. Als je dat niet kunt, dan is het een wespennest.

We hebben zelf ook twee pubers en echt, je komt er niet met een paar honderd euro in de maand.

De pleegzorgvergoeding dekt wel (grotendeels) de kosten.

Die moeder vergist zich: de eigen bijdrage geldt nu ook, maar misschien betaalt nu alleen de vader die? Is het een OTS of een vrijwillige plaatsing in de instelling? Dat maakt veel verschil.

Heb je contact met de mentoren van de instelling? In ons geval heeft de mentor van de instelling heel goed geholpen in de procedure.
Bel anders eens met pleegzorg en vraag een gesprek aan. Zij kennen wellicht beter de juiste aanpak.

Verder geldt wel wat Tsjor zegt: bereid je voor op een jongen met een hele grote rugzak aan ellende. Het zal niet makkelijk worden. Je hebt echt heel veel geduld nodig en je zult regelmatig je eigen normen moeten bijstellen. Pick your battles is een belangrijke.

Niet inkomensafhankelijk

De bijdrage aan voorheen LBIO (nu CAK) is niet inkomensafhankelijk. Alleen als je alleenstaande ouder bent zonder kinderen onder de 18 thuis (dus alleenstaande) met een bijstandsuikering hoef je niet te betalen.

Voorheen was het wel zo, dat voor een verblijfsindicatie op basis van de AWBZ een inkomensafhankelijke eigen bijdrage werd gevraagd. Het onderscheid tussen een AWBZ-indicatie en een indicatie op basis van jeugdzorg was soms lastig te zien. Nu valt de AWBZ onder de wet langdurige zorg. Maar ik zie daar vooral verhalen over ouderen staan en niet over jongeren. Dus hoe dat precies zit nu weet ik niet.

Tsjor

Pleegzorgvergoeding

Tihama, een pleegzorgvergoeding voor een puber is bijna 600 euro. Je kunt niet menen dat dat allemaal 'dagelijkse kosten en levensonderhoud' is, want dan had ik een gezin met drie pubers financieel nooit overleefd. En velen met mij.
In die pleegzorgveroeding zit ook een vergoeding voor de tijd en energie die je erin stopt. Het geldt echter niet als inkomen, dus heeft geen gevolgen voor belastingen, uitkeringen etc.
Mirjam heeft gelijk: er zal nooit geld genoeg zijn voor 'dagelijkse kosten en levensonderhoud' van een puber als je uitgaat van wat optimaal en wenselijk is. Iedereen past dat aan aan het beschikbare budget. Je moet wel.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.