Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Syl

Syl

01-08-2015 om 02:54

uwv perikelen

beste allemaal
Vanwege mijn ziekte werd op 31 augustus vorig jaar mijn contract niet verlengd en ben ik ziek uit dienst gegaan. Ik kreeg van uwv ziektewet uitkering.

Na een pittig jaar qua gezondheid ben ik door uwv uit de ziektewet gehaald per 31 augustus a.s. Met de nieuwe wet kijken ze naar wst je nog kan verdienen.

De realiteit is echter dat ik nog te ziek ben om te werken of solliciteren en op de wachtlijst sta voor nieuwe operatie voor dezelfde medische klachten als voorheen.

Nu vraag ik me af wat er gebeurt als mijn operatie voor 31 augustus plaatsvindt en wat als het erna gebeurt? Mijn ww gaat in op 1 september maar moet ik dat dan stopzetten als ik wordt opgenomen? Of kan uwv de hersteldmelding verschuiven tot na mijn operatie?

Ik zou dit zo graag duidelijk hebben zodat ik me kan concentreren op de operatie.

Groetjes
Syl

Niet stilzitten.

Ik ben even kwijt hoe dit heet, maar waar het op neerkomt is dat voor mensen die ziek uit dienst gaan al na een jaar feitelijk een WIA-keuring plaatsvindt. Een schandelijk stuk prulwetgeving, maar dat terzijde.

De vraag is of jij na dat jaar - en dat is dus op 31 augustus - in staat bent om minimaal 65% van je oude loon te verdienen (in theoretische banen - enfin, dat zal je zijn uitgelegd). Als jij op 31 augustus weer zieker bent omdat je net bent geopereerd en nog herstelt, dan moet de beslissing worden herzien.

Als je na 31 augustus erger arbeidsongeschikt wordt en je hebt WW dan kan je je vanuit de WW opnieuw arbeidsongeschikt melden vziw.

Als je geen recht hebt op WW na beëindiging van je ZW dan ben je enorm de klos als je nadien erger ziek wordt. Weet je al of je recht hebt op WW na 31 augustus? Heb je dat recht niet, of weet je dat niet zeker, probeer dan je operatie voor 31 augustus te plannen zodat de ZW-periode na 31 augustus doorloopt. Neem in dat geval contact op met UWV om door te geven dat je toegenomen arbeidsongeschikt bent voor 31 augustus.

En als je ook zonder die operatie al te ziek bent om het werk te doen dat ze geschikt voor je vinden, ga dan in bezwaar. En voorzie je bij voorkeur van deskundige rechtsbijstand, want een specialist kan bij dit soort procedures zijn/ haar nut bewijzen. Denk aan de bezwaartermijn!! Zes weken na het besluit (dus niet zes weken na 31 augustus!).

Informatie over gefinancierde rechtsbijstand door een advocaat vind je op www.rechtsbijstand.nl. Gespecialiseerde advocaten vind je onder andere op www.ssz-advocaten.nl, maar als je een rechtsbijstandverzekering hebt of lid bent van de bond, meld je dan eerst daar.
Zoek bij voorkeur iemand met verstand van WIA-procedures. Dit is een ZW-zaak, maar eigenlijk is het een WIA-keuring in vermomming.
Wil je in bezwaar maar kan je niet snel genoeg een rechtshulpverlener vinden (het is vakantietijd), geen nood: maak zelf bezwaar en laat de zaak later door een ander overnemen. Je kan zelfs een zogenaamd 'pro forma bezwaar' indienen: een bezwaar zonder verdere uitwerking. Je krijgt dan een aantal weken om alsnog te laten weten waarom je het er niet mee eens bent.

In de ideale omstandigheden zou ik in jouw plaats 2 dingen doen: zowel die operatie indien mogelijk voor 31 augustus plannen als ook in bezwaar gaan.

Heel veel succes ermee. Mocht je nog vragen hebben, dan roep je maar.

Groeten,

Temet

oeps

Zie nu dat je WW ingaat op 1 september. In dat geval geldt dus dat als de operatie na 31 augustus plaatsvindt je je vanuit de WW ziek moet melden. Neem daarvoor contact op met UWV. Maar als je invloed hebt op de operatiedatum zou ik proberen die voor 31 augustus te laten vallen.

Groeten,

Temet

en nog iets

Voor hulp bij het zelf indienen van een bezwaar kan je ook contact opnemen met het Juridisch Loket, voor het geval je geen rechtsbijstandverzekering of vakbondslidmaatschap hebt (ook als je het wel hebt, maar dan zou ik die dekking aanspreken en niet naar het JL gaan).

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

14-08-2015 om 19:15

Vervroegde WIA

Is IVA.

Kaaskopje

Nee. Iva is de uitkering voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten. Die kan vziw vervroegd worden aangevraagd en toegekend (verkorting wachttijd) maar dat hoeft helemaal niet. Ik kan me voorstellen dat dat bij jouw man wel is gebeurd, bij hem was duidelijk dat hij volledig arbeidsongeschikt was geworden en niet meer op afzienbare termijn zou herstellen, maar dat is een grote uitzondering.

Syl heeft er niks aan, want UWV vindt nou juist - al na het eerste jaar ZW - dat zij niet arbeidsongeschikt is, en zij vindt van wel. Dan kom je aan die hele IVA al helemaal niet toe. Zij maakt de wachttijd niet vol.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

23-08-2015 om 01:31

Temet

Duidelijk .

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.