Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Ondergewicht

Onze dochter heeft ADD .
Ze slikt medicatie en heeft nu ondergewicht.
Ze is nooit een grote eter geweest en heeft altijd
aan de onderkant van de curve gezeten.
Nu moet ze dus echt aankomen van de arts , maar
dat is nog niet zo makkelijk .
Ze is 11 jaar .
Wie herkent dit en heeft er tips ?

four

four

25-03-2015 om 22:28

medicatie?

Ze eet slecht door de medicatie? Is al ander medicatie geprobeerd (lang of kort werkende ritalin of dexamfetamine bijvoorbeeld).
Is het een optie op weekends en vakanties geen medicijnen te geven?
Zoek het in ander eten, hier bijvoorbeeld gaat brood (is relatief droog) heel slecht, maar twee (of drie keer) warm eten gaat veel beter.

ervaring

Mijn zoon heeft ook ondergewicht. Is 9 jaar, 135 cm en 21 kg en komt dus ver onder alle curves. Ik ben er een tijd actief mee bezig geweest mbv een diëtist. Eerst voeding aanpassen: dus volle producten, roomboter en geen kinderkoekjes maar bijv. een Mars. Hielp niet. Toen Fantomalt. Hielp niet. Vervolgens speciale dieetvoeding die aan ernstig ziek of ondervoede mensen wordt gegeven (drankjes, soepen, toetjes). Hij vond alles smerig. Toen kregen we het advies om dit spul door zijn eten te doen. Hij wantrouwde alles wat we hem gaven.

Toen ben ik naar hem gaan kijken. Heeft hij er last van? Is hij vaak ziek? Past het bij hem? Antwoord was ja. Kind is noooooit ziek, eet nog steeds niet veel maar probeert en lust alles (ook sushi, paella e.d.). Dus ik heb besloten om het los te laten en hem te laten zijn wie hij is.

Oorzaak bij zoon ligt waarschijnlijk in het feit dat hij door zijn motorische handicap meer energie verbruikt dan andere kinderen. Alles kost hem net iets meer moeite. Er is geen sprake van medicatie bij ons.

Aankomen is vele malen moeilijker dan afvallen. Zorg er in elk geval dat eten geen strijd wordt, wij waren bijna die weg ingeslagen maar zijn op tijd gestopt om het als een probleem te zien.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

25-03-2015 om 22:54

zo doen wij het

Hier geen ondergewicht (meer), maar wel onderkant curve. ADHD-medicatie werkt bij zoon (13) ook eetlust-remmend, maar daar hebben we (en hij) wel mee leren omgaan. De medicijnen hebben 's ochtends minimaal een half uur nodig om in te werken: in dat half uur ontbijt hij, en dan gaat er veel naar binnen.
Overdag regelmatig tussendoortjes: stevige mueslireep, chocola, noten. Brood op school is steeds een lastig verhaal geweest (geen rust en zin om te eten), maar sinds hij krentenbollen (dik belegd met pindakaas) mee naar school neemt, gaat het wél goed. Na school heeft hij vaak best wel wat trek, en neemt hij bijvoorbeeld noodles, een boterham of een kop soep oid.
Als 's avonds de medicijnen zijn uitgewerkt, neemt de eetlust ook weer toe.
Hij zal niet altijd spontaan wat gaan eten, maar als wij het hem aanbieden, eet hij wel. In de avond vaak nog een grote kom yoghurt met muesli en fruit, een krentenbol o.i.d.
Zo werkt het overdag eigenlijk ook: spontaan eten is lastig, maar als we hem actief iets geven, dan eet hij het meestal wel. Dat is dan ook mijn belangrijkste advies: Vaak iets aanbieden. Een stukje fruit, een cracker, handje noten of wat dan ook maar. Dan is de kans groot dat er toch behoorlijk wat in gaat.

goeie tip!

Da's inderdaad een goeie tip en die kregen wij ook: zorg voor veel eetmomenten op een dag. Dus liever 6 keer een kleine portie dan 3 keer een grote (en dan de helft laten staan). Is bovendien ook beter voor je suikerspiegel.

Ijsvogeltje geeft als tip gezonde tussendoortjes, wij moesten van de diëtiste (vh kinderziekenhuis) juist calorierijke tussendoortjes geven. Dus: Mars, zakje chips, bakje nootjes, volle chocomel, chocolademousse, etc. Ik vroeg toen of ik niet rekening met zijn cholesterol moest houden maar dat deed volgens haar niet ter zake bij jonge kinderen (zoon was toen 5-6 jaar schat ik). Jouw dochter is natuurlijk al wel iets ouder dus dan is het wellicht al wel relevant.

Maar als de arts vindt dat ze moet aankomen, kan je ook om een doorverwijzing naar een dietiste gaan als het niet vanzelf gaat. Alhoewel dat in ons geval nog steeds niet tot aankomen heeft geleid....

bieb63

bieb63

25-03-2015 om 23:31

Je kunt ook kiezen

Om bijv een extra scheutje (olijf)olie door haar eten te doen. Bijv door een prakje macaroni oid. Houdt ze van noten?

Tilly

Tilly

26-03-2015 om 14:11

vierde maaltijd

Hier wordt overdag nauwelijks gegeten, avondeten gaat goed. En we zorgen ervoor dat we altijd nog een bord overhouden, en dat wordt dan rond 20 uur opgewarmd en opgegeten. Of nog een paar boterhammen.
We hebben daarvoor een tijdje van die almhoff roomyoghurt gegeven rond die tijd. En dat hielp ook.

bertje1

bertje1

30-03-2015 om 23:26

ga naar de dietist

gratis 3 uur in basispakket

voorschrift arts

Als het op voorschrift van een arts is (zoals hierboven wordt gesuggereerd), is het sowieso gratis. Wij hebben nooit iets hoeven te betalen.

Fruitella

Fruitella

31-03-2015 om 12:59

bouwsteentje

C1000 heeft speciaal gebak in het assortiment. Ik geef het zo nu en dan aan mijn kinderen om op gewicht te blijven. Ze zijn niet goedkoop, maar ach, zo nu en dan kan het wel.

Ondervoeding
Ondervoeding blijft een groot probleem binnen alle segmenten van zorg. Veel ouderen en volwassenen hebben een voedingsprobleem en daarmee een verminderde voedingstoestand.
Daarom hebben wij het Bouwsteentje ontwikkeld, een energie- en eiwitverrijkt gebakje dat de eetlust opwekt
en herstel bevordert.

Ze kunnen op elk gewenst moment van de dag naar behoefte van de patiënt/cliënt worden geserveerd, bijvoorbeeld als tussendoortje of toetje. Bovendien is het Bouwsteentje goedkoper dan de klinische drankjes die worden voorgeschreven.

Dankzij de combinatie van hoogwaardige verrijkingen plus een eetlustopwekkende uitstraling, kan het Bouwsteentje een effectief hulpmiddel zijn bij het terugdringen van ondervoeding én bijdragen aan het opbouwen van een betere voedingstoestand.

Vogel

Vogel

31-03-2015 om 22:16

Herkenbaar

Wij hebben zoon (nooit een grote eter geweest maar in combinatie met Concerta ging het wel heel slecht) ook een tijdje 'bijgevoerd'. Tosti's (ham én kaas) als tussendoortje, smoothies en milkshakes (met roomijs), volle melkproducten, krentenbollen en ontbijtkoek met roomboter.

De arts legde hem destijds uit dat als je lichaam gewend is aan weinig eten, je ook niet snel een hongergevoel zult krijgen. Toen hij eenmaal gewend was aan grotere calorie-inname, ging hij inderdaad wel iets beter eten.
Concerta is inmiddels gestopt, maar hij vergeet nog regelmatig om te eten. Goedkoop in het onderhoud, zeggen we dan maar.

Succes er mee!

Bouwsteentjes (in het diepvries vak)

Heb ik ook voor zoon gekocht, maar hij vond het niet lekker. Nu krijgt hij elke week een chocolade brownie, ook goed voor de calorie inname en dat vindt hij wel lekker. En inderdaad milkshakes met vers fruit en slagroomijs.

Barvaux

Barvaux

31-03-2015 om 22:34

lol

Elke wéék een brownie... toe maar! Daar zul je echt van aankomen

Noten

Ik zou het denk ik vooral zoeken in kleine extra tussendoortjes in de vorm van noten en gedroogde vruchten (abrikozen, rozijnen, of volkoren cakejes met noten, haverkoeken et cetera), bananen en avocado. En idd een scheutje olijfolie door het eten.

Mijntje

Mijntje

01-04-2015 om 10:42

vrienden van ons

gingen altijd meer/minder volle yoghurt geven aan hun kind, als het cb het weer eens te mager vond. Verder sluit ik me aan bij Anneque.

Spel,

Eens was er een programma over een meisje met anorexia, dat opnieuw moest leren eten. Dat deden ze dmv een spel. Zo was het meisje afgeleid.
In de bejaardentehuis eten sommigen ook slecht. Maar als ze deelnamen aan een kookochtend en dus zelf meehielpen, aten ze met smaak hun bord leeg.
Ookal zijn brownies wat anders dan een boterham met kaas, ze zijn wel leuk en gemakkelijk voor een kind om zelf te maken.
Maak het een spel waaraan ze actief deelnemen.

Fruitella

Fruitella

01-04-2015 om 20:49

bouwsteentjes

Ze zijn niet allemaal even lekker. De van chocolade gaat er alleen in, eigenlijk.

mijn moeder kreeg van die nutricia drankjes

om aan te komen, kan dat niet via de arts. De chocolade versie was lekker zegt ze.
Anders smoothie met fruit,vooral banaan en volle kwark/yoghurt/gele vla erbij

Karmijn

Karmijn

10-04-2015 om 13:17

tussendoortjes

Dat van die ongezonde, machtige, calorierijke tussendoortjes, die ken ik. Dat is tegenwoordig het advies bij ondergewicht. Maar mijn ervaring is, dat het tussendoortje als een steen op de maag kan liggen en dan de volgende maaltijd verpest.

Ik zou het dus ook zoeken in de lekkere dingen. Dus samen met je kind kijken wat hij/zij lekker vindt.

Bij onze zoon was het:
Zelf brownies bakken met zo'n pakken bij de ah en dan lekker opeten.
Bagels (voorgebakken bij de ah)
Voor het naar bed gaan een extra maaltijd
Tosties
Soep (van die kleine blikjes)
Worst uit het vuistje
rauwe paprika's
die kleine crackertjes die in een pakje zitten, van lu
pure chocolade
zalm
makreel
Kibbeling
Vietnamese loempiaatjes

Maar het gaat er vooral om wat het kind lekker vindt.

Onze zoon heeft trouwens al lang geen ondergewicht meer. Maar hij vergeet nog wel om te eten. Dat is volgens mij wel een ad(h)d ding. Hij heeft dan niet door dat hij honger heeft. Als zijn stemming slecht is, geef ik hem altijd voer. Soms is dat alleen al voldoende om de zon door te laten breken. Dan heeft hij honger, maar herkent het niet bij zichzelf.

Karmijn

Karmijn

10-04-2015 om 13:17

tussendoortjes

Dat van die ongezonde, machtige, calorierijke tussendoortjes, die ken ik. Dat is tegenwoordig het advies bij ondergewicht. Maar mijn ervaring is, dat het tussendoortje als een steen op de maag kan liggen en dan de volgende maaltijd verpest.

Ik zou het dus ook zoeken in de lekkere dingen. Dus samen met je kind kijken wat hij/zij lekker vindt.

Bij onze zoon was het:
Zelf brownies bakken met zo'n pakken bij de ah en dan lekker opeten.
Bagels (voorgebakken bij de ah)
Voor het naar bed gaan een extra maaltijd
Tosties
Soep (van die kleine blikjes)
Worst uit het vuistje
rauwe paprika's
die kleine crackertjes die in een pakje zitten, van lu
pure chocolade
zalm
makreel
Kibbeling
Vietnamese loempiaatjes

Maar het gaat er vooral om wat het kind lekker vindt.

Onze zoon heeft trouwens al lang geen ondergewicht meer. Maar hij vergeet nog wel om te eten. Dat is volgens mij wel een ad(h)d ding. Hij heeft dan niet door dat hij honger heeft. Als zijn stemming slecht is, geef ik hem altijd voer. Soms is dat alleen al voldoende om de zon door te laten breken. Dan heeft hij honger, maar herkent het niet bij zichzelf.

bertje1

bertje1

12-04-2015 om 23:06

pfff dietist zei ik toch

ga je nu je kind volproppen met loempia's of bouwsteentje zoals gesuggereerd wordt?
Jazeker zijn bouwsteentjes goed, maar een dietist kijkt toch echt eerst naar de situatie, gezonde extra calorieën en eventueel bouwsteentjes (of zelfs bijvoeding).
Iedereen weet er van, net als met afvallen, maar neemt niet de moeite om even langs een specialist te gaan. Waarom toch.

Barvaux

Barvaux

13-04-2015 om 07:16

Bertje

Heb je belangen ofzo? Heb je werk nodig?

Zolang een kind niet extreem vaak ziek is is er weinig mis met het zelf uitzoeken zonder een diëtist!

bertje1

Wij zijn juist wel naar een diëtist gegaan, maar het hielp allemaal niks. Bijvoeding in de vorm van krachtvoer van Nutricia, wij hebben het allemaal geprobeerd. Kind is nooit ziek gelukkig en dus proberen wij met een beetje logisch nadenken er toch regelmatig extra calorieën in te krijgen.

Tegelijkertijd geldt (net als met veel dikke kinderen) dat het bij ons kind hoort en wat we ook proberen, het zet niet veel zoden aan de dijk. Maar uiteraard proberen we het wel, maar aankomen is echt moeilijker dan afvallen. Al vinden veel mensen dat lastig om te geloven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.