Ouders Online
Archief

Vraagbaak voeding - archief

Van januari 1999 tot juni 2001 publiceerden we wekelijks de vraagbaak "Voeding". Nieuwe vragen stellen is helaas niet meer mogelijk, maar het archief is nog steeds beschikbaar.


Hoe overstappen van fles op vaste voeding?

Ik woon in Frankrijk en wens mijn kinderen op een Nederlandse manier op te voeden. Kunt u mij in grote lijnen aangeven hoe men in Nederland overstapt van de fles op vaste voeding en vanaf welke leefdtijd?

Karen Migayrou-Riem, Courbevoie - Frankrijk
[email protected]

Antwoord
Vanaf de vierde maand kan men beginnen met bijvoeding, maar dit is nog niet echt noodzakelijk omdat de borst/flesvoeding nog voldoende energie en voedingsstoffen bevat. Vanaf zes maanden wordt aanbevolen om daadwerkelijk met bijvoeding te starten.

Wanneer er gestart wordt met bijvoeding, is dit niet ter vervanging van een voeding. De hoeveelheid die dan wordt gegeten is nog niet zo groot en kan het beste tussen twee voedingen door worden gegeven. Het zijn extra voedingsstoffen maar nog niet voldoende om een borst-/flesvoeding te vervangen. Pas vanaf ongeveer 9 maanden kan een borst-/flesvoeding volledig worden vervangen door vaste voeding. Er worden dan nog 3 borst-/flesvoedingen gegeven, al dan niet in de vorm van pap. Vanaf twaalf maanden worden de borst-/flesvoedingen vervangen door �gewone� melk.

Onder bijvoeding verstaan we onder andere: fruithapje, groentehapje, rijstebloempap, glutenvrije biscuits en brood. Tevens is het zo dat er voor de 6e maand geen nitraatrijke groenten mogen worden gegeven en voor de 7de maand geen gluten (geen haver, rogge, gerst, tarwe).

Leonie Ruitenburg
 


Leonie Ruitenburg is diëtiste bij Friesland Nutrition
 


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 3 september 2003