Ouders Online
Archief

Vraagbaak voeding - archief

Van januari 1999 tot juni 2001 publiceerden we wekelijks de vraagbaak "Voeding". Nieuwe vragen stellen is helaas niet meer mogelijk, maar het archief is nog steeds beschikbaar.


Kan dieetvoeding toch allergische reactie veroorzaken?

Mijn zoontje heeft waarschijnlijk koemelkeiwitallergie. Dit is geconstateerd na de eerste keer geven (9 mnd oud) van opvolgmelk (voorheen borstvoeding). Hierop gaf hij binnen een 0,5 uur een heftige allergische reactie. Op aanraden van het CB is mijn vrouw borstvoeding blijven geven.

Voor bijvoeding hebben wij Pregestimiel gebruikt. Sinds die tijd heeft hij continu dunne luiers. Ook sinds die tijd groeit hij slecht. Hij is nu 12 mnd en is 400 gr aangekomen. In die periode sliep hij goed en eten was geen probleem en hij was vrolijk.

Op advies van het CB zijn we overgestapt op Frisopep 2. Sinds die tijd heeft hij nog steeds dunne luiers en slaapt onrustig. Hij eet goed, maar is zeurderig en hangerig.

Mijn vraag is: zijn er bestanddelen in alle uitgeprobeerde soorten melk aanwezig die allergische reacties kunnen geven? Of moeten we het probleem meer zoeken in andere voedingsmiddelen die hij momenteel eet. Voor wij begonnen met melk at hij probleemloos fruit.

Ik ben me er van bewust dat het een complexe vraag is, maar ik heb momenteel geen vertrouwen meer in CB en huisarts.

J. v. Voorst, Gouda
[email protected]

Antwoord:
Er zijn verschillende gradaties in allergieën. In enkele gevallen kan Frisopep niet voldoende zijn. Dit heeft te maken met de vorm van het eiwit in de voeding. In plaats van Frisopep kan dan gekozen worden voor Nutramigen.

Dat de ontlasting dunner is, hoeft geen probleem te zijn. De ontlasting moet niet waterdun zijn en niet meerdere keren per dag (vaker dan 3 keer) zijn. Van dergelijke voedingen is bekend dat de ontlasting er iets dunner van wordt en meestal groen van kleur wordt.

Bestaat er een koemelkeiwitallergie, dan zouden er eventueel meerdere allergieën kunnen bestaan voor andere voedingsstoffen of andere stoffen. Tevens kunnen de klachten bestaan door een onvolledige voeding als gevolg van de klachten of de allergie.

In beide gevallen raad ik u aan om u door te laten verwijzen naar een diëtist. Zij kan de voeding bekijken en eventueel optimaliseren. Is er toch sprake van een voedselallergie, dan kan zij daar tevens in begeleiden om zo eventuele tekorten te voorkomen.

Leonie Ruitenburg
 


Leonie Ruitenburg is diëtiste bij Friesland Nutrition
 


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 3 september 2003