Ouders Online
Archief

Vraagbaak voeding - archief

Van januari 1999 tot juni 2001 publiceerden we wekelijks de vraagbaak "Voeding". Nieuwe vragen stellen is helaas niet meer mogelijk, maar het archief is nog steeds beschikbaar.


Wat is juiste dosering vitamine A tijdens zwangerschap?

Mag ik tijdens mijn zwangerschap gekookte wortels en boerenkool eten? Dit bevat nl. net zo veel vitamine A als bijvoorbeeld leverpastei.

Nancy Lallitsch, St. Johann (Oostenrijk)

Antwoord:
Er bestaan verschillende soorten vitamine A. Te weten in wateroplosbare en in vetoplosbare vitamine A. Wateroplosbare vitamine A zit vooral in groente en fruit, een voorbeeld hiervan is bèta-caroteen in wortelen. Van grote hoeveelheden wateroplosbare vitamines zijn geen negatieve gevolgen bekend. Dus u kunt zonder enig probleem een grote portie wortelen, boerenkool of andere groentesoorten eten.

In vetoplosbare vitamine A (retinol) zijn bij hoge dosering daarentegen wel giftig. Van grote hoeveelheden vitamine A is bekend dat ze nadelige gevolgen voor het ongeboren kind hebben.
In vetoplosbare vitamine A komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen, met name in leverolie, vette vis, eidooier en in volle melkproducten.

Lever is het enige voedingsmiddel dat extreem veel vitamine A bevat, daarom wordt zwangeren aangeraden geen lever te gebruiken en zuinig te zijn met leverprodukten, zoals leverpastei, leverworst, paté, Hausmacher en Berliner. Hiervan moet liever niet meer dan 15-20 gram (een boterhambelegging) per dag gebruikt worden.

Verder is voorzichtigheid geboden met preparaten die vitamine A bevatten. Wilt u een voedingssupplement gebruiken, kies er dan een met de aanduiding �geschikt voor zwangeren' en gebruik hiervan niet meer dan de op de verpakking aanbevolen dosering.
In de regel is het echter voldoende om als basis de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden voor volwassenen aan te houden en als u behoefte hebt aan meer, de voeding uit te breiden met een glas melk, een plak kaas, een boterham, een aardappel of een stuk fruit.

Om voldoende vitamine A binnen te krijgen is het goed een ruime portie groente te eten en het brood te besmeren met een halvarine of margarine die verrijkt is met vitamine A.

Leonie Ruitenburg
 


Leonie Ruitenburg is diëtiste bij Friesland Nutrition
 


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 3 september 2003