Ouders Online
Archief

Vraagbaak voeding - archief

Van januari 1999 tot juni 2001 publiceerden we wekelijks de vraagbaak "Voeding". Nieuwe vragen stellen is helaas niet meer mogelijk, maar het archief is nog steeds beschikbaar.


hoe maak je pap met opvolgmelk?

Ik zou graag Molenaars kindermeel gebruiken voor de aanmaak van pap voor mijn bijna 5 maanden oude dochtertje. Maar mag je zuigelingenmelk en straks opvolgmelk wel koken? We gebruiken Frisopep.

Yvette Roman, Meteren

Antwoord:

Pap wordt gemaakt van melk met daar aan toegevoegd een bindmiddel. Pap kan zowel door volwassenen als kinderen gegeten worden. Voor de bereiding van pap voor zuigelingen zijn er speciale bindmiddelen te verkrijgen.

Indien kinderen jonger dan 6 maanden zijn, kunnen glutenvrije granen, zoals bijvoorbeeld rijstebloem gebruikt worden. Wanneer kinderen ouder zijn dan 6 maanden kunnen ook gluten bevattende graansoorten worden geïntroduceerd.

Vanwege het gemak wordt over het algemeen gebruik gemaakt van instant-bindmiddelen. Deze bindmiddelen hoeven niet meer gekookt te worden. Dus u kunt deze bindmiddelen toevoegen aan de warme zuigelingen-/opvolgmelk.

Als u pap wilt maken van bijvoorbeeld maïzena, griesmeel of custardpoeder is de bereiding iets anders en zou u dat op de volgende manier kunnen bereiden.

Benodigdheden:
180 ml water
6 schepjes zuigelingen-/opvolgmelkpoeder
1 afgestreken lepel maïzena, griesmeel of custardpoeder

Bereidingswijze:
Breng het water aan de kook. Meng het bindmiddel met twee eetlepels water en voeg dit papje al roerend toe aan het kokende water. Houd het aan de kook en laat het in 10 minuten gaar worden. Blijf roeren. Neem de pan van het vuur en schep het zuigelingen-/ opvolgmelkpoeder erdoorheen.
Gebruikt u minder bindmiddel, dan krijgt u vla.

Leonie Ruitenburg
 


Leonie Ruitenburg is diëtiste bij Friesland Nutrition
 


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 3 september 2003