Ouders Online
Archief

Vraagbaak voeding - archief

Van januari 1999 tot juni 2001 publiceerden we wekelijks de vraagbaak "Voeding". Nieuwe vragen stellen is helaas niet meer mogelijk, maar het archief is nog steeds beschikbaar.


wat moet een kind van 18 mnd dagelijks eten?

Mijn zoon is 18 maanden en ik weet niet echt wat een kind van 18 maanden dagelijks moet eten en wat hij niet mag eten. Ook zou ik graag wat tips krijgen om een lekker papje te maken want de gewone maïzena pap lust hij niet zo graag.

Kelly de Visch, Gent

Antwoord:

Er zijn richtlijnen voor de hoeveelheden die kinderen van 1-4 jaar ongeveer nodig hebben. Deze gemiddelden kunt u aanpassen aan de behoefte die uw zoon heeft, want het ene kind holt en vliegt de hele dag en heeft misschien niet genoeg aan 3 sneetjes brood per dag. En een heel rustig kind dat boekjes bekijkt en in de zandbak speelt heeft misschien genoeg aan anderhalve boterham.

De hoeveelheid voeding die een kind vraagt heeft natuurlijk alles te maken met de hoeveelheid energie die het overdag verbruikt. Daarnaast kan de hoeveelheid eten die een kind vraagt van periode tot periode sterk verschillen doordat kinderen af en toe groeispurten hebben en hierdoor schoksgewijs groeien.

Er zijn maanden dat ze nauwelijks merkbaar groeien en maanden dat ze de 'lucht in schieten'. Een kind dat hard groeit zal meer trek hebben dan een kind dat langzamer groeit.
Zo lang een kind goed groeit, actief is en de voeding over een periode van twee weken redelijk lijkt op de aanbevolen hoeveelheden, zal een kind voldoende binnenkrijgen.

Geef uw zoon niet te vaak eten en drinken: geef naast de 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, broodmaaltijd en warme maaltijd) niet vaker dan 4 keer iets tussendoor. Vaak of langdurig melkdrank, sap of limonade drinken zorgt voor een volle maag en laat weinig ruimte voor voeding en is funest voor het gebit.

Voor de bereiding van pap mag u andere bindmiddelen gebruiken. Bij voorbeeld soorten die uit fijne of grove graanvlokken bestaan en zodoende meer vezels bevatten. In de supermarkt vindt u diverse soorten. Kinderen kunnen vanaf een jaar ook de volkoren producten goed verteren. U kunt bij voorbeeld kiezen voor havermout, brinta, muesli, e.d.
Wanneer uw zoon geen pap wil eten dan is dit niet erg. In plaats van een papvoeding kunt u namelijk ook 1 snee brood en 1 melkproduct geven.

Aanbevolen hoeveelheden per dag:
brood: 1-3 sneetjes (tarwe of volkoren).
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten: 1-2 stuks (50-100 gram).
Groente: 1-2 grote groentelepels.
Fruit: 1-2 stuks.
Melk(producten): 2-3 bekertjes (totaal 3 dl) mager of halfvolle soorten .
Kaas: 1/2 plak (10 gram).
Vleeswaar: 1/2 plak (10 gram).
Vlees, vis, kip, ei: 65 gram rauw gewogen.
(Dieet)margarine: 5 gram per snee brood; 15 gram voor de bereiding.
Drinkvocht: 1/2-1 liter.

Leonie Ruitenburg
 


Leonie Ruitenburg is diëtiste bij Friesland Nutrition
 


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 3 september 2003