Ouders Online
Archief

Vraagbaak kinderarts - Archief

3-jarige houdt poep te lang op

Mijn dochter (3 jaar) is al een tijdje zindelijk, alleen de ontlasting is een probleem; ze houdt deze op. Van de huisarts heb ik al lactose drank gekregen (1x per dag 15ml), verder geef ik haar bruinbrood, roosvicee laxo, veel fruit, veel drinken. Ze blijft echter haar ontlasting tegenhouden, billen naar achteren, knijpen met de beentjes, gaan liggen, hoe kan ik haar helpen? Ik heb het idee dat ze het soms wel een dag extra ophoudt, zodat de ontlasting daardoor weer hard wordt. Ze heeft ontlasting eens in de drie dagen. Ik zet haar niet verplicht op de pot als ze aandrang krijgt, maar doe haar een luier om. Ze huilt het uit als de ontlasting moet komen en wil alleen bij mij zijn. Wat kan ik doen?

gerrie weyman, ede

Antwoord

De vicieuze cirkel die u beschrijft komt erg veel voor bij kinderen van deze leeftijd met obstipatieklachten zoals uw dochter. Het ophouden van de ontlasting kan meerdere oorzaken hebben, zoals pijn doordat de ontlasting hard is, of doordat er een klein scheurtje bij de anus zit. Sommige kinderen houden de ontlasting op doordat ze bang (of te koppig) zijn om "het los te laten", iets passend bij de ontwikkelingsfase van 2-3 jarigen (de anale fase genoemd). Soms weet je gewoon niet waardoor het komt. Dit ophoudgedrag doorbreken is soms erg lastig. Meestal gaat deze fase gewoon weer over, en is achteraf te beredeneren wat er aan de hand geweest is, zoals een nieuw broertje of zusje, een verhuizing, etc.

Het kan helpen door de ontlasting lekker zacht te houden zodat het geen pijn kan doen, en het ophouden moeilijker wordt. De bovenstaande laxerende behandeling lijkt ons adequaat, en de dosis lactulose zou best nog wat hoger kunnen, bv 1 dd 20-30 ml. Is het ophouden erg hardnekkig, dan helpen de hoogste doseringen lactulose vaak ook niet en zit er niets anders op dan af te wachten, zachtjes te proberen een beetje te "trainen" door steeds na de maaltijd naar het potje te laten gaan en er vooral geen drama van te (laten) maken. Gaat het steeds slechter en is de ontlasting erg hard, dan kan het nodig zijn om ook "van onderen" te laxeren door middel van een klysma. We denken echter dat dat in jullie geval niet nodig zal zijn. Succes!

Hankje Escher & Edward Nieuwenhuis


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 6 juli 2001