Ouders Online
Archief

Vraagbaak borstvoeding - archief

Heeft borstvoedingsthee zin?

Heeft het drinken van 'borstvoedingsthee' zin? Ik vraag dit omdat ik het idee heb dat onze Anne van 8 weken steeds het begin van de avond extra voeding vraagt, terwijl ze overdag ruim voldoende binnenkrijgt. (Ze krijgt als ze vraagt). Hoe kan 't dat ze na een uur drinken (aan 2 kanten) nog niet tevreden is? Mij is op het consultatiebureau BV-thee aangeraden.

[naam en adres bekend bij de redactie]

Antwoord

Als moeder hebt u niet de gehele dag door dezelfde hoeveelheden voeding voor de baby ter beschikking. Bij het opstaan hebt u meer melk dan aan het eind van de dag. Dat is heel normaal. 's Ochtends bent u uitgerust en rond etenstijd bent u moe van alle activiteiten van die dag. Uw lichaam reageert daarop door minder te produceren. Uw baby vraagt dus waarschijnlijk vaker om voeding omdat uw productie wat is teruggelopen. Heeft u 's avonds na de afwas weer een uurtje rustig op de bank gezeten, dan herstelt zich dat weer en heeft u weer een omvangrijke voeding voor uw baby voor de nacht. Het verschijnsel is heel verklaarbaar en komt heel vaak voor.

Het drinken van borstvoedingsthee zal dan ook vermoedelijk niet helpen. Bovendien, als het al waar is, dat sommige voedingsmiddelen de aanmaak van melk zouden kunnen bevorderen, dan zal dat nooit kunnen zonder een goed management van de borstvoeding. Dat wil zeggen, voeden op vraag. Borstvoeding geven werkt met vraag en aanbod. Het aanbod van uw lichaam stemt zich af op de behoefte van uw baby, tenminste als u aan die behoefte gehoor geeft. Zonder het tegemoetkomen aan de voedingssignalen van een baby, zal geen extra melk worden aangemaakt. Met andere woorden, al drinkt u liters borstvoedingsthee op een dag en voedt u niet vaak genoeg, dan zal uw productie ook niet in orde komen.

Siemian Berghuijs


Siemian Berghuijs is lactatiekundige IBCLC. Ze was voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen en heeft een particuliere praktijk.


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 9 oktober 2007