Terug naar overzicht Leeszaal

Mei-maand geboortemaand

Tien winnende geboorte-tips

In mei vroegen we u naar de beste geboorte-tips: welke gouden tip voor de periode rondom de geboorte (zwangerschap, bevalling, kraamtijd) heeft u ooit gekregen, die u zelf weer door wilt geven?

Internetgids Zwangerschap en geboorte

Uit de vele inzendingen van de afgelopen weken kozen we er tien. De inzenders krijgen binnenkort de 'Internetgids Zwangerschap en geboorte' (met CD-rom) van Koos Boertjens en Jannie Kroes thuisgestuurd.

Internetgids Zwangerschap en geboorte met CD-rom
Koos Boertjens en Jannie Kroes
Academic Service
ISBN 90 395 1716 9
ƒ 32,50

1. Zwangerschap: als je misselijk bent
Ingezonden door Moni van der Horst, De Meern

Tijdens de eerste twaalf weken van een zwangerschap kun je je erg misselijk, trillerig en grieperig voelen. Dit gevoel kan je overvallen op lastige momenten: in de rij van de supermarkt bijvoorbeeld.

Zorg dat je altijd een pakje drinken bij je hebt en een zakje met gedroogd fruit. Ik had altijd een zakje met gedroogde abrikozen bij me. Daar zit ook veel ijzer in.

2. Zwangerschap: lekker slapen met een dikke buik
[naam en adres bekend bij de redactie]

Lekker slapen is de laatste drie maanden van de zwangerschap vaak moeilijk. Je krijgt het zuur en je buik zit in de weg. Daardoor lig je niet lekker meer, terwijl je juist nu je rust zo hard nodig hebt.

Neem een magnesium-drankje en leg een extra hoofdkussen links van je als je op je linkerzij ligt. Leg dan het rechterbeen gebogen op dat kussen. Als je op je rechterzij slaapt doe je het andersom (linkerbeen op kussen rechts van je). Slapen op je rechterzij is overigens beter voor de doorstroming van de hoofd-ader. Wedden dat je toch weer lekker slaapt?

Naschrift van de redactie: tijdens de zwangerschap wordt zijligging geprefereerd boven rugligging. De beste beste zij is echter juist de LINKERZIJ. Als je op de linkerzij ligt, is de doorbloeding maximaal en daarmee ook de doorstroming van voedingsstoffen naar de placenta. Zo kunnen ook de nieren beter werken, zodat enkels, voeten en handen minder opzwellen.

3. Bevalling: bij een keizersnee
Ingezonden door C. Bennink, Zoetermeer

Als je weet dat je een keizersnee krijgt, neem dan alvast een paar extra hoge onderbroeken mee. Daarmee gaat de rand van je onderbroek niet schuren tegen het litteken.

Laat bij een niet-voorziene keizersnee iemand een paar voor je meenemen.

4. Bevalling: voor een vlottere ontsluiting
Ingezonden door Henni Stoute, Hendrik Ido Ambacht

Bij één van mijn bevallingen was ik tijdens de weeën vergeten regelmatig te plassen. Daardoor bleef er een randje staan op de volle blaas. Nadat ik geplast had op advies van de arts, kwam mijn meisje vrijwel onmiddellijk.

Leeg regelmatig je blaas: dat zorgt voor een vlottere ontsluiting.

5. Bevalling: help de ontsluiting met je denkkracht
Ingezonden door Ryanne Overmeire, Leidschendam

Onze yoga-docente vertelde ons dat we tijdens de bevalling vooral moesten visualiseren dat 'alles open moest gaan daar beneden'. Ik vond daardoor ook gemakkelijker een houding waarbij de baarmoeder zich kon ontsluiten.

Denk aan gesloten deuren die open moeten, openingen die nog groter moeten worden, open monden en dat soort zaken: het helpt je te concentreren en de meest gunstige houding te vinden ter bevordering van de ontsluiting.

6. Geboorte: nu de placenta nog
Ingezonden door Daniela Orsini, Haarlem

Ik kreeg een geweldige tip van de Doula die bij mijn bevalling aanwezig was.

Leg de baby vlak na de geboorte op het blote bovenlichaam van de vader – wel lekker toegedekt met doeken – terwijl jij de placenta gaat baren. Het gaat om het huid-huid-contact.

Achteraf vond mijn man dit het mooiste moment van de hele bevalling.

7. Geboorte: leven geven
Ingezonden door Afke van den Nouwelant, Veghel

Laat na de geboorte niet meteen de navelstreng doorknippen. Pak hem eerst eens zelf vast en voel het bloed kloppen. Je voelt dan echt dat je leven geeft. Ik vond dat zelf een heel bijzonder moment.

8. Kraamtijd: in de huiskamer
Ingezonden door Erika Rob, Gouda

Omdat onze trap naar boven nogal steil is en daar in noodgeval geen brancard doorheen zou kunnen, moest ik in de huiskamer bevallen. Daarom stond er al voor de bevalling een logeerbed in de huiskamer. Dat bleek allerlei voordelen te hebben. Met name in de kraamtijd: ik heb veel visite beneden ontvangen, zittend of liggend in het logeerbed, samen met de baby.

Overweeg het plaatsen van een logeerbed in de huiskamer: zo kun je kiezen en hoef je niet altijd iedereen te ontvangen in je slaapkamer.

9. Kraamtijd: wie wat bewaart die heeft wat
Ingezonden door N. Hinten-de Jong, Hoorn

Voor de eerste weken na de bevalling gebruik je speciaal kraamverband. De eerste echte menstruatie na de bevalling kan zo hevig zijn, dat je denkt dat je leegbloedt. Houd daar rekening mee, dan schrik je niet zo.

Bewaar het kraamverband dat je overhebt van de eerste paar weken. Dat kan nog eens goed van pas komen...

10. Bij jou is alles anders
Ingezonden door Tatjana Keur, Assen

Het beste is dat je niet te veel naar anderen moet luisteren en ook niet al te veel in boeken moet lezen. Want wat je ook hoort, leest of ziet over andere vrouwen: bij jou gaat de bevalling weer héél anders.

Luister dus vooral naar je eigen lichaam. Daardoor kun je je tijdens de bevalling beter ontspannen.

Copyright © 1996-2008 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 24 november 2008