Ouders Online
Archief
Advertentie - Ministerie van Jeugd en Gezin


Eerste hulp bij Kindermishandeling

Als je kindermishandeling vermoedt in je omgeving, kun je daar zelf wat aan doen? Jazeker, zegt Tanya, medewerkster van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). En dat hoeft niet meteen een officiële melding te zijn: "Vraag ons in ieder geval om advies. Want elk mishandeld kind is er één te veel."

Vaak wordt gedacht dat je bij Bureau Jeugdzorg moet zijn voor een melding.
"Ik snap de verwarring: Bureau Jeugdzorg is de overkoepelende organisatie voor hulp aan kinderen op alle gebieden. Het AMK is daar een onderdeel van. Maar het eerste aanspreekpunt voor iedereen die kindermishandeling vermoedt, is niet Bureau Jeugdzorg, maar het AMK."

Wat voor mensen krijg je aan de lijn?
"Oh, heel verschillend. Van bezorgde buren tot en met een decaan van school of een familielid. En uit alle lagen van de bevolking. Wat alle mensen gemeen hebben, is dat ze zich zorgen maken en willen weten wat ze moeten doen. En dan zijn ze bij ons aan het juiste adres."

Wat zijn de meest voorkomende vragen?
"'Wat kan ik doen?' Dat is toch wel de hoofdmoot. Mensen willen van ons horen of hun vermoedens op kindermishandeling duiden. En wij kunnen hen daarin adviseren."

Jullie zijn een 'advies- en meldpunt'. Wat is het verschil?
"Dat is afhankelijk van de ernst van de situatie. Samen met de beller, schat de AMK-medewerker de situatie in. Als er nog veel vragen zijn, geven we vaak een advies. Waarover maakt iemand zich zorgen? Hoe kan iemand zelf meer duidelijkheid krijgen over het welzijn van het kind? En wat kan hij of zij doen? Bij een advies noteren we geen gegevens van de beller. Als de vermoedens ernstig zijn, wordt er een melding gemaakt en starten we een onderzoek om te bepalen of het om kindermishandeling gaat. En zo ja, welke hulp het gezin nodig heeft."

Kan iedereen bellen?
"Ja, en dat is ook de bedoeling. We merken dat bij de adviesaanvragen 40% van de mensen die bellen, omstander zijn. Bij echte meldingen ligt dat wat lager. Zo'n 25% van de meldingen komt van de politie."

Veel mensen denken dat als je het AMK belt, een kind uit huis wordt geplaatst. Is dat zo?
"Nee, dat gebeurt maar in een klein deel van de gevallen. De meeste mensen vragen gewoon om advies. Wij komen dan verder niet in actie. Pas als uit het gesprek blijkt dat er waarschijnlijk iets aan de hand is, kan een onderzoek worden ingesteld. In de gevallen dat er onderzoek moet plaats vinden, kan blijken dat er geen sprake is geweest van kindermishandeling. Of wordt in overleg met het gezin hulp ingeschakeld. Een kind wordt dan niet uit huis geplaatst."

"Alleen als de ouders geen hulp willen aanvaarden of als de veiligheid van het kind in gevaar is, wordt een kind onder toezicht gesteld of uit huis geplaatst. Maar dat kan alleen door tussenkomst door de rechter en de Raad voor de Kinderbescherming. Het mooie is dat in het overgrote deel van de gevallen vrijwillige hulp aanvaard wordt door de ouders. Zodat het kind gewoon thuis kan blijven."

Hebben mensen wel vertrouwen in het AMK?
"Niet altijd, helaas. Ik hoor vaak: 'Er zal wel weer niets mee gedaan worden'. Of mensen zijn bang dat het kind in kwestie meteen uit huis wordt geplaatst, terwijl er misschien niets aan de hand is. Maar in het overgrote deel van de gevallen waarin het AMK kindermishandeling vaststelt, wordt vrijwillige hulp op gang gebracht of stopt de mishandeling."

En wat als er niets aan de hand is?
"Dan gebeurt er ook niets! Toch is het goed om altijd te bellen. Al was het alleen maar voor je eigen gemoedsrust."

Vind je dat er genoeg aandacht is voor kindermishandeling?
"Persoonlijk vind ik dat het niet genoeg aandacht kan krijgen. Te veel kinderen komen niet op tijd bij de hulpverlening terecht. Gelukkig voert het Ministerie van Jeugd & Gezin campagne om omstanders op te roepen tot actie, met tv- en print-reclames. Als omstanders de signalen herkennen én er wat aan doen, kan erger worden voorkomen. En zal hopelijk het aantal gevallen van kindermishandeling flink afnemen in Nederland. Want elk mishandeld kind is er één te veel."

Meer informatie: www.watkanikdoen.nl

Door-discussiëren op het forum van Ouders Online over dit onderwerp: Vraag jij advies als je kindermishandeling in je omgeving vermoedt?