![]() |
![]() |
Jacqueline Eckhardt
18 december 2009
In deze aflevering: een mooie selectie bijzondere kinderboeken voor de feestdagen. Om cadeau te krijgen of cadeau te doen.
Entoenentoen
De allerbeste voorleesverhalen
hoofdred.: Rob van Bracht, Lian Kool
uitg.: Ronald Taatgen, 2009 (1e jaargang)
68 pagina's
thema's: voorlezen, verhalen, versjes, prenten, (voor)leestips
EUR 29,50 per jaar (10 nummers)
Een buitenbeentje: 'Entoenentoen' is geen boek maar een tijdschrift. Een gloednieuw voorleesblad voor kinderen van 2 tot (minstens) 6 jaar.
Elke editie staat boordevol verhalen, versjes en prenten. En er zijn rubrieken, zoals het een echt magazine betaamt. Over de voorleesjuf, het voorleesmoment, de bekende schrijver, de creatieve tekenaar. En natuurlijk een top-3 van boeken waaruit – wegens ruimtegebrek – niet geciteerd kan worden. Want dát is de grote kracht van Entoenentoen, het is een bonte verzameling bijzondere fragmenten uit bestaande boeken. Zo word je als lezer enthousiast gemaakt voor bepaalde boeken (of auteurs of illustratoren) en heb je in één keer een handvol prettige voorleesverhalen bij elkaar.
In de december-uitgave staan natuurlijk de feestdagen centraal. Maar de rest is heerlijk los ingevuld. Kijkverhalen voor 2-jarigen volgen op leesverhalen voor 6-jarigen. Versjes, prenten en lange verhalen bestaan in mooie afwisseling naast elkaar. Dat houdt de vaart erin en het is spannend, want iedere spread (linker plus rechter pagina) brengt iets anders. Altijd prachtig en in stijl geïllustreerd, altijd voorzien van leeftijdsaanduiding en bronvermelding (zodat je weet uit welk boek het komt). En er is diepgang, want her en der vertellen kleine infokadertjes van alles over het leesgedrag van kleuters, de eerste woordjes en interactief lezen.
Entoenentoen is een geweldig initiatief dat op iedere leestafel thuishoort. Thuis, op de crèche en op school. Het verschil met reeds bestaande bladen als Pippo en Pompoen is dat het meer gericht is op de voorlezers dan op de kinderen. Een vakblad over voorlezen dus, zonder spelletjes, strips en knutseldingetjes.
Pop-up stad
tekst & ill.: Anouck Boisrobert, Louis Rigaud
uitg.: QueridoKind, 2009
ISBN 978 90 451 1028 8
16 pagina's
thema's: 3-dimensionaal, dorp, stad, ontwikkelen
EUR 15,00
Voor architecten in de dop, dit geniale pop-up boek waarin de ontwikkeling van een stad zich bladzijde voor bladzijde ontvouwt. De kleurtjes zijn goed; wit, frisgroen, tomaatrood, zeeblauw en zongeel. De kwaliteit is goed: de pagina's zijn van stevig karton. En het ontwerp is briljant.
Sla het boekje open en er verschijnt een lief rood kerkje met wat ronde groene boompjes eromheen. Op de volgende bladzijden komen er steeds elementen bij. Er verschijnt een weg met twee autootjes. En in het veld staan twee vorkheftrucks die ongetwijfeld gaan helpen met bouwen. Stap voor stap komen er steeds gebouwen bij. Een fabriek, kantoorgebouwen en een station. Totdat er op de laatste pagina's een hele stad staat.
Een boekje zonder tekst, maar met heel veel details waarover je met je kleuter kunt praten. Achterin staat tekst en uitleg over het ontstaan van deze pop-up stad. Maar je eigen fantasie is ook goed genoeg. Leuk!
Een nieuwe ster
tekst: Marjaleena Lembcke
ill.: Susanne Strasser
uitg.: Davidsfonds/Infodok, 2009
ISBN 978 90 779 4242 0
32 pagina's
thema's: kerstverhaal, filosofie, humor
EUR 13,95
'Een nieuwe ster' vertelt het verhaal van de geboorte van een nieuw kindje dat later koning zal worden. Gebaseerd op de oorspronkelijke kerstvertelling maar gepresenteerd vanuit een originele invalshoek.
De hoofdrolspelers zijn dieren. Muis ziet als eerste een bijzondere ster en vertelt Uil dat dit de voorbode is van de komst van een nieuwe koning. Steeds meer dieren horen van de bijzondere ster, en samen staren ze naar de hemel. Straks komt het kindje en alle dieren willen de nieuwe koning welkom heten. Maar wie kan dat het beste doen? De slangen beseffen dat zij misschien niet zo geschikt zijn, maar de beer dan? Die maakt indruk. Of de wolf? Nee, die heeft geen goede naam. Wormen zijn stil en bescheiden, zijn dat de beste vertegenwoordigers?
De dieren discussiëren wat af. Soms proberen ze in hilarische dialogen hun gelijk te krijgen. En soms gaan ze op de filosofische toer, als de onderwerpen respect en verzoening ter sprake komen.
'Een nieuwe ster' is een bijzondere kerstvertelling. Met originele gedachten én respect voor de oorspronkelijke Bijbelteksten. Prachtig!
Hier is Lola!
tekst: Isabel Abedi
ill.: Dagmar Henze
uitg.: Van Holkema & Warendorf, 2009
ISBN 978 90 475 1040 6
186 pagina's
thema's: hartsvriendin, familie
EUR 12,95
In Duitsland is Lola al razend populair. En als ik haar kansen in Nederland inschat, gaat ze ook bij ons de harten van de jongste lezers snel veroveren.
Lola Velosa is een heel gewoon meisje en toch ook weer niet. Ze heeft een Braziliaanse vader en een tante van 2 jaar die Polly Pockets opeet. Lola heeft ook een paar miljoen fans, want eigenlijk is zij de beroemde zangeres Jacky Jones. In haar dromen dan.
In het echt zoekt ze op haar nieuwe school naarstig naar vriendinnen. Maar dat is nog lang niet makkelijk. Flo stinkt naar vis, Frederike heeft nooit tijd om af te spreken, en als Annalisa dan eindelijk bij haar thuiskomt, rent Lola's vader ineens spiernaakt de badkamer uit. Zo lukt het natuurlijk niet en Lola besluit het anders aan te pakken. Het feest voor het 100-jarige bestaan van de school, waarbij alle kinderen een ballon mogen oplaten, komt goed van pas.
Lola is een jongere versie van de 'Hoe overleef ik'-ster Rosa. Net zo grappig, impulsief en ontwapenend, met net zulke 'gekke' vrienden en familieleden. Een absolute aanrader dus. En... het goede nieuws is dat er zelfs al een tweede titel in deze serie verkrijgbaar is: 'Lola in actie'.
Tien torens diep
tekst: Jacques Vriens
uitg.: Van Holkema & Warendorf, 2009
ISBN 978 90 475 1059 8
160 pagina's
thema's: Zuid-Limburg, jaren '50, mijnen, vriendschap, avontuur
EUR 10,00
'Tien torens diep' is een spannend leesboek dat al in 2004 door Jacques Vriens is geschreven. Maar omdat het dit jaar is verfilmd, is er nu een nieuwe versie uit. En die is zeer de moeite waard.
Het boek neemt ons mee naar de tijd van de mijnbouw in Zuid-Limburg. Tegelijk is het een indringend verhaal over de hechte vriendschap tussen drie kinderen: Stef, Victor en Wietske. Rond 1958 wonen zij in een dorp onder de rook van de mijn. De mijnsluitingen kondigen zich aan, al willen de meeste mensen daar niks van weten. De kinderen zien voor zichzelf een toekomst als mijnwerker weggelegd.
Stef wil al van jongs af aan – net als zijn vader en broer – de mijn in. Zijn beste vriend Victor wil dat ook, ondanks het feit dat Victors vader in de mijn verongelukt is. De jongens hebben er een geheime club voor opgericht waar niemand anders lid van mag worden. Ze hebben elkaar beloofd om later samen 'naar beneden' te gaan. Wel 800 meter diep! De stoere Wietske wil ook bij de club. Dat kan natuurlijk niet, want meisjes mogen nooit naar beneden. Als de jongens uiteindelijk toch zwichten, moet Wietske eerst een test doen.
'Tien torens diep' schetst een prachtig tijdsbeeld rondom een verdwenen ambacht. Een ambacht dat in Limburg altijd heeft gezorgd voor dubbele gevoelens. De industrie bracht welvaart, maar werken in de mijnen was gevaarlijk, en niet goed voor de gezondheid. Vreugde en verdriet wisselden elkaar dan ook af binnen de hechte gemeenschap rond de 'koel'.
Vriens weet al die emoties raak te treffen, en schreef daarmee een spannend én ontroerend kinderboek. 'Tien torens diep' is vanaf 24 januari 2010 te zien op Z@pp televisie. Kijken!
Zoektocht naar Brechje
tekst: Nicki Bullinga
uitg.: De Vries-Brouwers, 2009
ISBN 978 90 592 7067 1
168 pagina's
thema's: Utrecht, Dom, historische roman
EUR 16,90
'Zoektocht naar Brechje' is een heerlijke leesboek, dat een intrigerend beeld van vroeger geeft. Het verhaal speelt zich deels af in 1673, toen in Utrecht een jong meisje een gruwelijk lot trof.
De eigenlijke hoofdpersoon is Sanne, een intelligente scholiere die na haar verhuizing naar Utrecht de stad gaat verkennen. Zo ontdekt ze dat de doorgang onder de Domtoren iets vreemds met haar doet. Ze lijkt signalen door te krijgen vanuit een ver verleden. Ze hoort de naam 'Brechje', en gaat samen met haar schoolvriendin Minke op zoek naar het verhaal achter dit meisje. Uit oude archiefstukken duiken zo steeds meer puzzelstukjes op en langzaam ontstaat het vermoeden dat er lang geleden iets vreselijks is gebeurd met Brechje. Iets dat nog niet is afgerond en waarbij Sanne kan helpen.
Auteur Nicki Bullinga (1963) studeerde Mediëvistiek (Middeleeuwenkunde) en Keltisch aan de Universiteit van Utrecht en deed opgravingen in binnen- en buitenland. Ze heeft, zoals ze zelf zegt, een goed oog voor details. In de doorgang onder de Domtoren in Utrecht viel haar het kleine deurtje op dat altijd hermetisch was afgesloten. Rondom dat echt bestaande deurtje verzon ze het verhaal van de 'Zoektocht naar Brechje'. Een prachtig verhaal waarin heden en verleden elkaar afwisselen. Met een goede spanningsboog, en doorspekt met realistische historische elementen. Na het lezen van dit boek krijg je zin om zelf op onderzoek uit te gaan in Utrecht.
Een aanrader voor jonge lezers met interesse in geschiedenis en archeologie.
Jacqueline Eckhardt
p/a
[email protected]
Jacqueline Eckhardt (43) is tekstschrijver en balletdocente. Ze is getrouwd met sportjournalist Dennis Jansen. Samen met hun vier kinderen - Senne (10), Pieter (9), Annebel (7) en Willem (4) - leiden zij een hectisch leven in het oerdegelijke Westlandse tuindersdorp Kwintsheul. Na het verdwijnen van het postkantoor, de bank, de groenteman en de slager, haalden zij opgelucht adem toen de bibliotheek, met een mooie collectie kinder- en luisterboeken, definitief mocht blijven. Vanaf april 2003 schrijft Jacqueline de kinderboeken-recensies voor Ouders Online.