Ouders Online
Archief
Opvoedingsondersteuning - CJG

3 maart 2013

Sommige CJG's sluiten hun deuren omdat er niemand komt. Andere CJG's zijn wél succesvol. Hoe komt dat? Door echt samen te werken met ouders. Een succesverhaal uit Breda.
 


Een CJG dat wél werkt (in Breda)

door Eelco van der Wal

Een van de ouders die in Breda een opleiding tot 'trainer positief opvoeden' had gevolgd, ging verhuizen en meldde zich bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in haar nieuwe woonplaats. Ze wilde haar kennis en ervaring die ze als CJG-ouder in Breda had opgebouwd, graag opnieuw inzetten. Ze kreeg te horen dat er geen ruimte was voor dergelijke vrijwilligersprojecten.

Dit is wat veel ouders ervaren met 'hun' CJG. Er wordt veel gesproken over 'de eigen kracht van ouders', maar in de praktijk komt het vaak neer op dikke nota's en projecten die bedacht worden vanuit de burelen. Ver weg van de realiteit en de beleving van ouders.

Het is treurig om te constateren dat er vaak, op het moment dat de eigen kracht van ouders daadwerkelijk geactiveerd kan worden, wordt ingegrepen. Door faciliteiten te weigeren, door onwerkbare 'structuren' te creëren, of door botte afwijzing. Zo blijven ze maar nadenken over de vraag hoe je de eigen kracht van ouders kunt activeren, terwijl ze ondertussen de boot missen.

CJG-vrijwilligersproject
In Breda wordt dat anders aangepakt. Bij de start van het CJG in Breda bleek dat ouders ook daar maar moeilijk de weg ernaartoe vonden. Eén van de medewerkers begreep dat het anders moest. Inmiddels draait in Breda een CJG-vrijwilligersproject op volle toeren, met als missie: 'Het samen leven versterken door het creëren van een positief opvoedklimaat door en voor buurtbewoners.'

Yvonne de Gouw, initiatiefnemer en coördinator van het project 'CJG Ouders': "Ik ben in 2010 gewoon begonnen, eigenlijk zonder plan en zonder middelen, maar het sloeg aan. Ik heb moeders gevraagd die mij vertrouwden, en die ik al jaren kende vanuit het welzijnswerk in de buurt waar ik werkte. Moeders die vaak zelf veel hebben meegemaakt rond een scheiding, inburgering, of een kind met een beperking. Moeders die van nature gemakkelijk benaderbaar zijn en die uit zichzelf graag iets voor een ander doen."

Hoe het werkt
De Bredase CJG-ouders krijgen een training – en doorlopende coaching – in positief opvoeden, het versterken van eigen kracht, en verdieping van communicatieve vaardigheden.

Ze leren vooral om geen problemen naar zich toe te trekken en te gaan oplossen voor een ander. Het is juist de kunst om gewoon een luisterend oor te bieden, vragen te stellen, en ouders zelf hun eigen oplossing te laten bedenken. Dat werkt.

De CJG-ouders zijn vooral ook praktisch ingesteld. Bijvoorbeeld door een moeder die er alleen voor staat, te betrekken bij activiteiten van de school, waardoor zo'n moeder in contact komt met andere ouders. Ook worden er wekelijkse groepsactiviteiten georganiseerd, door en voor ouders.

Uitdijend project
Na 3 jaar is het project fors aan het uitdijen over heel Breda. De verwachting is dat er in steeds meer buurten vrijwilligersgroepen actief zullen zijn. Steeds meer ouders melden zich spontaan aan om zich als vrijwilliger in te zetten voor het project.

In het begin waren het vooral moeders die zich aanmeldden, maar het aantal vaders stijgt. Ook melden zich nu koppels aan, om samen een trainersopleiding te volgen. En op dit moment hebben al 6 ouders een 'Train de trainer'-training gevolgd, om de cursus 'Positief Opvoeden' zelf te kunnen geven aan nieuwe vrijwilligers.

Initiatief dat navolging verdient
Met relatief weinig geld is er veel beweging gekomen in de buurten en wijken van Breda. Het speelt zich af 'in het klein', in het gewone dagelijkse leven, en de effecten zijn moeilijk zichtbaar of meetbaar te maken. Maar door de inzet van de vrijwilligers wordt er iets belangrijks 'teruggegeven' aan ouders: de eigen wijsheid om te doen wat nodig is.

Dit project is een voorbeeld van hoe het ook kan. Een lokaal initiatief dat navolging op landelijk niveau verdient.

Eelco van der Wal
p/a [email protected]