1 juli 2011 door Esther Storm

09. De overlijdensrisicoverzekering

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Je wilt er niet aan denken, maar soms gebeurt het toch. Je partner overlijdt en jij blijft achter met je nog jonge kinderen. Op de basisschool van mijn kinderen is het de afgelopen tijd drie keer voorgekomen. In alle gevallen overleed de kostwinnende vader en bleef de moeder achter met twee of meer kinderen onder de tien. Een nachtmerrie, maar je moet wel verder.

De moeders hadden (kleine) parttime banen en konden die behouden. Ik weet vrijwel zeker dat ze een overlijdensrisicoverzekering hadden afgesloten, want anders is zoiets niet mogelijk. En gelukkig maar, een overlijdensrisicoverzekering kan in elk geval het financiële leed verzachten.

Bij het kopen van een huis ben je vrijwel altijd verplicht zo'n verzekering af te sluiten, maar ook als je huurt en je hebt (jonge) kinderen, is zo'n verzekering slim. Je wil toch niet naast het immense verdriet ook nog eens (meer) moeten gaan werken om in je huis te blijven wonen?

Met een overlijdensrisicoverzekering bepaal je zelf voor welk bedrag je je wilt verzekeren en voor hoe lang. Zo'n verzekering heb je niet je leven lang nodig, maar vaak wel als je nog thuiswonende kinderen hebt. De verzekering keert uit als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd. Overlijdt de verzekerde na de looptijd, dan ontvang je als nabestaande niets.

Het is dus belangrijk om de looptijd af te stemmen op je persoonlijke situatie. Je kunt bijvoorbeeld een verzekering afsluiten voor de periode dat je kinderen nog op school zitten.

Vergelijk wel de premies, voor je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Ze verschillen enorm, terwijl de voorwaarden bij vrijwel alle verzekeringen nagenoeg gelijk zijn.