Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

23 november 2011 door Trees van Ieperen

Wat kun je doen tegen zwangerschapskwaaltjes?

Verstopping, misselijkheid, aambeien... welkom in de wondere wereld van het zwanger zijn. Levina van der Veen geeft tips ter verlichting.

Allerlei kwaaltjes waar je tijdens de zwangerschap mee te maken krijgt, zijn vaak best te dragen, maar wel lastig. Omdat veel medicijnen taboe zijn, krijg je vaak te horen dat je maar met die ongemakken moet leren leven.

Toch zijn er manieren om het zwangere leven met natuurlijke middelen iets gemakkelijker te maken. Hieronder volgen een aantal kwaaltjes waar dat voor geldt.

Bloedarmoede

Als je eenmaal bloedarmoede hebt, zal de verloskundige al gauw staalpillen voorschrijven. Een goede ijzerhoeveelheid in je bloed is namelijk ook heel belangrijk tijdens de bevalling, als je veel zuurstof nodig hebt voor het opvangen van de weeën. Maar staalpillen leiden soms tot verstopping.

Een tekort aan ijzer kun je voorkomen met volwaardige voeding. Volkorenproducten en koolsoorten bevatten veel ijzer.

Ook kun je ijzerrijke kruidenthee drinken, zoals frambozenblad-thee of brandnetel-thee (natuurvoedingswinkel).

Hoewel ieder lichaam natuurlijk anders is, is het misschien bemoedigend dat ik zelf door consequent te letten op goede voeding en kruidenthee te drinken, nooit ijzergebrek heb gehad. Vlak na de bevalling werd er een HB van boven de 8 geconstateerd door de verloskundige.

Vooral bonen, linzen, erwten en Marmite bevatten veel ijzer, evenals donkergroene bladgroenten, volkerenproducten, tarwekiemen en zilvervliesrijst.

Brandnetel-thee is beroemd om zijn ijzer-gehalte, en is een van de smakelijkste soorten kruidenthee. Frambozenblad-thee, een typische zwangerschapsthee, is ook een belangrijke bron van ijzer. Vlierbessen en rozenbottels bevatten ook veel ijzer; de merken Roosvicee en Floradix, of vlierbessensiroop uit de natuurvoedingswinkel, zijn heerlijke dorstlessers.

Voeg deze vruchtensappen ook eens toe aan je toetje of ontbijt. Omdat deze dranken ook vitamine C bevatten, bevorderen ze de ijzeropname in je bloed.

Verstopping

De belangrijkste manieren om verstopping te voorkomen, zijn:

  • beweging
  • vezels
  • vocht

Vezels krijg je onder andere door het eten van bruin brood (in plaats van wit brood), groente en fruit. Als je last houdt, probeer dan eens een glas lauw water te drinken voor het ontbijt. Eet gewelde pruimen voor het naar bed gaan (drink ook het sap!), en eet tussendoor gedroogde vijgen, Biogarde yoghurt, en lijnzaad in plaats van je haver-zemelen. Ook hier geldt dat als je besluit tot het drinken van frambozenblad-thee, je minder snel last van verstopping zult hebben.

Een korte wandeling (lopend kleine boodschappen doen, een brief posten) wekt vaak de aandrang op. Ontspan je als je buikpijn hebt, door op bed te gaan liggen, je handen op je buik te leggen en een langzame buikademhaling toe te passen. Wrijf zo nodig over je buik, waarbij je met zachte druk een ronde beweging maakt. Beweeg daarbij altijd met de klok mee (de darmen liggen gedeeltelijk in een cirkel en de poep beweegt in de richting van de klok).

Heb je het koud in bed? Maak dan even een lekker kruikje. Als je hem niet te heet maakt, kun je hem ook op je buik leggen. Heerlijk! Wie weet geniet je baby ook van de warmte, en voel je hem of haar ineens bewegen.

Kramp in de benen, spataderen, en aambeien

's Nachts is je bloed-circulatie minder, en kun je ineens wakker worden door kramp in de benen. Soms heb je het al bij het inslapen.

Er wordt wel gezegd dat kramp te maken heeft met een gebrek aan calcium. Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap pikt de baby veel calcium van je af. Wat doe je daaraan?

Haver levert veel calcium. Voeg daarom zo nu en dan wat extra haver aan je ontbijt toe.

Soms helpt het om tegendruk te geven. Als je er zelf niet meer bij kunt, vraag dan je man of iemand anders om tegen je voeten te duwen. Ga desnoods je bed uit en loop de trap even op en neer.

Wat ook prettig is, en goed voor de doorbloeding van je benen, is om je benen iets hoger te leggen tijdens het slapen. Heb je geen verstelbaar bed waarvan het voeteneind omhoog kan, leg dan een kussen aan het voeteneind van je bed, onder je matras. Of leg een kussentje onder je voeten. Zorg dat je overdag niet te veel staat.

Spataderen en aambeien

Als je ook last begint te krijgen van spataderen of aambeien, dan zou je het homeopathische geneesmiddel Aesculus Pentarkan van VSM kunnen proberen. Het bevat onder andere Paardekastanje, een middel dat de circulatie bevordert. Het is goed om na 4 weken een paar dagen (tot een week) te stoppen met dit middel, om te kijken of je het nog nodig hebt.

Vooral als je aambeien hebt, moet je er extra op letten dat je niet verstopt raakt, want persen is funest voor aambeien. Zijn de aambeien pijnlijk, dan helpt Hammamelis-zalf (toverhazelaar) waarschijnlijk goed.

Soms heb je geen last van de bovengenoemde problemen, maar wel een heel zwaar gevoel in je benen. Dan zijn waarschijnlijk alleen de bloedsomloop en de vochthuishouding het probleem. Een fles Venadoron van Weleda (met een huid-gel die verwarmt en de doorbloeding stimuleert), kan ook uitkomst geven.

Misselijkheid

Het is nog steeds onduidelijk waarom veel vrouwen misselijk zijn tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren.

Een interessant weetje is dat onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die gedurende hun zwangerschap misselijk zijn, minder miskramen, doodgeboorten en voortijdige bevallingen hebben. Over de relatie daartussen wordt nog gespeculeerd.

Misschien helpt het al een beetje wanneer je bedenkt dat het bij misselijkheid waarschijnlijk niet gaat om een ongezonde reactie van het lichaam.

Probeer eens de volgende huismiddeltjes:

  • gember is een ouderwets middeltje tegen alle soorten misselijkheid. Kauw op de bolletjes uit een pot 'gember op siroop' (ook lekker in de yoghurt) of koop gemberkoek. Eet niet te veel ineens, maar gebruik kleine beetjes;
  • een beschuitje op bed, nog voordat je opstaat, is ook zeer beroemd en geliefd;
  • een pepermuntje zuigen kan helpen. Doe dit echter niet als je homeopathische middelen gebruikt, omdat pepermunt de opname van homeopathische middelen via de slijmvliezen belemmert (evenals koffie en menthol-tandpasta trouwens).

Vermijd in ieder geval te vet eten. Meestal doe je dat al vanzelf als je misselijk bent.

De meeste zwangere vrouwen vinden het koken van het avond-eten geen genoegen (meer). Als je partner het niet van je kan overnemen, kun je overwegen om regelmatig een maaltijd-salade maken. Bijvoorbeeld met pasta, rijst of koude aardappelen, en groente, kaas, fruit, vlees, mayonaise, olie en kruiden. Je kunt maaltijd-salades voorbereiden op een moment waarop het je het minste tegenstaat, en je hebt niet zoveel last van allerlei luchtjes. Regelmatig (zo'n tweemaal per week) rauwkost eten stimuleert de spijsvertering, en in rauw voedsel zitten nog alle voedingsstoffen.

Kauw je eten goed. Bewust kauwen kan afleiden van je misselijke maag. Wat mij goed hielp tegen opkomende misselijkheid in de ochtend, was een half uur tot een kwartier voor het ontbijt een appel goed kauwend op te eten. Soms helpt een handje havermout of rozijnen.

Een bekertje water met daarin een theelepel appel-azijn is uitstekend voor een goede spijsvertering en tegen de misselijkheid. Appel-azijn is verkrijgbaar bij de supermarkt en de natuurvoedingswinkel, en wordt ook verkocht onder de naam cider-azijn. Dat is precies hetzelfde.

En als je die appel-azijn toch in huis hebt gehaald, gebruik hem dan overal waar je normaal al azijn gebruikt, zoals in salades en koolgerechten. Appel-azijn is een beroemde slankmaker, en omdat je niet mag lijnen is het een prima middeltje om je figuur goed te houden. Tegenwoordig zijn er ook allerlei dure capsules te koop met appel-azijn (bij de natuurvoedingswinkel), maar in een hoekje staan de flessen relatief goedkope azijn (nog geen EUR 2,- per liter). Je raakt er waarschijnlijk verknocht aan, door de heerlijk frisse smaak.

Slapeloosheid

Aan het einde van je zwangerschap zul je misschien vaker 's nachts naar de WC moeten. Kramp, maar ook zenuwachtigheid voor de naderende bevalling, zijn ook goede wakkerhouders. Probeer gemiste nachtrust te relativeren en desnoods overdag in te halen.

Vaak helpt het door niet te veel te piekeren over je slapeloosheid. Pak een boek, of doe een rustig klusje. Lekker zitten in het donker met je lievelingsmuziek kan ook heel prettig zijn. Sommige vrouwen bakken 's nachts een appeltaart.

Je kunt natuurlijk proberen of de bekend huismiddeltjes helpen:

  • warme melk met honing
  • kamillethee
  • een wandelingetje met z'n tweeën voor het slapen gaan

Ook de ontspanningsoefeningen die je op gym leert, kunnen helpen bij het in slaap komen.

Brandend maagzuur

Tegen het einde van je zwangerschap kun je veel last krijgen van maagzuur, omdat de vergrote baarmoeder tegen de onderkant van de maag drukt.

Het beste is om langzaam te eten. Verder verzacht Kamille-thee de pijn snel (wel goed laten trekken). En ook hier kan appel-azijn – opgelost in water – goede diensten doen.

Als je echt veel last hebt van brandend maagzuur, vraag dan de apotheker om een veilig middel dat snel helpt. Ik nam dit alleen als ik niet kon slapen door het zuur en ik te moe was om weer helemaal thee te gaan zetten. Vaak begint de ellende als je net op bed ligt.

Je hoofd wat hoger leggen door iets onder je matras te leggen werkt ook goed. Door de zwaartekracht kan het zuur dan minder goed omhoog.

Rugpijn

Rugpijn is voor veel vrouwen een bekende klacht. Waarschijnlijk wordt de pijn veroorzaakt door hormonen.

Een fysiotherapeute, mensendieck-therapeut of begeleider van de zwangerschapsgym kan je helpen een betere houding te vinden. Ook kan hij of zij je oefeningen geven om je spieren te blijven gebruiken.

Blijf je op heel specifieke delen van je rug pijn houden, dan is het misschien nodig om na te gaan of er iets scheef is gaan staan. Dan kan je huisarts je verder verwijzen.

Als je zwanger bent, mag je je ook laten behandelen door een erkende chiropractor. Meestal heb je daar geen verwijsbrief van een huisarts voor nodig, maar moet je (een gedeelte van) de kosten zelf betalen.

Als je last van je rug hebt, is het aan te bevelen om wel te blijven bewegen. Een dagelijkse wandeling is een aanrader.

Meer informatie

Lees ook: