8 november 2010 door Wendy van Dalen

Feestjes en traktaties bij allergische kinderen

Hoe ga je om met feestjes en traktaties, als je kind een voedselallergie heeft? Wendy van Dalen geeft ervaringstips.

Zodra je kind vriendjes en vriendinnetjes gaat krijgen, begint het tijdperk van de feestjes. Ontzettend leuk als je kind vaak wordt uitgenodigd. Maar minder leuk als je een kind hebt met voedselallergie, eczeem en astma.

Stel je voor: een groot feest met aangemaakte limonade vol met verse fruitsoorten, koekjes met amandel, chocolade-traktaties, en slagroomtaart (met Bob de Bouwer). En dan gaan ze ook nog naar de kinderboerderij.

Het lijkt de ergste nachtmerrie voor ouders van een allergisch kind, maar gelukkig hoeft dat niet zo te zijn.

Lastig in het begin

Ouders van vriendjes kunnen soms verrassend goed meedenken, en vooraf informeren naar wat je kind mag eten. Maar vaak weten ze niet (of niet goed) hoe ze dat kunnen aanpakken, of ze vergeten het. Dan ligt het initiatief bij jou als ouder. In het begin is dat lastig, maar hoe vaker je het doet, des te gemakkelijker je erin wordt.

Een moeder vertelt:

"Mijn eerste keer op een feestje samen met Evi, toen 1 jaar, was een ramp. Overal stonden er verboden hapjes voor het grijpen, dwarrelden stof en chips vrolijk rond, en heb ik de hele tijd achter Evi aangekropen om ons te behoeden voor rampen. Dat is gelukt, maar echt feestelijk was het niet."

Mogelijke invalshoeken

Heel herkenbaar, dit soort verhalen. Ik ken ouders die niet meer naar feestjes gaan waar ze het overzicht kwijtraken. Ook ken ik ouders die dat wel blijven doen, maar de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Bijvoorbeeld:

"Ik zoek samen met mijn kind een rustig plekje waar ik ga zitten, en goed overzicht heb als hij gaat bewegen. Ik verzamel speelgoed – of beter nog: andere kindjes – om mij heen, waardoor het aantrekkelijk is voor mijn kind om op dat plekje te blijven. Zelf heb ik een tas bij me met lekkernijen voor hem."

Of:

"Als het goede vrienden zijn, bel ik ze van tevoren op met instructies. Dat kan soms heel verrassend uitpakken. Mijn vraag om de zoutjes hoog te zetten, zodat mijn kind er niet bij kan, is laatst enthousiast ontvangen. 'Zo eten wij ook nog eens wat', lachte mijn vriendin."

Creatieve oplossingen genoeg dus, maar je moet je er wel aan overgeven:

"Ik accepteer dat ik alleen maar bezig ben met het beschermen van mijn kind. Het is gewoon zoals het is. Zo heeft zij in ieder geval gewoon 'haar' feestjes."

Er zijn echter ook ouders die het domweg niet aandurven:

"Ik mijd dit soort situaties zoveel mogelijk. Het is veel te stressvol. Dan maar even geen feest, totdat ze oud genoeg is."

Handleiding voor partijtjes

Durf je het wél aan om je kind naar een partijtje te laten gaan, en ga je niet (meer) zelf mee, dan kun je het als volgt aanpakken.

  • Bel de ouders van de jarige om ze te bedanken voor de leuke uitnodiging. Vervolgens leg je uit dat je in verband met de allergie van je kind het feestje even wilt doorspreken op eten, drinken, en activiteiten.
  • Geef je telefoonnummer(s) voor het geval de ouders vragen hebben, of als zich een noodsituatie voordoet.
  • Vraag wat men van plan is te geven aan eten en drinken, en bedenk voor jezelf de nodige vervangingen. Dit kan tot gevolg hebben dat je op de dag van het feestje staat te bakken, of dat je in het 'ergste' geval warm eten aanlevert rond etenstijd. Maar het kan ook inhouden dat je alleen snoepjes of koekjes vervangt.
  • Geef je kind – indien nodig – van tevoren antihistaminica om een voedsel-allergische reactie te onderdrukken.
  • Geef de vervangende eet- en snoepwaren direct bij aanvang van het feestje aan de ouders van de jarige, zodat ze dit met hun eigen traktaties meenemen. Zo heeft jouw kind het gevoel gewoon mee te draaien. Uiteraard heb je je kind verteld dat deze ouders weten wat ze hem geven.

Snoepjes van vreemden

Het probleem doet zich niet alleen voor op feestjes, maar ook in de openbare ruimte. Denk aan parken, speelplaatsen, winkels, bussen, trams en treinen. In al dat soort omstandigheden moet je opletten of je kind niet iets wordt toegestopt wat het niet mag hebben.

"Ach lieverdje, hier heb je een snoepje." In de loop der tijd heb ik allerlei manieren ontwikkeld om daarmee om te gaan. Van: "Nee, dat mag hij niet, want..." tot "Dankuwel, wat lekker!" (waarna ik het snoepje zelf opat).

Vanaf het allereerste begin hebben we onze allergische kinderen "nee" leren zeggen. Dat is min of meer natuurlijk gegaan. Onze dochter zei al voordat ze 4 jaar was tegen vreemden: "Dankuwel, die is voor mijn papa!" En dan was ze ook echt heel blij met de traktatie.

We realiseren ons heel goed hoeveel geluk we hiermee hadden. Onze zoon, nu ook bijna 4, is al meer van: "Ik weet het wel, maar het ziet er lekker uit, dus..."

Traktaties in de klas

Traktaties zijn er ook als er iemand jarig is in de klas. Afhankelijk van de ernst en de omvang van de allergieën kun je bezien wat je hiermee doet. Je kunt ervoor kiezen om een lijst met wat je kind (niet) mag aan de ouders te mailen. Of je kunt mailen dat hij geen enkele traktatie mag, behalve die uit zijn eigen uitdeeldoos (die jij gevuld in de klas hebt neergezet).

Je kunt ook kiezen voor een combinatie: de uitdeeldoos en overleg met de ouders over het trakteren. Dit laatste houdt wel in dat je zelf heel scherp in de gaten moet houden wanneer er wie jarig is. Een klus op zich.

Zelf trakteren

Zelf trakteren is leuk, ook als je allergisch bent. Mijn uitgangspunt is dat het altijd meer om de verpakking dan om de inhoud (snoep of fruit) gaat. Dat heeft me al meerdere ideeën opgeleverd.

Mijn laatste idee was een piñata waaruit kinderen de deksel mochten trekken, zodat er allemaal leuke kleinigheidjes uitvielen (zoals stickers en stuiterballen). Een piñata is een felgekleurde figuur, meestal gemaakt van papier-maché. Zie onder andere: www.pinata.nl.

Kijk ook eens in het Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie, van Ineke van Berkel-Pistorius en Tanja de Hoogh-van der Horst. Daarin staan leuke tips voor traktaties.

Traktatie-ideeën op internet:

Gewoon erbij horen

De extra moeite die je als ouder doet, is het echt waard. Dat heb ik inmiddels wel ontdekt. En misschien wel het allerbelangrijkste, juist voor kinderen met eczeem en voedselallergie, is om er gewoon bij te horen!

Lees ook: