Ouders Online
Archief
Prijsvraag: luizentips - inzendingen - pagina 2

Voor de winnaars: twee (!) Millium-pakketten

september 2003

Hieronder vindt u bijdrage 51 en volgende.


51. Kokos-shampoo
Ellen Zwarteveen, Rotterdam

Ook hier volop in de luizen, kadootje van de creche van de oudste van drie. Helaas ook luizen aangetroffen op de zachte haartjes van de baby van tien maanden. En ik natuurlijk met mijn geweldige bos krullen. Reken daarbij de borstvoeding die de baby nog steeds krijgt en de ramp is compleet.

De maatregelen die we getroffen hebben zijn: baby kaalgeschoren, oudste gekortwiekt, papa bijna kaal, voor de oudste en papa medicinale shampoo en voor mama de mildere vorm. Kammen kammen kammen en werkelijk alles wassen en nog eens wassen. Verder elke dag een schone sloop.

En, als laatste een preventieve tip: kokos-shampoo, daar schijnen luizen niet van te houden. Dus als we onze haren wassen (niet veel meer!) dan met een piepklein beetje kokos-shampoo.


52. Luizen-kit
Evelien, Amsterdam

Ik las laatst in de Vriendin een artikel over een nieuw te verkrijgen "kit" op de markt. Het product heet Luisweg. Dit is een kit met alles in 1: een 3in1 lotion, een luizenkam en een netenkam en een informatieboekje. In dit boekje blijkt alles te staan over luizen en een stappenplan. Harstikke handig voor als je nog nooit met luizen te maken hebt gehad. Ben bij de apotheek geweest, maar de kit is helaas pas eind september verkrijgbaar. Wat er wel is, is de afzonderlijke lotion.

Geprobeerd en het werkte echt. Ik heb het drie keer in 2 weken moeten gebruiken, super. Dit is echt een goede tip voor andere moeders....

Trouwens, www.luisweg.nl is helemaal goed en leuk. Kijk daar meteen op als je met luis te maken krijgt!


53. Luizenkam
Margareth Kaal, Ugchelen

Heel eenvoudig: kammen, kammen, kammen en nog eens kammen. Met een luizenkam.

Mijn zoontje had het en ik had het ook, eerst van die troep gehaald wat erg stinkt, maar dat hielp eigenlijk niet. We kregen er ook een kam bij, en we hebben de hele dag gekamt. Echt ieder uur je haar helemaal doorkammen, en na een week zag je het al minder worden. Na 2 weken waren we luizenvrij.

En ook heel belangrijk: alles wassen. Van de hele familie, en na 2 weken weer alles wassen. Beddengoed, jassen, bekleding van bankstel, auto-bekleding, kapstok schoonmaken, alles. Knuffels en noem maar op. Echt alles wassen.

Ik hoop dat ik iemand hier mee kan helpen.


54. Azijn
A. Versluis, Nederhorst den berg

Luizen houden absoluut niet van azijn. Toen ik net na de bevalling van mijn 2e kindje zelf helemaal onder de hoofdluis bleek te zitten (yak), mocht ik geen standaard-middelen gebruiken i.v.m. borstvoeding.

Flinke fles azijn over het hoofd gekieperd, even laten inwerken en daarna goed uitkammen. Ik heb geen luis meer gezien....


55. Word luizenmoeder!
Carla Claessen, Utrecht

Voor mij de meest efficiënte manier om me met het schoolgebeuren te bemoeien. Om de vrijdag (of een andere dag als dat beter uitkomt) controleer ik tijdens de les onopvallend de koppies en leer hun namen. ("Dag Joost, ik wil even in je haar kijken"). De kinderen kennen het en de les gaat gewoon door. Proef ik meteen de sfeer in de klas.

Als een kind luis blijkt te hebben, geef ik het A-4tje van OO mee. Bij herhaling spreek ik met de ouders en probeer mee te denken.

Ik heb zelfs een keer thuis voorgedaan aan een moeder hoe ik de kinderen kam zonder dat het pijn doet. Al die toestanden met shampoos en grote schoonmaken, daar geloof ik echt niet in. Het belangrijkste is...


56. Goede shampoo
I. Hulsbos, Delft

Je haar goed inmasseren met wat extra goede shampoo, bad/douche muts opzetten en een tijd laten intrekken. Dan uitspoelen. Bij mij hielp het ooit.


57. "Kort" haar
Miranda van der Zwan, Zoetermeer

Ik denk dat deze tip een oude is, maar ik ben hem in het eerdere bericht niet tegengekomen.

Mijn dochters hebben lang haar. Heel erg mooi, maar het heeft wel meer risico op overdracht van luizen. Daarom zorg ik ervoor dat ze meestal 'kort' haar hebben. Dubbelgevouwen staarten, knotjes, vlechten, bedenk het maar...

Het is belangrijk om te zorgen dat ze niet zodanig zwaaien met die haren dat ze tegen een ander hoofd aankomen.

Ik zei al, dit was waarschijnlijk een bekende tip, maar ik kwam hem even niet tegen....


58. Luizenzak en haarspray
Claudia Benninki, Zoetermeer

Bij ons op school zijn de kinderen verplicht om hun jas in de luizenzak te doen. Wij gebruiken de luizenzak van IKEA omdat die ruim is en je evt. ook je gymtas erin kunt doen.

De luizenzakken krijgen de kinderen overigens van school. En het gebruik van de luizenzakken helpt echt want wij zijn op school al een hele tijd luizenvrij.

Als de deuren van de klassen dicht zijn, loopt er een moeder langs de kapstokken en haalt de jassen die niet in een zak zitten eraf en hangt ze aan een aparte kapstok.

Ook controleren we na elke vakantie of er luis heerst en als dat het geval is, dan spray ik het haar van mijn kinderen in met haarspray. Dit doe ik omdat ik begrepen heb dat de luizen niet van "vies" haar houden.


59. Groene zeep
Esther de Boer, Blesdijke

Het haar wassen met de gewone 'klodders' groene zeep werkt perfect tegen luizen. Dit uitspoelen en dan een heleboel crème-spoeling erin om het met de luizenkam door te kammen want anders kom je er niet doorheen.

Wat een heleboel mensen vergeten als hun kinderen luizen hebben, is om zich zelf ook te controleren, want het komt maar zelden voor dat een luis op 1 hoofd gaat zitten in een gezin! Vergeet ook vooral niet de heleboel te poetsen van onder tot boven en uit te wassen (VOORAL DE AUTO!).


60. Kammen, kammen, kammen - met warm azijnwater
Familie Smits, Den haag

Wij hebben alles geprobeerd (gezin met 4 kinderen) maar er werkt maar 1 ding echt. Hoofd nat maken met warm azijnwater (warm water met een scheut azijn).

Bij kinderen is de plantenspuit handig. Dan uitgebreid kammen met een speciale netenkam (te koop bij de apotheek). Dit 2 weken doen, elke ochtend, en voor het naar bed gaan. Geen luis meer gezien! En nog belangrijker: ook nooit meer teruggekomen.


61. Werkgroep en oude gebruiken (bier)
Renate Krone, Geesteren

Ik zit in een werkgroep op de basisschool waar we met 9 moeders 500 kinderen nakijken op neten en hoofdluis. Dit doen we circa 6 keer per jaar, gelijk na iedere vakantie. Dit werkt preventief erg goed omdat alle ouders op de hoogte zijn van deze data, zijn zij er thuis ook beter op gespitst, om hun kinderen eens wat vaker na te kijken.

Mocht er toch onverhoopt toch wat gevonden worden, dan neemt de desbetreffende leerkracht contact op met de ouders. Waarna wij na 2 weken weer kijken of de behandeling effect heeft gehad.

Wij kammen niet maar kijken uitsluitend naar neten. Doordat ik in deze werkgroep zit, hoor je van andere mensen ook de wetenswaardigheden.

Zo kwam mij een verhaal van een opa ten gehore dat bier een effectief middel is in de behandeling van luizen en neten. Dit heb ik zelf niet geprobeerd, maar ik hecht wel waarde een oude gebruiken. Het zou dus zo maar kunnen. Dit wil ik dan ook als mijn tip inzenden.


62. Lavendel
M. Gisberts, Bunde

Ik weet nog van mijn ouders thuis als de kinderen luizen hadden dat ze altijd lavendel op de kinderen hun hoof smeerden. Het was – en is – een puur product en het resultaat was dodelijk... voor de luizen!


63. Luizentip
m de keuning, Oegstgeest

Mijn schoonmoeder gebruikte 30 jaar geleden gewoon azijn (die je voor de sla gebruikt). Het haar goed spoelen daarmee, handdoek omwikkelen en slapen. Indien gewenst de behandeling een paar keer herhalen. Stinkt wel, maar is goedkoop en niet schadelijk. Weg luis! (En preventief een luizen-cape op de kapstok gebruiken!)


64. Bio-stop
Diana H. de Groot, Amsterdam

Ik heb luizen gehad tijdens de zwangerschap. Chemische middeltjes werden afgeraden en ik heb heel dik haar dus kammen was moeilijk. Ik stond op het punt m'n hoofd kaal te scheren en kreeg toen dit middel aangeraden. Het heet 'bio-stop' en is in elk geval te krijgen bij 'de tuinen' drogisterijen. Heerlijk verkoelend en zeer effectief. Een andere tip is 'tea-tree-olie'. Je hebt er ook shampoo van. Helpt ook bij roos ed.


65. Diverse tips
A. Geurts-Rossel, Venlo

1) Hang jassen e.d. ver genoeg uit elkaar op scholen
2) Ook in mutsen kunnen makkelijk luizen komen, dus... vaak wassen
3) Iedere dag Uw kind even checken voorkomt een hoop ellende
4) bij het ontdekken: METEEN DE SCHOOL INLICHTEN en het hele gezin behandelen
5) Wasgoed een week in een gesloten plastic vuilniszak helpt ook en daarna goed wassen
6 Voorkomen is beter dan genezen. Dus: goed en dagelijks kammen en controleren
7) Heel belangrijk: schaam je niet!
8) Ook hele kleintjes op kinderdagverblijven kan het treffen. Leidsters: geef goede voorlichting aan ouders en verspreid folders.


66. Knoflook en gel
Rooijakkers, Veghel

Ik heb het al eens op het forum gegooid, maar: knoflook eten zorgt ervoor dat de luizen je haren mijden. Vinden ze vies.

Mijn dochter heeft altijd haarhersteller in haar haren (vanwege klitten) en mijn zoon gel. Daar houden de luizen ook niet van. Dus wij moeten onze eerste luis nog tegenkomen.


67. Rozemarijn-olie
Sandra Oldekamp, Hoensbroek

De haren met een paar druppeltjes rozemarijn-olie wassen. Daarna goed uitspoelen en de haren met de netenkam kammen.


68. Luizencape
M. van der Veen, Almere

De laatste luizen-uitbraak op de crèche bleek erg hardnekkig. Daarom hangen nu standaard alle jassen onder een luizencape op de kapstok. Iedereen zijn/haar eigen cape met naamlabel.

Dat hielp. Sindsdien is de creche weer luisvrij. Al blijven we natuurlijk wel controleren.


69. Kaal
Familie Jager, Zwolle

Simpel en doeltreffend: op een kaal hoofd kunnen geen luizen zitten. Ik heb dit nog nooit bij mezelf en/of mijn dochter gedaan, maar toen mijn moeder een klein meisje was, heeft ze in een kindertehuis gewoond omdat haar moeder was overleden. Daar werd het haar van de kinderen kort gehouden en bij constatering van luizen geschoren/ gemillimeterd.

Wellicht dat moeders van jongens (danwel tomboy-meisjes) hier iets mee kunnen.


70. Haarlak
M. de Ronde, Waalwijk

Als er bij mijn dochter op school weer eens luizen geconstateerd zijn, zorg ik dat ze in elk geval niet met losse haren naar school gaat. Strak in een staart, of liever nog een knot. Op die manier slierten er in elk geval geen losse lokken langs eventuele beluisde hoofden.

Verder doe ik er een dosis haarlak in, want hoe minder schoon de haren, hoe minder zin de luizen erin hebben, heb ik altijd begrepen.

Verder een paar druppels teatree-olie in de kraag van de jas, een plastic tas mee naar school waar ze haar jas in kan stoppen, en we kammen 's avonds preventief de haren even door met de luizenkam.

Tot nu toe hebben we de dans weten te ontspringen... (*klopt af*).


71. Knalkleur
Jannie Kuipers, Noord sleen

Wij hebben ze nog niet gehad, misschien te vies haar of zo, maar het schijnt dat het kleuren van het haar met spuitbusverf de luizen accuut doodt. Dus koop een knallende kleur haarverf en laat je kind zo rondlopen. Wel uitwassen 's avonds natuurlijk, anders is je hele beddengoed ook gekleurd.

Zo bezien is het misschien toch niet zo'n goed idee. Je moet je haar immers wassen natijd? En dan wordt het weer "te schoon". En de neten zul je toch uit moeten kammen.

Toch de moeite van het proberen waard, omdat je meteen van die beestjes af bent.


72. Anti-luizen spray van 'Sur plus'
Marjolein Faber, Oud-Beijerland

Geen idee of het daadwerkelijk helpt, maar tot op heden zijn wij nog de dans ontsprongen. Dus hier komt mijn tip:

Jasjes (met name kragen en capuchons) inspuiten met anti-luizen spray van 'Sur plus'. Is gewoon bij DA-drogist etc. te verkrijgen. Bovendien doe ik 1 à 2 keer per week een druppeltje tea tree-olie in de haargrens achter de oren en in de nek (niet direct op de huid, maar alleen over de haren uitsmeren).


73. Gewoon even langs bij oma
Ester Krijthe, Bredene (België)

Elke morgen een beetke eau de cologne op het haar en uw kind lijkt in ene imuum te zijn!


74. Werkgroep hoofdluis-controle
Paula van den Hoogen, Born

Op onze school hebben we een werkgroep hoofdluis-controle. Deze controleert elke eerste week na een vakantie alle leerlingen van de school. Blijkt er hoofdluis aanwezig te zijn, dan worden er de nodige maatregelen genomen. Na twee weken wordt er nog eens gecontroleerd. Met deze intensieve controle is afgelopen schooljaar gebleken dat we hoofdluizen-vrij zijn.

De tips die wij aan de ouders geven, zijn als volgt:

  • kammen, kammen, kammen (met een ijzeren hoofdluiskam);
  • shampoo tegen hoofdluis gebruiken (verkrijgbaar in de apotheek);
  • alle knuffels in zakken voor tenminste 48 uur en daarna wassen;
  • beddengoed wassen (niet 1 keer, maar elke dag);
  • de bank in de huiskamer afzuigen, net zoals de achterbank in de auto (ook elke dag).

    Als dit alles niet helpt, hebben we ook nog een paar tips, die door onze jarenlange ervaring ook als oplossing gebruikt kunnen worden:

  • gel gebruiken (wax);
  • het haar kleuren (met kleur-shampoo of verven);
  • haarlak gebruiken.

    Sommige moeders vinden dat hun dochter dan maar haar haar moet afknippen, maar dat vinden wij als werkgroep geen alternatief.

    Bij de Oudervereniging kunnen ook luizen-capes besteld worden. De school hangt er al aardig vol mee.

    Op onze school gaat de hoofluis-controle hartstikke goed. De kinderen vinden het allemaal als vanzelf-sprekend dat er gecontroleerd wordt. De ouders schromen niet om vragen te stellen of om te zeggen dat hun kind waarschijnlijk hoofdluis heeft. Na zo'n melding voeren wij een extra controle uit. Alles gebeurt wel zonder de namen van kinderen te noemen.


    75. Revolutionair Luisweg
    Els, Epe

    Ik las tip nummer 52 betreffende Luisweg. Ik kan dit ook beamen! Mijn kind heeft chronisch last van hoofdluis en ik heb alles geprobeerd: Prioderm, Loxazol en zelfs Tea Tree...

    Niets heeft geholpen. Totdat ik bij de apotheek kwam en een mevrouw mij op Luisweg attendeerde. Zelfs mijn dochtertje vond het niet erg om haar haar ermee te wassen en ik was natuurlijk blij dat de luis na 3 keer wassen weg was! Het mooie is dat ik geen extra conditioner nodig had of iets anders...

    Ik raad niet gauw iets aan op het gebied van luizen aangezien ik er niet in geloofde, maar dit haalt echt de luis weg!


    76. Vergeet de knuffels niet
    Petra Spithost, Leeuwarden

    Jassen, mutsen etc. wassen we. Wat we niet kunnen wassen kun je in een zak stoppen, een week wegzetten of een nacht in de vriezer doen. Deze tip staat al op de flyer, maar... vergeet vooral ook in dit geval de knuffels niet die bijna elk kind wel op zijn slaapkamer heeft!


    77. Heet water, Nisska kam en stofzuiger
    Flora Hofman, Hoorn

    Na een onaangename ervaring met een chemisch luizenmiddel (oorsuizen en duizelingen én terugkerende luizen) besloot ik het over een heel andere boeg te gooien. Voor mijn kind geen chemische rotzooi meer. Maar wat dan wel? Na enig zoeken en proberen zijn we gekomen tot de volgende verdelgingsmethode:

    Men neme een kom met kokend water, een NISSKA luizenkam en een stofzuiger.

    Kam elke ochtend voor het naar school gaan en elke avond voor het naar bed gaan het haar grondig door met de NISSKA kam (het is volgens mij echt de enige die werkt) "leeg" de kam na elke streek door het haar in de kom water. Je kunt nu je vangst goed bewonderen, vooral als je een witte kom gebruikt. Het wordt een hele sport zo veel mogelijk luizen te vangen. Als het hele hoofd is afgespeurd neem je de stofzuiger en zuigt gewoon het hoofd nog eens na. (Niet bang zijn: de haren blijven echt aan je kind vastzitten.)

    Het is wel even een werkje, maar het loont zeker de moeite. Ik geef toe, met heel lang of kroezend haar wordt het allemaal wat moeilijker, maar het heeft ons thuis van de luis afgeholpen. Dat was een mooie victorie!


    78. Essential oils + kammen met conditioner
    Yaolan Liem, Mt hawhtorn (perth wa)

    Ik heb vorig jaar voor het eerst van mijn leven luizen gehad (lang haar), gekregen van mijn drie-jarige zoon (kort haar). Op advies van de drogist heb ik een middel van Essential Oils gebruikt (10% tea tree, 1% lavendel olie) en heb daarna 10 dagen lang 1x per dag gekamd zodat alle eventuele eitjes uitgekomen waren en de neten verwijderd.

    Voor het kammen deed ik haar-conditioner door het haar. Dit maakt dat je beter ziet of er nog luizen zijn en het maakt ze minder mobiel.

    Mijn zoontje heeft er geen enkel probleem bij gehad, hij vond het wel leuk en heeft het er nog wel eens over als een leuke gebeurtenis.

    De drogist vertelde me ook dat wassen niet nodig was; de luizen overleven het niet in een lage temperatuur. Dit is mij uitstekend bevallen. Dit was een keer en dat is nu al 10 maanden geleden.


    79. Luizenbestrijding met dressing
    Annette Doornbosch, Groningen

    Ik was bij de apotheek en vroeg daar naar luizenmiddelen, allemaal erg kostbaar. De tip die ik kreeg was een goede luizenkam te kopen (die met die lange tanden)en mayonaise in het haar te smeren en het uit te spoelen met azijn. Luizen kunnen niet tegen olie of vet en azijn maakt de lijm van de eitjes los.
    Dus smeer ik tegenwoordig gewoon een dressing in het haar van de kinderen. Stukken goedkoper dan Millium (kost bij ons bijna 15 euro) of Aesculo (veel goedkoper, 4 behandelingen voor 5 euro).
    Dressings kun je maken op basis van mayonaise of (olijf)olie. Ruikt niet lekker maar daar kun je met een shampoo er na veel aan doen. En de rest doe je gewoon in de sla.