Ouders Online
Archief
Prijsvraag: Besparingstips - inzendingen

Voor de winnaars: 15 boeken "Nooit meer rood staan"

september/oktober 2004

Hoe zorgt u voor besparingen in uw huishouden? Verklap uw geheime methode en maak kans op het praktische boek "Nooit meer rood staan".

Alle inzendingen:

  • 1 t/m 50 (deze pagina)
  • 51 t/m 100
  • 101 t/m 150

    Besparingstips - inzendingen - tip 1 t/m 50

    1. Eerst kijken
    Fam. Blokesch, Amsterdam

    Ik kijk iedere zondag op internet naar de koopjes van de supermarkten of andere winkels en vergelijk dan.


    2. Alle kleine beetjes helpen...
    Anke koppelman, Ommen

    onze kinderen gaan naar het voortgezet onderwijs en lunchen dus op school.
    Ik koop kleine flesjes drinken en wanneer deze leeg zijn maak ik ze schoon en doe er b.v. uit een grootverpakking drinken opnieuw drinken in, zo bespaar ik dure flesjes drinken.
    Ook haal ik brood en beleg wat in de aanbieding is, stop het in de vriezer, en haal het eruit wanneer het nodig is.
    Ook letten wij op zuinig omgaan met stroom, licht uit als het niet nodig is en stand-by knopjes ook uit, een koffiezetapparaat vreet b.v. stroom. nu het klimaat weer kouder wordt letten wij op het sluiten van deuren en het aantrekken van warmere kleding.
    Ook bij het machine wassen gebruiken we veel te veel waspoeder, gebruik eens de helft van wat u normaal in de machine aan waspoeder gooit en zie de was wordt ook wel schoon.
    ook ga ik weleens naar een kringloopwinkel om voor weinig geld iets te kopen wat nodig is, het op te knappen en met veel zelfvoldoening in gebruik te nemen.
    wij hebben een abonnement op adsl en zo hoeven wij uiteindelijk de hoge tel.kosten niet meer te betalen als je msn gebruikt.
    Een kaartje sturen voor een jarige?, kijk eens wat je dan allemaal via de computer kunt doen.
    hopelijk hebben jullie in onze dure euro tijd hier wat aan.


    3. Babydoekjes in herhaling
    N. Hille Ris Lambers, Hilversum

    Bij ons gaan er wekelijks heel wat babydoekjes doorheen. Het 1 x vegen en weg ermee frustreerde mij enorm. Daarom doe ik nu het volgende:
    Na gebruik van een babydoekje om b.v een gezichtje of na een plasluier de billen mee af te vegen, gooi ik 'm in de wasmachine.
    Eenmaal gewassen blijft er een heel zacht doekje over dat prima werkt als zakdoek.
    Ook kan je een hele stapel dompelen in een badje van water met babyolie of -lotion, opvouwen en in een doosje bewaren en opnieuw gebruiken als babydoekje.
    Niet alle merken lenen zich ervoor, sommigen vallen na wassen uit elkaar.
    Die van het Kruidvat en de Aldi blijven prima!


    4. Tweede hands is ook nieuw
    Nadja, Swalmen

    Speelgoed is tegenwoordig hartstikke duur en vaak spelen de kinderen er maar even mee en kijken het dan niet meer aan. Daarom let ik het hele jaar door op aanbieidngen (Zeeman, Kruidvat, Wibra, Trekpleister) en sla ik het op op zolder voor de dure decembermaanden. Ook struin ik rommelmarkten af en sta ik zelf 1 keer per jaar op een rommelmarkt met het speelgoed waar de kinderen niet meer naar om kijken.
    Als de kinderen nieuwe spullen krijgen met de verjaardag, bewaar ik altijd de dozen, zodat ik ze dan later op de rommelmarkt nog mooier kan presenteren en dus net een eurootje meer kan vragen.
    Ook kleren zijn niet zo goedkoop, dus heb ik een netwerkje van "doorgeefkleren". Ik krijg kleren van vriendinnen en als het mijn kinderen niet meer past gaat het verder naar andere vriendinnen met kinderen of naar een kleertjesmarkt.

    Nieuw hoeft niet altijd nieuw te zijn!
    Tweedehands is ook nieuw!


    5. Samen besparen
    Jannie Beekman, Boskoop

    Wat mij het meest geholpen heeft om te besparen op een leuke manier: samen erover praten en tips delen met elkaar op het consuminderprikbord: http://www.prikpagina.nl/list.php?f=1329

    In één woord geweldig wat dit voor mij betekend heeft! Spaart me zeker 300 euro per maand.


    6. Nooit meer snoep kopen
    Marjolein, Zoetermeer

    Onze drie kinderen krijgen alleen snoep in het weekend, en dan alleen als ze er zelf om denken het te vragen (dus bijna nooit) nßdat er fruit is gegeten. Dat betekent dat je al bijna nooit snoep hoeft te kopen: wat ze getrakteerd krijgen bij verjaardagen, de creche, school en van opa en oma krijgen is ruim voldoende om op voorraad te houden...


    7. Wastip
    Jocyta Agricola, Luxwoude

    Om water te besparen verzamel ik 'smiddags de handwas en zet dit in de biotex.
    Handwas is bij mij vaak niet echt vuil. Het zijn meestal shirtjes van de kinderen die even weer opgefrist moeten worden.Het sopje met de biotex kan 's avonds(nachtstroom) weer in de wasmachine worden gebruikt, door het in het zeepbakje te deponeren.Uiteraard heb je dan voor deze was ook minder zeeppoeder nodig.
    Ook het spoelwater van het handwasje gaat de wasmachine in.
    Als gevolg hiervan gebruikt de wasmachine voor de eerste wasbeurt nauwelijks nog water uit de kraan


    8. Bespaar en leef gezonder
    M. van Weelden, Amsterdam

    Eigenlijk is onze besparingstip ontstaan als een poging om onze leefstijl wat gezonder te maken. Wij snoepen niet meer dagelijks, meerdere koekjes of snoepjes tegelijk en ook de gezinszakken chips komen er niet meer in. Bij speciale gelegenheden: weekend, verjaardagen enz. is er wel iets lekkers, maar het is geen vanzelfsprekendheid meer om te snoepen. Resultaat: we zijn kilo's lichter en besparen zo'n EUR 25,- per maand.


    9. Origineelste antwoord op jullie leuke prijsvraag
    B. Euwals, Venray

    Meedoen met deze prijsvraag en jullie vinden deze tip natuurlijk heel origineel en dan het boek natuurlijk winnen zodat ik het boek niet hoef te kopen. Bespaart zo heel veel, zeker na het lezen van het boek.
    groetjes Bernie


    10. Vaste lastenoverzicht
    Germa van der Wel, Zeewolde

    Neem 2 bank/girorekeningen.

    Pak alle bank/giroafschriften van de afgelopen 12 maanden bijelkaar.

    Splits alle vaste lasten van de wisselende lasten.

    Sorteer alle vaste lasten per maand, zodat je precies weet hoeveel je aan vaste lasten in Januari, februari enz. hebt.

    Dit doe je voor een heel jaar, tel alle maanden bij elkaar op zodat je een jaarbedrag krijgt.

    Het jaarbedrag deel je door 12 maanden zodat je een maandbedrag krijgt. Stort elke maand dit bedrag naar de "vaste lasten bank/girorekening". Het is verstandig met een startkapitaaltje te beginnen.

    Nu kunnen alle vaste lasten automatisch van deze rekening worden betaald en krijg je nooit meer een onverwachte rekening.

    Voordelen van dit systeem is, dat je nooit meer een dure maand hebt alle maanden betaal je het zelfde bedrag aan de vaste lasten rekening.

    Wanneer je ongemerkt wilt sparen voor bijvoorbeeld de verjaardagen van de kinderen, bereken dit dan mee bij deze "vaste lastenrekening".
    En spaar dan automatisch een klein bedrag. Tegen de tijd dat de kinderen jarig zijn heb je die dure fiets mooi bij elkaar gespaard. Of je bent over een paar jaar 12 ½ jaar getrouwd. Spaar dan automatisch van deze "vaste lasten rekening".

    Bovenstaande is het makkelijkst te realiseren in een goed opgezet document in Excel en met het internetbankieren kun je heel veel zaken een jaar vooruit laten reserveren. Dus laat het vaste lastenbedrag elke maand op dezelfde datum overboeken naar de bewuste rekening. Dan heb je er geen omkijken naar.

    Vrouwen met een uitkering kunnen bijvoorbeeld om de maandelijkse lasten naar beneden te krijgen elk kwartaal hun kinderbijslag of allimentatie e.d. naar deze rekening laten storten.

    Wanneer dit systeem goed is ingevuld, niet alleen gas/water/licht, hypotheek/huur maar ook de krant, sportverenigingen en sparen. Kan men heel snel zien waar je op kunt bezuinigen.

    Ikzelf geef computercursussen in Zeewolde, ComPlus. En sinds 2 jaar heb ik de cursus 't Digitale huishoudboekje. In deze tweewekelijkse cursus leer ik de cursisten hun financi�n op de rit te krijgen door bovenstaand systeem toe te passen. Het is een hele klus om het op de rit te krijgen, maar er is veel voordeel mee te behalen. De cursisten krijgen van mij een kant en klaar document gemaakt in Excel waarmee ze in eerste instantie op de cursus mee oefenen,maar ze krijgen dit document ook mee naar huis om daarin alle lasten te kunnen zetten.


    11. Help!
    Jose, Maarssenbroek

    Mag dit ook? Vertel mij aub de bespaartips en misschien kom ik dan uit de rode cijfers. Mij lukt het niet, ik bespaar op alles maar ik zie nog steeds geen kans om die rode cijfers weg te krijgen.


    12. Geen besparing, maar organisatie!
    Olga van Kleef-Molenkamp, Capelle aan den IJssel

    Sinds ik zelfstandig woon (1985) heb ik voor mijn vaste lasten een aparte girorekening (zónder pinpas). Ik heb van een heel jaar alle vaste lasten (verzekeringen, huur, electra, abonnementen, sportclubs, telefoon etc.) opgeteld en door twaalf gedeeld. Dat bedrag maakt mijn werkgever automatisch iedere maand over naar die girorekening. De rest gaat naar mijn rekening m�t pinpas. De ene maand houd ik op de vaste lastenrekening dus over, maar de andere maand heb ik dat weer nodig voor de extra lasten in die maand. Ik kan nl. wel bezuinigen op boodschappen e.d., maar mijn vaste lasten MOET en KAN ik altijd betalen. Dit geeft een heel rustig gevoel.
    (Okee, waar je heel wat mee bespaart in andere zin: Knip de statubes open (tandpasta etc.), je zult verbaasd zijn over wat er nog in zit. Is de doucheschuim "op", met een klein beetje water de fles schudden en schuimen maar!
    Pak voor afstanden binnen een straal van 5 km de fiets i.p.v. de auto, dat bespaart je geld en vet op je dijen!).


    13. Thuis kapper
    R. Keijl, Houten

    Wat ik een hele goede metode vind is om te besparen op de kapper.
    Mijn 3 dochters heb in vanaf hun geboorte al zelf geknipt.Door er jong mee te beginnen leren ze heel goed stil zitten en gaan ze het zelfs leuk vinden.Gewoon eerst een stukje eraf het haar is toch in het beging wat dunner.Je groeit er zelf in.
    Ook mijn man doe ik zelf met de tondeuse.
    Ik ben geen kapster maar het gaat best zo.
    Ikzelf laat voor mezelf een thuis kapper komen dat scheelt ook aanzienelijk in de kosten.Voor knippen ben je dan gemiddelt 8 euro kwijt.
    Dat scheelt echt enorm in de kosten.

    En de kinderen zien er altijd goed "geknipt" uit.

    Groetjes Ruth


    14. Knip al uw creditkaarten door en organiseer eigen vertier
    Janny Nieboer, Utrecht

    Een van de allereerste dingen, die je kunt doen, als je niet meer in de schulden wilt komen is afstand doen van alle creditkaarten, die je hebt.
    Het beschikbaar hebben van een creditkaart betekent namelijk, dat je verleid wordt om toch aankopen te doen met die creditkaart, meestal om jezelf te belonen voor een prestatie die je hebt geleverd of te troosten voor iets wat er mis ging.
    Ook b.v. ontsnappen aan de sleur of saaiheid van je bestaan kan een aanleiding zijn om b.v. met de creditkaart een reisje te boeken via het internet.
    Wat je ervoor in de plaats kunt stellen?
    Kijk naar alle dingen die je leuk vindt en die je niet met geld hoeft te kopen. Een voorbeeld is het opzoeken van oude klasgenoten of vrienden.
    Een reisje dat je op die manier plant en waar je naar uitkijkt, kan onnoemlijk veel meer plezier geven dan een geboekte vakantie in een park of hotel ergens.
    Je vrienden introduceren je in hun eigen omgeving en je krijgt veel sneller een inside kijkje in het leven in dat land of deel van Nederland. Nodig hen ook een keer bij jou uit en plan een interessant weekend. Zo ga je zelf ook eens naar de musea en attracties in je eigen stad, waar je zelf nooit aan toe komt met je drukke leven.
    Zo heb ik 2 jaar geleden een heerlijk St. Patricks Day weekend meegemaakt in Ierland met mijn zoon bij een vriendin die ik al ken uit 1973.
    En ging ik vorig jaar september naar het Aboriginal Art Museum in Utrecht en at een heerlijke lunch bij La Place in Utrecht op een winderige zondag met koopzondagopening met een gast uit NYCity.
    Als je met een groep op reis gaat, hoeft er maar eentje een creditkaart te hebben, je kunt dan via die persoon alle kosten verrekenen. B.v. iemand met ANWB heeft die vaak wel al.

    Veel plezier!


    15. Leef naar wat je heb
    L J schuurman, Tiel

    Eerst je alle rekeningen betalen
    dan weet je hoeveel geld er over is
    alle folders die je krijg kijken waar het goed koopste is
    groenten-vlees-fruit-melk-aardapelen-wcpapier
    4 maal kopen wat bedervelijk is in de diepvrieser doen
    wat er dan over is van je geld deel je in vieren en daar moet je het mee doen
    wij doen het al een jaar gaat priema zo en geen schuld meer.


    16. Menu
    C. Boerma, Zeist

    Op zaterdag worden de grote boodschappen gedaan. Vóór deze dag maken we een "weekmenu": voor elke dag van de komende week wordt ingevuld, wat we zullen eten die dag. Twee dagen per week kiest de oudste zoon, twee andere dagen kiest zoon 2, ��n dag is standaard pizza (ivm werk van de oudste), ��n dag kiezen wij en dag 7 is om en om, brood of patat.
    Er moet een groente gekozen worden, ook al kies je voor een gerecht. De groente moet van het seizoen zijn en/of in de aanbieding.


    17. Deel-auto
    C. Boerma, Zeist

    Wij hebben, samen met vrienden, een grote auto. Onze gezinnen tellen 5 personen, en één of meer honden. Naast 'personenvervoer' doen we nog heel veel met de auto. We hebben dan ook een MPV.
    Deze is knap duur, vooral in benzinekosten en wegenbelasting. Daarom delen we hem: de ene week wij, de andere week zij. We leveren hem afgetankt op een vaste dag in bij de ander en storten elke maand een vast bedrag op een rekening voor garagekosten, belasting en verzekering.
    Verder hebben we een kontrakt over van alles en nog wat, betreffende de auto.
    Bevalt ons uitstekend!
    Gemiddeld is ons gezin uit met EUR 180,- per maand.


    18. Alleen basisprodukten
    Andrea Gross, Amsterdam

    Maak alleen gebruik van basisingredi�nten uit de supermarkt.
    Geen kant en klaar produkten, of voorgesneden groenten. B.v. van aardappelen zelf patat, puree, aardappelschijfjes, slaatjes maken Met meel maak je zelf pannenkoeken, sausjes, cake enz.
    Zo maak je ook je eigen babyvoeding.
    Met afwasmiddel kan je alles schoonmaken.
    Voordeel: minder kastruimte nodig, minder afval want ook het afvoeren hiervan (plastic zakken) kost een berg geld.
    Met een beetje fantasie kan een ieder wel een voorbeeld bedenken.


    19. Plastic tasjes
    Alies de Bruin, Houten

    gebruik ik voor afvalemmerzakjes. Vooral bij de kleinere afvalemmertjes (toilet, badkamer of klikokastje in keuken) werkt dit prima. Tubes openknippen als ze "leeg" zijn wil ook nog weleens wat opleveren.Oude tandenborsteltjes van de electrische tandenborstel bewaar ik om voegen in de badkamer of wc schoon te maken.


    20. De kapper
    Sylvia Jansen, Zevenaar

    Wij besparen veel geld door onze haren te laten knippen door een kapster die aan huis een klein salonnetje heeft. Voor knippen en kleuren betalen we bij haar maar 20 euro ! En voor kindjes betaal je 7,50 euro, gewoon knippen kost 10 euro voor dames. Dit scheelt echt zo'n bult met geld als je het vergelijkt met een gewone kapsalon, echt super ! En ze doet het ook heel goed, dat is natuurlijk wel heel belangrijk. Maar mijn tip is dus: zoek een goede goedkope kapster, dat scheelt je al gauw zo'n 10 euro per maand.


    21. Eet het seizoen
    Susan Hoekstra, Culemborg

    Maak een jaarrond kalender van de meestvoorkomende groente en fruit. Zo eet je goedkoop, gezond en lekker!


    22. Veel manier om je portemonnee(en jezelf) te plezieren
    Toos van Soest-Vernooij, Harmelen

    Koop zo min mogelijk kant en klaar, dus bv. geen pakjes mee naar school, maar een beker met iets erin.

    De hipste kleding maak je zelf, van oude broeken, jurken en truien van hippe stof die je bij de kringloop hebt gekocht. Of gewoon een lapje van de markt natuurlijk.

    Laat je niet opjutten door die paar moeders van de klas die zo nodig merk en duur moeten. Als je actief niet meedoet aan die praktijken zul je snel merken dat veel anderen blij zijn dat eindelijk iemand hardop durft dat dat allemaal onzin is.

    Een hele dikke kus op een zere knie doet net zoveel wonderen als een snoepje. Dit geld ook voor een goed rapport, het eerste plasje op het potje, de zwemdiploma enz.

    Waarom drie paar schoenen kopen als je maar 1 paar tegelijk aankan.....

    Antiek is heel chique, waarom is iets tweedehands kopen voor je kinderen dan minderwaardig?

    Als je geen chips en snoep in huis hebt, zullen je kinderen er ook niet om vragen... en je hebt het niet hoeven kopen.

    Ik kan zo nog een poosje doorgaan, mail me maar als je nog meer wilt.


    23. Nog meer manieren om geld te versieren
    Toos van Soest-Vernooij, Harmelen

    Het halveringsprincipe. Gebruik van alles de helft. Waspoeder, suiker in je thee, boter op je brood je kunt het zo gek niet noemen of je blijkt er iets op te kunnen besparen. De helft eten is trouwens een heel goed dieet, scheelt ook dure pillen, drankjes enz.

    Stel grote aankopen een week uit, dan kom je vaak tot de conclusie dat je dat hele handige dingetje helemaal niet nodig hebt. Je hebt immers altijd al zonder gedaan.

    Koop zwemkleding in de winter en skischoenen in de zomer. Begin in augustus met sinterklaasinkopen doen en koop in de winter de kleding voor de daaropvolgende zomer. Als je daarin vooruitloopt op de grote massa ben je veel goedkoper uit.

    Maak 1 keer in de week een weekmenu en een daarbij horende boodschappenlijst. Houd je aan die lijst en je zult zien dat je veel minder eten koopt. Ook goed voor je lijn. Als je maar 1 keer per week in de supermarkt komt, heb je ook maar 1 keer in de week de verleiding om lekkere dingen aan te schaffen.

    Op je knieen door de supermarkt kruipend zul je merken dat in de onderste schappen de goedkoopste producten liggen.

    Koop groenten en fruit niet in de supermarkt maar rechtstreeks bij de boer. In de lokale krant staat altijd wel een advertentie van een aan huis verkopende agrarier.


    24. Twee keer denken
    C. Joustra, Zutphen

    Als ik in de stad loop en overspoeld raak door al die leuke dingen die er allemaal te koop zijn en die ik opeens heel erg nodig heb, dan moet ik van mezelf eerst weer naar huis gaan en de volgende keer, meestal een week daarop, pas de aankoop doen. Vind ik het dan nog zo belangrijk om dat ene speciale, absoluut nodige te kopen, dan mag het.
    vaak gebeurt het dan niet.


    25. Zo doen wij het......
    J. van Bemden, Zierikzee

    Mijn man doet veelal de boodschappen en hij koopt alleen wat ik op geschreven heb. Mijn lijstje maak ik aan de hand van de reclame folder, zo stel ik ook de meeste menu`s samen.


    26. Telefoonkosten.
    Augusta Ensing, Winsum

    Deze besparing is voor mensen die meerdere telfoonlijnen nodig hebben, voor internet en bellen tegelijk bijvoorbeeld.

    Wij besparen zo'n 50 euro per maand door te bellen met telfort i.pv. met KPN. We hebben een ISDN abonnement.

    Je houdt je KPN aansluiting alleen om gebeld te worden en je betaalt daar dus alleen de basiskosten voor. Je hoeft dus geen nummer te wijzigen. Om te bellen neem je een abonnement van telfort voor 12,95 euro per maand. Je krijgt daarvoor 8000 belminuten, reken maar uit, ruim 8 uur per maand bellen, iedere maand weer. Wij krijgen niet op. Kom je daar een keer overheen, dan kun je beter je KPN abonnement gebruiken voor de rest van de mand, want dat is dan weer goedkoper.

    Het enige wat je moet aanschaffen is een mobiele telefoon die geschikt is voor het telfort abonnement, misschien heb je er al wel ��n liggen. Je kunt dat navragen bij zo'n telcomwinkel.

    Als je kabel hebt kan het nog goedkoper, je neemt (om gebeld te worden een kabel abonnement) en dan kun je geloof ik ook je eigen nummer houden. Dan zou eventueel KPN helemaal de deur uit kunnen


    27. Vaatwastabletten
    J. Bil, Schellinkhout

    De vaatwastabletten (van de Aldi of Liddl) breek ik voor de helft bij een gemiddelde vuile vaat. Dit werkt perfect, een besparing van 50%.

    Zo gaat de vaatwasser dagelijks op nachtstroom. Dit is ook 50% van de stroom kosten. (wel een hogere premie betalen voor 2 stroomtarieven maar als je daar oplet haal je die premie er makkelijk uit)


    28. Alles in de hand houden
    Marlies Roosenburg, Spijkenisse

    natuurlijk besteden we het overgrote deel van ons geld aan de dagelijkse boodschappen. Simpele maar effectieve methode om niet te veel uit te geven, blijft dan, met een briefje naar supermarkt, liefst niet vlak voor het eten gaan (minder impuls aankopen, en met een vast weekbudget uitkomen, weekboodschappen ipv iedere dag boodschappen doen....


    29. Bewust leven en genieten
    Anita Helder-ter Huerne, Zwolle

    Wij houden vele dingen mee, zoals de uitgaven van ons contante geld, meterstanden van water en energie. Kinderkleding koop ik altijd 2e-hands. We kamperen drie weken in de zomer met de tent, en dat is echt genieten. Verder zijn we heel gelukkig met z'n 5-en met helaas "maar"
    1 inkomen en een huisman, de kinderen zijn vlgs ook gelukkig en gezonden kinderen zonder dat we rijk zijn in de benaming die de maatschappij hieraan geeft !


    30. Luxe leven zonder in te leveren
    Gitta Herz, Uden

    - De reclamefolders doorspitten daar valt veel geld mee te verdienen.
    - Weinig of niet uit eten gaan en daarvoor in de plaats iets makkelijks en zeer lekker in de supermarkt te kopen of zelf bereiden.
    - Het gezellig in huis maken zodat je niet constant buitenhuis gaat eten of op een terras gaat zitten. (B.V. Voor 2 flesjes Palm bier op een terras kan je voor thuis een hele krat bier kopen!
    - Water uit de kraan drinken i.p.v. mineraalwater kopen.


    31. Verkoop je oude troep
    Cathalijne Dekkers, Kleve

    Wat ons al heel wat vrolijke en zelfs spannende uurtjes heeft opgeleverd achter de pc, is het verkopen van je oude troep op de (duitse!) ebay/ (ned.) marktplaats. Het kost je niet eens een vlooienmarktkraam huren en je kan het doen in de uurtjes die anders zouden zijn opgevuld met voor de buis hangen. Resultaat: een veel opgeruimder huis (want je krijgt een kick van dat verkopen!) en heel wat extra centjes die bij ons direct doorgesluisd worden naar de spaarrekening. Vooral baby- en kinderkleertjes doen het erg goed.
    Waarom het meer oplevert als op een rommelmarkt? Ik denk dat dit het veilingsidee in zich heeft: als je je zinnen op iets hebt gezet en een maximale prijs voor jezelf hebt vastgesteld, is het toch weer moeilijk jezelf te beheersen als er iemand daar net weer boven gaat zitten. Want het is al een beetje 'jouw' artikel, dat laat je toch niet voor je neus wegsnaaien? Dat lebvert echt verrassende verkoopprijzen op!
    Alleen zelf niet te hard gaan meebieden op andere spullen, anders speel je alsnog quite...


    32. Werkelijke vrijheid is schuldenvrij, met geld achter de hand
    [naam en adres bekend bij de redactie]

    Laat je niet beinvloeden door vrienden en familieleden die extra eisen stellen aan jouw uitgavenpatroon, waardoor de levensstandaard hoger is dan je werkelijk kunt opbrengen.

    Schulden verhogen de hoeveelheid stress.

    Lees dagelijks het prikbord van consuminder.pagina.nl, lees alle boeken van het voormalige vrekkenechtpaar Rob en Hanneke van Veen.


    33. Iedere dag naar de winkel
    Nance, Eersel

    Wij pinnen iedere dag 10 euro. En daarmee moeten we rond komen qua eten en drinken.De sport is om van die 10 euro nog over te houden en dat gaat in een apart potje. En sparen we voor een dagje uit. Ons gezin bestaat uit 3 kinderen en 2 volwassenen. Een gezin wat uit minder personen bestaat kan vast met minder toekomen.
    En we gooien zowat geen eten weg. Want als je soms kijkt hoeveel etenswaren in de prullenbak belanden, dat is eeuwige zonde.
    Bespaar ze!
    Nance


    34. Huishoudgeld
    J. van Roosmalen, Utrecht

    Ons voornaamste lek in de maandelijkse uitgaven zit hem in het pinnen.
    Dus al geruime tijd heb ik weer een ouderwetse huishoudknip met daarin cash het budget voor het huishouden voor die week en dan maar uitkomen!


    35. Tweedehands kopen via internet of het huis-aan-huis krantje
    Yvette schul, Heemstede

    Wij hebben al heel wat bespaard door het huis-aan-huiskrantje na te spitten: kinderspullen, een grasmaaimachine, een bed. Ook via marktplaats.nl hebben we veel gekocht, vooral voor de kinderen. We hebben trouwens ook al het nodige op die manier verkocht. Het is erg leuk om te doen ook !

    Verder gaan we regelmatig naar het strand en nemen dan de kinderwagen mee. We parkeren gratis en lopen gewoon wat verder. En we nemen uiteraard eten en drinken mee.


    36. Neem een Nee-Nee sticker
    Anna, Rotterdam

    Weg met die folders. Die staan toch alleen maar vol met dingen die je niet nodig hebt. Maar wel verleidelijk, dat goedkope speelgoed bij het Kruitvat, dat handige apparaatje bij de Marskramer of die leuke planten van het tuincentrum. Maar wat niet weet, wat niet begeert. En de aanbiedingen van de supermarkt? Die zie je daar binnen wel, je moet er toch elke week naartoe.


    37. Gelijk geld wegleggen
    Karin Lammersen, Neede

    je moet als je loon krijgt gelijk je geld verdelen over de dingen waarvoor je het wilt gebruiken. Dus een praktisch lijstje voor de hele maand. Super-makkelijk.


    38. Nooit meer rood...(?!)
    Maaike, Bakkeveen

    Probeer verrassingen zo veel mogelijk te ondervangen. Wij hebben alle gegevens over uitgaven en inkomsten in Excel samengevoegd. Nu is voor ons duidelijk wat er per maand nodig is aan vaste lasten en wat er per week overblijft aan geld voor de boodschappen, kadootjes, en klein huishoudelijke uitgaven. Dit bedrag pin ik op maandag. En op=op.

    Zo geef ik nooit teveel geld uit en is het heel overzichtelijk wat er nog te besteden is. (Kan ik dit kadootje kopen? Oh nee, deze week moet ik nog luiers halen...)

    Op deze manier is het ook heel snel inzichtelijk waar nog geld te bezuinigen valt. (eh, nergens meer helaas:-( )Wat voor mij ook zeer goed werkt is spreiden. ik spaar nu per maand een klein bedrag voor de gemeentelijke aanslag van volgend jaar.(waarvan ik weet dat ie gaat komen) niet alleen krijg ik er zo rente over (niet veel, maar alle beetjes helpen) ook wordt er op het moment dat ik de rekening daadwerkelijk moet betalen niet een enorme aanslag gepleegd op m'n budget waardoor ik ineens roodsta. (ook voor kleding leg ik elke maand wat geld opzij. zo zorg ik dat het niet in een of ander gat verdwijnt en dat ik iets kan kopen als er weer eens een groeispurt heeft plaatsgehad.)

    Dan nog wat praktische bespaartips....eeeehm,
    volgens mij is besparen ook investeren. Voorbeeld: ik heb een kapperscursus gedaan. (10 lessen) hier heb ik de basisvaardigheden geleerd voor haren knippen.ik ben natuurlijk lang geen kapper maar het is goed genoeg! Nu zien mijn kinderen en man! er keurig geknipt uit en die cursus heb ik al ruimschoots terug verdient. Ook heb ik een abonnement op de kinderboerderij. Die bij ons is geweldig, met heel veel speeltoestellen en een enorme wandelroute. Daar ga ik regelmatig heen op een vrije middag. Koffie en broodjes mee, de kinderen vermaken zich uitstekend, iedereen blij!zo heb ik altijd een leuk uitstapje achter de hand die na die ene investering verder niks meer hoeft te kosten!

    Nog zo'n besparing was het vervangen van onze 20 jaar oude ketel. we kregen het eerste jaar na die vervanging 800 euro(!!) terug van de betaalde voorschotten. En het voorschotbedrag gingen fors naar beneden.

    Maar goed, dit wil dus alleen als de rest strak gepland is. nu is het voor mij zo inzichtelijk dat ik precies weet in welke maand er financieel een beetje speelruimte is om zulke investeringen te doen.

    Al met al is inzicht in uitgaven en risico spreiden bij ons de grootste bespaarder gebleken!


    39. Nooit meer rood staan!
    Mirjam, Heerhugowaard

    Nou, om nooit meer rood te staan helpt het al om geen huis te kopen ;-) want dat is immers ook een schuld = rood staan... en dan wel dertig jaar lang.

    Maar zonder dollen... als je wilt besparen vind ik de aanschaf van een dispenser werkelijk de moeite waard! De hoeveelheid van zeep en shampoo gebruik gaat omlaag want ook kinderen schieten niet meer uit met de fles!Je kan dan meteen grotere flessen kopen die gewoon in de voorraadkast staan ipv erg ontsierend in de douche.

    Wij hebben hem al een jaar of tien en hij doet het nog prima! Dus misschien heeft iemand hier iets aan...


    40. Alles op een rijtje
    L. van Vegchel, Bergen

    Zet alle vaste lasten, omgerekend per maand, eens onder elkaar. En daarnaast alles wat binnenkomt (loon, heffingskorting, kinderbijslag, huursubsidie e.d.).

    Als je dan het verschil ziet, dus wat je per maand eigenlijk te besteden hebt, schrik je je rot! En is bv. 20 euro voor de krant ineens veel meer dan je besefte.


    41. Cash betalen
    L. van Vegchel, Bergen

    Betaal boodschappen, tanken e.d. niet meer met de pinpas maar contant, dan besef je veel beter hoeveel je uitgeeft.


    42. Goedkoop parkeren!
    Liesbeth Hofstede, Emmen

    Wij wonen in een dorp in drenthe en mogen graag shoppen en genieten van een dagje uit in een "grote stad" Meestal gaan we met de auto omdat dit toch veruit het voordeligste is. We zetten dan de auto in het dichtsbijzijnde dorp of op een industrieterrein op een gratis parkeerplaats, pakken de fiets van de fietsdrager en fietsen zo de stad in. De fiets kunnen we meestal kwijt in een gratis bewaakte fietsstalling.


    43. Toetjesmonsters
    Linda, Amsterdam

    Mijn kids zijn echte toetjesmonsters. De rakkertjes zijn dan ook het gekst op de Bollino vla en de bekertjes met los bijgeleverde Smarties. Eigenlijk allebei stinkend duur.

    Momenteel koop ik bij AH het broodbeleg Knispers en gooi dit door de vla, resultaat: tevreden kids en het scheelt nogal wat.

    Op de yoghurt gaan de mini's van M&M (ook al in voordeelzak bij AH te verkrijgen) en ook dit is al tijden een hit!

    gr., Linda


    44. Innerlijke rust
    W.E. Breman, Overveen

    Ik heb drie adviezen om nooit meer rood te staan:

    1. Neem een volkstuin, voor ongeveer euro 100,-- per jaar heb je een stukje van 10 bij 10 m en hoeft je je nooit meer te vervelen. Afgezien van het feit dat je bespaart op de huishoudhoudelijke uitgaven verhindert het je om geld uit te geven in je vrije tijd aan musea, uitstapjes, winkelen etc, want je moet tenslotte in je tuin werken. Je wordt er heel vindingrijk en energiek van. In de zomer wordt je snel en goedkoop bruin en je hebt gezonde lichaamsbeweging. Voor verjaardagen heb je altijd een origineel cadeau. Van pompoen, tot kalebas, van schorseneer tot pastinaak. Je geeft er meteen een recept bij. Je hoeft geen geld uit te geven en de ontvanger is met stomheid geslagen dat hij het zelf niet bedacht heeft.

    2. Houd een huishoudboekje bij en noteer waar je elke cent aan uitgeeft. Je komt nog voor verrassingen te staan. Maak een overzicht in de computer en bespreek het met je partner, vrienden, ouders etc. en laat iedereen met je meedenken. Neem vervolgens zelf de beslissing die bij je past en ga jezelf budgetteren en besparen op wat jij vindt dat er bespaard moet worden.

    3. Word lid van de Vereniging Zuinigheid met Stijl uit Den Haag (schrapenhage) en kijk of je je in hun filosofie kunt vinden. Het is namelijk de filosofie die je je zelf eigen zult moeten maken en dat is gelukkig zijn met de essentiële dingen van het leven en dat is heel vaak zonder allerlei materiële rompslomp, maar meer één met jezelf en de natuur om je innerlijke rust te vinden.


    45. Kattenbakkorrels
    A.van Kleef, Hallum

    Leg in vochtige ruimtes, zoals bv. uw auto, een katoenen zakje gevuld met kattenbakkorrels, zo zal al het vocht verdwijnen en heeft u geen natte ruiten meer.


    46. Frisse billetjes
    Inga Warning van Geelen, Purmerend

    In plaats van dure billenreinigdoekjes heb ik voor onze kinderen altijd een bakje gevuld met handwarm water en zachte babywashandjes gebruikt. En een katoenen luier om te drogen. Iets meer werk, maar véél goedkoper, hygiënischer en beter tegen luieruitslag.


    47. Doe het zelf
    Helena van Gelder, Amsterdam

    Veel zelf doen samen met de kinderen bespaart een hoop en is vaak ook gezonder. Naar de speeltuin neem ik een fles aagelengde diksap mee geen dure pakjes die ook nog een balasting zijn voor het milieu. Als we thuis zijn en om vier uur krijgen ze trek bakken we samen popcorn in de pan. Feestkleren maken we van stoffen die we al hebben en verzinnen er een hoop bij van de spullen die in de jaren zijn verzamelt om tot een goed zeerover of wat dan ook te komen. Na het zwemmen nemen we ontbijtkoek mee die gewoon gesneden is van een grote koek. Deze zomer hebben we denneappel slingers gemaakt van geschilderde denneappels uit het bos waar we stonden. De jongens hebben ook nog bezempjes bemaakt door dennenaalden om een stokje vast te binden. Ze hebben ze verkocht om toch ook hun eigen snoep te kunnen kopen. Eigenlijk is er een hoop te verzinnen om leuk bezig te zijn met gewoon de spullen die je hebt. Ik geloof dat als je dat doet al snel bezuinigt op een hoop onzin uitgaven.


    48. Water voor de planten
    N. van Oers, Oudenbosch

    Alle beetjes helpen en bezuinigen zit 'm in de gewoonte-dingen, dus als ik thee heb gezet voor de visite en er zit nog een restje water in de waterkoker (dat is afgekoeld), geef ik het aan de planten. Dit is nog goed voor ze ook! En op deze manier hoef ik het niet onnodig door de gootsteen te gieten.


    49. Maak een prijslijst van je favoriete supermarkt
    Monique Hulsker, Voorhout

    Zoals al in veel inzendingen verteld wordt, lees ik ook elke week alle folders met aanbiedingen van de supermarkten. Maar.... wat voor de ene supermarkt een aanbieding is, is voor de ander de standaard prijs (of soms nog wel duurder!).
    Omdat ik de prijzen absoluut niet kan onthouden, heb ik een lijstje op de PC gemaakt met de prijzen bij onze, zeg maar vaste, supermarkt van de artikelen die we meestal kopen. Voordat ik enthousiast een aanbieding achterna ga, kijk ik even op het lijstje.
    De resultaten zijn verrassend!


    50. Ruilen maar...
    H.B. Verheul, Amsterdam

    Kinderkleding is werkelijk een prima bespaarpost.
    Ruilen en overal laten vallen dat je wel in bent voor afdankertjes levert een bomvolle, zeer gevarieerde kledingkast en voorraadkast kleren op. Dit bespaart ook veelvuldig wassen: hierdoor blijven de kleren ook nog bruikbaar voor jongere broertjes en zusjes,of vervolgruiladressen. Het mooiste is het als je ruiladres een ouder en jonger kind heeft...Daarnaast bespaart het vele uren winkelen met onwillige kinderen, in winkels met vermoeide ouders en besluitloze kinderen. Heerlijk. Het bespaarde geld gaat naar nieuw ( duur!) schoeisel.
    Maar ook zwembroeken, laarzen, regenkleding, sportkleding etc.komt uit het circuit. Tegenprestatie is of teruggeven na gebruik, ruilen voor iets anders of af en toe een cadeautje.