Ouders Online
Archief
Prijsvraag: Besparingstips - inzendingen

Voor de winnaars: 15 boeken "Nooit meer rood staan"

september/oktober 2004

Hoe zorgt u voor besparingen in uw huishouden? Verklap uw geheime methode en maak kans op het praktische boek "Nooit meer rood staan".

Alle inzendingen:

  • 1 t/m 50
  • 51 t/m 100 (deze pagina)
  • 101 t/m 150

    Besparingstips - inzendingen - tip 51 t/m 100

    51. Topkleding voor bodemprijs
    Sonja te Kulve, Amersfoort

    Goede kinderkleding is meestal duur(der) maar gaat ook langer mee. Het hoeft echter niet zo duur te zijn. Koop gewoon de topmerken in de uitverkoop met 50-70% korting of bij een outlet store en koop ook (een half of een jaar) vooruit. Topmerken gaan langer mee en daardoor kunnen opvolgende kinderen het vaak ook nog aan. Verder is het makkelijk om merken als Mexx, Oilily etc. via tweedehands winkels te verkopen, daar is altijd wel vraag naar en dat levert weer geld op. Uiteindelijk ben je niet duur uit en je kinderen lopen ook nog eens in mooie kleding.


    52. Kledingruil
    H. Thomassen, Culemborg

    Met een aantal mensen (buren, familie) is er een bruisende kledingruil ontstaan. Omdat in de gezinnen kinderen van verschillende leeftijden voorkomen zit er altijd iets bij wat je kan gebruiken. Wat nog niet past geef je door aan een ander gezin. Ook dat gezin heeft weer een netwerk waar kleren rouleren. Er komt dus ook altijd iets terug. In het kort komt het er op neer dat je bijna nooit kleren hoeft te kopen. Dit gaat op voor kinderen tot ongeveer 7 jaar, daarna vinden ze het ook leuk om wel eens nieuwe kleren te kopen. Het spreekt vanzelf dat het wel kleren betreft die nog mooi zijn (dus geen gaten of een en al vlekken)


    53. Een lege tube is niet leeg!
    Hedi, Oegstgeest

    Het laatste deel van de tube komt er nooit uit bij ons thuis. De tube wordt dan ook bij ons thuis steevast door midden geknipt om ook het laatste deel te gebruiken. De twee delen passen dan nog precies over elkaar, zodat de creme of tandpasta niet zo snel uitdroogt. Scheelt een hoop tubes per jaar.


    54. Met mijn nieuwe vriend
    Aafje Lely, Amsterdam

    Voor het eerst van ons leven gezellig samen op de bank met de giroklapper, wat is hier aan de hand? We vroegen ons af waar het geld bleef dat in onze beleving toch meer dan voldoende binnenstroomde. Snel was de conclusie getrokken: AH! hij die op de kleintjes let... We konden onze portemonnees net zo goed gelijk omkeren boven de kassa. Er was een permanente geldstroom naar de prijsvechter om de hoek ontstaan. Toch zijn we in de verdediging gesprongen tegen deze supergigant van ons dagelijks leven. Hoe?

    1. Albert.nl: lijkt duur, maar met een beetje beleid bespaar je geld (alle bonusaanbiedingen op een rij) en tijd. Verder koop je nooit teveel want je werkt je lijstje af en wordt niet verleid door POS-materiaal. (Duur woord voor alle aanbiedingsdisplays). Met Albert.nl bespaar ik ook parkeergeld, stress en tijd voor mijn kinderen.

    2. Met alle lekkers van mijn nieuwe vriend Albert kook ik consequent voor 2 dagen: bespaart niet alleen geld maar ook tijd: nog een uurtje met de kinderen ipv de keuken.


    55. Dagje uit
    Joziasse, Koudekerke

    Wij gaan graag met onze kinderen een dagje weg. Dat hoeft niet altijd geld te kosten.
    We zoeken een mooi wandel gebied op en nemen rugzakjes voor de kinderen en voor onszelf mee, gevuld met flesjes water, brood en koek en chips.
    Ook met de fiets doen we dat zo. Handdoeken in de fietstas + de rugzakken met proviand. In bijna alle dorpen zijn speeltuinen waar ze 0,50 cent voor vragen per kind voor het onderhoud. Die doen we dan aan als leuke stop.
    Gaan we wel naar een attractie park, dan nemen we koffie mee en voor we het park binnen gaan drinken we eerst een kop koffie cq. pakje sap voor de kinderen en dan gaan we het park in. Ook met onze rugzak voor de lunch en andere vernaperingen.


    56. Groente uit eigen tuin
    Alma Korteweg, Dalfsen

    Weinig geld aan eten uitgeven betekent vaak ook minder gevarieerd en soms zelfs ongezonder eten. Om dat te voorkomen, heb ik een moestuintje aangelegd. Groente en fruit is duur, dus daar valt veel te beparen. Een beetje sla, wat raapstelen en een paar tomatenplanten en frambozenstruiken nemen weinig plaats in, maar leveren wel heel veel (onbespoten!) lekkere groente en fruit.

    Daarnaast natuurlijk veel kruiden, hier valt zeker veel te verdienen. Daarmee kun je juist ook de sleur doorbreken en peterselie bijvoorbeeld geeft nog vitamine C ook! Makkelijk ook voor op balkon (ook pot met tomatenplant) of in de keuken. In de keuken wel veel licht geven (TL-buis!).

    Nu verzamel ik zaadjes voor volgend jaar, maar de koriander ende rucula zaaien zich continu uit en zijn (zowat) winterhard! Kortom, kleine moeite, groot plezier, en daarbij natuurlijk educatief!

    Groeten, Alma Korteweg


    57. Lijstjes
    Cisca Dekkers

    Maak van alles een lijstje!
    Noteer alles wat vaste kosten zijn en maak een vaste rekening daarvan.
    Houdt alles bij wat je nodig te hebben en maakt daarvan een huishoudrekening.
    Maak een rekening voor kleding en feestjes. Op is op per maand.
    Spaar ieder maand voor kosten die nog komen zoals je huis verven of wasmachine die kapot gaat. En ook daar maak je een spaarrekening van.
    Sta je niet voor verrassingen als ineens je wasmachine kapot gaat!

    Verkoop je kleren op een kledingbeurs en koop daar weer nieuwe! Zeker voor kinderen is dat interresant want voor je het weet zijn ze alweer uitgegroeit!
    Doe dit ook met het speelgoed. Op interneet is veel te vinden!

    Fietsen tweedehands!Zeker voor kinderen.

    Maak een lijstje voor boodschappen en ga niet onder etenstijd shoppen. Je koopt meer omdat je honger hebt!
    Doot het lijstje en je wijkt er niet van af trap je niet in de winkelpsychologie! (meestal koopt je meer dan dat je nodig hebt!)

    Ga lekker de natuur in met je kinderen voor een dagje uit. De natuur geeft de kinderen speelgoed en leer met hun creativiteit om te gaan!

    Ga veel fietsen met de kinderen. zo zijn ze goed bezig met een sport en spaar je hoop geld uit voor een vereniging!

    Laat je niet gek maken door anderen! Vaak is het jaloezie! Je hoeft niet altijd mee met de rage of 3x per jaar met vakantie! Vaak zijn er leuke dingen te doen in hun omgeving. Wees creatief!

    Wordt lid van een bibliotheek! Kinderen vaak gratis tot hun 16 jaar. Haal daar ideeen uit en maak veel voor ze. Zoals verkleedkleren! werkstukken en creatieve ideen om een dagje uit te gaan!

    Vraag al je vrienden en familie 1x per jaar. Ze helpen je met de tuin. Spaar tijd en geld uit! En geeft ze een kopjesoep met brood. Het is gezellig en je tuin ligt er fantastisch bij!

    Dit kan je ook doen door naar een bos te gaan en neem zelf brood en zelfgebakken appeltaart mee. Het is gezellig en leukmet al je vrienden en familie!

    Leg iedere dag een euro weg! dat is 365 euro per jaar!

    Koop brood in de aanbieding en leg die in de vriezer.

    Neem brood zelf mee naar je werk! Bespaar een hoop bij de kantine!

    En toch wil ik zo'n boekje. Ik vindt het een rage om toch een leuk leven te leiden met weinig geld! Ben benieuwd wat er nog te leren is!


    58. Nooit naar de winkel met een lege maag
    Heidi De Niel, België

    Vul je maag voor je gaat supermarkten. Met grote honger door de rekken lopen, laat je allerlei superlekkere (maar vaak onnodig dure) dingen kopen waar je op dat moment zo'n ongelooflijke trek in hebt... maar die je niet echt nodig hebt.


    59. Heb ik dit echt nodig?
    Lydia, Amsterdam

    Iedere keer dat je je portemonnaie wilt pakken om iets te kopen jezelf de vraag stellen : "Heb ik dit echt nodig ?". Is het antwoord "Nee", dan gaat de portemonnaie direct terug in de tas.
    Dit heeft mij reeds van diverse aankopen weerhouden.

    Verder kwam ik de tip al tegen van de 2 rekeningen : ��n rekening voor de vaste lasten. Zet hier een zgn. inflatie-bedrag(=buffer) op en schrijf vervolgens een vast bedrag per maand over(d.i. de vaste lasten van het afgelopen jaar gedeeld door 12). Ook ik heb hier veel baat bij. Enerzijds zorgt dit ervoor dat deze lasten altijd betaald kunnen worden en anderzijds geeft dit een (misschien minder aangenaam maar wel handig) overzicht van de eventueel overblijvende Euro's.


    60. Laat Pa de boodschappen doen!
    Pauline Vlek, Delft

    In mijn gezin een ijzersterke besparingstip omdat Pa boodschappen doen vreselijk vindt. We maken een weekmenu en aan de hand daarvan een boodschappenlijst. Pa sjeest zaterdagochtend vroeg in een half uurtje door de winkel en let daarbij niet op aanbiedingen, snoeperijen en andere overbodige dingen. Dus niet alleen geld- maar ook tijdbesparend! Wel naar een goedkope supermarkt gaan, onze favoriet is de Digros (Dirk v/d Broek).


    61. Breng het leuk
    J. Oostrik, Losser

    Alle goedkope oplossingen zijn vervelend zijn, als je het zo brengt. bijv. "je mag alleen maar in het weekend een schaaltje chips want het is anders te duur..." of '"zaterdagavond hebben we feest want dan zijn we allemaal gezellig thuis en dan krijg je ook nog een schaaltje chips!" Of we gaan niet naar de Efteling want dat kunnen we niet betalen
    Een boterham met beker melk is veel lekkerder als je gaat picknicken (dat kan in het park, in de tuin, op balkon maar ook op kleed in de huiskamer laat ze eerst een tent bouwen of uitnodigingen maken) en dan is ook een uitje of beloning want het is anders dan anders en dat vinden kinderen leuk het hoeft voor een kind geen geld te kosten.

    Ik dacht vroeger dat wij heel rijk waren en dat alles kon want wij gingen twee keer per jaar een weekje kamperen in nederland, wij mochten woensdagmiddag fietsen in het bos, en dan daar je boterham eten, ik heb nooit geweten dat dit was om te bezuinigen op vakanties in het hoogseizoen en dure pretparken e.d.

    Kortom wees eens creatief in hoe je dingen brengt, natuurlijk wel met de andere besparingstips in je achterhoofd wees geen slaaf van wat andere mensen denken en wat media je voorschrijft.


    62. Tijdschriften
    Laura Scheenloop, Hoofddorp

    Ik lees graag en naast een bibliotheek abonnement (gratis voor de kinderen) lees ik ook tijdschriften. Natuurlijk is dit een luxe uitgaaf maar de informatie die daarin staat kan toch ook weer bijdragen aan een beter leven.
    Mijn besparingstip is "het delen van de tijdschriften". Ik heb een abonnement op 2 tijdschriften, mijn moeder op 2 andere etc. Zo rouleren de tijdschriften onderling. Losse nummers komen zo ook weer bij anderen terecht. Je kunt dit natuurlijk ook met buren doen of vrienden.


    63. Bezint eer ge begint
    Annie van Dongen, Hilversum

    Denk bij *elke* uitgaven die je van plan bent te doen eerst goed na.
    Heb ik het nodig.
    Heb ik het nu nodig.
    Is het elders te koop, te ruil, te krijg.
    Is er een (goedkoper) alternatief te bedenken voor de gewenste uitgave.

    Dit is toe te passen op elke uitgave. Het maakt heel bewust van waar je geld naar toe gaat, en hoe weinig geld je hoeft uit te geven om toch gelukkig te zijn, leuke uitjes te hebben, je natje en droogje en kleren aan je lijf etc etc.
    Het bevrijd je zelfs van de dwang en drang van de consumptiemaatschappij.

    En om het nog leuker te maken schrijf je al je uitgaven op, maar ook je nietuitgaven. Verrassend resultaat gegarandeerd.


    64. Geen opvolgmelk
    Jacqueline Vink, Amsterdam

    Ik heb deze tip uit de toenmalige Vrekkenkrant opgevolgd, en hij heeft mij heel wat bespaard.
    In plaats van opvolgmelk gebruikte ik biologische volle melk,aangelengd met water, verwarmd in de magnetron, beetje rijstebloem erdoor. Voldeed prima, zoon was nooit ziek, groeide als kool. De tip werd gegeven door Marieke Henselmans die zelf werkzaam was op een consultatiebureau.

    En wat ik nog vergeten was: opvolgmelk is in feite poedermelk aangevuld met vitamines. Als je dus kiest voor volle melk met rijstebloem, zoals in mijn tip, dan moet je wel dagelijks vitamine D druppeltjes geven. Daar heeft elke drogist een huismerkvariant van.


    65. Winkelen - eerst zonder passen/cards etc.
    Janneke, Voorburg

    Beste remedie tegen impulsaankoopneigingen: laat alle passen thuis, kijk en vergelijk grondig en laat weghangen/-zetten wat je aanstaat. Slaap er vervolgens nog een nachtje over en beslis dan.
    En mocht je desondanks tot aankoop overgaan - maak goede afspraken over ruilen, service etc.

    PS: van de detailhandelsprijs kan vaak best wat af - onderhandelen dus.


    66. Rode cijfers? Zo bespaar je 250 euro per maand
    Kees, Leiden

    Hoi allemaal,

    Ik hoop ook een aantal tips te kunnen geven hoe je relatief eenvoudig veel geld kan besparen. Het heeft mij als zelfstandig wonende in ieder geval veel geholpen

    Doe je auto de deur uit; een maand- of jaarkaart naar je werk nemen, je gewone fiets inruilen voor een goede vouwfiets. Dit alles bespaart op benzinekosten, verzekeringskosten, belastingkosten, buskosten en stallingskosten. Bovendien is het veel gezonder.

    Probeer ook de snelle tussendoortjes te voorkomen. Eenvoudig: Doe thuis boodschappen, neem dit mee naar je werk, leg het in de koelkast op je werk en elke pauze kun je zelf je broodjes smeren. Goedkoop en superlekker...

    Zoveel mogelijk kosten declareren. Je hebt er recht op!!
    Dus werk je wel eens thuis, declareer dan eens per 3 a 4 maanden papierkosten, inktcartridgekosten, telefoonkosten etc.
    Overuren altijd laten opschrijven!!!

    Altijd je ziektekostenrekeningen declareren, vaak krijg je meer vergoed dan je in eerste instantie dacht

    Zoek op internet naar een site met tips over goede producten van de Aldi en/of de Lidl. Kwestie van een aantal maal uitproberen.

    Schaf je kabelabonnement af en kijk via je ADSL-abonnement naar de tv. Vraag ernaar in de electronicawinkel, terugverdientijd is +/- 4 maanden!

    Eventueel: schaf je mobieltje af en installeer een goede voicemail op je telefoon. We hebben het bijna een eeuw zonder mobieltjes gedaan, het kan makkelijk. Kwestie van routine, elke dag voicemail afluisteren, berichten noteren en terugbellen.

    Voordat je wat groots gaat aanschaffen, kijk eerst eens op marktplaats.nl of soortgelijke sites. Dit scheelt je vaak zoveel geld echt ongelooflijk.
    Voorbeeld: een vriend van mij mocht gratis dure bestrating overnemen, complete tuin betegeld zonder kosten met meerkleurige stenen!!!

    Betaal alle rekeningen via internet, en neem de uiterste betaaldatum als transactiedatum. Zo maak je maximaal gebruik van je krediet!

    In plaats van uitgaan kun je natuurlijk ook thuis met je vrienden afspreken, bijvoorbeeld met elkaar koken, samen spellen etc. en de boodschapkosten achteraf delen. Voor 10-15 euro heb je een supergezellige avond.

    Tot slot een tip van de Consuminder himself, de Dalai Lama: Bij alles wat ik wil kopen vraag ik me af: heb ik dit echt nodig?

    Veel succes met de besparingen!


    67. Niet elke aanbieding is een echte aanbieding
    V. Alkema, Oosterhout

    Wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, koffie, luiers en billendoekjes koop ik altijd in de aanbieding. Daarmee kun je al flink besparen. Maar soms blijkt, als je de prijs per stuk of per kilo berekent, dat de aanbieding in werkelijkheid niet of nauwelijks goedkoper is. Daarom heb ik van een aantal boodschappen die ik vaak in huis haal een richtprijs in mijn hoofd: zo weet ik wanneer ik bespaar of niet.

    Wat ik 's avonds kook bepaal ik vaak pas in de winkel aan de hand van de aanbiedingen. Rauwkost koop ik in grotere hoeveelheden - en dus voordeliger - , dat kun je uitstekend in een plastic zak geknoopt in de koelkast bewaren.

    In principe heb ik altijd iets in huis om te kunnen 'eten uit de voorraadkast': scheelt weer in dure pizzakoeriers en afhaalmaaltijden!


    68. Thuiskapper
    Fam. van der Steen, Nuenen

    Ik heb een cursus kinderknippen gevolgd. Zes zaterdagochtenden heb ik les gehad van een kapster en ik moet zeggen... het valt niet tegen.

    Ik ben goed in staat mijn zoon en 2 dochters te knippen. Het was even investeren in een goede knipschaar en een tondeuse ( en natuurlijk de cursus) Maar dat heb ik inmiddels weer dubbel en dwars terugverdient. (Iedere 6 weken: 3 x 12 euro.)


    69. Hergebruik van plastik groentezakjes
    Renate Knol, Zeewolde

    Bij de supermarkt verpak je je groentes en fruit vaak in een plastik zakje, wat eigenlijk niet vies wordt door dit gebruik. Ik hergebruik deze door ze vervolgens als afvalzakje in te zetten in het kleine afvalbakje (pedaalemmertje) wat op de badkamer staat.
    Op deze manier hoef ik niet op zoek naar dure kleine plastik zakjes en gooi ik deze pas weg als ze echt gebruikt zijn!


    70. Met echt geld betalen...
    Marijn Jenné, Leerdam

    Sinds ik niet meer werk, en wij, gewend aan twee behoorlijke inkomens, ineens het einde van het saldo op de bankrekening in zicht hadden, doe ik het volgende:
    Na eerste een begroting gemaakt te hebben (wat komt er binnen per maand, wat gaat er uit per maand aan vaste lasten) pin ik nu per week het geld dat ik uit mag geven aan eten en 'algemene zaken' (kadootjes, drogist, luiers) en stop dat in mijn portomonnee. Zo voorkom ik dat ik door steeds een klein bedrag bij verschillende winkels te pinnen ineens meer heb uitgegeven dan ik wilde. En ik hoef niets bij te houden, want je ziet in een handomdraai hoeveel geld je nog over hebt voor deze week!

    71. Besparen in de tuin
    M. Huisman, Bodegraven

    Een leuke tuin hoeft geen rib uit je lijf te kosten. Vooral als je bereid bent om er zelf wat tijd in te steken hoef je echt niet overal voor naar het tuincentrum.

    - Wil je snel wat goedkope plantjes hebben om een nieuw tuintje te vullen, zodat je de tijd hebt om geleidelijk echt mooie planten bij elkaar te sparen? Koop dan wat zakjes zaaizaad van eenjarige planten, "wilde bloemen mengsel" of zoiets en zaai je tuin ermee vol. De hele zomer kleur, en gedurende het jaar kun je af en toe nieuwe gekochte of gekregen planten toevoegen.

    - De goedkoopste manier om aan plantjes te komen is om bij familie en vrienden met een tuin om zaadjes en stekjes van hun planten te vragen. Van veel vaste planten moeten ze bijvoorbeeld om de paar jaar een stuk afsteken, en die stukken zijn leuk om uit te delen.

    - Zelf planten opkweken uit (gekocht of gekregen) zaad is veel goedkoper dan de planten kant en klaar kopen. Meestal heb je veel te veel plantjes van ��n soort als je ze zelf zaait, maar dat is leuk ruilmateriaal. Laat de kinderen een simpele roodstenen bloempot mooi beschilderen, en met wat jonge plantjes erin heb je een leuk kadootje. Vooral als de kinderen er ook nog een mooi plantenlabel bij tekenen met de naam van de plant erop.

    - Heb je geen groene vingers, leer dan zelf stekken, tuin ontwerpen etc. met boeken uit de bibliotheek.

    - Wil je een wat grotere boom of struik in de tuin zetten, doe dat dan bij voorkeur in het najaar, dan slaan ze het beste aan. Let er bij het kopen op dat de kluit (=wortels + grond) lekker groot en niet uitgedroogd is. De kluit moet vooral niet helemaal uit elkaar vallen als je de jute lap eraf haalt, want dan heb je grote kans dat je dure boom snel doodgaat.

    - Ook in een klein tuintje kun je eetbare plantjes kweken die in de winkel peperduur zijn. Keukenkruiden die je vaak gebruikt, peultjes, kerstomaatjes en zachtfruit als bessen, bramen en frambozen. Laat de aardappels, kool en uien rustig over aan de professionals, want die zijn in de winkel relatief goedkoop, daar kun je ze zelf niet voor kweken.

    - Als je je tuin gaan renoveren, probeer dan oude tegels en dergelijke te recyclen. Een container huren om ze af te voeren is namelijk bereduur, en bij de gemeentewerf mag je er vaak maar enkele tegelijk inleveren. Adverteer in de supermarkt of op Internet; misschien kan iemand ze nog gebruiken. Hoe zien de (grind)tegels er aan de onderkant uit? Misschien leuker dan aan de bovenkant, vooral als je er wat andere steentjes tussenin legt. Van hele of gebroken grindtegels kun je ook mooie stapelmuurtjes maken, waar je rotsplantjes tussen kunt laten groeien.


    72. Besparen op je telefoonkosten
    Joosen, Prinsenbeek

    Neem een abonnement van Telfort via GSMweb. Dit kost, na teruggaaf via GSMweb, uiteindelijk 2,50 euro per maand. Daarmee krijg je een simkaart met 500 belminuten per maand. Die belminuten zijn alleen naar vaste nummers en telfort nummers. Met die 500 minuten hoef je niet meer met je KPN abonnement te bellen naar vaste nummers en Telfortnummers.

    En als je graag sms-jes verstuurt, kun je er 50 sms-jes per maand bij nemen voor ook weer 2,50 per maand! Totaal dan 5 euro en je kunt heel veel bellen en sms-en. Als je man, vrouw, vriend of vriendin dan ook zo'n abonnement neemt, bel je gratis naar elkaar. Scheelt een aanzienlijk bedrag op je KPN rekening.


    73. Tevredenheid
    J. Boutestijn, Best

    Wees tevreden.


    74. Tweedehands, zelf maken, samen delen, ruilen
    E. Blommaert, Nijmegen

    Niet vernieuwend, maar toch ook nog niet zo wijdverbreid in: tweedehands (kinder)kleren kopen en zo nodig of zo mogelijk zelf opwaarderen door een leuk nieuw kleurtje, iets erop borduren, model een beetje aanpassen enz. Uiteraard kun je dit ook met meubels, fietsen, kinderwagens enz. enz. doen! Er zijn heel veel rommelmarkten, kinderkleding- en speelgoedbeurzen, tweedehandswinkeltjes, internetsites met tweedehandsspullen, enz. Ook kun je spullen ruilen, dan kost het niets. Zelf verkopen levert weer wat budget op!

    Uiteraard let je bij de dagelijkse boodschappen op de aanbiedingen. Een (tweedehands) diepvries verdient zijn geld terug: grote hoeveelheden zijn vaak goedkoper, en aanbiedingen houdt je zo lange tijd goed. Etenswaren die je dezelfde dag nodig hebt aan het eind van de middag kopen: houdbaar tot die dag vaak voor (minder dan) de halve prijs in de supermarkt! Samen doen: een auto delen, de krant, kampeerspullen, alles wat je niet dagelijks nodig hebt kun je samen aanschaffen en de kosten delen.


    75. Geen nieuwe auto - wel een dakkoffer
    Hester, Amsterdam

    Toen wij een kind kregen, hebben wij serieus overwogen een grotere auto te kopen. Onze Toyota Starlet met ook nog een gastank in de achterbak werd namelijk wel erg klein. Ondanks dat wij verwachtten nog zeker twee jaar in deze auto te kunnen rijden, was de inruilprijs maar 500 euro en een grotere auto ruim 100 euro per maand duurder. Dat deed 't 'm. We hebben een dakkoffer gekocht (119 euro) en rijden lekker onze Starlet op. Tel uit je winst!


    76. 'Afprijzingen'
    F. Kamps, Arnhem

    Geboren als vrek, adviseer ik inmiddels een aantal vrienden en familieleden hoe zij kunnen besparen op hun uitgaven. Een belangrijk deel van dit advies bestaat overigens uit een mentaliteitsveranderingsvoorstel, t.w. Leer dat niet alles nodig is. Leer relativeren, vraag je af: "heb ik dit wel nodig?' Leer je beheersen.
    En ga -als laatste uitspatting- een reis maken naar Afrika, om bij terugkeer een fijne cultuurshock te krijgen...

    Veel van mijn eigen tips las ik net al, van volkstuin (ook als vrijetijdsbesteding) tot (seizoensgroenten) koken voor 2 dagen, van aanbiedingen kopen in de winkel tot ruilen, kopen in de kringloopwinkel, lezen bij de bibliotheek, picknicken. Geen -of zo min mogelijk- apparaten willen hebben.

    Ik miste er nog 1: de 'afprijzing'. Vooral AH doet er aan, maar andere winkels ook. Zeker (biologisch) vlees, vis of vegetarische vleesvervangers komen er bij mij alleen in als ze minstens voor 33 % zijn afgeprijsd omdat de uiterste houdbaarheidsdatum in zicht komt. Mandje volladen en hup de diepvries in.
    Mocht je minder waarde hechten aan ecologisch eten (ja, dat kan ook goedkoop met o.a. groentenabbonnement en aanbiedingen), koop dan bij de Turkse groenteboer. Groenten kosten een derde van wat ze bij AH kosten, macaronisoorten idem dito, en bonen en granen in kiloverpakking zijn ook hardstikke goedkoop.

    Verder kun je een paar heel goedkope recepten bedenken (max 1 EUR p.p.) die je een paar keer per week kookt: linzen- of bonensoep, stamppot (zelf groente snijden!), vlees/vis/vega in stukjes: grote lappen/porties vlees of vis leveren een eiwitoverschot per persoon op, dat is zonde van het geld. Reken op 50 gram vlees p.p. Een eco-ei kost maar 0.25 EUR p.p.: 2 x op het weekmenu.

    Kook nooit met zakjes en pakjes mix, knoei zelf met kruiden en zout. Yoghurt of kwark met dixap toe. Wij (gezin 5 p.) geven per week EUR 50,- uit aan alle eten, en dan ook nog voornamelijk eco. Maar wel echt sober dus, uit innerlijke overtuiging.


    77. Minder vaak naar de supermarkt
    S.Brunink, Hengelo OV

    Door slechts 1 keer per week naar de supermarkt te gaan bespaar je een hoop geld doordat je niet vaker dan 1 keer per week verleid wordt door allerlei aanbiedingen. Door een planning te maken wat je de hele week gaat eten kun je voor een hele week inslaan. Zo ben je goedkoper uit dan dat je elke dag gaat.


    78. Ruilen van diensten
    Linda van der Klooster, Arnhem

    Veel steden hebben een ruilhandelsysteem, LETS (local exchange and trading system). Je ruilt diensten met elkaar. Je krijgt voor die dienst (bijvoorbeeld oppassen, taart bakken, belastingaangifte, tuinieren) eenheden (LETS) die je dan weer aan een ander betaalt voor diens dienst.

    Kost dus geen geld, alleen maar tijd!


    79. Stop de impulsaankopen!
    Marjolein, Zoetermeer

    Ik heb uit een boekje 'Living the simple life' een gouden tip voor alle mensen die geen weerstand kunnen bieden tegen impulsaankopen (groot �n klein). In je portemonnee of om je betaalpas vouw je een papiertje: een 'dertig dagen lijst'. Alles wat je tegenkomt waarbij je denkt 'dat m�et ik kopen'/hebben!' schrijf je daar op (je komt het lijstje altijd tegen omdat het bij je geld zit) met de datum erbij. Je spreekt met jezelf af dat je de aankoop 30 dagen uitstelt. Als je na 30 dagen dat onmisbare ding nog steeds 'nodig' hebt, dan kun je het kopen. Voor mij is het zo dat ik in 99% van de gevallen de aankoop helemaal uitstel!


    80. Katoenen luiers
    Lena, Zeist

    Ik heb een tip die echt honderden euro's bespaart: gebruik katoenen luiers. Ik gebruik zelf simpele vierkante vouwluies. Een stapel heb ik gekregen van mijn moeder, die heb ik zelf nog aangehad, de rest heb ik gekocht voor ongeveer een euro per stuk. Ik doe ze vast met een snappi, dat gaat superhandig, geen geklooi met spelden of tape. Er in een inlegdoekje die de poep opvangt, zodat het wassen helemaal niet meer vies is (en als er alleen plas is, gaat dat doekje mee de was in). Er overheen gaat een mooi ademend overbroekje. Duurder dan strikslips, maar veel fijner in gebruik, en ook duurzamer.
    Totale investering: zo'n vijftig euro.
    Ik was ongeveer twee a drie keer per week de luiers met de handdoeken, vaatdoeken etc. op 60 graden, en ze drogen aan de lijn. Het extra werk valt reuze mee, wassen moet je toch, en luiers hangen makkelijk op.
    Er bestaan nogal wat vooroordelen over katoenen luiers, maar de meeste gebruikers (er is zelfs een actieve Nederlandse katoenen-luier-community)zijn erg tevreden.

    Wellicht heeft u ooit gelezen dat de consumentenbond heeft uitgerekend dat katoen maar nauwelijks voordeliger is dan wegwerp. Dat was een erg vreemde berekening. Ik zou op dezelfde manier kunnen voorrekenen dat een fiets maar nauwelijks goedkoper is dan een auto. Immers, je wilt wel overdekt zitten, en een overdekte ligfiets kost al gauw 6000 euro. Voor dat geld heb je ook een goede tweedehands auto. En als je fietst heb je soms toch een auto nodig, dus de autohuurkosten moet je weer optellen bij de kosten van de fiets.


    81. Bijhouden wat je uitleent bespaart geld en ergenis!
    Wil Plomp, Rijen

    Vaak leende we even snel wat uit. Pas een hele tijd later kwamen we erachter dat we die cd niet meer hadden. Goh wie had die nou? Na een zoektocht die nergens op uitliep maar weer een nieuwe besteld, want die cd was zo goed! En zo zijn we in de loop van de jaren al heel veel spullen (maar ook geld) kwijtgeraakt. Als we nu wat uitlenen schrijven we het gelijk op zodat we altijd weten bij wie we het moeten terugvragen. En als je de leners vertelt wanneer ze iets geleend hebben (op het feestje van de buurman o.i.d.) dan herinneren ze het vaak ook weer beter.


    82. Tweedehandsspeelgoed
    N. de Baar, Wormer

    Kijk voordat je nieuw speelgoed wilt kopen eens op de site van bijvoorbeeld marktplaats.
    Daar is vaak mooi en soms nog nieuw speelgoed te vinden voor een leuke prijs.
    En dat schilt een hoop geld.


    83. Meedoen aan prijsvragen
    P. Kemperman, Alkmaar

    Soms win ik iets omdat ik even de moeite neem om mee te doen net zoals nu...
    Zo heb ik 2 jaar terug een leuke kinderfiets gewonnen en daar beleven we nu nog veel plezier aan! En tja iets winnen is natuurlijk de manier om te besparen!


    84. Betaal jezelf
    Ron, Dordrecht

    stort direct geld naar je spaarrekening, hoeft maar 50 of 100 euro te zijn, loopt aardig op en je merkt er niets van..
    geef jezelf vervolgens elke week een bepaald budget en daar MOET je het mee doen, op is op.....


    85. Tot tien tellen.......
    Y. Kerstjens, Zoetermeer

    Ik koop veel te graag,en wat ons eigenlijk nog het beste helpt,ik stilstaan bij iedere uitgave.Dat geldt voor levensmiddelen,en ook voor bloemen,planten,kleding,noem maar op.Even nadenken: heb ik dit echt nodig,kan het misschien wachten,of is het ergens anders voordeliger?


    86. Een vast bedrag
    Mw. W. van Swieten, Den Haag

    Reken uit wat uw maandelijkse lasten zijn en kijk wat u nodig heeft voor de dagelijkse behoeften in die week.
    Vanaf die tijd neem je een vast bedrag op voor die week en daar moet je het dan mee doen. Zo geef je je maandelijkse geld nu verspreid uit in een maand. Zo kun je beter in de gaten houden wat je uitgaves zijn en kan gewoon niet meer uitgeven dan je hebt!


    87. Koken altijd met deksel!
    Anita te Gussinklo, Loenen aan de Vecht

    Koken zonder deksel verdrievoudigt het energieverbruik. Leg dus telkens een deksel op de kookpot.


    88. Kopen?!
    Caroline, Almere

    Koop niet iets als je er geen geld voor hebt of zeker weet dat je er geld voor krijgt.


    89. Noodzakelijkheden
    Miranda van der Meer, Cadzand

    Koop alleen noodzakelijkheden, bespaar op energie, (spoel met regenwater toilet door) koop spaarlampen, koop een waterkoker (spaart gas)ga door al uw uitgaven en schrap onnodige kosten. geen A-merken kopen, maar alleen goedkope produkten, maar:
    verwen u zelf wel af en toe. Een beloning moet mogen !!


    90. Bij vrienden eten
    K.P. Franken, Capelle aan den IJssel

    In tijden dat ik wat beter in de slappe was zit nodig ik alle vrienden uit om regelmatig te komen eten. In tijden dat het financieel krap is, ga ik bij hun eten.


    91. Gas besparen met koken
    P. Pool, Lelystad

    mijn besparing is simpel en makkelijk uit te voeren

    als je verse groentes of aardappels kookt dan zodra het water kookt het gas uitdraaien deksel op de pan laten en een half uurtje wachten dan is het gaar zonder de 15 minuten extra gas te gebruiken. Het gaart in eigen kookvocht


    92. Vrouw vs Man
    Julia de Wachter, Poortugaal

    Mijn tip om huishoudgeld te besparen is om de man NOOIT even een boodschap te laten halen, laat staan de wekelijkse boodschappen. Mannen voelen zich vaak ongemakkelijk als ze de niet bekende (goedkope) merken moeten kopen en komen thuis met het allernieuwste (duurste). Nee hoor, ik doe alles zelf, al is het soms een grote opgave maar het scheelt zeker in de portemonnaie.


    93. Koop niets nieuws
    Nicole Rutten, Eindhoven

    Alle kleding koop ik tweedehands, ben daar wel kritisch in, maar dat is de meest besparende tip die ik ook ooit gekregen heb.
    Fietsen tweede hands, kijk eerst op marktplaats.
    alles eerst op marktplaats.nl ik haal daar de mooiste spullen weg


    94. Gratis op te halen
    Linda van der Klooster, Arnhem

    Op www.gratisoptehalen.nl worden gratis (maar vaak nog goede) dingen aangeboden, van alles wat, van mensen die het anders weg zouden gooien of naar de kringloop brengen.
    Alles is verdeeld in rubrieken, je kan ook op trefwoord zoeken en per postcode selecteren. Ook kan je zelf iets plaatsen in de rubriek 'gevraagd'.


    95. Boeken / tijdschriften lenen
    Fam. Oortwijn, Heerhugowaard

    Boeken en tijdschriften zijn vrij duur om steeds te kopen.
    Bij ons in de biblioteeheek kan je naast boeken, ook tijdschriften en dvd's kosteloos voor 3 weken huren.
    Je kan toch veel lezen/zien, en bespaart een hoop geld uit.
    Of ruil met een vriendin boeken/tijdschriften!
    Heb je meteen een excuus om elkaar op te zoeken!


    96. Halvering
    I. van Leeuwen, Honselersdijk

    met halveren kun je een hoop besparen!
    Gebruik bij alles wat je normaal gesproken gebruikt, de helft. Denk aan: de hoeveelheid waspoeder ( en ja hoor, dan is de was ook echt schoon..), beleg op de boterhammen, suiker in de koffie, beltijd (en natuurlijk bel je 's avonds), water voor in bad enz. enz.


    97. Een krant voor de halve prijs
    Tibor Hurkmans, Deurne

    Neem samen met uw buurman / buurvrouw 1 abonnement op de krant. Vervolgens geeft u de krant als u die uit hebt aan uw buren.


    98. Gsm
    Herbert, Koningsbosch

    Gratis gsm aanvragen. Daarna verkopen met winst, zodat je de abbonements kosten eruit hebt en er toch nog geld over hebt (verkopen met winst dus).


    99. Verspreiden
    Janss Buijs, Krimpen aan den IJssel

    Maak een overzicht van je vaste lasten op jaarbasis en deel dat door 12 dan weet je gelijk wat je elke maand apart moet houden en blijft alles overzichtelijk.


    100. Prijsvragen
    J. Jongenelen, Leiden

    Op internet staan diverse prijsvragen (zoals deze bijvoorbeeld) waarmee je gratis allerlei prijzen kunt winnen, zoals boeken, DVD's, bioscoopkaartjes en zelfs reizen. En die kun je weer weggeven als cadeautje, dus dat spaart weer cadeautjes kopen uit. Het kost wel wat tijd maar het levert vaak wel wat op.