Ouders Online
Archief
Juridisch - Politie en sociale media

12 mei 2013

Op Twitter kan iedereen elkaar volgen (tenzij je account op slot staat). Eh... iedereen? Ook de politie? Mag die zomaar jongeren volgen? Dat hangt ervan af.
 


Mag de politie jongeren volgen op Twitter?

door Boudewijn Mayeur

De politie mag niet zomaar mensen volgen, in de zin van 'structureel in de gaten houden'. Dat mag alleen als er een gegronde reden voor is. Of dat het geval is, wordt bepaald door de officier van Justitie (als vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie, oftewel het OM). Maar iemand volgen op Twitter hoeft niet per se te betekenen dat diegene ook structureel in de gaten wordt houden. Dat maakt het lastig. Toch valt er wel iets over te zeggen.

Schaduwen en tappen
Voor Justitie betekent 'volgen' primair: 'stelselmatig informatie verzamelen'. In de praktische uitvoering op straat kun je dan denken aan mensen schaduwen, noteren wat ze op welk moment van de dag doen, met wie ze contact hebben, etc.

Deze fysieke waarnemingen kun je uitbreiden met het registreren van gesprekken, bijvoorbeeld door middel van taps op telefoon en internet. Dat mag de politie dus niet zomaar. Het OM moet hen daarvoor eerst toestemming geven en die eventuele toestemming wordt gebaseerd op criteria als: 'voldoende aanleiding om de persoon te verdenken'.

Volgen op Twitter
Online geldt precies hetzelfde. Alleen kun je daar in situaties terechtkomen, waarbij je zonder daar speciale moeite voor te doen, inzicht hebt in met wie mensen contact hebben, op welk moment, en zelfs wat de inhoud van de gesprekken is. Daarom is de simpele vraag van een wijkagent "Mag ik dan zomaar mensen op Twitter volgen?" vanuit zijn opleiding en achtergrond heel begrijpelijk. Omdat hij dat normaal niet zou mogen. Terwijl je daar als burgers natuurlijk om moet grinniken... ("Ja dûh, heel Twitter draait om volgen en gevolgd worden.")

De kern van de vraag wat wel en niet mag, zit dus in het doel, en wat er met de informatie gedaan wordt.

De politie mag op Twitter dus zeker wel mensen followen en doet dat ook. Het doel van wijkagenten die gaan twitteren, is om nog beter in contact te komen met de bewoners van hun wijk. Ze doen daarmee precies hetzelfde als wat ze op straat ook doen, namelijk zichtbaar en aanspreekbaar aanwezig zijn. Participeren dus. Actief informatie brengen, en beschikbaar zijn voor burgers.

Zodra een wijkagent (m/v) op zijn timeline iets ziet dat niet door de beugel kan, zal hij via Twitter ook 'optreden'. Als iemand bijvoorbeeld twittert: "Hey, zullen we rotjes gaan gooien in de glasbak bij de AH?" Dan kan de wijkagent via Twitter de persoon hierop aanspreken. Dat zou hij op straat immers ook doen.

Schaduwen op Twitter
Anders is het wanneer de politie iemand gericht in de gaten gaat houden via Twitter, door nauwkeurig vast te leggen wat diegene zegt of doet, waar, wanneer, en met wie.

Vergelijk het met iemand schaduwen op straat. Het verzamelen van zulke informatie doet de politie niet zomaar. Dat mag, zoals gezegd, alleen bij een opsporingsonderzoek waarvoor het OM goedkeuring heeft gegeven.

Boudewijn Mayeur
p/a [email protected]