Terug naar overzicht Leeszaal

Drankjes voor het kraambezoek

Anijsmelk en kandeel

25 mei 2001

Kandeelbeker

Traditionele kraamdranken zijn anijsmelk en kandeel:

  • Zoete anijsmelk zal er bij de kraamvisite niet zo lekker ingaan, maar een anisette (Pernod, Ricard of Ouzo met water) is een goed alternatief. Serveer er een krakeling bij: het symbool voor het eeuwige leven.
  • Kandeel lijkt een beetje op advocaat, vanwege de brandewijn en de eieren. Een recept vindt u hieronder.
    Kandeelbeker met kraamkamerscène en inscriptie 'Het welvaaren van de kramvrouwe en kintie', omgeving Jacob Sang, Nederland, circa 1755. Collectie Frides Laméris.

    Kandeel
    Kandeel kun je gewoon bij de slijter kopen. Het is een drank op basis van brandewijn, suiker en verse eieren. Op smaak gemaakt met specerijen als nootmuskaat en kaneel. Het romige, gele drankje heeft een alcohol-gehalte van 17% Vol.

    Volgens de traditie moet vader de kandeel roeren met een pijpje kaneel, in aanwezigheid van de kraamvisite. De kraamheer draagt daarbij een zijden mutsje met linten van de kraamvrouw. Het ritueel zou de boze geesten bij moeder en kind moeten verdrijven.

    Maar mannen kunnen tegenwoordig meer dan ritueel roeren; ze kunnen kandeel ook helemaal zelf maken! Volgens Sylvia Witteman van de Volkskrant (22 mei 2001) gaat dat zo:

    Ingrediënten

  • een halve, goed gewassen citroen
  • 3 kruidnagels
  • 1 pijpje kaneel
  • 8 eierdooiers
  • 100 gram suiker
  • 1 fles eenvoudige witte wijn (bijv. Rijnwijn, Liebfraumilch)

    Bereiding

  • Doe een deciliter water in een steelpannetje.
  • Snijd van een halve citroen dun de schil af, doe die bij het water, met 3 kruidnagels en een pijpje kaneel.
  • Laat het water een half uurtje zacht trekken en zeef het daarna.
  • Klop 8 eieren los met 100 gram suiker en klop er het gezeefde kruidenvocht doorheen.
  • Warm in een pannetje de wijn op tot lauw-warm. (Gebruik een geëmailleerd pannetje of een pannetje van roestvrij staal, want andere metalen – zoals aluminium – kunnen oxideren).
  • Giet het eimengsel er roerend bij en zet het pannetje in een grotere pan met heet maar net niet kokend water. Bij te grote hitte gaat de kandeel schiften.
  • Blijf roeren tot de wijn licht gebonden is en aan de lepel blijft hangen.

    Serveertips

  • Kandeel serveer je in een glas of beker met een lepeltje, net als advocaat.
  • Serveer het samen met een lange vinger of een kaneelbeschuitje.
  • Kandeel is ook lekker over een bolletje vanille-ijs of met verse aardbeitjes of frambozen.
  • Kandeel wordt traditioneel lauw geserveerd, maar koud kan ook (in de koelkast bewaren).

    Foto kandeelbeker:
    http://www.zilverbank.nl/cachet/03_02_geboorteglas.html

  • Copyright © 1996-2001 Ouders Online
    Uitsluiting aansprakelijkheid
    Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 24 mei 2001