Ouders Online
Archief
Interactief kookboek - pagina 1

augustus 2001


1 - 'Pure' preitaart

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
4 plakjes roomboterbladerdeeg
1 volkoren beschuit
100 gram ontbijtspekblokjes
300 gram gesneden prei
peper
2 graseieren
0,5 dl melk
75 gram pittige geraspte kaas

Bereiding
Voor in een boterkoekvorm van 22 cm doorsnee, voldoende voor 3 personen, terwijl de taart in de oven staat kun je alvast een lekker soepje eten, maar in de zomer is een fruitige salade toe lekkerder. Boter of zout zijn niet nodig.

Verwarm de oven voor op 200 graden

Beleg de vorm met de plakjes deeg en verkruimel de beschuit over de bodem.

Bak de spekjes zachtjes uit in een wokpan en doe de prei erbij met eventueel wat peper. Goed omroeren tot het zachter begint te worden. Gas uit.

De eieren loskloppen met de melk.

Het preimengsel in de vorm doen en de kaas erover verdelen, giet het eimengsel erover.

Zet midden in de oven en bak 30 ß 35 minuten.

Klaar!

Bijzonderheden
Het is heel makkelijk en snel, tijdens de baktijd kan je alles opruimen, tafeldekken en nog even zitten ook :-))

Naschrift van de redactie (22 augustus 2001): de inzender van dit recept maakte ons erop attent dat het woord 'pure' in de titel bedoeld is als 'puur' (zonder toevoegingen) en niet als 'puree', zoals wij aanvankelijk dachten.

Ingezonden door
Lida Overbeek - Honselersdijk


2 - Vlindertjespasta

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
300 a 400 gr. vlinderpasta
2 kipfilets in blokjes
4 tomaten, ontveld en in stukjes
bos bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
1 ei
bekertje creme fraiche
zakje geraspte kaas
peper/zout
eventueel wat druppels tabasco

Bereiding
allereerst kook je de pasta en giet hem af. snijd de kipfilet in stukjes en braad ze bruin en gaar in de koekepan. haal de kip uit de pan en doe dan de creme fraiche en het ei in diezelfde koekepan, beetje peper en zout (eventueel wat druppels tabasco), en roer het goed door elkaar en verwarm het langzaam. als het bijna kookt doe je de blokjes tomaat en de in ringetjes gesneden bosuitjes en stukjes kipfilet erbij. laat het geheel eventjes lekker doorwarmen, (op een zacht vuurtje pruttelen).
Giet het daarna in de pan met gare pasta, roer samen met de geraspte kaas door elkaar en klaar is kees! lekker met schijfjes komkommer er naast.

Bijzonderheden
erg makkelijk en lekker, kan niet mislukken! en het lijkt heel wat maar is heel simpel en de kinderen zijn er dol op!

Ingezonden door
Petra Beets - Haarlem


3 - Tip: stoom-koken

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
n.v.t.

Bereiding
Schaf een Tefal sterillisator aan. Hiermee kun je tevens stoomkoken en de heerlijkste verse fruit en groentehapjes maken. De smaak, geur en kleur blijft perfect van de groente, fruit, vis en wat er allemaal verder nog in wordt gekookt.
Ideaal voor ouders die graag verse produkten gebruiken voor hun kind(eren).
Er zit tevens een boekje bij waarin heerlijke recepten staan.

Bijzonderheden
Ik vind het een ideaal apparaat: de Tefal sterillisator. In de eerste maanden van je baby te gebruiken om van alles snel en makkelijk te steriliseren en daarna weer gemakkelijk en snel voor het bereidden van heerlijke hapjes.
Ik ben zelf geen fan van vers fruit zomaar schillen en pureren. Het gaat smerig verkleuren en smaakt op den duur niet meer lekker. Door het eerst te stoomkoken blijft de kleur en de smaak prima en niet te vergeten natuurlijk de vitamines. En daarna gewoon in de vriezer en hup er weer uit.

Ingezonden door
A. Middelkoop-Melissant - IJsselstein


4 - Rijst met kip-perzik-"prutje".

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Voor 4 personen:
500 gram kipfilet, een groot blik perziken op sap, een grote ui, 3 eetlepels ketjap, klein blikje tomatenpuree, eetlepel maizena of sausbinder. Optioneel ( voor de pittige eter ), eetlepel sambal manis, flinke teen knoflook.
Peper en zout naar smaak, 3 eetlepels knoflookolie ( sense ) of ander bakprodukt.
Rijst ( ongeveer een kopje per persoon )

Bereiding
De kipfilet in stukjes snijden ( flinke dobbelstenen ), de ui snipperen, de perziken in stukjes snijden ( sap bewaren ). De olie of boter in braadpan verwarmen en de kip rondom aanbakken. De ui toevoegen en ongeveer 5 minuten mee laten bakken tot ze glazig zijn.( als je knoflook gebruikt, gelijk met de uien in de pan doen ) Daarna de ketjap, tomatenpuree en het sap van de perziken toevoegen ( en eventueel de sambal ). Deksel op de pan, vuur laag en ongeveer een kwartier zacht laten pruttelen en af en toe omroeren. Ondertussen de rijst koken .
De perziken toevoegen en zachtjes verwarmen. Peper en zout naar smaak toevoegen. Daarna het geheel binden met maizena ( die in een kopje met wat water losgeroerd is ) en het vuur even hoog zodat het goed gaat pruttelen en daardoor de saus bind. Een frisse salade smaakt er prima bij.

Bijzonderheden
Dit recept kreeg ik eens van een kraamgezin ( toen ik nog als kraamverzorgster werkte ).
Ik maakte het regelmatig klaar in andere gezinnen, en tegenwoordig in mijn eigen gezin.
Door de perziken vinden bijna alle kinderen het lekker. Als je zelf van pittig houd kan je wat apart in een pannetje doen voor de kinderen, en dan in je eigen portie wel sambal en andere smaakmakers doen.

Ingezonden door
Mieke van Rijn-Remans - Hendrik Ido Ambacht


5 - Monchou-taart

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
200 gram margarine
1 rol volkoren biscuit (250 gram)
2blikjes jonkerfris taartvulling
1 pakje monchou
125 gram witte basterdsuiker
1/4 liter slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klopvast

Bereiding
Laat je kind helpen!
Taartvorm van 26 cm invetten met kwastje.
Koekjes in een schone theedoek vouwen en door je kind met een hamer laten stukslaan!
Smelt zelf de boter in een pan en roer zelf de kruimels erdoor(afhankelijk van de leeftijd van je kind).Druk dit mengsel op de bodem van de vorm en evt. iets tegen de rand. Nu 15 min. in de koelkast.
Monchou met de suiker mixen.
Slagroom kloppen met vanillesuiker en klopvast.
Monchou en slagroom luchtig mengen en op de bodem scheppen. Met de bolle kant van de lepel gladstrijken.
Vulling erop verdelen en dan nog 3 uur in de koelkast zetten.
Samen dan nog even alles afwassen en straks smullen!!!

Bijzonderheden
Het is in 30 minuten klaar en zelf de kleinste kunnen helpen door die hamer en het schoonlikken van de kloppers en gebruikte kommen.
Let op kleine maat van hamer en houdt ten alle tijden toezicht op het gebruik ervan en van alle andere voorwerpen.

Ingezonden door
H. van Asselt - Doesburg


6 - Snelle hartige taart

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
400 gram gesneden groente (bijv. bamigroente, boerensoepgroente)
250 gram spek- of hamblokjes
5 plakjes bladerdeeg
150 gram magere kwark
4 eieren
2 eetlepels paneermeel
peper, zout

Bereiding
- bladerdeeg laten ontdooien
- oven voorverwarmen op 225 graden
- groente kort roerbakken, vocht een beetje laten verdampen
- spekjes bakken
- eieren, kwark en peper en zout loskloppen
- bladerdeeg in ingevette springvorm doen, de naden goed dichtmaken (met een beetje water)
- paneermeel over de bodem strooien
- groente (zonder vocht) +spek erin
- kwarkmengsel erover verdelen
- ca. 30-45 minuten in de oven

Bijzonderheden
Gemakkelijk van te voren klaar te maken op een rustige tijd, zodat je in het huiselijke spitsuur de taart alleen even in de oven hoeft te zetten (en ondertussen bijvoorbeeld de baby kunt voeden).
Vergeet niet het wekkertje te zetten!
Beproefd recept, favoriet bij peuter en kleuter.

Ingezonden door
Elma Wobma - Leiden


7 - Cake zonder koemelk en zonder suiker

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
200 gr plantaardige boter (Wayang of AH-huismerk)
160 gr fructose (=vruchtensuiker)
mespunt zout
merg van 1 vanillestokje (of bewaar een vanillestokje in de bus met fructose, dan krijg je vanillesuiker)
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
2 theelepels bakpoeder

Bereiding
Heteluchtoven verwarmen op 150 graden

Vorm beboteren en bestuiven met bloem
Roer met mixer boter, suiker, zout en evt. vanillemerg tot een romige massa.

Klop eieren 1 voor 1 door deeg. Blijk steeds 2 minuten kloppen v��r het volgende ei erin gaat.

Schep de gezeefde bloem samen met het bakpoeder in gedeelten luchtig door het deeg tot het geheel glad is.

Vul de vorm met deeg, in oven zetten, iets onder het midden.

In ongeveer drie kwartier gaar als je een ondiepe vorm gebruikt, in een gewone cakevorm iets langer.

Even laten afkoelen in de vorm en dan eruit halen. Ovendeur niet tussentijds openen ivm instortingsgevaar!

Let op, de kleur van de cake wordt niet lichtgeel maar eerder bruin,
wordt hij t� bruin dan heb je de oventemperatuur te hoog.

Optioneel:
gewelde rozijnen (even met bloem bestuiven voor ze erin gaan)
partjes appel
cacao door het beslag heen -> chocoladecake
chocoladeglazuur (fructose, cacao en paar druppels water, met beetje boter erdoor ook geschikt als chocopasta voor op brood)

Bijzonderheden
Geschikt voor kinderen met koemelk allergie en/of overgevoeligheid voor suiker.

fructose is in de reformzaak te koop

Je kan er ook kleine cakejes (muffins) van bakken die moeten ongeveer 20 minuten. bijv. geschikt als traktatie

Ingezonden door
Ellen van Vroenhoven - IJsselstein


8 - Snelle maar geweldige tomaten- of preisoep

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Tomatensoep:
olijfolie
1 ui
1 teentje knoflook
1 bouillonblokje (groentenbouillon)
ca. 1 kilo tomaten (absoluut lekker rijp dus een week van te voren kopen en in de vensterbank leggen!)
een halve courgette (om de soep wat meer te binden)

Olijfolie in de pan, ui fruiten, gesnipperde knoflook en grofgesneden tomaten toevoegen, 10 minuten laten fruiten, water (ca. 1 liter of meer) en bouillonblokje(s) toevoegen, half uurtje of langer zachtjes laten trekken. Dan de staafmixer in de pan tot alles helemaal glad is. Peper en zout naar smaak toevoegen. Serveren met veel stokbrood (lekker soppen voor de kinderen!), geraspte kaas, scheutje room en evt. blaadjes basilicum. Als je tijd hebt: tartaar of gehakt aanmaken met peper, zout en heel veel tijm, kleine balletjes draaien, bakken, en op het laatst toevoegen aan de soep.

Preisoep: vervang de tomaten en courgette door ca. 2 stronken prei en 2 à 3 aardappelen. In deze soep kun je ook een onsje katenspek meebakken met de ui, dat geeft een lekkere rooksmaak.

Bereiding
Zie boven. Gouden tip: DE STAAFMIXER! Gouden tip 2: Ook eens met andere groenten proberen.

Bijzonderheden
Erg snel te maken, heel gezond, en je hebt het idee dat je geweldig huiselijk en oma-achtig aan het koken bent geweest.

Ingezonden door
Lidwien Biekmann - Groningen


9 - Spinazie met pasta

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
spagetti,
spinazie (evt. pak diepvries)
gehakt (soort die je lekker vindt; lams,hoh, rund, whatever)
hardgekookte eieren (1 per persoon)
klein bekertje creme fraiche
klein gesneden uitje
teentje knoflook
wat peper zout en nootmuskaat
gemalen kaas

Bereiding

1)laat de spinazie ontdooien, of was de verse.
2)kook de spagetti
3)snijd de eieren klein
4)bak het gehakt rul met de kruiden en het uitje.

Als het vlees gaar is roer je er de ontdooide/gewassen spinazie door met de eieren en de creme fraiche.
Geef deze saus bij de gekookte spagetti en strooi er eventueel kaas over.
Succes verzekerd!

Bijzonderheden
Dit recept is ook lekker zonder vlees! Het is snel klaar en eet makkelijk weg. Tot nu toe vinden alle kinderen het lekker.

Ingezonden door
S. Ruben - Lelystad