Ouders Online
Archief
Interactief kookboek - pagina 2

augustus 2001


10 - Extra lekkere hotdog

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
hotdogbroodjes
worsten uit blik
mayonaise
verse olijven
knoflook
zout/peper

Bereiding
Warm de oven voor op 180 graden. Snij de broodjes door en doe hierin een worst. Snij de olijven in kleine stukjes, pers de knoflook en vermeng dit met de mayonaise. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Smeer dit mengsel over de hotdog en plaats het geheel � 6 minuten in de oven.

Bijzonderheden
Dit gerecht is snel, makkelijk en goedkoop als lunch of als tussendoortje. Afhankelijk van de smaak van het kind is dit gerecht al geschikt vanaf de peuterleeftijd.

Ingezonden door
Edith Bakker - Hilversum


11 - Stijfsel Yoghurt

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Biologische yoghurt
Nutrix rijstebloem
Diksap, Aldivicee of Roosvicee afhankelijk van je eigen heiligheid

Gereedschap:
Beker of kom
Lepeltje
Eventueel: een videocamera.

Bereiding
Toen onze dochter door het consultatiebureau yoghurt geadviseerd kreeg, kwam ik al snel tot de conclusie dat dat onhaalbaar zou zijn. Zij vond het vies en ik vond het geen doen om haar dat dunne spul te geven. Het viel van de lepel en zij hielp wel mee want onze alleseter vond het niet lekker.

Zo heb ik onze kritiekpunten op een rij gezet. Zij vond het vast te zuur. Dus kreeg ze een kledder Vicee erdoor. Lekker zoet. En ik vond het te dun. Dus heb ik maar eens biologische yoghurt genomen. Die is dikker en minder zuur. En rijstebloem toegevoegd. Die maakt het lekker dik en stevig en is toch licht verteerbaar. Het toevoegen van de hoeveelheid ingredienten doe je op gevoel. Daarna roer je alles goed door.

Zo heb je een heerlijk elke dag toetje, waar geen danoontje tegenop kan. En het is supergezond en buikjesvullend. De kleine slaapt als een roos. Ook leuk om selluf te doen.

Bijzonderheden
Als je Vicee en de rijstebloem meeneemt kan je in elk vakantieland met de bestaande zuivelproducten een vergelijkbaar lokaal toetje maken. Ben je toch in Frankrijk, koop dan in plaats van yoghurt per ongeluk eens creme fraiche. Misschien iets minder gezond, maar de dag wordt een Feest! Het feest kan vastgelegd worden op video.

Ingezonden door
Simone Bronkhorst - Amstelveen


12 - Spinazie-pannenkoeken

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Pannenkoekenbeslag naar rato van het aantal eters; voor 3 personen 1 pak diepvries spinazie a la creme; paneermeel; 1 ons geraspte kaas; (schenk)stroop.

Bereiding
Pannenkoeken bakken, spinazie ontdooien. Op elke pannenkoek een bergje spinazie, stevig gemaakt m.b.v. paneermeel, handje kaas erop, als een pakketje opvouwen, minuutje in de magnetron om de kaas te laten smelten en serveren met stroop.

Bijzonderheden
Gezond, simpel en erg lekker, al meer dan 15 jaar een succesrecept in ons gezin, zelfs zo populair dat het als verjaardagseten wordt uitgekozen!

Ingezonden door
René Baartman - Alkmaar


13 - Vele-bakjes-eten.

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
* aardappelpuree
* (koude) cocktailworstjes (snel en lekker, )
* appelmoes
* naturel chips
* komkommer

Bereiding
1.Maak de aardappelpuree klaar (aardappelen koken, pureren met een scheutje melk en wat boter) en doe deze in een bakje.
2.Doe de cocktailworstjes (warm of koud) in een tweede bakje.
3.Het derde bakje vul je met appelmoes (lekker fris en zoet).
4.Het vierde bakje vul je met een paar chipsjes, waar je kind de appelmoes mee kan eten, in plaats van een vork of lepel te gebruiken.
5. Het vijfde bakje vul je met schijfjes komkommer.

Bijzonderheden
1.Je kunt eventueel een beetje tomatenketchup onder de aardappelpuree mengen, dat geeft een zoete smaak en een leuk kleurtje.
2.In plaats van cocktailworstjes kun je natuurlijk ook vissticks of een ander soort vlees gebruiken.
5.In plaats van komkommer kun je ook een groente naar eigen keuze in het bakje doen.

Onze zoon van 2 jaar vindt het geweldig als wij "hele-vele-bakjes" eten. Hij hapt van elk bakje en geniet van alles (terwijl hij een hele slechte eter is).
Voor hem is dit een feestmaal en voor mij is het snel klaar!

Veel succes en smakelijk eten.

Ingezonden door
Nadja Mooren - Swalmen


14 - Witte-koolschotel met kaas

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Witte kool (of spitskool)
Aardappelpuree (zelfgemaakt of uit zakje)
300 g rundergehakt
zout, peper, nootmuskaat, kerrie en ketjap
plakjes kaas/geraspte kaas

Bereiding
Rul eerst het gehakt, kruidt het wat met zout, peper en nootmuskaat. Als het bruin is giet er dan een flinke scheut ketjap door en doe het mengsel in een ovenschaal van ongeveer 1�liter.

Kook de kool ongeveer 5 minuutjes met wat zout, afgieten en kruiden met wat kerriepoeder. Doe dit over het gehakt.

Daarbovenop de aardappelpuree en de kaas, als je plakjes gebruikt, leg dan wel hier en daar wat klontjes boter.

Zet de schaal in een voorverwarmde oven 200 graden (hetelucht 175 graden), 30 minuutjes en klaar is je heerlijke maal, gegarandeerd succes, jong en oud, hier vindt iedereen het om te smullen!

Bijzonderheden
Korte voorbereiding.
Van tevoren klaar te zetten.
Makkelijk met gasten en anders voor een andere dag nog wat!
Heel lekker!

Ingezonden door
Martine Kroon - Stellendam


15 - Spinazie-pasta met spekjes, kruidenkaas en champignons

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
pakje spinazie a la creme
doosje champignons
bakje kruidenkaas (boursin, paturain of...)
pakje dobbesteentjes spek
pasta die aanspreekt ( vlindertjes, spiraaltjes macaoni of spaghetti, 't smaakt allemaal.
eventueel een fijngesneden ui

Bereiding
Kook water in de waterkoker voor de pasta.
Snijdt de champignons en eventueel de ui in kleine stukjes terwijl je de spinazie in de magnetron of pan laat ontdooien.
Bak eerst de spekjes samen met de ui lekker knapperig.Doe de pasta met een beetje olie ( tegen het plakken..) in een andere pan bij het kokende water. Voeg daarna de champignons toe aan het spekjes-ui mengsel. Doe de spinazie erbij en als laatste de kruidenkaas. Voor het gemak kan je de pasta na het afgieten ook in de pan bij de saus doen zodat je maar 1 pan op tafel hoeft te zetten.

Bijzonderheden
Een heel makkelijk, voedzaam en smakelijk gerecht dat je in een kwartiertje op tafel zet.

Ingezonden door
Caroline van Liempt - Hoogerheide


16 - Bloemkool met champignon-saus en kerrie

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
voor 4 personen

1 bloemkool
bakje champignons
2 grote uien
350 gram gehakt
kerriepoeder
maizena
zout en peper

Bereiding
uien schoonmaken en in kleine stukjes snijden even aanfruiten in de pan dan de gehakt erbij voegen en even rullen tot het gaar is dan de champignons erbij in plakjes en om en om bakken
dan peper en zout erbij en kerrie poeder (1 eetlepel)deksel op de pan doen en dan 15 minuten ongeveer gaar laten worden
ondertussen de bloemkool schoonmaken en koken
als de bloemkool bijna gaar is dan de saus afmaken door te binden met maizena en een scheutje water dat het een sausje word

Bijzonderheden
dit gerecht is lekker met bijvoorbeeld rollade en gebakken aardappels

Ingezonden door
CFB Versnel - Putten


17 - Moussaka kalimero

Geschikt voor
baby

Ingrediënten
Voor 2 personen (tweeling!):
1 aubergine
2 niet te grote aardappels (bijv. Lady Christl)
50-60 gram smeerkaas of romige geitenkaas
beetje (gedroogde) basilicum
2 theelepels plantaardige olie
scheutje volle melk
voor de niet-vegetarier: half tartaartje

Bereiding
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een bodempje water gaar.
Schil de aubergine, snijd hem in stukjes en kook hem (apart van de aardappel graag) gaar. Als je tartaar erdoor wilt doen, deze evt. meekoken met de aubergine.
Prak de aardappel fijn, maak er een smeuiige prut van met de olie en wat melk.
Maak de aubergine (evt. met tartaar) fijn (staafmixer, moulinette).
Roer de auberginepuree door de aardappelpuree. Meng de smeerkaas of geitenkaas erdoor, maak het op smaak met wat basilicum (of peterselie, als het kind niet zo van "heftige" smaakjes houdt).

Smullen maar! Mijn tweeling (nu 10 maanden) is er dol op (sinds ze 8 maanden zijn).

Bijzonderheden
Zowel vegetarisch als niet-vegetarisch te bereiden.

Recept is voor 2 baby's. Gemakkelijk aan te passen. Voor oudere kinderen kun je de aardappels niet meer fijnprakken maar in stukjes erbij geven. Evt. tartaartje bakken en apart serveren.

Ingezonden door
Evelyne Blommaert - Nijmegen


18 - Appelmoes met een korstje

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
*1 aardbeienyochurt zonder stukjes
*eigengemaakte appelmoes (fijn gemalen indien je het gebruikt voor de baby vanaf 6 maanden)
*6 beschuiten
*kaneel
*suiker
*vloeibare boter

1 grote ovenschaal

Bereiding
* Doe de aardbeien-yoghurt in de schaal
* Smeer daaroverheen de appelmoes
* Verkruimel de beschuiten en mix dit met kaneel
en suiker
* Strooi dit over de appelmoes
* Doe druppelgewijs de vloeibare boter of gesmol
ten boter over het beschuitmengsel
* Zet het geheel even onder de grill, je ziet het
spetter (leuk voor de kinders om te zien)
* Wanneer het uitgespetterd is, is het klaar
* Zowel koud als warm te eten

Bijzonderheden
Kinderen vinden het leuk om te helpen en dit is natuurlijk zo gemaakt met hun hulp!

Ingezonden door
J.M.N. Andressen-Jones - Den Haag


19 - Groente-pasteitjes voor groentenhaters

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Plakjes bladerdeeg
stukjes (voor het kind favoriete) worst
Groente en eventueel aardappel
ei

Bereiding
In eerste instantie bedoeld voor kinderen die geen of met moeite groente eten.

Kook bijvoorbeeld wat broccoli en een aardappel.
Prak dit door elkaar en doe er stukjes (voor het kind favoriete) worst doorheen. Er kan eventueel wat geklopt ei door gemengd worden.
Doe wat groente/aardappelmassa op een plakje bladerdeeg en vouw dit diagonaal dubbel en plak de randen dicht. Bestrijk dit pasteitje met geklutst ei en bak dit in de oven op ca. 200C ca. 15 � 20 minuten tot het deeg lichtbruin gebakken is. Het pasteitje kan ook gemaakt worden met restjes groenten.

Bijzonderheden
Het idee is ontstaan toen mijn kinderen niet of met moeite wat groenten wilden eten. Nu zijn ze altijd heel blij als we "pasteitjes" eten.
Het recept is eindeloos te varieren met diverse soorten groenten. Kan met aardappel, maar ook zonder. Een mengsel van gekookte spinazie met stukjes gekookt ei smaakt ook prima.
Een gemakkelijk en snel klaar te maken gerecht dat ook ingevroren kan worden.

Ingezonden door
Caroline Aktas-Clijnk - Koog a/d Zaan