Ouders Online
Archief
Interactief kookboek - pagina 3

augustus 2001


20 - Tortellini met spinazie

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Tortelini
2 sjalotjes
1 tomaat
teentje knoflook
theelepel oregano
450 gram diepvriesspinazie
peper, zout
150 gram geraspte kaas

Bereiding
Tortelini volgens gebruiksaanwijzing koken.
Sjalotjes en knoflook fijnsnipperen (knoflook kan je eventueel weglaten) en paar minuutjes fruiten in beetje olie of boter. Tomaat heel fijnsnijden en paar minuutjes mee laten fruiten.
Oregano toevoegen en verder op smaak brengen met peper en zout.
Spinazie bij het sjalot-, knoflook-, tomaatmengsel doen en laten ontdooien. Wanneer het ontdooid en warm is er de geraspte kaas doorheen roeren en laten smelten. De tortelini erdoorheen mengen en
smullen maar!

Bijzonderheden
De meeste kinderen vinden dit erg lekker en het is makkelijk te eten. Het makkelijkst en snelst is dit klaar te maken wanneer je spinazie in deelblokjes neemt. Als je tortelini met kaasvulling neemt is het nog vegetarisch ook!

Eet smakelijk!

Ingezonden door
Marlies Bruil - Apeldoorn


21 - Gevulde paprika's

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
voor 4 personen:

4 rode paprika's
400 gram rijst
400 gram rundergehakt
1 ui
handje rozijnen
1 banaan
75 � 100 gram geraspte kaas
½ kruidenbouillontablet
blikje tomatenpuree
1 theelepel kaneel
peper, zout

Bereiding
Snijdt het kapje van de paprika's, verwijder de zaadlijsten en de zaadjes.
Smoor eventueel de schoongemaakte paprika's circa 2 minuten in de magnetron (700 watt), dan zijn ze uiteindelijk iets zachter (wat kinderen meestal lekkerder vinden).

Snipper de ui.
Snijdt banaan in kleine stukjes.

Smelt wat boter in de pan, fruit de ui en bak het gehakt enkele minuten. Roer vervolgens de rozijnen erdoor en de stukjes banaan. Voeg de kaneel toe en wat (cayenne)peper en zout naar smaak. Meng de geraspte kaas erdoor en zet het vuur af zodra het gaat smelten.

Doe in een ruime pan 400 gram rijst, 700 ml water, het blikje tomatenpuree en een halve kruidenbouillontablet.
Zet de paprika's in de pan met rijst zodanig tegen elkaar dat ze niet omvallen. Vul de parika's met het gehaktmengsel, zet het kapje erop (voor de sier) en doe de deksel op de pan. Laat de rijst aan de kook komen en zet dan direct zacht. Evt. nog wat water toevoegen als de rijst te droog wordt. Na ongeveer 20 minuten is dit heerlijke gerecht klaar.

Bijzonderheden
Dit is een eigen recept en inmiddels al in meerdere variaties bij ons op tafel verschenen.
De smaak is een beetje zoet, maar toch hartig en daarom ook zeer geschikt voor kinderen.
En als je de paprika's iets voorgaart in de magnetron worden ze zachter en daarmee ook zoeter. Je kunt natuurlijk ook gele paprika's nemen, die zijn van zichzelf wat zoeter.

Ingezonden door
Sigrid Botzen - Zeist


22 - Maisburger (vegetarisch)

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Maisburger van Tivall

Bereiding
Bakken in olie of boter

Bijzonderheden
Vegetarisch, snel te bereiden. Bijzonder geschikt om een gezichtje, een 8 of iets anders in te snijden voor het opeten. Zit wel knoflook in dus ook zelf knoflook eten.

Ingezonden door
Wendy Hereijgers - Meppel


23 - Hete vis

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten

1 ui
1 el slaolie
2 teentjes knoflook
½ bouillontablet
2 djeroek peroetblaadjes OF ½ theelepel sereh-poeder
1 el sambal oelek
1 blikje tomatenpuree 70 gr
1 theelepel citroensap
1 theelepel suiker
zout
2 gestoomde makrelen

Bereiding
Uien snipperen. In koekenpan olie verhitten. Uien fruiten en knoflook uitgeperst toevoegen.
Hierna bouillontablet, serehpoeder, sambal, tomatenpuree en 1 dl water toevoegen. Zachtjes 10 minuten laten sudderen.
Op smaak brengen met citroensap, suiker en zout.
Ovenschaal invetten. Gefileerde vis in schaal leggen. Tomatensaus eroverheen schenken.
In midden van voorverwarmde oven van 225 graden in 20 min. of in magnetron 700 in 8 min. warm laten worden.
Lekker met rijst en frisse salade.

Bijzonderheden
Makrelen uiteraard zorgvuldig van alle graten ontdoen!

Ingezonden door
Kitty Yang - Den Haag


24 - Pasta met gerookte-zalmsnippers

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
- 250 gr gerookte-zalmsnippers
- 250 gr verse pasta (bv tagliatelli)
- 3 tot 4 lente-uitjes
- 4 trostomaten
- teentje knoflook
- 100 ml creme fraiche
- eventueel erwtjes of broccoli

Bereiding
- Kerf de trostomaten in en dompel ze in kokend water. Ontvellen en in blokjes snijden.
- Lenteuitjes in ringetjes snijden.
- Pasta koken.
- Lente-uitjes fruiten in wat olijfolie, knoflook erbij en daarna tomatenblokjes toevoegen. Ca. 1 minuut doorkoken.
- Creme fraiche en zalmsnippers toevoegen. Ca 4 minuten doorkoken.
- Pasta afgieten en vermengen met de saus.
KLAAR!

Bijzonderheden
Lekker, gezond en snel!
Mijn kinderen (2 en 3 jaar) zijn er helemaal gek op.
Lekker met een salade van tomaat, basilicum en mozzarella.

Bereidingstijd ca. 12 minuten.

Ingezonden door
Bregje Holla - Vlijmen


25 - Zelfgemaakte yoki-drink

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
turkse yoghurt
water
diksap

Bereiding
2/3 turkse yoghurt
1/3 water
scheutje diksap

met elkaar mengen = gezonde, lekkere zelfgemaakte yokidrink!

Bijzonderheden
geen

Ingezonden door
Fam. van der Knaap - Vlaardingen


26 - Tagliatelli met zalm

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
1 pakje gerookte zalm (+/- 250 g)
1 doosje room (20 cl)
250 � 300 g tagliatelli (verse, geen harde)
dragon (liefst vers, maar gedroogd kan ook)
groenten : naar keuze - bijv.: prei in ringen gesneden, erwtjes (vers of diepvries), als extra accent 1 à 2 tomaten
peper van de molen (liefst zwart)
1 sjalotje
olijfolie

Bereiding
* prei in ringen snijden of erwtjes doppen, spoelen; zaadjes uit tomaat halen en in vierkantjes snijden (1 op 1 cm)
* sjalotje in beetje olijfolie stoven en groenten toevoegen (prei of erwtjes)
* na 5 à 10 min de room toevoegen en de dragon
* op zacht vuurtje laten warmen tot net tegen kookpunt
* intussen pan met ruim water opzetten, scheutje olie erin en de tagliatelli beetgaar koken en afgieten
* als room goed heet is, de in reepjes gesneden zalm toevoegen en kruiden met de peper
* het roommengsel aan de pasta toevoegen en flink mengen; pas op het laatste de tomatenstukjes toevoegen en nog een flinke draai van de pepermolen
* onmiddellijk opdienen

Bijzonderheden
* de hoeveelheden zijn voor ons gezin : 2 volwassenen en 2 kinderen (4 en 10 jaar); voor flinke eters kan je vooral de pasta in hoeveelheid aanpassen, maar dan ook de room : te weinig room geeft een te "droog" effect, en natuurlijk ook de groenten

* mijn kinderen zijn er dol op en vragen altijd een tweede portie!

* grootste troeven van dit recept : heel snel klaar (afhankelijk van de soort groente op 15 minuten) en heel kindvriendelijk!

Tips:
* de tomaat geeft een mooi kleurig effect op het geheel
* andere pasta kan ook, maar met tagliatelli heb ik de beste ervaring
* je kan ook een andere groente gebruiken, of enkele restjes erin verwerken (courgette kan ook goed, in blokjes gesneden)
* de room kan slagroom zijn, maar evengoed een room met een lager vetgehalte of ook ALpro (op soyabasis)
* dit recept geeft je veel mogelijkheden tot variëren en je fantasie te gebruiken
* je kan in plaats van verse tomaat, ook zongedroogde tomaten gebruiken, in stukjes gesneden

Ingezonden door
Hilde Van Heule - Gentbrugge (België)


27 - Spinazie-omelet

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
1 ei per kind
100 gram biologische diepvriesspinazie (AH)
halve eetlepel biologische kruidenroomkaas (AH)

Bereiding
Zet een kleine pan op. Verwarm daarin de spinazie.
Zet een koekenpan met een klein klontje boter op het vuur.
Kluts het ei los met een scheutje water en peper.
Bak er een dun pannenkoekje mee. Keer de omelet op het einde even om, zodat ook het ei bovenop gaar wordt.
Smeer de warme spinazie uit over de omelet. Smelt de roomkaas er over.
Stevig oprollen en in schijfjes gesneden opdienen.

Bijzonderheden
Snel, makkelijk, met ingrediënten die je altijd in huis kunt hebben.
Ook bij lastige eters eindelijk wat bladgroente naar binnen.
Kan ook met de vingers gegeten worden.

Ingezonden door
M.C. Rupert - Warmond


28 - Zoet linzenpotje (vegetarisch)

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
klein kopje rode linzen
½ wortel
1 tomaat
½ gele paprika
snufje gemalen komijn
snufje gemalen korianderzaad
eetlepel fijngehakte verse koriander
½ theelepel(olijf)olie
evt. eetlepel rijstebloem

Bereiding
Neem een kookpannetje met een wat dikkere bodem. Groenten (behalve fijngehakte koriander) in hele kleine stukjes snijden en bij de linzen doen. Komijn en korianderzaad toevoegen. Olie toevoegen. Zoveel water toevoegen dat alles ruim onder staat. Koken tot alles zacht is (evt. nog een beetje water toevoegen tijdens koken)en een dikke substantie heeft. Van vuur af verse koriander toevoegen en evt. beetje binden met rijstebloem.
Voor kleine baby: koriander heel even meekoken en goed pureren met staafmixer
Vanaf ongeveer 10 maanden kan het zo geserveerd worden.

Voor oudere kinderen eventueel: Linzen apart koken in ruim water tot ze gaar zijn em een dikke substantie hebben. Groenten en gemalen kruiden (eventueel een snufje kerriepoeder toevoegen) apart bakken in een beetje olijfolie. Samenvoegen en fijngeknipte koriander erdoorheen.

Bijzonderheden
Dit maak ik regelmatig voor mijn inmiddels tien maanden oude dochter en die wordt er verschrikkelijke hebberig van (als een klein vogeltje dat haar snaveltje de hele tijd openhoudt zodat mammie er hapjes in kan proppen).
Makkelijk en snel klaar. Terwijl het potje pruttelt, kun je voor jezelf een maaltijd maken (met de resterende wortel, paprika en koriander bijvoorbeeld). Door de wat zoetige smaak van de linzen en wortel een heerlijk potje met een Indiaas tintje. Compleet, gezond vegetarisch maaltje. De kruiden zijn mild genoeg om geen darmkrampjes te veroorzaken maar wel een lekker smaakje te geven.

Voor oudere kinderen met een kleine aanpassing (zie boven) ook een heerlijk gerechtje.

Ingezonden door
Ine Rikkers - Amsterdam


29 - Broccoli/doperwten-soep met zelfgebakken broodjes

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Basis-ingrediënten: Broccoli, doperwten, melk.
Toevoegingen: tomaat, zalm of knakworstjes en (uiteraard zelfgemaakte) verse broodjes

Bereiding
Kook de broccoli gaar, voeg de doperwten toe en zet de staafmixer in de pan. Voeg melk toe om e.e.a. tot een dikke, smeuïge soep te roeren. Voeg naar smaak zout en peper toe (schep er vast wat uit voor de baby).
Voor kleintjes voeg je toe voor het feestelijk effect: stukjes ontvelde tomaat en een beetje geraspte kaas. Eventueel een knakworstje.
Voor oudere kinderen of volwassenen: zalmsnippers doet het ook erg goed.
De verse, zelfgebakken broodjes (pak broodmix, voor 't gezonde vezelrijke deel neme men bruin), maken het geheel af.

Bijzonderheden
Makkelijk, snel en feestelijk. De soep is echt in 10 min. klaar. Broodjes laat je de kids gewoon zelf maken. Bij mij thuis dé garantie voor lege borden en volle buiken.

Ingezonden door
Hanneke Beukema - Amersfoort