Ouders Online
Archief
Interactief kookboek - pagina 7

augustus 2001


60 - Hutspot met courgette, ham en kaas

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Al naar de grootte van het gezin, of de leeftijd van je kind:

wortels (bij voorkeur vers, maar anders uit een potje)
courgette
aardappel
plak(ken) kaas
plak(ken) ham

Bereiding
Ik geef de voorbereiding voor een baby of peuter met nog maar weinig tandjes:

Schil een aardappel en snij 'm in schijfjes.
Doe ze tezamen met de worteltjes - ongeveer 100g.(indien vers) in de pan met half water/half (poeder)melk en laat het zo'n 10 min. koken. Na 10 minuten kunnen de schijfjes geschilde courgette (ongeveer 100g) erbij en laat het geheel nog eens 5 min. koken.

Vul de blender met stukjes jonge kaas en een plakje ham, alsmede de afgegoten groente (maar bewaar het kookvocht) en blenderen maar.
Mocht het niet "sappig" genoeg zijn, kun je nog wat kookvocht toevoegen.

Bijzonderheden
Door de groente/aardappelen in half melk/half water te koken, krijgt het geheel een wat zachtere en romigere smaak. Dit kun je dus ook doen voor andere hapjes, bijv. bij brocolli.

Ik voeg vaak een paar schijfjes courgette toe aan de avondhapjes. Dat maakt het allemaal wat sappiger. De kaas en ham maken het lekker hartig.

Ingezonden door
Gabrielle Knoester - Bunde


61 - macaroni met champignons

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
macaroni
water
pakje champignonsaus (of champignonsoep)
evt. dobbelsteentjes gerookt spek
geraspte kaas

Bereiding
1) macaroni koken (water koken, macaroni erbij, 2 minuten doorkoken, van vuur af met deksel erop 8 minuten laten staan. Lukt altijd!)
2) champignonsaus maken volgens aanwijzing op het pakje
3) door de afgegoten, uitgelekte macaroni scheppen.
4) evt uitgebakken spekjes erdoorscheppen.
5) bestrooien met geraspte kaas.

Voor een kleine hoeveelheid (saus is ong. 250 cc) hanteer ik een iets andere combinatie.

Ik kook de macaroni, giet 'em niet helemaal af en werk door het restje kookvocht een zakje cup-a-soup champignonsmaak. Ook daarna bestrooien met kaas.

Bijzonderheden
Mijn dochters (3,5 en 7 jr) zijn hier gek op. Het is misschien niet altijd even verantwoord, maar het is wel snel klaar

Ingezonden door
Linda van Beilen - Huizen


62 - Fris-fruitige zuurkool

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
- 2 kilo aardappelen
- 2 uien
- 500 gram rundergehakt/tartaar
- zakje zuurkool
- handvol rozijnen
- half zakje gedroogde abrikozen
- kaneel
- zout/peper
- appeldiksap

Bereiding
De aardappelen schillen en koken.
De uien snipperen en zachtjes fruiten in een beetje olie. Als de uien lichtbruin zijn het gehakt toevoegen en rul bakken. Dan de zuurkool, de rozijnen, de abrikozen (in stukjes gesneden), de kaneel, zout/peper naar smaak en het appeldiksap toevoegen. Wat water toevoegen en het geheel een half uurtje zachtjes laten stoven. Van de aardappelen een stevige puree maken, en deze bij het gestoofde zuurkoolmengsel doen.

Bijzonderheden
Een zuurkoolschotel met een zachte, fruitige en aparte smaak, en daardoor ook heel geschikt voor kinderen en overtuigde zuurkoolhaters ;-).

Ben lekker royaal met kaneel; dit geeft die heerlijke en aparte smaak aan de zuurkool. Geheel overbodig, natuurlijk, maar wel lekker: ook nog een rookworst erbij! Opdienen met appelcompote of appel-abrikozencompote. Bijna alle ingredienten voor deze schotel zijn bij de AH in biologische variant te verkrijgen. Deze hoeveel heden geven ons (papa, mama en goed etende peuter) twee dagen eetplezier (en gemak). Smaakt goed in alle seizoenen.

Ingezonden door
Geertje van de Ven - Utrecht


63 - Courgette-hap

Geschikt voor
baby

Ingrediënten
1 geschilde courgette
1 aardappel
1 ei

Bereiding
kook de courgette en de aardappel gaar. Kook het eitje. Voeg alles bij elkaar: even pureren en smullen maar.

Bijzonderheden
Heel snel klaar, vers, gezond en baby's vinden het heel erg lekker.

Ingezonden door
E. Kappert - Amsterdam


64 - Tip voor kleine hoeveelheden fruithap

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Vers fruit of fruithapje uit een potje.

Bereiding
Als baby's net beginnen met een fruithapje heb je aan een potje of zelfgemaakte hap al gauw veel te veel, potjes zijn geopend maar 48 uur houdbaar, en zefgemaakt nog minder lang.

Om nu langer gebruik te kunnen maken van deze hapjes kunt u diepvries ijsblokzakjes vullen en invriezen, zo heeft u altijd een verse hoeveelheid van het hapje voor uw kind en hoeft het ook niet 3 dagen lang hetzelfde hapje te eten!

Bon Apetito

Bijzonderheden
n.v.t.

Ingezonden door
Tamara Bakker - Heerhugowaard


65 - Maiskoekjes

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
3 eieren
1 blik mais
peper en zout
2 lepels bloem
boter of olie

Bereiding
Splits de eieren in dooiers en witten. Klop de witten stijf (totdat er pieken schuim blijven staan als je de garde optilt). Roer de dooiers los met naar smaak zout en peper erbij. Laat het vocht van de mais weglopen en roer de korrels door de dooiers. Schep het eiwitschuim voorzichtig door het dooiermengsel. Strooi de bloem eroverheen met een zeefje en meng het voorzichtig door elkaar. Laat boter of olie heet worden in de koekenpan en schep drie of vier bergjes van het mengsel in de pan; druk ze een beetje plat tot koekjes. Aan elke kant enkele minuten bakken tot ze mooi bruin zijn.

Bijzonderheden
Deze koekjes zijn ideaal voor peutertjes die moeite hebben met het opscheppen van losse mais, erwtjes en dergelijke. De koekjes snij je in een-hapsblokjes, waarna ze heel gemakkelijk met een vorkje op te prikken zijn.

Dit recept is voor twee volwassenen en 1 of 2 kindjes.

Ingezonden door
M. Huisman - Bodegraven


66 - Tip voor het lekker maken van onaantrekkelijke gerechten

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
n.v.t.

Bereiding
Als wij als ouders eens een nieuw recept willen testen waarvan we eigenlijk al weten dat de kinderen het niet super zullen vinden (door de kleur of de structuur), voegen wij altijd een extra ingrediënt toe: iets waar zij dol op zijn.

Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld dol op nootjes (cashew-noten bijvoorbeeld) maar die krijgen ze zelden te eten. Als ik dat door hun eten doe, is het direct hun lievelingseten geworden!

Bijzonderheden
Scheelt een hoop gezeur en gemier zodat wij ook heerlijk kunnen genieten.

Ingezonden door
Nancy Roos - Wieringerwerf


67 - Liga-fruithapje

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
1 banaan
een halve sinaasappel
2 liga's

Bereiding
Je pakt een diep bord.
De schil haal je van de banaan en de banaan prak je in het bord.
Je perst een helve sinaasappel en doet dit door de banaan.
Dan pak je twee liga's en deze verkruimel je met je hand en doe je door het mengsel.
Nu is het al klaar, dus lekker snel te bereiden!

Bijzonderheden
n.v.t.

Ingezonden door
Miriam de Waal - Bladel


68 - Gestoofde scholfilet in "Butter en Eek" saus (Volendams recept)

Geschikt voor
oudere kinderen

Ingrediënten
Scholfilet (ca. 750 gr. voor 2 pers.)
Natuurazijn (ca. 1/4 longdrink-glas)
Water (ca. 3/4 longdrink-glas)
Zwarte Peper (ca. 3 eetlepels)
Zout (beetje naar keuze)
Nootmuskaat (ca. 1,5 eetlepel)
Allesbinder (beetje naar keuze)
Echte Boter (ca. half pakje)
Paneermeel (beetje)

Bereiding
Rol de scholfilets op tot rolletjes en zet ze rechtop in een klein schaaltje of pannetje(eventueel cocktailprikkertjes erin prikken).

Schenk het natuurazijn en het water in de pan. Zorg ervoor dat de vis net niet onder water staat. Voeg anders nog wat natuurazijn en water toe, maar zorg dat het niet te zuur smaakt.

Strooi de Peper, Zout, Nootmuskaat, Paneermeel op de bovenkant van de visrolletjes. Snijd plakjes Echte Boter af en leg het op de bovenkant van de visrolletjes zodat het langzaam kan smelten.

Zet de vis nu ca. 10 minuten op een hoge stand (zodat er een korstje ontstaat aan de onderkant)en voeg naar keuze de allesbinder toe. Zet het wat lager en laat het ca. 15 minuten lekker rustig doorstoven.

Bij het opdienen de vis van de bodem af afschrapen zodat het bruine korstje ook op uw bord terecht komt.

Eet smakelijk!

Bijzonderheden
Superlekker. Misschien even uitproberen hoeveel er precies van elk ingrediënt in moet, want zelf houd ik me ook nooit precies aan deze hoeveelheden.

Misschien houdt de één van een wat zuurdere saus en de ander van een wat pittigere smaak.

Ingezonden door
Jacqueline Smit - Volendam

Naschrift van de redactie - d.d. 18-10-2001
Omdat we ons zo verbaasden over die drie eetlepels peper, hebben we de inzender om aanvullende tekst en uitleg gevraagd. Dat leverde het volgende op:

Ja, dit klopt echt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u al de "butter en eek-saus" opdrinkt. Als u de gestoofde vis op uw bord schept en daaroverheen wat van de saus, dan is het verrukkelijk.

Nou is het wel een gegeven dat Volendammers van gerechten houden die wat meer peper bevatten dan normaal. Maar mijn zoontje van net 2 vindt dit gerecht erg lekker. Dus ik zou zeggen: probeer het eens!

Groetjes,
Jacqueline Smit


69 - Tip: opletten!

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
n.v.t.

Bereiding
Let altijd goed op hoe uw kind reageert bij bepaalde soorten voedsel en combinaties van verschillende ingrediënten, zo kan u zien wat u kind graag lust en wat hij niet lust, zodat u niet voor verassingen komt te staan.

Bijzonderheden
n.v.t.

Ingezonden door
Nicole Doeland - Breda