Ouders Online
Archief
Interactief kookboek - pagina 8

augustus 2001


70 - Zoetzuur

Geschikt voor
oudere kinderen

Ingrediënten
voor 2 personen:
1 krop sla
1 à 2 pakjes gerookte spekblokjes
gekookte aardappeltjes (voorverpakt of vers)
suiker
azijn

Bereiding
2 eetlepels azijn mengen met 1 a 2 eetlepels suiker.

De sla fijn snijden en door het mengsel van azijn/suiker roeren.

Tegelijk aardappeltje lekker bakken en de spekkies (apart) uitbakken.

Ondertussen de sla regelmatig omroeren.

Als de spekkies en de aardappeltjes goed gebakken zijn, het restant van de azijn/suiker van de sla afgieten.

De sla, gebakken aardappeltjes en spekkies in 1 schaal doen en opdienen.

Eet smakelijk!

Bijzonderheden
Lekker fris en gemakkelijk tijdens de warme zomermaanden.

Ingezonden door
Saskia Jansen - Veenendaal


71 - Spinazie-rijst met ei (vegetarisch)

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Voor 1 volwassene en 1 kind:
* Half pak spinazie-deelblokjes
* 1/3 pak Pandanrijst (of zilvervliesrijst/notenrijst)
* 3 gekookte eieren
* bekertje creme fraiche
* stukjes (dobbelsteentjes) belegen kaas
* wat diepvriesbieslook (of vers natuurlijk!)
* eventueel wat cashew-noten

Bereiding
In pannetje de spinazie ontdooien en verwarmen. Eieren koken, pellen en in stukjes snipperen. Rijst koken en afgieten. Kaas in kleine blokjes snijden. De spinazie, stukjes ei, creme fraiche en bieslook door de rijst roeren. Tot slot de blokjes kaas erdoorheen en eventueel de cashewnootjes. Wil je nog wat meer pit dan zijn wat gedroogde uitjes erdoorheen ook lekker en makkelijk.

Bijzonderheden
Lekker, zacht van smaak en snel klaar... wel wat meer werk om op te ruimen na het eten als je een peutertje hebt ;-) Tip: leg een oude handdoek of wat kranten onder de kinderstoel en laat je kindje heerlijk zelf eten.

Met staafmixer ook geschikt voor baby's.

Ingezonden door
Kim Haaksman, Zoetermeer


72 - snelle appeltaart (of ander fruit)

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
1 grote kop zelfrijzende bloem 1 grote kop witte suiker
½ grote kop melk
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
2 appels (of ander fruit)

Bereiding
bloem, suiker, melk en eieren in een grote kom doen en met de mixer mengen appels schillen, in kleine blokjes snijden en onder het deeg mengen een taartvorm invetten en met bloem bestrooien mengsel erin gieten
40 � 45 min. bakken in de oven op 200�

Bijzonderheden
Kan net zo goed met ander fruit, eventueel de taart verdelen en verschillende soorten gebruiken (minder vast fruit leg je best bovenop het mengsel).

Snel klaar, handig omdat je meestal de benodigdheden wel in huis hebt.

Handig om wat te rijp fuit "op te gebruiken" of voor onverwacht bezoek iets op tafel te zetten.

Ingezonden door
Liesbet Verschuren, Rotselaar - België


73 - Flubber!

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
500 ml Fernandez priklimonade (groen)
100 cc water
mespuntje groene voedingskleurstof (toko)
flink wat poedersuiker
7 blaadjes gelatine
1 hangerige kleuter die wat leuks wil doen

Bereiding
- water in pannetje doen
- op het vuur zetten
- kleurstof erbij (door kleuter laten doen voor het effect!)
- limonade erbij
- alles warm laten worden (niet koken)
- af en toe poedersuiker erbij (voor het effect door kleuter laten doen: heel veel gebruis)
- ondertussen blaadjes gelatine in een bakje koud water zacht laten worden
- blaadjes uitknijpen
- pannetje van het vuur, blaadjes erdoor (ook leuk voor de kleuter, smelten meteen!)

Verdelen over 4-6 glazen schaaltjes of 1 grote bak. In de koelkast zetten. Na ongeveer 4 uur is het stijf.

Eettip: laat de flubber flink op je lepel lillen, als was het echt levend. Ook leuk om mee te gooien alsof hij ontsnapt. Of beweeg je wild alsof de flubber in je ingewanden tekeer gaat!

Bijzonderheden
Bijna tovenarij...

Ingezonden door
Marjolein vd Wekken, Hoofdplaat


74 - Aussie Pizza

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
1 wrap tortilla (Casa Fiesta)
smeerkaas
geraspte kaas
1 tomaat in dunne plakjes
2 plakjes ham fijn gesneden
2 ananas ringen fijn gesneden

Bereiding
verdeel alle ingredienten gelijkmatig over de wrap....maar hou voor een authentieke Aussie pizza deze volgorde aan: eerst de smeerkaas, vervolgens de gerapste kaas, dan de ham en de ananas en tenslotte de plakjes tomaat.

Vervolgens de wrap onder de grill leggen, net zo lang tot de Aussie Pizza klaar is.

Bijzonderheden
Super lekker, makkelijk en zo klaar, bovendien ook uitermate geschikt voor mama's en papa's.

Ingezonden door
Heleen Tol, Amsterdam


75 - Zomerdag

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
sla
witte kool
tortelini (pasta)

Voor de vulling bijvoorbeeld:
spekjes
garnalen
hammetjes
croutons
cashewnoten
geraspte kaas
vruchtjes uit blik

Voor de dressing:
olie, azijn, mayonaise, yoghurt (appel, rozijnen)

Bereiding
1. basis salade:
Maak van 2 etl. mayonaise, 2 etl. yoghurt, zout, peper, zout en suiker een dressing. Appel in stukjes snijden, rozijnen weken en droog deppen. Alles door elkaar mengen.

2. basis salade:
Maak van 2 etl. olie, 1 etl azijn, zout, peper, zout en suiker een dressing. Over de sla gieten.

3. basis:
Kook de torteline gaar. Doe er een klontje boter bij.

4. de liflafjes:
Zet allemaal kleine bakjes op tafel met de overige ingredienten.

Nu kun je op je bord door één van de salades de tortelini doen. Dan laat je iedereen zijn salade verder zelf samenstellen door uit de bakjes te pakken wat ze lekker vinder. Zo kan iedereen zijn eigen MAALTIJD-SALADE samen stellen.

Bijzonderheden
Je kunt inkopen wat je zelf lekker vindt en ook wat je kinderen lekker vinden.

Ingezonden door
Anki van de Ven, 's-Hertogenbosch


76 - vadertoetje

Geschikt voor
baby
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
kwark, yoghurt, vanillevla, appelmoes, geraspte appel, geprakte banaan wat drupjes citroen, sinaasappel sap (niet te veel) / of kleine stukjes.

Bereiding
Alles door elkaar scheppen en even laten staan. Voor nog lekkerder wat geklopte slagroom erdoor roeren.

Bijzonderheden
Was vroeger al 'vader' zijn lievelingstoetje, vandaar de naam. De ideale toet na een ongezonde hap.

Ingezonden door
M. de Vries, Zaandam


77 - Zalm met spiraaltjes pasta

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
300 ons verse zalmfilet
slagroom
3 vleestomaten
1 kleine ui
teentje knoflook
spiraaltjes pasta (gekleurd)
evt. geraspte kaas
peper en zout

Bereiding
Pan water voor de pasta opzetten. Tomaten ontvellen en in stukjes snijden.

Ondertussen de ui in stukjes en de knoflook fruiten in olie. Na een paar minuten de tomaat er bij doen en laten smoren (ongeveer 10 a 15 minuten). De zalm in blokjes snijden (het vel er bij de visboer af laten halen) en als de tomaten goed fijn zijn bij de tomaten en uien doen, 2 lepels slagroom erdoor en even goed doorwarmen. Op smaak brengen met en beetje peper en zout.

Je kunt de saus fijnmaken in de staafmixer.
Saus bij de pasta en er eventueel wat geraspte kaas overheen en smullen maar.

Mijn zoontje van 20 maanden (en wij ook) is hier dol op.

Bijzonderheden
Geen.

Ingezonden door
[naam en adres bekend bij de redactie]


78 - Roergebakken spitskool

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Voor vier personen:

800 gram spitskool
300 gram gehakt
2 flinke uien
2 paprika's
2 eieren
vier eetlepels ketjap Manis
zout
peper
olijfolie
[witte rijst]

Bereiding
Snijd alle groente fijn.

Bak de gehakt met een beetje olijfolie rul. Voeg de fijn gesneden uien en paprika toe. Bak de uien en paprika even mee.

Voeg daarna de spitskool toe en doe het deksel op de pan en temper de hittebron.

Terwijl de spitskool gaar wordt, vermengen we de eieren en ketjap met elkaar. Naar smaak zout en peper toevoegen.

Zodra de spitskool beetgaar is, voegen we het eiermengsel toe en op hoog vuur laten we onder voortdurend roeren het eiermengsel stollen.

Serveren met witte rijst.

Bijzonderheden
Dit gerecht is bij ons thuis een echte topper. De kinderen (2j,4j en 6j) zijn er dol op. De bovenstaande hoeveelheid gaat dan ook in een maaltijd op.

Ingezonden door
Liesbeth Wisselo, Enschede


79 - Kip & ravioli soep of niet

Geschikt voor
peuter, kleuter
oudere kinderen

Ingrediënten
Voor 4 personen:

Per persoon 1 (voor de groten 2) ontveld kippepootje. Vel van dik gedeelte naar dun omgekeerd afstropen. Eventueel schaar of mesje gebruiken om vel bij knokel los te snijden.

1 of 2 in acht partjes gesneden ui
2 teentjes knoflook in dunne plakjes
2-4 Duralex koppen wortelschijfjes
2-4 bleekselderij ranken, ontdraad en in stukjes van 1 cm gesneden
1-2 kleine blikjes mais
een pakje gedroogde ravioli of tortellini (kijk op verpakking voor hoeveelheid p/p)
1 kippenbouillonblokje
1 literblik hele tomaten
basilicum, tijm, zout, peper, Parmesaanse kaas.

Bereiding
Zet 1 liter water, met gewassen kippenpootjes + bouillonblokje en gesneden ui en knoflook op en breng aan de kook. Zet op lager pitje en laat 15 minuten zachtjes (kleine luchtbelletjes) doorkoken met deksel schuin op pan.

Doe na 15 minuten de groentes erbij samen met de mais uit blik, de ravioli of tortellini, en de kruiden (een half theelepeltje van ieder is meer dan voldoende. Gebruik je verse kruiden, dan mag het wat meer zijn).
Het bouillonblokje bevat zout, dus wees voorzichtig met extra zout.

Na nog eens 15 minuten de tomaten uit het blik erbij. Bewaar het vocht voor het geval je de soep wilt aanlengen. Breng het geheel weer aan de kook en laat het dan nog 5 minuten doorsudderen. Pas op dat de ravioli of tortellini niet stukkoken.

Serveer alleen de kip met groentes en ravioli, of als soep met de bouillon erbij. Besprinkel met een halve eetlepel Parmesan p/p.

Bijzonderheden
Je kunt de ingrediënten i.p.v. met de bouillon ook met een favoriete saus opdienen. Praktisch alle kinderen zijn dol op ravioli en tortellini. Willen ze pasta, kip en groentes apart, dan valt alles redelijk gemakkelijk te scheiden.

Je kunt i.p.v. kip en bouillonblokjes ook bouillon met kip uit glas (is wel extra zout) aan de kook brengen en de pasta en groentes daarin gaar maken.

Ingezonden door
Judith van Praag, Seattle - USA