Ouders Online
Archief
Interactief kookboek - winnende inzendingen

5 oktober 2001

Regelmatig verschijnen er discussies op het Forum, vooral in de rubriek "Het nieuwe huishouden", waarin gevraagd wordt naar succes-recepten. Het liefst snel klaar te maken, en natuurlijk gezond. Ouders Online haakt aan bij die vraag, en bood u gelegenheid om recepten en tips in te zenden voor ons Interactieve kookboek.

Op 1 oktober 2001 sloot de inzend-termijn voor de prijsvraag. Hieronder vindt u het jury-rapport en de winnaars. Via de kolom hiernaast kunt u door het kookboek bladeren.


Jury-rapport: de winnaars

Sam en Moos komen elkaar tegen op de Lindengracht. "Hé Sam", zegt Moos. "Heb je nog wat gehad aan dat kookboek dat ik je laatst gaf?" "Nou, neuh...", zegt Sam. "Elk recept begon met 'Neem een schoon bord'..."

De recepten die wij ontvingen, begonnen nooit met 'neem een schoon bord', maar wel met 'neem een moot zalm', 'verwarm de oven', of 'kook de pasta'. Die drie elementen vormden de rode draad van de bijna honderd recepten die we ontvingen. Heel Nederland, of althans het deel dat kleine kinderen heeft, eet zich anno 2001 ongans aan zalm, pasta en ovenschotels. Maar ook: spinazie (helaas: meestal van die kledderige diepvries-spinazie), items in bladerdeeg, en schokkende hoeveelheden smeltkaas, roomkaas, raspkaas en Monchou. Dat zijn de dingen waarmee men het hedendaagse kind blij kan maken.

Daarnaast was het opvallend hoeveel internationaal getinte gerechten er beschreven werden. De klassiek-Hollandse combinatie van 'aardappelen, vlees en groente' heeft overduidelijk afgedaan. Zouden onze kindertjes dat niet meer blieven?

Toch wil Ouders Online een lans breken voor de Hollandse pot. De tijdgeest moet niet verontachtzaamd worden! En die houdt in: geen hoofddoekjes in de rechtszaal (zelfs vóór 11 september al verboden), thuis Nederlands spreken (de vaste riedel van staatssecretaris Adelmund), en verplicht jubelen over wijlen Wina Born (de culinair journaliste die altijd zo jammerde over het ontbreken van de gekookte aardappel in de Nederlandse horeca).

Maar niet heus, natuurlijk. Nederland is een multi-culturele samenleving, waarin een hoofddoekje net zo veel bestaansrecht heeft als een kettinkje met een kruisje, waarin allochtone kinderen juist wél hun eigen thuistaal moeten spreken omdat ze van krom Nederlands toch niets leren, en waarin we eindelijk verlost zijn van die oude tang met haar verschrikkelijke kaas- en wijnavondjes.

Terzake. Wie hebben er gewonnen en waarom? Hieronder volgt onze selectie van winnaars.

68. Gestoofde schol-filet in butter en eek-saus
Er was één Nederlands recept dat we zo spannend vonden dat we het meteen een prijs gaven: gestoofde schol-filet in butter en eek-saus. Een Volendams recept, dat ons trof vanwege de schokkende hoeveelheid peper die we geacht worden te gebruiken. Drie eetlepels maar liefst. Toe maar! Wie durft?

11. Stijfsel-yoghurt
Ook heel Hollands, en derhalve ook goed voor een prijs, was de stijfsel-yoghurt van Simone Bronkhorst. We waarderen Simones experimenteerdrift (de receptuur is na lang uitproberen tot stand gekomen) én de geslaagde manier waarop dit nagerecht de peperdure Danoontjes-cultuur doorbreekt.

17. Moussaka Calimero
De titel vonden we niet zo aantrekkelijk (de redactie kreeg acute maagpijn van de gedachte aan dat temerige stemmetje) maar het gerecht zelf verdient alle lof. Vooral omdat hier een poging wordt gedaan om baby's te laten wennen aan een afwijkend smaken-palet. Het moet ons trouwens van het hart dat er überhaupt weinig baby-recepten zijn ingezonden. Bonuspunt voor de baby-moussaka, derhalve.

28. Zoet linzenpotje (vegatarisch)
Eerlijk is eerlijk: die moussaka was niet het enige baby-gerecht. Het zoete linzenpotje was er ook een. En dat verdient óók een prijs, met name vanwege het vegetarische karakter. Niet elk gezin eet vlees, vandaar dat we in die categorie zeker een prijs wilden uitloven. Uit eigen ervaring weten we hoe geweldig baby's kunnen smullen van linzen, vandaar deze welverdiende bekroning.

30. Rijstsoep met zeewier
Speurend naar goede baby-recepten kwamen we ook deze tegen: rijstsoep met zeewier. Heel goed. Vooral vanwege dat zeewier natuurlijk. Een nieuwe smaak, vegetarisch en gezond.

31. IJsjes van borstvoeding
Aan het slot van dit rondje baby-recepten mogen de ijsjes van borstvoeding niet ontbreken. Toevallig hadden we vandaag iemand die zich zorgen maakte over het risico van uitdrogen van haar baby; de baby had keelontsteking en wilde niet meer drinken. In zo'n geval zijn ijsjes van borstvoeding natuurlijk een gouden greep. Maar ook zónder een zieke baby is dit een smul-tip van jewelste.

54. Verjaardagstaart (voor koemelk- en kippeëi-vrij dieet)
Over zieke kinderen gesproken. Als je ergens allergisch voor bent, kun je behoorlijk ziek worden. Maar hoe moet dat dan als je jarig bent, en als je allergisch bent voor koemelk en kippeëieren? Jennifer Hensen bedacht de oplossing. De redactie was diep onder de indruk van de vaardigheid waarmee mevrouw Hensen een luchtige taart ontwikkeld heeft, daar waar het resultaat meestal een keiharde brok ellende geeft.

55. Tandoori wraps
Van verjaardagen is het een kleine stap naar fun. Maar wat is fun? Daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Er is bijvoorbeeld een behoorlijk verschil tussen datgene wat kinderen leuk vinden (versieren! gezichtjes maken!) en wat wij zelf leuk vinden. Spelen met eten vinden wij niet leuk. Eten is om op te eten, is ons devies. Ook kun je plezier beleven aan het vergaren van de ingrediënten (kruiden plukken! bessen zoeken!), of aan de bereiding (gezellig samen koken!), of aan het oppeuzelen van de maaltijd. Met name dat laatste aspect gaf de doorslag om de Tandoori wraps van Mirjam Roos te bekronen. Niet alleen is het geschikt voor alle leeftijden, van baby's tot peuters, kleuters en oudere kinderen, maar ook de zelfwerkzaamheid en het lekker klooien met je handen vonden we een pré.

19. Groentepasteitjes voor groentehaters
Welke ouder heeft geen problemen met kleuters die geen groenten blieven? Het stellen van de vraag is hem beantwoorden. Daarom een prijs voor dit gerecht, waarin de groente zodanig verpakt is dat zelfs de ergste groentehater ermee gefopt kan worden.

23. Hete vis
We eindigen met net zo'n spannend gerecht als waarmee we begonnen: opnieuw vis, en opnieuw scherp. Deze keer niet Hollands, maar afkomstig uit de Gordel van Smaragd. Want Indonesië, daar hebben we toch altijd nog een warme band mee...

De prijzen

De bovenstaande inzendingen wonnen elk een kookboek van Kosmos Z&K Uitgevers.

Kookboek voor babys peuetrs en kleuters

100% Natuur - Kookboek voor baby's, peuters en kleuters (uitg. Kosmos Z&K Uitgevers, ISBN 90 215 9525 7, prijs ƒ 40,90) is een kookboek dat gebaseerd is op de combinatie van lekker eten en biologisch voedsel. Dat is: voedsel dat geproduceerd is zonder chemische middelen en met respect voor dieren. Juist die ingrediënten die – nagenoeg – niet zijn bewerkt, behouden hun smaak, structuur en aroma als ze zijn verwerkt tot een maaltijd.

Het boek bevat eenvoudige recepten die vol zitten met nieuwe smaken, geuren en structuren. Ook wordt uitgelegd welke voedingsstoffen kinderen nodig hebben in de verschillende ontwikkelingsfasen, van pasgeborene tot schoolkind. Een goed boek om kinderen op een gezonde en verantwoorde manier met eten te leren omgaan.

Kookboek bekijken

Ga naar Pagina 1