Ouders Online
Archief
Boekbespreking: Vegetarisch koken met kinderen

9 januari 2004

Vegetarisch koken met kinderen, hoe doe je dat? Je kunt te rade gaan bij je vrienden of er een goed boek over lezen.

Omslag: Vegetarisch koken met kinderen

Vegetarisch koken met kinderen
auteur: Marja Baseler
uitgegeven door: Het Spectrum
ISBN: 90 274 8968 8
omvang: 85 blz
prijs: EUR 12,50


Hoe maak je een vegetarische maaltijd aantrekkelijk?

door Henk Boeke

Ik ben geen vegetariër en mijn kinderen (6 en 8) zijn dat ook niet. Althans: nóg niet. Misschien dat ze binnenkort aankondigen dat ze geen vlees en vis meer willen, omdat ze dat zo zielig voor de dieren vinden. Dan heb ik een probleem. Ik zou namelijk niet weten wat ik dan zou moeten doen.

Mijn probleem is niet eens zozeer hoe je iets gezonds op tafel zet zonder vlees. Want dat paddestoelen, bonen en soja goede vleesvervangers zijn, dat weet ik ook wel. De vraag is meer hoe je er echt wat lekkers en aantrekkelijks van kunt maken. Hoe doe je dat?

Om te beginnen zou ik mijn vegetarische vrienden raadplegen. Maar helaas, die heb ik niet of nauwelijks. Wat dan? Een goed boek natuurlijk. Daarom las ik met meer dan gewone belangstelling "Vegetarisch koken met kinderen" van Marja Baseler.

De blader-test
Het boek doorstaat met glans de blader-test. Het ziet er fris en vrolijk uit, met moderne foto's, dansende kolommetjes, jolige kadertjes en speelse achtergrondjes. En gelukkig is de tekst nog leesbaar ook.

Ook inhoudelijk is het boek zeer compleet. Eerst de bekende riedel over gezond eten en gezond eten zonder vlees. Dan praktische instructies over koken met kinderen (uien snijden met een zwembril, noten hakken met een deegroller, handen wassen, en oppassen met scherpe messen). Vervolgens het hoofdstuk "Aan de slag" met allerlei recepten. En tenslotte een handig hoofdstuk over vegetarisch eten buiten de deur, waaronder eten in een restaurant, op schoolkamp, bij vriendjes, en op vakantie.

Maar word ik daar nou vrolijk van? Krijg ik vreselijke zin om eraan te beginnen? Jammergenoeg niet.

Bordje poep
Om te beginnen blijken die foto's al een stuk minder inspirerend te zijn dan ik op het eerste gezicht dacht. Ze tonen namelijk alleen maar vrolijke kinderen, en nooit een echt gerecht. Daarom weet ik nog steeds niet hoe je "bruine bonen met gesmolten kaas" (dus klef in het kwadraat) een beetje aantrekkelijk kunt presenteren. En ook zie ik nog steeds niet in hoe je kunt vermijden dat "een lepel pindakaas in de groente" eruit gaat zien als een bordje poep.

De woordkeus van het boek leidt evenmin tot watertanden. Bij "Warme happen" moet ik vooral denken aan militaire gaarkeukens. "Een zak gedroogde sojabrokjes" lijkt me meer iets voor mijn katten. En de "vegaburger" stel ik mij voor als een grijze schijf in een plastic bakje van de supermarkt. Met een kortingsplakkertje omdat de houdbaarheidsdatum al ruimschoots overschreden is.

Broodje biet
Ook de nogal defensieve manier van formuleren (het lijkt wel vies maar is het niet) doet weinig goed. Een recept voor linzen begint bijvoorbeeld zo: "Linzen hebben een imago-probleem. Veel mensen zien ertegen op om linzen klaar te maken. De kooktijd vinden ze te lang en de smaak niet bijzonder". Als ik de eindredacteur was geweest, dan had ik dat meteen geschrapt en vervangen door iets positievers. Bijvoorbeeld (wat echt waar is): "Al vanaf dat ze baby waren hielden mijn kinderen van linzen. Misschien dat ze daardoor nog steeds zo'n voorkeur voor peper-achtige smaken hebben. Lekker makkelijk ook. Gewoon een blikje opwarmen en klaar."

Ander voorbeeld (bij "Broodje biet"): "Dit lijkt misschien niet zo'n geweldige combinatie, maar is toch echt het proberen waard". Doe toch niet zo besmuikt! Dat broodje is top! Als ik de ingrediënten lees (rode biet, oude kaas, peper en zout), dan weet ik al dat het goed zit.

Leuke ideeën
Genoeg gezeurd. "Vegetarisch koken met kinderen" is best een leuk boekje, als je het gebruikt om er hap-snap wat leuke ideeën uit te halen. Ook voor koken mét kinderen, waarvoor het boek – gedeeltelijk – bedoeld is, is het heel bruikbaar. Het is weliswaar nog steeds niet het ultieme vegetarische kookboek dat ik zoek, maar er staan wel degelijk lekkere recepten in, die zowel door kinderen als volwassenen gemaakt kunnen worden.

En nog even een tip tot slot: trek u niets aan van die rare mode-gril – die ook weer in dit boek opduikt – om groenten in een bodempje water te koken met de deksel erop. Bij sommige groenten kan dat, maar bij andere niet. Spercieboontjes en spruitjes smaken (en ogen) toch echt het best wanneer je ze in ruim kokend water met veel zout gooit, zonder deksel op de pan. Daar worden ze minder bruin en minder bitter van.

Henk Boeke
[email protected]

Andere aanraders:

Omslag: Kinderkookboek

Kinderkookboek
auteur: Sanneke Prins
uitgegeven door: Unieboek
ISBN: 9026926979
omvang: 80 blz
prijs: EUR 12,50

Omslag: Eet je erwtjes op

Eet je erwtjes op
auteur: Kes Gray
uitgegeven door: Hillen
ISBN: 907676641x
omvang: 32 blz
prijs: EUR 9,98


Henk Boeke is redacteur van Ouders Online.