Ouders Online
Archief
Internet-opvoeding – Mijn Kind Online

30 juni 2005

"Mijn Kind Online" is het eerste Nederlandstalige boek over kinderen en Internet dat meer behandelt dan alleen de veiligheidsaspecten. De makers Justine Pardoen en Remco Pijpers pleiten voor 'Internet-opvoeding' en laten zien hoe je dat zou kunnen doen.

Op donderdag 30 juni 2005 presenteerden Justine Pardoen (hoofdredacteur Ouders Online) en Remco Pijpers (adjunct-hoofdredacteur Planet Internet) "Mijn Kind Online" aan een enthousiast publiek in discussiepaleis "De Balie" in Amsterdam.

Hieronder een korte impressie van het symposium, verluchtigd met lichtbeelden.
 


Mijn Kind Online - Hoe begeleid je je kind op internet?
door: Justine Pardoen en Remco Pijpers
uitg.: SWP
ISBN 90 6665 577 1
prijs: EUR 13,90
online bestellen bij de uitgever

Mijn Kind Online in de Balie

Iedereen was er: scholieren, journalisten, politici, Haagse ambtenaren, Internet-ondernemers en wetenschappers. Een prominente rol was weggelegd voor de ouders-van-het-eerste-uur, die ons de afgelopen jaren scherp gehouden hebben en ons steunden in moeilijke tijden. Uit handen van Justine Pardoen ontvingen zij de eerste exemplaren van "Mijn Kind Online".

Sneltreinvaart
In sneltreinvaart werden de aanwezigen bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen rond kinderen en Internet:

  • Patti Valkenburg (hoogleraar Kind en Media, UvA) liet zien hoe profielsites het zelfvertrouwen van kinderen kunnen vergroten;
  • Frank Schalken (Kindertelefoon) vertelde dat op de Kindertelefoon-chat veel zwaardere onderwerpen aangesneden worden dan via de traditionele telefoon, en dat de belangstelling massaal is;
  • Jeroen Jansz (game-expert, UvA) analyseerde de redenen waarom kinderen en jongeren gamen, waarbij het sociale aspect veel belangrijker bleek dan je in eerste instantie zou denken. De populariteit van gamen via Internet bevestigt dat;
  • Michel Hendriks (Sugababes.nl) presenteerde cijfers waaruit bleek dat jongeren online-vriendschappen net zo waardevol vinden als vriendschappen in real life.

    Privacy, pesten, en profielen
    Onder leiding van Lennart Booij, mede-oprichter van de jongerenbeweging Niet Nix en presentator van het Avro-programma Krachtstroom, discussieerde het publiek over alle onderwerpen die in het boek "Mijn Kind Online" behandeld worden, waaronder privacy, pesten, en profielen. Telkens keerde Booij terug naar degenen waar het uiteindelijk om draait: de kinderen en jongeren zelf. Wat vonden zij nu eigenlijk van al die dingen die er gezegd werden?

    Scholiere Tara, nog maar twee jaar actief op Internet, maar voor haar eigen gevoel al zeer ervaren, had tóch nog wel wat nieuws gehoord. Vooral de suggestie van Miriam Lavell (moeder van twee pubers) om je bij alles wat je over jezelf publiceert de vraag te stellen "Zou ik deze informatie op de voorpagina van de krant willen zien?" vond ze een eye opener. Heel nuttig en heel bruikbaar.

    Gewoon een spel
    Zelf hoorden we trouwens ook nog veel nieuwe dingen. Bijvoorbeeld - wat we altijd al gedacht hadden maar wat nu officieel bevestigd werd - dat dat rare MSN-taaltje van kinderen helemaal geen teken van taalverloedering is, maar gewoon een spel. Want wat blijkt: op de chat van de Kindertelefoon hanteren de deelnemers gewoon beschaafd Nederlanders, en spreken ze de Kindertelefoon-medewerkers zelfs aan met 'u'.

    Alle aanwezigen waren het erover eens dat "Mijn Kind Online" een uniek boek is, dat ouders en leerkrachten alle handvatten geeft die je nodig hebt om kinderen te begeleiden op het Internet.

    De auteurs: Justine Pardoen en Remco Pijpers

    De auteurs: Justine Pardoen en Remco Pijpers

    Patti Valkenburg, hoogleraar UvA

    Patti Valkenburg: "Wat is de taak van de ouders, de school, de overheid?"

    Jeroen Jansz, game-expert UvA

    Jeroen Jansz: "Gamen kan ook heel sociaal zijn"

    Michel Hendriks, Sugababes.nl

    Michel Hendriks: "85% van de jongeren sluit vriendschappen op Internet"

    Frank Schalken, Kindertelefoon

    Frank Schalken: "Moeilijke gesprekken gaan via de chat"

    Zeven ouders van het eerste uur

    Online ouders: Janneke Dullemond, Mieke van Rijn, Wilma Vogels, Annet Merckens, Bart Burkels, Remco Pijpers, David Jacobson, Miriam Lavell