Ouders Online
Archief
Offline gelezen - Borstkanker

8 oktober 2010

Hoe geef je informatie, troost en hoop aan je kinderen als je borstkanker hebt? Esther Smid schreef er een boek over. Hellen Kooijman vond het bijzonder bruikbaar.

Bespreking van:

Gewoon pech. Als je moeder borstkanker heeft
door: Esther Smid
uitg.: Nino (SWP), 2010
ISBN 978 90 8560 582 9
EUR 14,90
Online bestellen bij de uitgever
 


Als je moeder borstkanker heeft...

door Hellen Kooijman

Esther Smid kreeg op haar 40e borstkanker. Ze probeerde er samen met haar man en haar tweelingdochters van 9 zo goed mogelijk over te praten. De vragen die Swaan en Luna stelden, inspireerden haar om 'Gewoon pech' te schrijven: een boek voor kinderen vanaf 8 jaar, waarin alles staat wat kinderen moeten weten als hun moeder borstkanker heeft.

"Wat een leuk boek", zei mijn dochtertje van 7, toen ze 'Gewoon pech' zag liggen. Na het lezen van hoofdstuk 2 ('Borstkanker, wat is dat eigenlijk?') kon ze haarfijn uitleggen wat kanker nu eigenlijk was.

Mijn dochter wilde ook meteen de vragen invullen die in de volgende hoofdstukken staan. Zoals: "Ging jouw moeder ook naar het ziekenhuis voor verder onderzoek?" En: "Wie vertelde jou het slechte nieuws?" Ze had er gelukkig geen antwoord op.

Bijzonder bruikbaar
Voor kinderen die wel een moeder met borstkanker hebben, is 'Gewoon pech' bijzonder bruikbaar. Met tekeningen en weetjes, die voor kinderen inderdaad 'leuk' zijn, maakt Smid deze ernstige ziekte bespreekbaar. En ondertussen legt ze op een begrijpelijke manier al die moeilijke termen uit die ter sprake komen bij borstkanker, zoals biopsie, radiotherapie en immuuntherapie.

In het boek kunnen kinderen op open plekken opschrijven wat ze allemaal meemaakten en hoe dat voelt. Ook staan er reacties in van lotgenootjes. Lastige onderwerpen worden daarbij niet geschuwd. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een kale moeder?

Muts op
Swaan vertelt dat ze het fijn vond als haar moeder op school haar muts ophield, bij brengen en halen. "Want anders zouden de kinderen uit mijn klas schrikken en heel de tijd naar haar kijken."

En: "Ik denk dat je het beste door kunt gaan met je leven. Ik blijf ook gewoon mijn best doen op school, want ik wil wel over naar de tweede", vertelt Tijmen van 13 over de manier waarop hij omgaat met zijn angst voor het overlijden van zijn moeder.

Informatie, troost en hoop
Esther Smid wilde een boek schrijven dat kinderen van een moeder met borstkanker informatie, troost en hoop geeft. Een boek dat helpt om de moeilijke periode van de behandelingen zo goed mogelijk door te komen.

Ik denk dat ze daarin wonderwel geslaagd is.

Hellen Kooijman
[email protected]