Ouders Online
Archief
Echtscheiding - Zelfhulpboek

1 april 2011

"Voor kinderen is een echtscheiding altijd een ramp, hoe oud of jong ze ook zijn. Goed scheiden bestaat dus niet, maar je kunt het wel zo goed mogelijk doen..."

Hieronder een voorpublicatie uit:

Gescheiden - Met je ex toch samen goede ouders
door: Carlijne Vos, Jean-Pierre van de Ven en Susanne Donders
ISBN: 9789049106898
Prijs: EUR 16,99
bestel dit boek bij onze partner 6B.nl
 


Hoofdstuk 4 - Verdriet en verlating

door Carlijne Vos

Mensen die uit elkaar gaan, hebben meestal nog gevoelens voor elkaar. Ze hebben nog allerlei verwachtingen van elkaar, leunen automatisch op elkaar, en koesteren de hoop dat de ander iets zal bijdragen aan de ontwikkeling van hun eigen leven.

Een scheiding legt deze praktische en emotionele vervlechting bloot. Dat geldt nog sterker als er kinderen zijn. Je moet opeens afspraken maken over wie wanneer wat doet, terwijl je het liefst zou afspreken dat je als ouders hetzelfde blijft denken, doen, en voelen, als voor de scheiding.

En dat kan niet. Je bent namelijk bezig om van elkaar los te komen. Het blijkt moeilijk, soms zelfs onmogelijk om afspraken te maken. Je bent nog wel met elkaar verbonden, maar je hebt elkaar ook verlaten. Je koestert nog wat hoop, maar je bent ook verdrietig omdat je eigenlijk wel weet dat alle hoop is vervlogen.

Om te ontkomen aan deze verwarrende tegenstelling onderdrukken veel mensen die uit elkaar gaan de positieve gevoelens die diep vanbinnen nog resten. Zij doen alsof hun hart koud is om afscheid te kunnen nemen van iemand van wie zij nog wel houden. In de psychologie heet dit 'actief dissociëren'.

Dissociëren betekent dat je gevoelens, verwachtingen en gedachten ontkent, dan wel onbewust of heel bewust onderdrukt. Op het moment dat je in elkaars gezelschap bent, doe je net alsof je niets voelt, geen plezierige herinneringen hebt, geen hoop koestert en geen spijt voelt. Want deze dingen wel voelen is te pijnlijk. Uit zelfbescherming ontken je een gedeelte van jezelf. Voor de ander kan dat heel verwarrend en pijnlijk zijn. Het lijkt alsof de scheiding de ex koud laat.

Er zijn allerlei manieren om te dissociëren. Mensen dissociëren door een roes op te zoeken, bijvoorbeeld door veel alcohol te drinken of drugs te gebruiken. Mensen dissociëren door zich op hun werk te storten of op een andere min of meer nuttige activiteit. Mensen dissociëren door zich op een derde te richten, door een nieuwe relatie aan te gaan en zich daar met enthousiasme aan over te geven, ook als het zonneklaar is dat zo'n relatie geen kans van slagen heeft. Mensen dissociëren door seks met veel verschillende partners te hebben. En mensen dissociëren bijvoorbeeld door ziek te worden. Zij worden depressief of angstig, en in sommige gevallen psychotisch of manisch, al naargelang de aanleg voor psychische kwalen die iemand in zich draagt.

Net als bij ziek worden zien mensen zichzelf liever als slachtoffer dan als verantwoordelijke voor een nare gebeurtenis, zoals een scheiding. Wie ziek is, lijdt en wie lijdt, is slachtoffer. Zo is ongeveer de redenering. Tenminste, voor zover je van een redenering kunt spreken, want dissociëren verloopt meestal volautomatisch, dus onbewust. Een andere, net zo onbewuste manier om slachtoffer te kunnen blijven, is het demoniseren van je ex. Hoe slechter je ex van karakter is, hoe waarschijnlijker zijn of haar schuld aan de scheiding en hoe geloofwaardiger jouw slachtofferschap.

De mogelijkheid dat je ex simpelweg minder moeite heeft om de draad weer op te pakken, komt niet bij je op. Je registreert alleen feiten die bewijzen dat je ex een buitengewoon slecht mens is. Dit is de reden waarom mensen elkaar inktzwart maken na een scheiding: ze nemen selectief waar. Als je jezelf eenmaal ziet als slachtoffer en de ander als dader, dan verandert de manier waarop je de werkelijkheid waarneemt. Van jezelf zie je alleen het goede, en het feit dat je lijdt. Van de ander neem je alleen nog waar wat lelijk en naar is. Deze verstoorde waarneming leidt er na verloop van tijd toe dat partners die ooit een leven deelden, twee volkomen uiteenlopende en zelfs tegengestelde interpretaties van het gebeurde gaan aanhangen. Soms is het bijna onvoorstelbaar dat twee mensen over hetzelfde huwelijk spreken.

Gemengde gevoelens
Jezelf als slachtoffer zien en de ander demoniseren heeft, behalve dat je de waarheid geweld aandoet, allerlei nadelen. Het voornaamste nadeel is de verwarring waaraan je ten prooi valt. Deze verwarring komt tot uiting in vragen als:

  • Hoe heb ik ooit met zo iemand een leven kunnen delen? Je partner blijkt niet de persoon die zij/hij vroeger leek te zijn. Was je vroeger soms blind? Kun je het karakter van een ander dan zo slecht inschatten? Of ben je tijdens je relatie zo met jezelf bezig geweest dat je niet zag dat je partner enorm aan het veranderen was?

  • Hoe kan ik houden van iemand die zo ver van mij verwijderd is? Na de scheiding is je leven vervlochten met dat van iemand die in veel opzichten je tegenpool lijkt te zijn. Hoe kan dat? Het is een raadsel hoe het zo ver heeft kunnen komen, maar een nog groter raadsel zijn de tegenstrijdige emoties die je ervaart. Eigenlijk wil je niets liever dan degene die je kwetst, omhelzen. Je wilt bij je beul zijn. Ben je soms gek geworden?

  • Hoe kan ik nou tegelijkertijd houden van mijn ex en verliefd zijn op een ander? Emoties hebben de vervelende eigenschap dat ze elkaar snel opvolgen, ook ogenschijnlijk tegenstrijdige emoties. Je houdt nog van je ex, maar op andere momenten haat je hem of haar. Je bent verliefd op een ander, maar je voelt ook wel dat dit ook een manier is om je van je ex los te maken. Heeft zo'n nieuwe verliefdheid wel bestaansrecht?

  • Hoe moet ik doorgaan met mijn leven terwijl ik me nauwelijks staande weet te houden? Oh - juist in deze tijd wil je bewijzen dat je het alleen ook kunt. Je wilt voor je kinderen zorgen en een goed voorbeeld geven. Maar als je je zo slecht voelt, ben je tot geen van beiden in staat. Het verlangen jezelf te bewijzen leidt alleen maar tot een schuldgevoel over het feit dat dit niet lukt. En dan volgt de gedachte: hoe kan iemand die schuldig is nou tegelijkertijd slachtoffer zijn?

    Gemengde gevoelens en de verwarring waaraan je ten prooi valt, zijn niet erg bevorderlijk voor je zelfvertrouwen. Mensen die scheiden zijn onzeker, over zichzelf, over het verleden, over de toekomst. Deze onzekerheid maakt mensen in je omgeving ook onzeker. Onzekerheid is besmettelijk. Je kinderen voelen bijvoorbeeld aan dat je niet je vertrouwde zelf bent, zodat zij zich meer op anderen, of op zichzelf gaan richten. Het lijkt alsof zij zich van je losmaken of erger: alsof ze voor je ex kiezen, net nu je hen zo hard nodig hebt. Onzekerheid maakt zo dat je voor je gevoel nog meer alleen komt te staan.

    Een ander gevolg van onzekerheid kan zijn dat je jezelf gaat overschreeuwen. Om het gebrek aan zelfvertrouwen maar niet te hoeven voelen, verhard je in je standpunten. Je gaat jezelf meer als goedbedoelend slachtoffer en de ander meer als kwade dader zien. Op deze manier versterkt onzekerheid de tegenstelling tussen jou en je ex. Je harde standpunten veranderen ook je waarneming. Onbewust ga je bewijsmateriaal zoeken dat je verharding rechtvaardigt. Maar met het groeiende bewijs groeien ook je gemengde gevoelens en je verwarring. En zo is de cirkel weer rond: onzekerheid voedt onzekerheid.

    [...]

    Geen slachtoffer meer
    Actief dissociëren zorgt ervoor dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor de situatie, omdat je slachtoffer bent en geen dader. Gemengde gevoelens, ook over dat slachtofferschap, leiden tot verwarring en tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Schadelijke rolpatronen, die mede in stand blijven door een laag zelfbeeld, zorgen ervoor dat je elkaar steeds verder de put in helpt. Je gevoel van verlatenheid groeit met de dag en zo ook je verdriet daarover. Wat moet je doen om deze negatieve spiraal te doorbreken?

    Hoe breek je uit de slachtofferrol?

  • Probeer niet om je verdriet niet te voelen. Hoe pijnlijk ook, je moet erdoorheen. Bovendien moet je leren dat verdriet vanzelf weer afneemt. Verdriet is als een golf die langzaam aanzwelt, omklapt en op het strand uiteenspat. Je lichaam wordt moe, het verdriet ebt weg. Als je ze toelaat, zullen de golven steeds minder voorkomen en minder hoog zijn. Hoe meer je tegenspartelt, hoe langer een golf blijft aanhouden.

  • Focus op de toekomst. Wat wil je bereiken? Alleen door verantwoordelijkheid te nemen kun je het beste maken van de rotsituatie waarin je zit. Probeer niet alleen maar te verklaren of te analyseren, dat komt maar al te vaak neer op zwartepieten en daarmee op het afwijzen van verantwoordelijkheid. Stel doelen en probeer deze te bereiken. Zelfvertrouwen is een emotie, die je voelt als je doelen bereikt.

  • Maak concrete afspraken. Onderhandel over wat je wilt bereiken. Zoek en verwacht geen genoegdoening over het leed dat je is aangedaan. Ga in plaats daarvan pal staan voor wat je wilt. Ga het gesprek daarover aan. Voor onderhandelen bestaan veel regels, maar de belangrijkste hier is: haal geen oude koeien uit de sloot.

    Je laat oude patronen het snelst achter je door nieuwe patronen op te bouwen. Het principe van de moderne psychologie is: wie iets anders wil, moet iets anders gaan dóen.

    Carlijne Vos
    p/a [email protected]