Ouders Online
Archief
Gezondheid - Kinderkwalen

23 maart 2013

Het boek 'Kinderkwalen' vertelt in kort bestek alles wat je wilt weten over zieke kinderen. Ouders Online is enthousiast.

Kinderkwalen
door: Just Eekhof (huisarts), e.a.
uitg.: Reed Business, 2012
ISBN13: 9789035233980
prijs: EUR 19,95
Online bestellen
 


'Kinderkwalen' - Handig boekje!

door Henk Boeke

Mag een kind met waterpokken naar het kinderdagverblijf? Kan koorts gevaarlijk zijn? Wat geef ik mijn kind met keelpijn? Zijn waterwratten besmettelijk? Allemaal vragen bij veelvoorkomende kinderkwalen. De antwoorden vind je in het boekje Kinderkwalen, geschreven door drie ervaren huisartsen (en inmiddels ook al vertaald omdat er internationaal zoveel belangstelling voor was).

Er bestaan al veel van dit soort boeken en boekjes maar dit is beslist een van de betere. Een echte aanrader. Dat komt vooral door:

  • de consequente indeling per onderwerp, die veel houvast geeft (Waar moet je op letten? Wat kun je zelf doen? Wanneer naar de huisarts?);
  • en de bewonderenswaardige beperkingen die de auteurs zich hebben opgelegd. Over alles valt heel veel te vertellen, maar alle overbodige ballast is geschrapt.

    Je kunt je afvragen waarom je nog zo'n boek zou kopen, omdat je toch alles al kunt vinden op internet. Het antwoord is simpel: juist omdát je zoveel op internet kunt vinden, zie je daar af en toe door de bomen het bos niet meer. Wat moet je wel geloven en wat niet? Wat is gebruikelijk en wat is uitzonderlijk? Dan is zo'n boekje – met gefilterde en betrouwbare informatie – echt ontzettend handig.

    Anderzijds hebben al dit soort boeken een belangrijk nadeel (vergeleken bij internet), namelijk dat ze altijd zijn ingedeeld op basis van ziektes en aandoeningen. Terwijl je – als leek – vooraf vaak niet weet wat voor ziekte je kind heeft, of zou kunnen hebben. (Wie weet nou het verschil tussen de vijfde en de zesde ziekte?) Dan moet je dus gaan bladeren. Maar als het om een dun boekje gaat, zoals dit, dan is dat niet zo bezwaarlijk.

    Onze enige wens is om er een goeie app van te maken. Dan zou ons geluk compleet zijn.

    Amandelen
    Het boek volgt de gebruikelijke procedures en protocollen (de zogenaamde NHG-standaarden), en is gebaseerd op recent onderzoek. Geneeskunde volgens het boekje dus. Niks mis mee natuurlijk, maar daardoor gaat het af en toe wel voorbij aan de praktijk van alledag, die soms wat weerbarstiger is dan wat de boekjes (waaronder dit boekje) erover zeggen.

    Bijvoorbeeld: het onderwerp 'amandelen' (in het hoofdstuk 'Keelpijn'). Het boek zegt daarover dat "uit onderzoek is gebleken dat dat [het verwijderen van keelamandelen - red.] meestal niet helpt". Helemaal waar, qua algemeen onderzoek, maar het gaat wel voorbij aan twee belangrijke zaken.

    Ten eerste dat dat onderzoek 'epidemiologisch onderzoek' is, oftewel onderzoek onder grote groepen kinderen. Dat zegt niets over individuele gevallen. Soms kan het wel degelijk nuttig zijn om amandelen te knippen. Het boek dekt zich netjes in door te spreken van "meestal", maar veel mensen zullen daarover heen lezen, en wat betekent het nou voor jezelf?

    Ten tweede dat ouders volstrekt wanhopig kunnen zijn, met doorwaakte nachten en al. Dan wil je natuurlijk niets liever dan toch die amandelen eruit laten halen, omdat het misschien wel kan helpen. Sommige artsen hebben daar beslist begrip voor (lazen we kort geleden in een ingezonden brief in de Volkskrant).

    Oh, en over dat hoofdstuk 'Keelpijn' gesproken: daaraan zie je heel duidelijk dat het boek bedoeld is voor ouders van kleine kinderen. Het probleem van keelpijn bij pubers, wat soms op de ziekte van Pfeiffer kan duiden, wordt niet besproken. Pfeiffer wordt overigens helemaal niet besproken.

    Informatie voor zwangere vrouwen
    Waar we ontzettend blij mee waren, was dat overal waar dat van toepassing is, een link wordt gelegd met zwangerschap. Wat is wel gevaarlijk en wat niet? Wanneer moet je actie ondernemen en wat moet je dan doen? We krijgen daar altijd veel vragen over en die worden in dit boekje keurig beantwoord.

    Ook voor ervaren ouders
    Zelfs voor ervaren ouders (zoals wijzelf) bevat het boek nog leuke nieuwtjes en interessante weetjes.

    Wat we bijvoorbeeld niet wisten, is wat je moet doen als je kind een tand verloren heeft bij een klap of een val. (Namelijk: de tand schoonmaken met melk, dus niet met water, de schoongemaakte tand terugzetten in de mond, tanden op elkaar met een papieren zakdoekje of een gaasje ertussen, en dan meteen naar de tandarts.)

    Wat we ook niet wisten (hoewel we het zelf hadden kunnen bedenken) was dat je bij een voorwerp in de neus, zoals een kraaltje of een wilgen-katje, beslist niet moet gaan pulken met een pincet of een haaknaald. De kans is groot dat je dan iets beschadigt, of dat je het voorwerp alleen maar dieper in de neus duwt. In plaats daarvan: hard laten snuiten! (Als het kind er oud genoeg voor is om dat te kunnen.)

    Kleine tekortkomingen
    We lazen het boek met veel instemming en plezier. Maar onvermijdelijk kwamen we natuurlijk kleine dingetjes tegen waarvan we vonden dat die toch wel vermeld hadden moeten worden:

  • Bij Oorontsteking/oorpijn misten we de waarschuwing dat vliegen met een oorontsteking heel gevaarlijk kan zijn. (Er wordt gelukkig wél gewaarschuwd dat sommige vliegtuigmaatschappijen kinderen met waterpokken weigeren mee te nemen.)

  • Bij Spruw misten we de tip om ook een lactatiekundige erbij te halen, als medicinale en hygiënische maatregelen niet goed werken.

  • Bij Hoofdluis verbaasden we ons over de ouderwetse benadering met gevaarlijke gifstoffen, waar zelfs de GGD inmiddels afstand van heeft genomen. Ook adviseert het boek nog steeds om alles wat in contact met je kind is gekomen "te reinigen", wat vreselijk veel werk is en waarschijnlijk niet helpt.

  • Ook wat verouderd lijkt de omgang met Pseudokroep. Er wordt nog steeds geadviseerd om te stomen ("ga met je kind in bad zitten, of naast een warme stromende douche met de badkamerdeur dicht") terwijl dat meestal niet echt helpt. En áls het helpt, dan komt dat doorgaans vooral door de rust die het geeft. De medicatie die tegenwoordig veel wordt gegeven, staat helaas erg verstopt (onder het kopje 'Wanneer naar de huisarts?')

  • Het onderwerp Verstopping (obstipatie) is wat mager. Dat is jammer, omdat het altijd zoveel vragen oproept. Wat we onder andere misten, was:
    - een geruststelling voor borstgevoede baby's (die soms 10 tot 14 dagen niet poepen);
    - de tip om een theelepeltje maïsolie in de fles te doen als een flesgevoede baby niet voldoende poept;
    - het advies om niet te lang aan te modderen met Roosvicee Laxo, etc. en liever snel naar de huisarts te gaan, die volgens de modernste inzichten dan een laxeermiddel zal voorschrijven;
    - de observatie dat je bij verstopping ook diarree kunt krijgen (de zogenaamde 'overloopdiarree', waarbij dunne poep langs de prop harde poep sijpelt).

    Maar laat u door die kleinigheden vooral niet afschrikken; het boek zelf is uitstekend.

    Henk Boeke
    [email protected]