Ouders Online
Archief
Onderwijs - Onderpresteren

20 november 2009

Nieuw in de Ouders Online reeks: 'Onderpresteren - help je kind de middelbare school door zonder duwen en trekken', van Saskia Bruyn en Monique Schaminée.

Hieronder geven we antwoord op een aantal vragen die het boek zou kunnen oproepen.

Onderpresteren
door: Saskia Bruyn en Monique Schaminée
uitg.: SWP
ISBN 978 90 8850 078 7
prijs: EUR 18,50
Online bestellen bij onze partner 6B.nl

 


Vragen en antwoorden over 'Onderpresteren'

door Henk Boeke

Waarom dit boek?
De auteurs merkten thuis en in hun omgeving dat er kinderen zijn die meer kunnen dan ze laten zien. Om de een of andere reden blijven hun schoolresultaten achter bij hun capaciteiten; ze 'onderpresteren', zoals dat genoemd wordt.

Ouders en leerkrachten zitten vaak met de handen in het haar want eigenlijk weet niemand hoe je dit het beste kunt aanpakken. De kinderen zijn er ook niet gelukkig bij en vertonen vaak nog ander negatief gedrag, zoals liegen of excessief gamen.

In Nederland bestond er tot nu toe nog geen boek over onderpresteren waar ouders iets aan kunnen hebben. Het leek ons daarom nuttig om de ideeën en methodieken van deskundigen op een rijtje te zetten.

Voor wie is dit boek bedoeld?
Dit boek is bedoeld voor alle ouders van middelbare-scholieren die moeilijk vooruit te branden zijn. Dus niet alleen voor ouders van hoogbegaafde kinderen maar voor alle ouders die moe worden (of al zijn) van het duwen en trekken. Hetzij aan hun kind, hetzij aan school, of aan allebei.

Oftewel: voor alle ouders die zich zorgen maken over de cijfers van hun kinderen, terwijl ze zeker weten dat het er wél in zit.

Moeten alle kinderen dan cijferkanonnen worden?
Nee, dit boek is geen pleidooi voor de prestatiemaatschappij. Integendeel. Dit boek is juist bedoeld om te voorkomen dat kinderen overspannen raken van de prestatiedruk, of dat ze door hun 'hyper-ouders' tot iets gedwongen worden wat ze niet willen of niet kunnen bereiken.

Het boek gaat over kinderen die niet kunnen laten zien wat ze in huis hebben, die teleurgesteld raken in het onderwijs en zichzelf, en die hun zelfrespect en hun enthousiasme voor leren kwijtraken.

Is dit niet eerder iets voor school dan voor de ouders?
Scholen hebben inderdaad een belangrijke taak in het motiveren van hun leerlingen. Het is zeker niet de bedoeling dat ouders die taak gaan overnemen. Het boek laat ook duidelijk zien wat er fout kan gaan als ze dat wel doen.

Maar ook voor de ouders ligt er een (opvoedkundige) taak. Vooral: je kind laten inzien dat het voortdurend keuzes maakt, en dat hij of zij zelf verantwoordelijk is voor die keuzes. Het is essentieel dat je kind dit leert, net zoals het moet leren om verantwoordelijkheid te dragen voor zijn eigen uitgaven. Kleedgeld of beltegoed op? Jammer dan. Papa en mama springen niet bij.

Dat klinkt simpel, maar hoe doe ik dat dan?
De auteurs beperken zich niet tot het signaleren van problemen, ze proberen ook oplossingen te geven. Zoals: gesprekstechnieken, oefeningen, en methodes waarmee je aan de slag kunt.

Maar, eerlijk is eerlijk: het blijft een taaie materie, en ieder kind is weer anders. Een pasklare oplossing is er niet, en een snelle oplossing al helemaal niet. Je zult als ouders flink aan de bak moeten. Maar dan valt er ook veel te winnen.

Kan het ook niet vanzelf goedkomen?
Sommige ouders denken (of hopen) dat het ook vanzelf wel goed zal komen. Maar wat is 'goed'? Inderdaad hoef je na een mislukte schoolloopbaan niet van honger om te komen, maar de auteurs stellen hun ambitie hoger. Daarnaast bestaan er natuurlijk mensen die uiteindelijk heel succesvol zijn geworden, ondanks het feit dat het op school niet goed ging, maar dat geldt lang niet voor iedereen.

En stel dat het 'later' vanzelf goedkomt, dan kan dat wel eens heel veel later zijn. Niet ingrijpen kan veel tijdverlies geven. Bovendien zit je nú met het probleem van een slechte sfeer in huis, en een relatie met je kind die beter kan. Dit boek probeert daar wat aan te doen.

Henk Boeke
[email protected]