18 januari 2002 door Roel van der Wekken

Vrouwen-emancipatie is een mannenzaak

Roel van der Wekken maakte zich kwaad over Ouders Online en schreef een vlammende opinie over de rol van de man als vader.

De vrouw wordt nog steeds achtergesteld bij de man; zowel in loon als in maatschappelijke positie. Het enige waar de vrouw echt beter in wordt geacht dan de man, is het krijgen van kinderen en het verzorgen ervan.

Dat is niet alleen de mening van mannen; ook veel vrouwen denken er zo over. Want aangezien de Nederlandse bevolking voor minstens de helft uit vrouwen bestaat, zou – als vrouwen zich collectief beter of echt gelijk zouden voelen aan mannen – deze achterstelling al lang de wereld uit zijn.

Ingebakken inferioriteits-gedachte

De enige verklaring voor de ongelijkheid tussen man en vrouw is deze vrouwelijke inferioriteits-gedachte die in onze cultuur gebakken zit. Vreemd is dit niet, want hoe lang is het geleden dat de vrouw niet eens mocht stemmen?

In andere culturen leven vrouwen nog steeds onder het juk van allerlei beperkingen die soms echt onmenselijk zijn. Toch weten wij, 'verlichte' mannen en vrouwen uit het moderne Nederland, dat het niet waar is. 'De' vrouw is zeker niet dommer dan 'de' man, en ze zijn voor alle beroepen even geschikt als mannen. Er zijn natuurlijk fysieke verschillen, zoals lichaamskracht, maar verder is proefondervindelijk gebleken dat vrouwen alles kunnen.

Diep van binnen

Daar zijn we het over eens, niet? Maar dat is aan de oppervlakte. Diep van binnen zit toch dat knagende meerder- en minderwaardigheidsgevoel.

Niemand durft deze gevoelens nog openlijk uit te spreken, maar wie kent ze niet? Welke man heeft er geen moeite mee gehad om naast zijn vrouw in de bijrijderstoel te gaan zitten? En een vrouw als baas, die een ondergeschikte man de mantel uitveegt? Is dat niet een raar gezicht?

Welk excuus wordt nu nog gebruikt om de vrouw in een mindere positie te houden, zodat deze gevoelens een plaats kunnen krijgen? Kinderen! Juist. Vrouwen zijn beter in het krijgen van kinderen en het verzorgen ervan.

Is dat zo? Een man kan nog steeds geen kinderen krijgen, maar door het zwangerschapsverlof zou het nadeel van de noodgedwongen arbeidsonderbreking voor de vrouw weg moeten vallen, want je hoeft geen ontslag te nemen als je een kind krijgt. En mij persoonlijk is gebleken dat het verzorgen van mijn kinderen en het dagelijkse huishouden mij heel goed afgaat.

Dus: de kindersmoes gaat ook al niet meer op.

Vicieuze cirkel

Er is een vicieuze cirkel waarin de man niet minder gaat werken omdat hij het meest verdient, en omdat hij van jongs af aan gewend is om te horen dat hij zijn gezin moet onderhouden, en dus ambitieus is, en daarom meer verdient, waarbij het moeilijker is om minder te gaan werken.

Om dit te doorbreken is er een omslag in het denken nodig. Door een goede campagne op te zetten om mannen in te laten zien dat ze beledigd worden als er gesuggereerd wordt dat ze de wasmachine niet aan kunnen zetten, en door te laten zien dat een luier verschonen of een fruithap geven iets heel leuks en natuurlijks is, ook voor een man.

Door eens goed na te denken over de mannelijke psyche en daar op in te spelen, zullen meer mannen ervoor kiezen om een groter aandeel te hebben in het verzorgen van de kinderen.

Onhandige onbenullen

Er moet geprobeerd worden om de media te laten stoppen met het afschilderen van mannen en vaders als onhandige onbenullen. Vooral ook jongens moeten weten dat er meer is in het leven dan carrière maken.

Welke vader vind het niet heerlijk om met zijn baby in de buikdrager over straat of over het strand te lopen? Maar achter de kinderwagen lopen krenkt de mannelijkheid? Weg met die kinderwagen dan!

Als meer mannen in deeltijd of volledig voor de kinderen zullen gaan zorgen, zal de ongelijkheid vanzelf afnemen. Want dan is er echt geen enkel excuus meer.