Ouders Online
Archief
Opvoeding – Bureau Jeugdzorg

15 november 2002

Bureau Jeugdzorg is de één-loket-oplossing van de Nederlandse gemeenten voor alle problemen met kinderen die het Consultatiebureau ontgroeid zijn. De opvolgmelk voor het CB, als het ware. Voor álle problemen waar je als ouder tegenaan kunt lopen. Maar vooral voor de ernstige opvoedings- en gedragsproblemen.

Het Bureau Jeugdzorg werkt samen met zo'n beetje alles wat er aan hulpverlening beschikbaar is: huisartsen, jeugdgezondheidszorg, GGD, SPD, geestelijke gezondheidszorg (GGZ), Stichting Jeugdzorg (Voogdij, Gezinsvoogdij), jeugdreclassering, Raad van de Kinderbescherming, Jongeren Informatie Punt, politie, justitie, Steunpunt Opvoeding (Stop), Bureau Halt, maatschappelijk werk, buurtwerk, scholen, en instellingen binnen de jeugdzorg en jeugdhulpverlening.

Onbekend én onbemind. Weinig ouders kennen deze voordeur van de hulpverlening. En áls ze hem al kennen, zijn ze er vaak niet tevreden over. Ouders Online inventariseert de problemen.


Hoe functioneert het Bureau Jeugdzorg?

Piet Wentzel / Ouders Online

De meeste ouders hebben geen idee wat het Bureau Jeugdzorg eigenlijk inhoudt, en wat men daar doet. Zolang er geen problemen zijn in je gezin, krijg je er ook nooit mee te maken.

Maar ouders bij wie een kinderbeschermings-maatregel is uitgesproken bijvoorbeeld, of wanneer er sprake is van een ondertoezicht-stelling, die kunnen niet om het Bureau Jeugdzorg heen. Zij hebben recht op opvoedings-ondersteuning van een gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg.

Opvoedings-ondersteuning
De belangrijkste opdracht van de gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg is alles te doen wat mogelijk is om de ouders de nodig ondersteuning te geven. Met de bedoeling dat die ouders zélf zo snel mogelijk weer de verantwoordelijkheid kunnen dragen (en uitoefenen) voor de opvoeding van hun kind.

Maar in de praktijk komt het omgekeerde vaak voor. In het kader van een ondertoezicht-stelling wordt een kind uit huis geplaatst, zonder dat de noodzakelijke opvoedings-ondersteuning gegeven is. In dat geval betekent een ondertoezicht-stelling bijna vanzelf ook een uithuis-plaatsing.

Uithuis-plaatsing
Het kan natuurlijk nodig zijn om een kind uit huis te plaatsen. Maar ook in dat geval, als dit uiterste middel onvermijdelijk is, ook dán zou die gezinsvoogd er alles aan moeten doen om samen met de ouders de voorwaarden te creëren waaronder de ouders zelf de zorg en opvoeding van hun kind weer kunnen opvatten.

Maar wat er ook gebeurt, in alle gevallen van uithuis-plaatsing of een voogdijmaatregel is het belangrijk voor het kind dat de ouders ermee instemmen. Het kind moet op zijn nieuwe plek, in het nieuwe gezin, de kans krijgen om te gedijen. En dat is niet mogelijk als het kind weet dat de ouders het er niet mee eens zijn.

De ervaring leert dat bij een voogdijmaatregel over (en zonder) de ouders de uithuis-plaatsing van een kind tot mislukken gedoemd is.

Wat zijn úw ervaringen?
De Amsterdamse orthopedagoog en gezondheidszorg-psycholoog Piet Wentzel probeert een beeld te krijgen van de ervaringen van ouders met het Bureau Jeugdzorg. Daarom is er deze week op Ouders Online een flits-onderzoek waarin uw oordeel gepeild wordt. De resultaten zullen onder andere voorgelegd worden aan de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk (Sociale zaken en Onderwijs).

Daarnaast kan iedereen die zijn of haar persoonlijke ervaringen met het Bureau Jeugdzorg kwijt wil, via onze redactie contact opnemen met Piet Wentzel. Dat kan hier (via [email protected]), of straks als u de lezerspeiling heeft ingevuld.

Heeft u zelf (of iemand uit uw naaste omgeving) goede of slechte ervaringen met het Bureau Jeugdzorg? Ga dan naar onze lezerspeiling.

Ga door naar onze lezerspeiling.

Meer informatie
Voor meer informatie over het Bureau Jeugdzorg: zie www.bureaujeugdzorg.info.


Piet Wentzel is orthopedagoog en gezondheidszorg-psycholoog in ruste (inmiddels gepensioneerd). Hij denkt dat er nogal wat klachten zijn over het Bureau Jeugdzorg, en doet daar onderzoek naar. De bevindingen zullen voorgelegd worden aan de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk (Sociale Zaken en Onderwijs), om te kijken wat er verbeterd kan worden.